Voluntari din toată Europa vin în a doua jumătate a lunii iulie la Muzeul ASTRA să vadă cum se restaurează țesături și haine vechi de sute de ani.
Proiectul Voluntarii Patrimoniului European „Conservarea și restaurarea hainelor și textilelor tradiționale din piele de oaie” se va desfășura în orașul Sibiu, în perioada 18-31 iulie 2021.
Mai multe detalii aici!
,,În timpul proiectului, participanții vor avea o ocazie unică de intra și de a cunoaște cultura fascinantă a României rurale, lucrând alături de specialiști și meșterilor locali, dar și învățând tehnici de conservare pentru haine și textile tradiționale românești din piele de oaie.” , se arată în descrierea proiectului, făcută de organizatori.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Alexandra Maria Pîrvu, de 19 ani, a dispărut!
4 luni agoAlexandra Maria Pîrvu, din Ocna Sibiului, a plecat de acasă miercuri dimineața
Alexandra este o tânără în vârstă de 19 ani, care a plecat de acasă fără a mai reveni, iar acum este căutată de polițiștii sibieni.
”Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.”, transmit reprezentanții IPJ Sibiu.
Aseară, 6 octombrie, polițiștii sibieni au fost sesizați de către un bărbat, cu privire la faptul că, la data de 05 octombrie, în jurul orei 7, fiica sa, PÎRVU ALEXANDRA MARIA, în vârstă de 19 ani, a plecat de la domiciliu, din orașul Ocna Sibiului, fără a mai reveni acasă.
Semnalmente: înălțime 165 cm, greutate 60 de kg, fața ovală, ochi căprui, păr șaten, lung, drept, constituție atletică. În momentul plecării, tânăra purta pantaloni lungi de culoare alb, geacă lungă de culoare bej, bluză de culoare bej, pantofi sport de culoare alb și avea asupra ei un ghiozdan mic de culoare bej. Nu se cunosc eventuale semne particulare.
Cetăţenii care pot oferi informaţii despre această tânără sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
93Maraton x 4 la Muzeul Astra
2 ani agoMaraton de vaccinare, gastronomic, meșteșugăresc și artistic
De vineri până duminică, Muzeul ASTRA a înregistrat 3910 vizitatori. În acest interval a avut loc aici un maraton de vaccinare(04-05 iunie) sub deviza ,,Sibiul revine la normal! Pune umărul! Vaccinează-te!”. În cadrul acestei acțiuni s-au vaccinat 153 de persoane împotriva virusului SARS-CoV-2, vaccinurile fiind administrate de către medicii de la Centrul de Vaccinare din Șelimbăr. Persoanele care s-au vaccinat la Muzeul ASTRA au avut de ales între doze de vaccine Pfizer și de vaccine Johnson&Johnson , toate asigurate de către Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
Toți cei care s-au vaccinat la maratonul de vaccinare organizat la Muzeul ASTRA au beneficiat de intrare gratuită în muzeu în ziua în care le-a fost administrat vaccinul. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Sibiu împreună cu Muzeul ASTRA, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Prefectura Județului Sibiu, Inspectoratul pentru Situații de Urgențe Sibiu, STS și Primăria Șelimbăr.
De asemenea, în paralel cu maratonul de vaccinare, la Muzeul ASTRA a fost organizat și un alt maraton gastronomic, unul meșteșugăresc și altul artistic. În weekend au avut loc demonstrații culinare, în care au fost degustate peste 500 de porții de tocană și ciorbă de oaie la ceaun, 300 de scrumbii afumate/ marinate, 250 de porții de ciorbă de pește lipovenească și 20 de litri de sirop de muguri de brad, toate preparate la ceaun.
De asemenea, trei meșteri tradiționali (Adrian Coman, Andrei Buda și Camelia Szekely) au confecționa opinci, podoabe din metal și săpunuri naturale, într-o serie de ateliere meșteșugărești care au dat startul activităților programate pentru Ziua Universală a Iei din acest an. Atmosfera a fost întreținută de trupa Hanu’ și Romulus Cipariu cu al său țambal, în zona Târgului de Țară. Duminică, în Muzeul în aer liber au fost organizate trei ateliere meșteșugărești – de împâslire lână, făcut ciucurei&semne cusute pe colier + atelier de confecționat brățări din piele cu motive tradiționale. Tot aici a avut loc o bună parte din programul competiției sportive Sibiu Challenge.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
149Tinerii întâlnesc muzica nouă, și la Sibiu
3 luni agoTinerii întâlnesc muzica nouă la Filarmonica de Stat Sibiu
În avanpremiera festivalului Minunata Muzică Nouă (Brave New Music), ediția a III-a, Filarmonica de Stat Sibiu găzduiește un dublu eveniment în cadrul turneului național ,,Aniversări”.
Miercuri, 9 noiembrie 2022, începând cu ora 14.00, tinerii sunt invitați la Sala Thalia pentru o întâlnire cu muzicienii ansamblului Couleurs. Întâlnirea de tip preview va fi structurată asemeni unei prezentări de circa 50 minute, în care dirijorul Alexandru Ștefan Murariu va vorbi despre muzica modernă, va intra în dialog cu elevii și împreună cu ansamblul se vor exemplifica o serie de momente reper din creația modernă și contemporană. De asemenea, se vor interpreta câteva eșantioane atractive din lucrările incluse în programul concertului.
La ora 19.00, în Sala „Henry Selbing”, ansamblul Couleurs (Ramona Murariu, Carina Coste – flaut, Sergiu Cebotari – clarinet, Alexandra Cotoros – harpă, Alexandru Lazăr – pian, Anton Vîntur – percuție, Sonia Vulturar – vioară, Francesco Ionașcu – vioară, Ana-Teodora Buia – vioară, Fodor Lilla Dorottya – violă, Diana Stir – violoncel, dirijor Alexandru Murariu – director artistic) va susține un concert de muzică contemporană pentru tinerii sibieni, cu lucrări din creația compozitorilor Dan Dediu, Cornel Țăranu, Iannis Xenakis, Aron Torok-Gyurko și Alexandru Murariu.
Asociația Culturală Sound Borders organizează turneul național ,,Aniversări”. Compozitorii aniversați (menționați în ordine cronologică) sunt: Áron Török-Gyurkó, Dan Dediu, Cornel Țăranu, Iannis Xenakis. Alegerea acestor compozitori este strâns legată de numărul „rotund” al vârstelor pe care cei trei compozitori în viață au atins-o (33, 55, 88), respectiv împlinirea a 100 de ani de la nașterea compozitorului Iannis Xenakis. Pe lângă piesele semnate de compozitorii aniversați, programul va mai cuprinde pentru tinerii din sală și lucrarea Frontieres (p. a. a.) a compozitorului Alexandru Ștefan Murariu, opus conturat în cadrul studiilor postdoctorale efectuate în cadrul Academiei Naționale de Muzică “Gheorghe Dima”.
Turneul are și o misiune educativă, unul dintre scopurile declarate fiind și acela de a forma tinerii într-un public veritabil. Astfel, compozitorul Alexandru Ștefan Murariu, directorul artistic al evenimentului și dirijorul formației Ensemble Couleurs, se va întâlni cu tineri din școli, colegii, universități de specialitate, pentru a-i iniția și ghida în universul muzicii contemporane. În cadrul acestor întâlniri, Alexandru Ștefan Murariu va realiza o prezentare a muzicii noi, a procesului de compunere a unei lucrări, a colaborării dintre compozitor, dirijor și interpret, toate acestea însoțite de exemple muzicale live interpretate de ansamblul amintit.
Pornit de la ideea de a promova muzica modernă și contemporană, Ensemble Couleurs s-a conturat într-un cadru vibrant al muzicii contemporane, și anume Festivalul A Tribute to György Ligeti in his Native Transylvania, coordonat de către conf. univ. dr. Bianca Țiplea Temeș. Cu o bogată activitate componistică, Alexandru Ștefan Murariu, absolvent al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, s-a remarcat în peisajul muzicii contemporane românești prin numeroase distincții și apariții în festivaluri de profil din România și Franța. Creația sa cuprinde lucrări camerale, vocale și simfonice, alături de incursiuni în muzica spațializată și cea de film. Îndeletnicirea sa creativă este completată de cea didactică în cadrul departamentului de Compoziție muzicală și dirijat al ANMGD din Cluj-Napoca.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
64