Turiștii au rămas ”captivi” la peste 2000m altitudine
Turiștii care și-au petrecut ultimele zile din vacanță la zăpadă, în județul Sibiu, au aflat în cursul zilei de astăzi, că nu pot pleca. După ce și-au âmpachetat toate bagajele, au plecat spre telecabina. Aici au aflat că telecabina care face legătura dintre Bâlea Cascadă și Bâlea Lac nu poate funcționa, din cauza vântului puternic.
Conform prognozei meteorologilor: ”Vântul va prezenta intensificări temporare de 80-100 km/h în zonele înalte din majoritatea masivelor în cursul zilei de duminică, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, apoi va diminua ușor.”
Vântul la peste 2000m altitudine a avut rafale de 90-100 km/h în Munții Făgăraș. Cele aproximativ 100 de persoane cazate la cabanele de lângă lacul Bâlea și la Refugiul Bâlea Tunel din Argeș au așteptat ore întregi ca vântul să se potolească.
Administratorul telecabinei a declarat pentru Opinia de Sibiu: „Turiștii rămân la cabană până când condițiile meteo ne permit să pornim în siguranță telecabina.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Petardele nu sunt jucării!
1 an agoCu petardele nu te joci
Polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase îi informează pe cetățeni despre riscurile la care se expun prin folosirea ilegală a obiectelor pirotehnice, în prag de sărbători.
Pe parcursul lunii decembrie, polițiștii sibieni acționează pe linia prevenirii, identificării și combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deținerea, comercializarea, importul, depozitarea și folosirea articolelor pirotehnice atât de către persoanele fizice, cât și de către persoanele juridice.
Scopul acţiunilor îl reprezintă creşterea siguranţei cetăţeanului prin identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice și prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri).
Astfel, polițiștii acționează în locuri publice aglomerate, în marile centre comerciale, dar și în piețe și târguri, pentru a informa populația cu privire la principalele prevederi legislative referitoare la orice operațiune cu petarde sau orice obiecte pirotehnice, dar și referitor la riscurile privind victimizarea, induse de folosirea necorespunzătoare a obiectelor pirotehnice.
În interacțiunea cu cetățenii, polițiștii le reamintesc faptul că orice operaţiune cu articole pirotehnice(petarde), efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.
De asemenea, cetățenii sunt informați cu privire la clasificarea obiectelor pirotehnice/petardelor, potrivit legii, cu mențiunea că sunt interzise deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine și siguranţă publică, securitate şi pentru protecţia integrității persoanelor, dar și a bunurilor care ar putea fi distruse ca urmare a producerii de incendii prin utilizarea necorespunzătoare.
Ce prevede legea?
Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (de exemplu: steluțe; lumânări scânteietoare; jerbe cu scântei; minifacle; minisori; inele de foc; sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, precum și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă (T2) și P2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.
Articolele pirotehnice de scenă din categoria T1 și alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului.
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice/petardelor în următoarele condiții:
– între orele 24.00 – 06.00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
– la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
– la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
– la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
– în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
– pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
– la o distanță mai mică de 500 m de păduri.Constituie INFRACȚIUNE și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
– orice operațiune cu articole pirotehnice( petarde ), efectuată fără drept;
– comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
– comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.CONTRAVENȚII
Contravențiile sunt prevăzute de art. 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu modificările ulterioare.Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.
Pentru tulburarea ordinii și liniștii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice/petardelor din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr.61 din 1991 republicată.Orice operaţiune cu articole pirotehnice/petarde, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an!
Apelul de urgenţă, prin care ne găsiţi mereu la datorie, este 112 – APEL DE URGENŢĂ!142Muntele sărbătorit de ziua lui, 14 septembrie
7 luni agoMuntele cinstit cum se cuvine la Sibiu
Muntele are de 20 de ani ziua lui. Ziua Națională a Muntelui, sărbătorită începând cu anul 2002, pe data de 14 septembrie. Consiliul Județean Sibiu a inițiat o serie de acțiuni menite să marcheze această ziuă.
Iubitorii muntelui sunt invitați la o drumeție în timp, la Biblioteca Județeană „Astra”, în foaierul căreia a fost amenajată o Galerie a Turismului Montan. Fotografii rare, hărți, ghiduri montane, echipament de escaladă de epocă, rucsaci, bocanci, pioleți și mutle alte „comori”, au menirea de a purta vizitatorii pe potecile de altă dată ale munților Făgăraș și Cindrel. Revenirea în prezent este asigurată de Salvamont Sibiu care a dotat un manechin cu echipament de ultimă generație, utilizat pentru salvarea de vieți. Accesul publicului este gratuit, expoziția putând fi vizitată până vineri, 16 septembrie.
„Aventură cu clasa” este propunerea echipei „Anii Drumeției”, proiect inițiat și dezvoltat de Consiliul Județean Sibiu, dedicat ecoturismului și care a dus până în prezent la amenajarea a 54 de trasee montane ce însumează peste 220 de kilometri. Elevii Școlii Gimnaziale nr. 18 din Sibiu vor parcurge, astăzi, traseul cuprins între Rășinari și Călugăru, iar mâine, pe 15 septembrie, cei de la Școala „Radu Selejan” din Sibiu au rezervată o drumeție în zona Cisnădioara. Micii drumeți vor primi din partea organizatorilor, drept mulțumire pentru dorința de a cunoaște frumusețea naturii, insigne special concepute pentru Ziua Națională a Muntelui. Detalii despre viitoarele „Aventuri cu clasa” sunt disponibile pe www.aniidrumetiei.ro
Și pentru că muntele mai are nevoie și de primenire, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ADI ECO” organizează două acțiuni de igienizare: pe 15 septembrie, în zona Râul Sadului, iar pe 16 septembrie, în zona Gura Râului.
Cele două activități se bucură de suportul primăriilor și al școlilor din localități, Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, Agenției Zonei Muntane și al operatorului de salubritate „Soma”.
„Produs montan” este conceptul prin care Consiliul Județean Sibiu promovează producătorii sibieni din zona montană a județului. În Piața volantă „Transilvania”, pot fi găsite produse tradiționale al căror gust este sporit de aromele și aerul curat de munte. Acestea sunt evidențiate cu o etichetă specială, afișată de producători în cadrul standurilor propii.
„Avem privilegiul ca noi, sibienii, să fim străjuiți de doi dintre cei mai frumoși munți ai României: Făgăraș și Cindrel. Pe cărările lor găsim cele mai simple și totodată cele mai mari bucurii pe care ni le poate oferi natura, întrucât frumusețea peisajului, apa cristalină și rece, aerul tare, cu miros de cetină și camaraderia drumeților sunt lucruri pe care nu le găsești în altă parte. Este Ziua Națională a Muntelui, este ziua tuturor celor ce-l îndrăgesc. La mulți ani, tuturor!”, a transmis președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
59Primăria Sibiu anunță consultare publică
9 luni agoPrimăria Sibiu actualizează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Sibiu
Primăria Sibiu dorește să updateze documentul strategic important care va defini viziunea administrației locale și a comunității în ceea ce privește dezvoltarea orașului în următorii ani, în mod integrat, sustenabil și predictibil, un ghid pentru administrația locală în luarea deciziilor de prioritizare și implementare a investițiilor.
”După parcurgerea mai multor etape de colectare a datelor privind situația existentă și consultări cu principalii stakeholderi, draft-ul acestei Strategii parcurge în prezent etapa de evaluare de mediu în care sibienii sunt consultați cu privire la acest document.”, transmite Primăria Sibiu.
Comentariile și sugestiile publicului privind prima versiune a Strategiei se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului din Sibiu, strada Hipodromului, nr 2A, sau electronic, pe strategie@sibiu.ro, în termen de 15 zile calendaristice, de la data apariției anunțului, adică 12 iulie 2022 inclusiv.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
110