Tribut online, marca TBS
Teatrul de Balet Sibiu prezintă miercuri, 21 aprilie, începând cu ora 19:00 spectacolul ”Tribut Ceaikovski”, în format online. Muzica, dansul și unul dintre cei mai mari compozitori ai tuturor timpurilor, Piotr Ilici Ceaikovski, sunt cele trei elemente esențiale ale spectacolului, care a avut premiera la Teatrul de Balet Sibiu pe 16 martie 2019.
Spectacolul de dans clasic poartă semnătura coregrafului Vittorio Galloro și este constituit din două părți.
Prima parte include două tablouri care aduc în scenă duete și momente solistice, printre personaje regăsindu-se chiar Ceaikovski împreună cu muza sa.
Cea de-a doua parte a spectacolului este un omagiu adus nuanțelor și culorilor din muzica marelui compozitor rus. Pe scenă vor urca patru cupluri de dansatori care vor transpune prin dans patru culori pe care coregraful le distinge în creația ceaikovskiană: roșu – oglindește pasiunea din muzica marelui compozitor, galben – semnifică inspirația, verde – virtuozitatea și argintiu – frumusețea absolută.
Spectacolul tribut poate fi vizionat în regim de live stream. Costul unui bilet este de 20 de lei, acesta putând fi achiziționat de pe platformele entertix.ro și myticket.ro. Publicul va avea acces la filmarea evenimentului timp de 72 de ore.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
CJ Sibiu îi sărbătorește pe moldoveni, 14-16 iulie
1 an agoCJ Sibiu cinstește cultura, meșteșugurile și gastronomia de peste Prut
CJ Sibiu promovează schimbul de bune practici din domeniul culturii și tradițiilor dintre Județul Sibiu și Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni din Republica Moldova, printr-un proiect denumit „Trei Culori și-o Singură Credință: Românească”
În cadrul proiectului vor fi realizate vizite de studiu în cele două țări, simpozioane, expoziții, ateliere dedicate meșteșugurilor tradiționale, evenimente gastronomice, dar și spectacole de dansuri și muzică populară.
Astfel, timp de trei zile, între 14 și 16 iulie, o delegație de peste 140 de artiști, meșteșugari și oameni de cultură din Raioanele Dondușeni, Criuleni și Strășeni se vor afla în județul Sibiu pentru a participa la Festivalul „Sfântă ni-i vatra!”, derulat ca parte a proiectului amintit.
Încă din anul 2017, Județul Sibiu are încheiat un Acord de colaborare cu Raionul Dondușeni, care a permis o mai bună cunoaștere a culturii și tradițiilor fiecărei părți, dar și extinderea legăturilor de colaborare cu Raioanele Criuleni și Strășeni.
„Drumul european al Moldovei trece, în mod obligatoriul prin România iar județul Sibiu se află poziționat de-a lungul acestui formidabil traseu asumat de către vecinii și frații noștri de peste Prut. Ne dorim să împărtășim din moștenirea culturală excepțională a județului nostru, să întărim sentimentul de apartenență la aceeași vatră prin acțiuni comune, care să ne permită să ne cunoaștem atât ca profesioniști, cât și ca oameni. Prin acest festival ne dorim să demonstrăm că graiul românesc nu este singurul lucru care ne leagă”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu.
Publicul larg este invitat să participe la următoarele evenimente:
- Vineri, 14 iulie:
orele 10.00 – 13.00: curtea interioară a CJ – parada ansamblurilor folclorice din cele 3 raioane moldovenești. Expoziția meșterilor și producătorilor locali;
orele 15.00 – 17.00, Biblioteca Județeană „Astra” – simpozionul cultural „Sfântă ni-i vatra!”. Expoziție de carte, pictură și documente privind istoria comună a românilor de pe ambele maluri ale Prutului. - Sâmbătă, 15 iulie:
09:00 – 21:30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.
16:45 – 22:00, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, scena Târgului de Țară Spectacol folcloric „Sfântă ni-i vatra!” – vor evolua 6 ansambluri tradiționale din Moldova și „Junii Sibiului”. Evenimentul va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a CJ Sibiu. - Duminică, 16 iulie:
09.00 – 12.30, Muzeul „Astra” din Dumbrava Sibiului, zona Târgului de Țară – Expoziție și animații culturale oferite de colective culturale, meșteri și producători locali moldoveni.
Oaspeții din Moldova vor avea parte o serie de vizite de studiu în Rășinari, Tilișca, Săliște, Biertan, Valea Viilor și Axente Sever pe tema valorificării patrimoniului local ca parte în promovarea turistică și de seminarii privind managementul cultural și bune practici din administrația publică în accesarea fondurilor nerambursabile destinate dezvoltării infrastructurii culturale.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
382- Vineri, 14 iulie:
Biblioteca Județeană Astra – Expoziție documentară la final de 2021
3 ani agoBiblioteca Astra – „Sărbătorile de iarnă în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu”
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu invită iubitorii de carte și documente de patrimoniu să viziteze, începând de luni, 20 decembrie 2021, expoziția Sărbătorile de iarnă în colecțiile deținute de Bibliotecă Județeană ASTRA Sibiu.
Expoziția aduce la lumină o serie de lucrări monografice și culegeri de folclor care surprind în paginile lor frumusețea tradițiilor românești și a sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, din spațiul cultural românesc, în special transilvănean.
Între valoroasele documente expuse, publicate în perioada interbelică și postbelică, menționăm:
„Colinde și obiceiuri de Crăciun” (1997) de Traian Herseni; „Folcloristica sibiană” (1999) de Ilie Moise; „Folclor din Transilvania” (1980-1990); „Obiceiuri populare de peste an. Dicționar” (1997) de Ion Ghinoiu; „Cojocul din Zona Sibiului. Măiestrie. Stil. Noblețe” (2013) de Elena Găvan; „Tezaur folcloric din Mărginimea Sibiului” (2003) de Amalia Pavelescu; „Cercul sărbătorilor anului” (2015) de Emil Bock; „Substratul mitologic al sărbătorilor de iarnă la români și slavi” (1931) de Dr. Petru Caraman; „Cântece din Ardeal culese și armonizate de Ilarion Cocișiu (1940, 1941); „Carte de stea și colinde” (1935) de N. I. Dumitrașcu;
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
„Carte cu colinde, cântece de stea, plugușoare, vicleime, sorcove etc.” de Ilie I. Mirea; „Despre răspândirea geografică a unui cântec de stea” (1939) de Ilarion Cocișiu; „Treizeci cântece populare alese din culegerile premiate sau menționate cu prilejul concursului instituit de Societatea Compozitorilor Români în anul 1925” (1927); „12 colinde populare culese și armonizate de G. Cucu; „30 colinde cu text și melodie culese și armonizate pentru 3 voci” (1948) de Const. A. Ionescu; „Obiceiuri de iarnă. Folclor muzical din repertoriul copiilor” (1981); „Cântecele munților. Folclor muzical din Mărginimea Sibiului” (1973); „Colinde românești” (1990).
Pe lângă publicații tipărite, sunt expuse documente care conțin imprimări audio ale colindelor tradiționale românești, multe dintre acestea asigurând fondul muzical din spațiul expozițional.
Pasionații de folclor, datini și obiceiuri, muzică tradițională și religioasă au prilejul de a admira aceste documente în expoziție. În egală măsură, materialele propuse, dar și altele similare, sunt disponibile pentru consultare la sală sau pot fi împrumutate acasă. Proiectul expozițional este elaborat cu dăruire și atenție pentru publicul iubitor de tradiții și frumos, de către bibliotecarii astriști ai compartimentelor Carte pentru Adulți, Arte și Fondul Special.
Expoziția documentară poate fi vizitată până la finalul anului, în Foaierul Bibliotecii (Sediul nou, Str. George Barițiu, Nr. 7, parter), de luni până vineri, în timpul programului de funcționare al acesteia, cu respectarea reglementărilor în vigoare privind contextul epidemiologic.
123Vino să te vaccinezi la Summit-ul Muzical din 9 mai
3 ani ago500 de doze de vaccin la Summit-ul Muzical de la Filarmonica de Stat Sibiu
Ți-e dor de călătorii în Europa? De evenimente care fac granițele să dispară, așa cum a fost Summit-ul European găzduit de Sibiu în 2019? Acest lucru va fi posibil doar dacă un procent semnificativ din populație se vaccinează contra COVID – 19. Deocamdată Județul Sibiu are 21.8 % din populație vaccinată cu cel puțin o doză. Deși ocupăm un onorabil loc 5 în țară, știm că mulți dintre noi mai trebuie să se vaccineze până când restricțiile vor putea fi eliminate.
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, între orele 9.00 și 21.00, te invităm la Filarmonica de Stat Sibiu să pui umărul pentru ca într-un viitor apropiat să putem circula din nou fără restricții, oriunde în lume. Vei avea parte de o experiență inedită de vaccinare, în compania câtorva dintre cei mai îndrăgiți artiști ai Sibiului.
Peste 10 instituții publice și artistice din Județ și-au unit eforturile pentru Summit-ul Muzical al Vaccinării, un eveniment care și-a propus să crească numărul sibienilor care se vaccinează. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sibiu împreună cu Filarmonica de Stat Sibiu, Crucea Roșie Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Spitalul CFR.
Persoanele care doresc să se vaccineze cu Doza 1 de Pfizer la Summit-ul Muzical o pot face fără programare, în foaierul Filarmonicii de Stat Sibiu unde cele două spitale sibiene și Crucea Roșie Sibiu au mobilizat un număr de 6 medici, 16 asistenți medicali și 5 registratori medicali, la care se adaugă voluntarii de la Crucea Roșie 2 medici și 4 asistenți. Dozele de vaccin sunt puse la dispoziție de Direcția Sanitară Sibiu.
În deschiderea evenimentului, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijorul Cristian Lupeș, va lua cuvântul doamna profesor universitar doctor Simina Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.
Maratonul de vaccinare va fi dublat de un maraton artistic inedit la Summit-ul Muzical, care se va desfășura în aer liber pe esplanada Sălii Thalia: 9.30 Cuvânt de deschidere; 10.00 Teatrul de Balet Sibiu; 11.00 Academia Forțelor Terestre; 12.00 Recital Duo Cameral – Filarmonica de Stat Sibiu; 13.00 Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu”; 14.00 Cvartet al Filarmonicii de Stat Sibiu; 15.00 Moment teatral – TNRS Sibiu (actori: Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu și Liviu Vlad); 17.00 Concert Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu; 19.00 Moment artistic – Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului; 20.00 Recital Radu Nechifor; 21.00 Încheierea evenimentului.
Turnul Gros, bastionul cultural al Sibiului se metamorfozează și devine pentru o zi turnul de apărare împotriva virusului SARS-COV2. La invitația Filarmonicii Sibiu cei mai importanți artiști și instituții sibiene pun umărul la această campanie prin mediatizarea ei cu sprijinul artei. Concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu are programul structurat pe lucrări și compozitori care scot în evidență patrimoniul cultural European și, totodată reunește muzical valorile culturale ale spațiului comunitar.
“Mulțumesc tuturor artiștilor și cadrelor sanitare care au răspuns invitației noastre și își dedică ziua de duminică 9 Mai pentru revenirea la normal cât mai curând. Mulțumesc tuturor liderilor de instituții locale care ni s-au alăturat. Consiliul Județean Sibiu derulează o campanie mai largă de promovare a vaccinării, care va continua și în perioada următoare în special în mediul rural. De Ziua Europei, Sibiul pune umărul pentru revenirea la normal pe bătrânul continent European. Numai uniți putem reuși să depășim efectele pandemiei” declară Daniela Cîmpean Președinta Consiliului Județean Sibiu.
Autoritățile sunt pregătite cu 500 doze de vaccin pentru echipele mobile din cadrul evenimentului, care pot fi la nevoie suplimentate.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
343