Târgul de Jucării, ediția a XVI-a
Aproape 12.000 de vizitatori au trecut pragul Muzeului ASTRA în perioada 1-4 iunie 2023, interval în care aici a fost organizat evenimentul
Târgul de Jucării, organizat în perioada 1-4 iunie 2023 a înregistrat un umăr de aproape 12.000 de turiști în Muzeul ASTRA.. Inițiativa a reunit 29 de meșteri populari din România și din Republica Moldova, a pus în scenă ateliere demonstrative, ca de exemplu cele de olărit, sau cele în care vizitatorii au învățat cum se face o căpiță din lână sau cum să confecționeze marionete și jucării din lemn. De asemenea, în același cadru s-au desfășurat ateliere de storytelling cu pictură pe șevalet, ateliere apicole, piscicole, educaționale și trei spectacole muzicale interactive.
Pentru iubitorii sportului, în programul Târgului de jucării au avut loc activități de orientare în teren și curse de obstacole.
La această ediție a Târgului de Jucării, s-a organizat în premieră o componentă gastronomică specială, denumită sugestiv ,,Gusturile Copilăriei”. Astfel, la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului au fost amenajate 3 vetre cu 15 locuri de prăjit slănina și 3 mese pentru a pregăti preparate tradiționale din copilăria de demult. În fiecare zi din program toate preparatele gătite (slănina prăjită la țăpăruie, cartofi noi, salată) au fost epuizate!
”Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit și ne-au fost alături în realizarea acestui eveniment dedicat copilăriei! Mulțumim partenerilor noștri, GLS Romania , Alpha Bank Romania și Decathlon Sibiu”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Vino să te vaccinezi la Summit-ul Muzical din 9 mai
3 ani ago500 de doze de vaccin la Summit-ul Muzical de la Filarmonica de Stat Sibiu
Ți-e dor de călătorii în Europa? De evenimente care fac granițele să dispară, așa cum a fost Summit-ul European găzduit de Sibiu în 2019? Acest lucru va fi posibil doar dacă un procent semnificativ din populație se vaccinează contra COVID – 19. Deocamdată Județul Sibiu are 21.8 % din populație vaccinată cu cel puțin o doză. Deși ocupăm un onorabil loc 5 în țară, știm că mulți dintre noi mai trebuie să se vaccineze până când restricțiile vor putea fi eliminate.
Pe 9 Mai, de Ziua Europei, între orele 9.00 și 21.00, te invităm la Filarmonica de Stat Sibiu să pui umărul pentru ca într-un viitor apropiat să putem circula din nou fără restricții, oriunde în lume. Vei avea parte de o experiență inedită de vaccinare, în compania câtorva dintre cei mai îndrăgiți artiști ai Sibiului.
Peste 10 instituții publice și artistice din Județ și-au unit eforturile pentru Summit-ul Muzical al Vaccinării, un eveniment care și-a propus să crească numărul sibienilor care se vaccinează. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Sibiu împreună cu Filarmonica de Stat Sibiu, Crucea Roșie Sibiu, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu și Spitalul CFR.
Persoanele care doresc să se vaccineze cu Doza 1 de Pfizer la Summit-ul Muzical o pot face fără programare, în foaierul Filarmonicii de Stat Sibiu unde cele două spitale sibiene și Crucea Roșie Sibiu au mobilizat un număr de 6 medici, 16 asistenți medicali și 5 registratori medicali, la care se adaugă voluntarii de la Crucea Roșie 2 medici și 4 asistenți. Dozele de vaccin sunt puse la dispoziție de Direcția Sanitară Sibiu.
În deschiderea evenimentului, alături de președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, și directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijorul Cristian Lupeș, va lua cuvântul doamna profesor universitar doctor Simina Florescu, Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din București.
Maratonul de vaccinare va fi dublat de un maraton artistic inedit la Summit-ul Muzical, care se va desfășura în aer liber pe esplanada Sălii Thalia: 9.30 Cuvânt de deschidere; 10.00 Teatrul de Balet Sibiu; 11.00 Academia Forțelor Terestre; 12.00 Recital Duo Cameral – Filarmonica de Stat Sibiu; 13.00 Școala Populară de Arte și Meserii ”Ilie Micu”; 14.00 Cvartet al Filarmonicii de Stat Sibiu; 15.00 Moment teatral – TNRS Sibiu (actori: Veronica Arizancu, Cristina Stoleriu și Liviu Vlad); 17.00 Concert Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu; 19.00 Moment artistic – Ansamblul Cindrelul Junii Sibiului; 20.00 Recital Radu Nechifor; 21.00 Încheierea evenimentului.
Turnul Gros, bastionul cultural al Sibiului se metamorfozează și devine pentru o zi turnul de apărare împotriva virusului SARS-COV2. La invitația Filarmonicii Sibiu cei mai importanți artiști și instituții sibiene pun umărul la această campanie prin mediatizarea ei cu sprijinul artei. Concertul Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu are programul structurat pe lucrări și compozitori care scot în evidență patrimoniul cultural European și, totodată reunește muzical valorile culturale ale spațiului comunitar.
“Mulțumesc tuturor artiștilor și cadrelor sanitare care au răspuns invitației noastre și își dedică ziua de duminică 9 Mai pentru revenirea la normal cât mai curând. Mulțumesc tuturor liderilor de instituții locale care ni s-au alăturat. Consiliul Județean Sibiu derulează o campanie mai largă de promovare a vaccinării, care va continua și în perioada următoare în special în mediul rural. De Ziua Europei, Sibiul pune umărul pentru revenirea la normal pe bătrânul continent European. Numai uniți putem reuși să depășim efectele pandemiei” declară Daniela Cîmpean Președinta Consiliului Județean Sibiu.
Autoritățile sunt pregătite cu 500 doze de vaccin pentru echipele mobile din cadrul evenimentului, care pot fi la nevoie suplimentate.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
343Cărarea ocolită – volumul 1 din ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”
2 ani agoCărarea ocolită, autori: Ovidiu Baron și Ancuța Ilie
Cărarea ocolită este primul volum din colecția ”Poveștile Dumbrăvii Sibiului”, care aduce în prim-plan secvențe de locuire, meșteșuguri și tradiții străvechi, simboluri și motive, decoruri și obiecte adeseori ignorate.
”Cum se întâlnesc mai multe lumi într-una singură? Când o casă se mută în alt sat, ce se întâmplă cu oamenii care au locuit-o? Dacă ei rămân acolo, în sufletul casei şi ea trăieşte mai departe întâmplările lor!? Umbre misterioase umblă noaptea pe alei, oglindindu-se în pereți. Ați văzut că adună cineva razele de lună şi țese din ele covoare, împletindu-le cu flori, ramuri şi rădăcini? Casele se întâlnesc aici, între munte şi mare. Tot aici se intersectează potecile pădurilor de pretutindeni. Pământ, lemn şi piatră din cele patru zări.
Apă, aer, foc, lumină şi întuneric. Toate tărâmurile de dincolo sunt aici. Orice casă e un sat întreg, orice sat e o împărăție. Pe obiecte, oamenii vechi au lăsat semne şi culori pentru ceilalți, care suntem noi, şi pentru cei care vor veni după noi. Prințese, prinți, regi, zmei, vrăjitoare sau oameni obişnuiți. Ştiți cumva ce înseamnă un om obişnuit? Sunt zile în care zmei fioroşi se luptă pentru dragoste şi bogăție. Sunt nopți în care un copil rătăcit pierde un drum ştiut, descoperind multe alte căi de a se întoarce acasă.
Morile macină pe ascuns, animalele țin sfat tainic, casele se întrupează în oameni şi umblă noaptea pe alei. Semnele din farfurii, cusăturile de pe cămăşi, incrustațiile de pe stâlpi, toate devin cuvinte prin care aflăm cum au trăit şi cum au visat alții. Cei care au locuit casele, au cioplit lemnul, au modelat lutul, au învârtit fusul, au dat formă nouă fierului topit. Cei de dincolo de aici şi acum, “ceilalți”. Casele şi oamenii din Dumbrava Sibiului. Locuitorii poveştilor.”, se citește pe coperta 4 a volumului Cărarea ocolită.
Cărarea ocolită se adresează copiilor, tinerilor și tuturor celor care pot citi și pricepe fără grabă și fără prejudecăți. Vă provocăm să parcurgeți traseul ficțional și să vizitați Muzeul în aer liber ghidați de cele două personaje. Sperăm să ghiciți toate monumentele, obiectele și locurile din muzeu în care au ajuns ei cu acest prilej. Dacă nu le ghiciți în poveste, parcurgeți din nou muzeul la pas, fiindcă în mod sigur sunt lucruri pe care nu le-ați observat!
Cartea, Cărarea ocolită,costă 29 de lei+taxă ramburs, și se poate comanda de aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
138FOTO|VIDEO Sibiu, protestul de la ora 5. Jandarmii nu au avut cu cine dialoga
3 ani agoSibiu: Protestul de luni, ora 17
La ora 17, în Piața Mare din Sibiu erau mai puțin de 30 de oameni. După aproximativ 30 de minute, în piață erau formate mai multe grupuri. Unul dintre ele, cu tineri mai vocali au început scandările. Nu au fost pe subiectul protestului. Aceștia i-au adresat primarului Sibiului Astrid Fodor:
”Jos cu Fodor”/”Ieși afară, j%$#@ ordinară”
Jandarmii au încercat să discute cu un domn, despre care se credea că este organizatorul. Acesta a refuzat să poarte un dialog civilizat cu forțele de ordine, care în repetate rânduri au făcut apel la calmitate și responsabilitate. În timp ce jandarmii așteptau să poarte un dialog , domnul în cauză și-a văzut nestingherit de protest. Mai mult decât atât, a dat foc mai multor măști de protecție folosite de cei prezenți.
În jurul orei 18, între 2 protestatri a existat un schimb de replici mai dure. Pentru a evita riscul unui conflict, jandarmii l-au extras din mulțime pe unul dintre cei doi. Vizibil deranjat de conflictul avut cu colegul lui de protest, tânărul a încercat de câteva ori să scape din mâinile oamenilor legii. Curajul venind și datorită unor protestatri care i-au sărit în apărare.
Profitând de faptul că forțele de ordine se ocupau de bărbatul agitat, mulțimea s-a încolonat și a pornit spre pietonala Nicolae Bălcescu.
Din Piața Mare au plecat în marș peste 200 de protestatari. Majoritatea tineri, vârsta medie fiind de 25-30 de ani.
”Libertate, libertate”, ”România, Trezește-te”
Pe Calea Dumbrăvii și Mihai Viteazu, peste 500 persoane mărșăluiau și scandau.
”Nu stați la balcoane, că muriți de foame”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”
La mijlocul Bulevardului Mihai Viteazu, cei peste 500 de protestatari au încercat să schimbe traseul, forțând continuarea marșului pe strada Nicolae Iorga. Jandarmii au blocat strada cu 2 autospeciale și au încercat să întoarcă mulțimea pe Mihai Viteazu. Fără niciun rezultat. După câteva minute, oamenii furioși au fost lăsați să își continue drumul pe traseul Iorga-Milea-Piața Mare.
Toată seara, jandarmii sibieni au dat dovadă de mult calm, având grijă ca în mulțime să nu crească nivelul de agresivitate. Dar, cum orice încălcare a legii nu poate să rămână nepedepsită, Reprezentanții Inspectoratului județean de Jandarmi Sibiu a transmis:
”Cu privire la protestul care este în desfășurare în municipiului Sibiu, vă comunicăm următoarele: Referitor la numărul de participanți vă comunicăm faptul că nu se respecta prevederile legale. A fost depășit numărul de 100 de participanți. Nu este important numărul jandarmilor, dispozitivele sunt adaptate permanent, în funcție de situația din teren, mai importantă este desfășurarea fără incidente a manifestării.”
Protestul de la Sibiu s-a terminat după ora 20, în fața Instituției Prefectului județului Sibiu.
Jandarmeria Sibiu a transmis, luni seara că o parte din cei care nu au repectat legea au fost identificați și urmează să fie sancționați. Mai ales că o bună parte dintre protestatari nu purtau mască sau o purtau incorect, sub nas sau sub barbă.
„Până în acest moment jandarmii au identificat o parte dintre participanţii care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancţionaţi. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu.
Pe tot parcursul marșului, șoferii aflați în trafic și-au arătat susținerea față de cei care protestatu, apăsând îndelung pe claxoanele mașinilor.
La Mediaș, spre miezul nopții erau aproximativ 100 de persoane în Piața Cornelui Coposu. De aici au plecat în marș prin centrul orașului. Nici aici nu s-a purtat masca.
”Vrem Libertate”, ”Jos masca”, ”Fără mască”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, ”Jos corupția”
Protestatarii de la Mediaș au scandat și ei împotriva primarului Ghoerghe Roman. Au bubuit o petardă în fața Primăriei Mediaș.
”Jos Gheorghe Roman”
Protestele nu se propesc aici, marți la ora 17 și-au dat iar întâlnire în Piața Mare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
524