Struțe cu pureci, din Alămor | VIDEO

Sunt multe feluri de cozonaci, dar ”struțe” ca în gospodăria familiei Ranf din Alămor, nu s-au mai pomenit. Aici toată familia ajută, de la nepoată până la bunică și mătușă. Totul merge ca pe bandă, mai ales când ai covata plină și cuptorul este încins.

Sute de struțe pentru orășeni

Doamna Maria s-a pregătit marți pentru 100 de cozonaci. Graba-i mare, pentru că Piața Transilvania are loc săptămâna aceasta în ziua de joi.

Dis de dimineață se cerne făina, se aleg ouăle, se face maiaua pentru dospit și se dau nucile prin mașina. În covata mare de lemn se combină cele necesare pentru alutatul pufos. 180 de ouă, lapte, apă caldă, 30 kg de făină, drojdie, 9 kg de zahăr și maia. Pe lângă toate acestea, gospodina noastră are câteva secrete pentru ca ”Struțele” să fie bune și pe masa de Paști: untul și smântâna sunt nelipsite din compoziție!

”Păi durează cam două ceasuri frământatul. Până pică apa din grindă. Îl mai batem, îi mai dăm câte puțin. Aluatul e sfânt! El îți spune când să îi dai, când să-l bați. Ca ăe un copil neastâmpărat.”, ne explina Maria Ranf în timp ce frământă aluatul

Când compoziția este bine omogenizată se adaugă untul. Se încorporează untul se aruncă un praf de fâină pe deasupra și se lasă la dospit.

Acum începe pregătirea tăvilor. Mătușsa Anița curăță tăvile, apoi le unge cu un amestec de untură și ulei.

Fata doamnei Maria, Ica, este responsabilă de umplurura cozonacului. Pune pe foc o oală cu lapte, vanilie și mult, mult mac. Acest amestec trebuie să stea la foc mic până ce devine ca o cremă. După ce este gata se lasă la răcit. Însă, doamna Maria nu o lasă pe fata ei să stea. Trebuie făcută și umplutura pentru cozonacii cu nucă.

”Întâi pregătim crema. Fierbem macul în lapte cu puțină vanlie, până se îngroașă compoziția.”, a daăugat Maria Ranf.

Când aluatul a dospit se începe ruperea. Adică, porționarea și cântărirea aluatului pentru struțe.

Acum, mâinile celor 3 doamne trebuie să se miște foarte rapid. Focul în cuptor a fost deja făcut de nea Ion. Așa că, femeile casei trebuie să ruleze toate struțele, apoi să stea din nou la dospit, de data aceasta în tăvi.

După ce cuptorul este ”setat” la temperatura optimă, printr-o metodă străveche(se introduce o foaie de hârtie în mijlocul cuptorului, când foaia iese puțin ”rumeie” atunci cuptorul este gata), se introduc tăvile cu ”struțe” cu pureci și cu nucă.

Cozonacii domanei Maria sunt copți după o oră, o oră și un sfert de stat la căldura transformării. Înainte de a fi scoși din tăvi, cozonacii sunt unși cu multă migală cu un sirop din apă și zahăr.

De unde vin struțele

Sătenii din Alămor nu foloseau denumirea de cozonac pentru ”împletitura de aluat cu mac, nucă sau cacao cu rahat. Aici toți locuitorii le spun ”struțe” cozonacilor. Denumirea nu are nicio legătură cu pasărea gigant, ea vine din limba maghiară. Pe timpuri, aici au trăit gospodine unguroaice.

Prețul de vânzare la Piața Volantă de la sala transilvania este de 40 lei. Un preț nu prea echitabil pentru munca depusă de această familie minunată. Pentru că trăim vremuri mai grele, prețul a rămas același, nu s-a mărit.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

 

Scroll to top