Sibiu, capitala dansului
Festivalul Studențesc, un maraton de spectacole și workshop-uri care includ cele mai recente dansuri originale ale studenților romȃni și dezbateri pe temele dansului și ale selecției artistice contemporane, va avea loc ȋn perioada 24-26 septembrie 2021.
Casa de Cultură a Studenților vă invită vineri și sâmbătă, 24-25 septembrie 2021, ora 1900, ȋn Sala Mare a Centrului Cultural Ion Besoiu, pentru a urmări cu o competiție de dans. Concurenții înscriși la secțiunile solo, duet, grup, formație, ansamblu vor participa la o competiție ce va include ritmuri de dans contemporan (balet modern, teatru-dans), show-revue (dansuri de revistă, dansuri cu specific de cabaret), dans de caracter (dansuri folclorice stilizate, dansuri tribal sau de ritual), dans modern (adaptat curentelor coregrafiei și muzicii contemporane) și street dance (hip-hop, house, popping, locking, new style, vogueing, tutting, break dance).
Pe lângă concurs, spectatorii au ocazia de a urmări spectacolul ”Juliet,s Love” al Companiei ”Mario Dance Atelier” din Cluj-Napoca și spectacolul ”Romeo și Julieta” al Companiei de Teatru-Dans ”Microbis” a Casei de Cultură a Studenților.
”Veniți din ȋntreaga țară, studenții ȋși vor etala ȋncă o dată pe scena sibiană talentul, dedicația și perseverența ȋntr-un weekend plin de creații originale care vor oglindi atȃt pasiunea, cȃt și visele și speranțele tinereții”, a declarat Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenților Sibiu.
Sibiu Dans Festival 2021 este organizat de Casa de Cultură a Studenților și co-finanțat de Primăria Municipiului, Consiliul Local, Consiliul Județean și Ministerul Tineretului și Sportului.
Pentru cei care nu vor putea lua parte fizic la această competiție, spectacolele vor fi transmise live pe facebook.com/CasaStudentilorSibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Teatrul de balet Sibiu. 847 de aplicanți din 13 țări
o lună agoTeatrul de Balet Sibiu – 107 de aplicanți vin la audția de la Sibiu
Teatrul de Balet Sibiu organizează în data de 11 martie 2023, la studioul de repetiții din Parcul Tineretului, nr. 1, o audiție deschisă pentru stagiunea 2023 – 2024, care va începe în luna septembrie a anului curent și se va încheia în luna iulie 2024. 847 de dansatori profesioniști din România, Japonia, Spania, Franța, Marea Britanie, Belgia, Scoția, Polonia, Portugalia, SUA, Australia, Italia, Canada s-au înscris pentru audiția deschisă, iar dintre aceștia 107 au fost invitați la Sibiu pentru pentru audiția organizată de baletul sibian.
Din juriul de selecție a noilor dansatori care vor dansa pe scena Teatrului de Balet Sibiu din luna septembrie a.c., fac parte alături de Ovidiu Dragoman, directorul instituției, prim-solista Adela Floricioiu, coregrafa neozeelandeză Aleisha Gardner și maestra de studii de origine italiană Sabrina Rinaldi.
„În fiecare primăvară organizăm la Sibiu o audiție pentru noi dansatori care să se alăture corpului de balet al Teatrului de Balet Sibiu în următoarea stagiune. La 15 ani de la înființarea baletului sibian, deși suntem o companie tânără de dans, interesul dansatorilor pentru o colaborare cu Teatrul de Balet Sibiu este unul foarte crescut.
Dincolo de numărul impresionant al dansatorilor care sunt interesați să vină la Sibiu din toate colțurile lumii, ceea ce ne bucură cel mai mult este calitatea extraordinară tehnică și artistică a acestora. Sperăm ca în viitor să putem crește numărul dansatorilor din corpul de balet, de la 38 câți sunt acum, la 48 de dansatori, număr ce ar reprezenta minimul necesar pentru a crește frecvența spectacolelor prezentate publicului la Sibiu.” Ovidiu Dragoman, Director Casa de Cultură a Municipiuli Sibiu – Teatrul de Balet Sibiu
Teatrul de Balet Sibiu a fost înființat în anul 2008 și a funcționat în primul an cu doar doar zece dansatori. Astăzi corpul de balet numără 34 de dansatori proveniți din România, Noua Zeelandă, Australia, Canada, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Japonia, Republica Dominicană, Brazilia, Cuba și Ucraina. Teatrul de Balet Sibiu este prima companie de dans din România cu o componență internațională a corpului de balet, model adoptat în momentul de față și de celelalte corpuri de balet, ale teatrelor naționale din țară.
Ceea ce definește Teatrul de Balet din Sibiu în peisajul companiilor de balet din România nu este doar componența sa internațională și repertoriul său care include atât producții de balet clasic, cât și producții de dans contemporan și de balet neoclasic, dar mai ales calitatea tehnică și artistică excepțională a dansatorilor.
În cei 15 ani de la înființarea sa, Teatrul de Balet Sibiu, a marcat o serie de premiere importante, care au rămas până astăzi unice în peisajul cultural românesc:
- Singura companie de dans din România care are în repertoriu un spectacol de balet neoclasic inspirat de opera lui Eugen Ionesco: „Trilogie Ionesco” (Lecția, Scaunele și Rinocerii), coregrafia Monica Fotescu-Uță
- Singura companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de teatru-dans inspirat de romanul lui Dan Lungu: „Sînt o babă comunistă!”, coregrafia Aleisha Gardner, spectacol care se bucură până astăzi de aprecierea publicului. Originară din Noua Zeelandă, Aleisha Gardner este membru permanent al trupei încă din 2008 și coregraf al mai multor spectacole produse de instituție.
- Prima companie de dans din România care a pus în scenă un spectacol de dans contemporan inspirat de viața și operele lui Constantin Brâncuși „Nu mai sunt eu”, coregrafia Daniel Alexandru Dragomir
- Instituția a fost deschizător de drumuri în România și în ceea ce privește susținerea noii generații de coregrafi, înțelegând importanța încurajării creației coregrafice contemporane. În cadrul programului „Geneza”, lansat în 2010, mulți tineri aflați la începutul carierei și care astăzi sunt cunoscuți în țară și străinătate, au debutat la Sibiu, pe scena Teatrului de Balet Sibiu.
În prezent, repertoriul Teatrului de Balet Sibiu cuprinde cele mai importante titluri din repertoriul coregrafic clasic: Lacul lebedelor, La fille mal gardée, Corsarul, Don Quijote, Coppelia, Frumoasa din pădurea adormită, Romeo și Julieta, Giselle, Spărgătorul de nuci, Raimonda, Șeherezada, Paquita, Chopiniana, Baiadera, Arlechinada, dar și producții de dans contemporan, balet neoclasic, teatru-dans.
Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, prin Teatrul de Balet Sibiu, susţine anual proiecte de anvergură, iar în cei 15 ani de existență ai baletului sibian, instituția a participat la numeroase turnee internaționale în țări precum: Japonia, Coreea de Sud, Italia, Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda, Turcia.
De la înființarea în 2008, a corpului de balet, deși nu a avut niciodată un spațiu propriu pentru desfășurarea spectacolelor, instituția a prezentat publicului (indoor sau outdoor), nu mai puțin de 72 de lucrări coregrafice în premieră, fie de balet clasic, fie de dans contemporan, balet neoclasic și teatru-dans, create atât de nume sonoare și consacrate ale scenei dansului din România sau străinătate, dar și de tineri coregrafi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
29Dezvoltare personală prin actorie, la BJ ASTRA Sibiu
2 ani agoAteliere de dezvoltare personală prin actorie
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu demarează, începând cu 1 iunie 2021, o serie de ateliere de dezvoltare personală prin actorie adresate utilizatorilor înregistrați ai bibliotecii: copii, adolescenți și adulți. Inițiativa este menită să ofere celor interesați, prin intermediul tehnicilor de artă teatrală, posibilitatea de a-și cunoaște potențialul de exprimare, de a-și depăși emoțiile, de a-și dezvolta capacitatea de relaționare și de a descoperi noi particularități de manifestare personală. Sunt așteptați cei care doresc să își consolideze abilitățile de comunicare, cooperare și integrare în colectivitate și să dobândească mai multă încredere în forțele proprii.
„Ne bucurăm enorm că reușim să punem la dispoziția publicului larg acest tip de activitate și sperăm să putem oferi participanților o atmosferă prietenoasă, în care voia-bună, creativitatea și încrederea sunt cuvintele-cheie. Îl avem alături, în acest demers, pe actorul Lucian Dragotă, prieten fidel al Bibliotecii ASTRA, actor profesionist și muzician, cu o experiență de peste 20 ani în teatru, radio și televiziune. Cu ajutorul exercițiilor și tehnicilor specifice artei actorului, tehnici care pot fi transferate în viața socială și profesională, participanții sunt încurajați să se exprime liber pentru a degaja blocaje sau inhibiții și pentru a-și dezvolta competențele de comunicare.”, precizează Ana Coca, biblioteca.
Atelierele de dezvoltare personală prin actorie cuprind: exerciții de improvizație teatrală care dezvoltă atenția, memoria, creativitatea, puterea de concentrare; exerciții de dicție, respirație și tehnica vorbirii (interpretarea textului artistic); exerciții de expresie corporală care susțin îmbunătățirea expresivității gestuale.
Atelierele sunt structurate în trei grupe, în funcție categoria de vârstă: copii (9 – 13 ani); • adolescenți (14 – 18 ani); • adulți (peste 18 ani).
Numărul de locuri într-o grupă este limitat la 10 participanți, iar o sesiune durează 60 de minute. Programarea atelierelor (zile, intervale orare) va fi elaborată după finalizarea înscrierilor, de comun acord cu cei înscriși. Nu se percep taxe pentru înscriere și participare la ateliere.
Înscrierile se fac în perioada 17 – 31 mai 2021, în sistem on-line (email: bibliosuport@bjastrasibiu.ro) sau telefonic la nr. tel. 0269 210 551, indicând: numele și prenumele, vârsta, datele de contact, preferințele pentru desfășurarea cursurilor (zi, oră) și acordul/ dezacordul pentru utilizarea imaginii participantului în scopul promovării serviciilor bibliotecii.
Atelierele de dezvoltare personală prin actorie se vor desfășura săptămânal, în perioada lunilor iunie – decembrie 2021, la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, foaier).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
231Tură în natură: Plimbă-te cu Cioran pe bicicletă!
2 ani agoTură în Natură – concurs pe traseul Emil Cioran
Concursul „Plimbă-te cu Cioran pe bicicletă!“, organizat de Asociația Tura În Natură în parteneriat cu firma Unimat, va avea loc în perioada 28 Mai – 25 Iunie 2021.
Scopul concursului este promovarea traseului cicloturistic Emil Cioran și a lucrării de artă modernă ”O Piatră între Cer şi Pământ”, realizată de artistul Ștefan Radu Creţu. Lucrarea a fost realizată în cadrul proiectului ”Emil Cioran – Filozof și Biciclist” finanțat de primăria Rășinari în cadrul Agendei Culturale 2020.
Participanții la concurs vor trebui să parcurgă traseul cicloturistic Emil Cioran şi să îşi facă poze în care vor apărea alături de cele 7 panouri informative de pe traseu și o poză în fața lucrării ”O Piatră între Cer şi Pământ” din Rășinari. Pozele vor fi postate de fiecare participant pe profilul său de Facebook iar postarea trebuie să conțină tag către pagina de Facebook a asociaţie Tură în natură. Câștigătorul va fi ales în mod aleatoriu utilizând site-ul random.org.
Pentru că lucrurile frumoase sunt întotdeauna cele realizate alături de prieteni, premiul acestui concurs, o bicicleta MTB va fi oferită de către compania Unimat, care este activ implicată la nivel sportiv și educational în viaţa comunităţii sibiene.
Bicicleta va fi înmânată câștigătorului în cadrul unui eveniment organizat în luna iunie în faţa lucrării ”O Piatră între cer şi Pământ” din faţa Căminul Cultural Răşinari.
Pe cei interesați să participe la concurs îi rugăm să consulte Regulamentul concursului publicat pe website-ul asociatiei Tură în Natură https://www.turainnatura.ro/ro/concurs-plimbate-cu-cioran-pe-bicicleta și pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/turainnatura
Fișă biografică a artistului Ștefan Radu Crețu
S-a născut în 26 januarie 1983 la Câmpina. Lucreaza și locuiește în Sibiu.
2006 Licentiat la Universitatea de Arte Vizuale si Design. Cluj Napoca, sectia ceramica
2007 Bursa Socrates Erasmus, Academia de Arte plastice Wroclaw, Poland
2008 Absolvent master la Universitatea Nationala de Arta Bucuresti, sectia sculptura
2016 Doctorat la Universitatea Nationala de Arta, BucurestiÎntre expozițiile sale menționăm:
2021/“Spannungsverhältnisse im Dialog” Haus der Kunst, Baden Austria (grup).
2020/ “După doisprezece ani. Productia artistica din Romania in 180 de lucrari”. MNAC Bucuresti (grup).
Proiect 1990, Piata Presei Libere, Bucuresti (personala); 2013/“Disambiguation”, Palatele Brancovenesti, Galeria Cuhnia, Bucuresti (solo). 2012 “Paratarrasius hibridus”, 418 Gallery, Bucuresti (solo).“Ideea de locomotie si miscare este o importanta sursa de inspiratie pe care am ales sa o explorez ca o in variate aspecte. In primul rand studiez mijloacele naturale de locomotie, care implica miscarea in toata diversitatea ei – terestra, acvatica, aeriana, si in acelasi timp desfasor o analiza comparata cu mijloace artificiale de locomotie. Dupa multe incercari de a imi motiva cercetarile prin proiecte si realizari personale, am inceput sa folosesc miscarea in variate proportii, legata de sursa de inspiratie natural-artificiala. Am ajuns la niste sinteze pe care le exprim atat in forme bi cat si tri- dimensionale. Pentru a spori valoarea obiectivului, minimizarea si abstractizarea sunt de asemeni importante”.
Câteva dintre lucrările lui Ştefan Radu Creţu le puteți vedea aici: http://418gallery.com/artists/stefan-radu-cretu/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
164