Școala în satul tradițional | ediția 2023
Școala în satul tradițional se desfășoară zilnic, 19-25 iunie, în Muzeul în aer liber | zona Etno Tehno Parc, între orele 10-13 & 14-18.
Școala în satul tradițional vă (re)aduce un atelier educaţionale şi demonstraţii meşteşugăreşti susținute de meșterul Mădălina Cupitu, care a mai fost pe la noi și pe care o puteți urmări în clipul acesta.
La final de săptămână, aveți ocazia să deveniți personaje în și de poveste, la teatru interactiv – ,,De nicăieri – aici, acolo, pretutindeni”, prestație #live interactivă, susținută de actorii de la teatrul Epic Education (17-18 iunie)
Și cum din strămoși, codrul e frate cu românul, v-am pregătit și activităţi ,,Forest School” în zona de pădure a sectorului textile din Muzeul în aer liber.
Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare sau a abonamentului anual în muzeu
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Un Cadou inedit de Crăciun, pentru un 2021 mai bun – VIDEO
3 ani agoCadou inedit de sărbători oferit orașului Sibiu și tuturor din online
O trupă de streetdance a filmat în cateva ore un dans inedit. Accente de hip-hop, o melodie veselă de Craciun și decorul feeric din centrul Sibiului au fost ingredientele unui cadou reușit. Numai zăpada a mai lipsit din peisaj,
„Am pus bazele unei coregrafii, unui musical să-i spunem așa despre Crăciun în pași de dans mai degrabă, alegând și un altfel de ritm, un ritm mai hip-hop, mai stradal care să ne ofere liberate de mișcare.”, Alexandru Filip Svaricek, coregraf trupa YoungTillDeath.
În ajunul Crăciunului, cei 26 de dansatori au filmat coregrafia. Aceștia au repetat singuri, acasă în timp ce vizionau tutorialele pe telefon. Platoul de filmare a fost cele două pieți centrale. Dansatorii au dorit sa aduca un cadou special sibienilor și nu numai.
”Am avut antrenamente online, ne-a trimis tutoriale antrenorul nostru. Am învățat acasă și am venit aici în Piața Mare să filmăm.” – Adelina Tamasciuc.
Muzica și dansul au format împreună un cadou bine venit, mai ales în momentele dificile din pandemie. Artiștii sunt convinși că în ciuda maștilor și a distanțării, ei au putut transmite multe zâmbete tuturor celor care au vizionat clipul.
”A fost un feedback pozitiv, oamenii opreau să se uite și mai filmau. A fost ceva la care nu se aștepta multă lume, mai ales că a fost spontan. Am ajuns aici și am început să filmăm.” – Laura Zaharie
„Am răspândit bucurie și fericire pentru toți și m-am simțit atât de bine să iau parte la un așa proiect frumos de Crăciun.” – Carina Stoia.
539Școala de vară ASTRA 2022
1 an agoȘcoala de vară ASTRA, 24-26 august 2022
Școala de vară Astra, ediția a doua se organizaeză la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în perioada 24-26 august 2022. Această inițiativă de educație nonformală care are drept obiectiv transferul de cunoștințe și abilități cu un înalt grad de noutate pentru domeniul științelor informării și documentării. Ediția din acest an va fi orientată spre aplicații practice care vor urmări extinderea perspectivei participanților asupra înregistrărilor bibliografice, testarea unei opțiuni open source de management a documentelor, cunoașterea soluțiilor de conservare și valorificare a patrimoniului cultural și științific în mediul online și schițarea unui curs de dezvoltare a competențelor de evaluare a informațiilor dedicat utilizatorilor bibliotecii.
Cursurile propuse se vor desfășura gratuit la sediul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu (str. George Barițiu, nr. 5, 7), instituție ale cărei acțiuni se derulează cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu. În cadrul Școlii de vară ASTRA, participanții selectați vor beneficia de susținerea următoarelor cursuri: „Educarea utilizatorilor bibliotecii pentru evaluarea informațiilor” – Robert Coravu, „Noi valențe ale înregistrărilor bibliografice” – Nicolaie Constantinescu, „Koha, o soluție open source pentru managementul documentelor de bibliotecă” – Lenuța Ursachi și „Patrimoniu digital” – Silviu Borș.
Informații detaliate referitoare la modalitatea și perioada de înscriere, selecția participanților și prezentarea lectorilor și a cursurilor se regăsesc online accesând: https://bjastrasibiu.ro/comunicate/scoala-de-vara-astra-2022/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
154Maratonul Internațional Sibiu 2023, record de alergători
4 luni agoMaratonul Internațional. Sibiul se pune în mișcare peste 6500 de alergători
Maratonul Internațional Sibiu, ajuns la ediția XII, aduce la start 6.560 de alergători, profesioniști și amatori, adulți și copii, care își vor depăși limitele pentru 47 de cauze din comunitatea locală. De-a lungul celor 42 de km, aceștia vor fi încurajați de aproape 600 de voluntari.
În acest an, pentru a douăsprezecea oară, evenimentul aduce împreună întreaga comunitate: cetățeni, organizații, companii și autorități publice. Pentru al doilea an consecutiv, Maratonul de la Sibiu se poziționează pe al doilea loc în rândul Maratoanelor din țară ca număr de alergători. În plus, ediția din acest an aduce la start cel mai mare număr de participanți – cu 1.000 față de ediția din 2019 și aproape 2.000 de alergători în plus față de cea din 2022.
Maratonul Internațional Sibiu 2023 este un eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, partenerul principal MultiversX precum și alți parteneri locali. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Sportivă.
„Este un mare privilegiu pentru noi să fim martorii fenomenului construit de comunitatea noastră, în jurul cadrului pe care îl desenăm prin Maratonul Internațional Sibiu. Alergătorii, donatorii, ong-iștii, partenerii și colaboratorii vin în întâmpinarea noastră, a echipei de organizare, cu o energie fabuloasă, care ne motivează și ne ajută să construim experiențe tot mai faine pentru cei care iau parte la eveniment. Lor doresc să le mulțumesc, în numele întregii echipe, pentru tot ce am realizat împreună în cei 12 ani de existență ai evenimentului și pentru cifrele fabuloase ale acestei ediții. Între timp, noi muncim necontenit și așteptăm cu mare nerăbdare să ne revedem la Start ca să sărbătorim împreună. Din fericire, motive avem destule!”, Ana Bugneriu, Directoarea executivă a Fundației Comunitare Sibiu și managerul evenimentului.
Cauze
Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu – își propune să susțină spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune care pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții. De-a lungul celor unsprezece ediții, prin intermediul maratonului s-au pus pe picioare în jur de 278 de proiecte diverse: construcția unui refugiu alpin, protejarea berzelor albe, cursuri de educație arhitecturală, muzicală sau chiar civică, renovarea și dotarea bibliotecilor și curților școlilor – inclusiv din mediul rural, amenajarea de săli polisenzoriale, repararea unei sinagogi, echipamente medicale pentru animale sălbatice rănite, prevenția bolilor neurodegenerative, sterilizarea câinilor și pisicilor fără stăpân, activități cu și pentru persoanele cu dizabilități, achiziția de echipamente medicale etc.
Până la momentul dat, cele 47 de cauze participante în 2023 au strâns peste 786.000 lei – cca. 80% din targetul cumulat al proiectelor -, iar 19 dintre ele au depășit targetul pe care și l-au propus. Cauzele abordează nevoi din domenii precum: sănătate, educație, protecția animalelor, artă contemporană, cursuri de limba română pentru imigranți, renovări și amenajări de spații ale școlilor și grădinițelor etc. Doritorii pot vizita și o expoziție în aer liber a cauzelor participante, până în data de 15 iunie, în Piața Mică din Sibiu.
Toate cauzele pot fi susținute până în data de 30 iunie 2023, pe maratonsibiu.ro – și tot aici se găsesc mai multe detalii despre acestea.
Alergători
Cei 6.560 de alergători vin atât din Sibiu, cât și din afara județului și chiar a țării: de la Galați și Constanța la Baia Mare sau Arad și Oradea, Republica Moldova, Ucraina, Polonia, SUA, Austria sau Germania. De asemenea, 69 de companii din Sibiu și-au anunțat participarea la eveniment, atrăgând în jur de 3.000 de participanți din rândurile angajaților.
Traseul evenimentului traversează centrul istoric al Sibiului, după ce startul se dă în Piața Mare, ajunge în parcul Sub Arini și Complexul Național Muzeal Astra, iar cursa de maraton, cea mai complexă (42 km) ajunge până în Rășinari și Poplaca. Locuitorii Sibiului sunt invitați să ia mesaje de încurajare și fluiere și să vină la încurajat alergătorii de-a lungul traseului. Detalii despre trasee se găsesc pe siteul maratonsibiu.ro.
Primii alergători sunt așteptați să ajungă la Finish în jurul orei 09:10, în cazul wenglor 10k și Squad Race by Zacaria, pe la 09:30 ajung primii de la Semimaratonul Joyson, în jur de 09:45 trec linia de finish primii alergători de la Crosul MultiversX (alergătorii de la primul start din cele 3 de la cros), iar primii maratoniști sunt așteptați să ajungă în jur de 10:40.
Amintim că, și în acest an, evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, iar Cursele Copiilor Decathlon vor avea loc duminică, 28 mai.
Program
– 27 mai 2023 (Piața Mare)
08:00-17:00 Activități și jocuri sportive pentru copii în Piața Mare
08:00-17:00 Activități la corturile companiilor partenere
08:00 Start Maratonul Continental
08:20 Start Semimaratonul Joyson și Marquardt TeamRun
08:40 Start wenglor 10 km
09:00 Start Squad Race by Zacaria
09:30 Start 1 Crosul MultiversX (2000-2999)
10:00 Start 2 Crosul MultiversX (3000-3999)
10:30 Start 3 Crosul MultiversX (4000-4948; 5042-5049)
14:30-15:30 Festivitate de premiere
16:00 Momentul Voluntarilor– 28 mai 2023 – Cursele Copiilor Decathlon (Piața Mare)
09:30-14:00 Activități și jocuri sportive pentru copii în Piața Mare
09:30-14:00 Activități la corturile companiilor partenere
10:00 Start Cursele Copiilor Decathlon 4-5 ani (5500-5649)
10:10 Start Cursele Copiilor Decathlon 4-5 ani (5650-5811)
10:20 Start Cursele Copiilor Decathlon 6-7 ani (5812-6049)
10:30 Start Cursele Copiilor Decathlon 6-7 ani (6050-6256)
10:50 Start Cursele Copiilor Decathlon 8-9 ani (6257-6499)
11:10 Start Cursele Copiilor Decathlon 8-9 ani (6500-6769)
11:30 Start Cursele Copiilor Decathlon 10-12 ani (6770-7019)
11:50 Start Cursele Copiilor Decathlon 10-12 ani (7020-7268)
12:30 Tombolă premii Cursele copiilor DecathlonPe lângă alergătorii care vor lua startul în Piața Mare din Sibiu, 200 de curajoși vor participa la „Aleargă peste tot cu GLS” în perioada 27 mai – 1 iulie.
Trafic restricționat în 27-28 mai
Sâmbătă, 27 mai, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2023 vor exista restricții de trafic în mun. Sibiu, pe DJ 106 A Sibiu – Răşinari, DJ 106 D Răşinari – ieşire Poplaca spre Sibiu și DJ 106 R Poplaca – Sibiu.
De asemenea, duminică, 28 mai, în cadrul curselor copiilor vor exista restricții de trafic în mun. Sibiu pe str. Papiu Ilarian, Timotei Popovici și Arhivelor în intervalul orar 11:40 – 12:00. Mai multe detalii despre restricțiile de trafic pe maratonsibiu.ro.
PoARTa Maratonului Internațional Sibiu 2023
„Poarta Maratonului International de la Sibiu, denumită sugestiv poARTa, a ocupat de-a lungul anilor un rol central în cadrul acestui eveniment, fiind la rândul său un punct de start / sosire, un loc unde nu doar participanții, ci și familiile, prietenii sau colegii se pot aduna și susține alergătorul pe care l-au ales. Este un loc de imensă bucurie, încurajare și entuziasm, dar și un loc de activism și caritate, MIS creând un context de filantropie și bunăvoință, concretizat în susținerea financiară a diferitelor cauze locale.
… Având în vedere funcția porții ca instalație monumentală într-un spațiu public, programul de pictură trebuie, de asemenea, să fie citit ca un proces în evoluție, de la simple gesturi picturale, până la structuri vegetale complexe, rămășițe evocatoare ale unui Paradis pierdut sau fragmente dintr-o Grădină suspendată a Babilonului, minuni ale lumii pe care riscăm să le pierdem din nou cu totul din cauza crizei climatice pe care o trăim.”, Iris Ordean, curatoare.
Ulterior evenimentului, PoARTa urmează să fie expusă și în alte spații alternative, inclusiv, în cadrul Festivalului de Teatru de la Sibiu.
PoARTa Maratonului este un proiect susținut de platforma de arte vizuale_PAV, cu sprijinul Centrului Cultural German Sibiu și este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
89