Școala în satul tradițional | ediția 2023
Școala în satul tradițional se desfășoară zilnic, 19-25 iunie, în Muzeul în aer liber | zona Etno Tehno Parc, între orele 10-13 & 14-18.
Școala în satul tradițional vă (re)aduce un atelier educaţionale şi demonstraţii meşteşugăreşti susținute de meșterul Mădălina Cupitu, care a mai fost pe la noi și pe care o puteți urmări în clipul acesta.
La final de săptămână, aveți ocazia să deveniți personaje în și de poveste, la teatru interactiv – ,,De nicăieri – aici, acolo, pretutindeni”, prestație #live interactivă, susținută de actorii de la teatrul Epic Education (17-18 iunie)
Și cum din strămoși, codrul e frate cu românul, v-am pregătit și activităţi ,,Forest School” în zona de pădure a sectorului textile din Muzeul în aer liber.
Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare sau a abonamentului anual în muzeu
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Ivan Patzaichin – Muzeul din Mila 23 a fost inaugurat
4 luni agoIvan Patzaichin din Mila 23 – Muzeul ASTRA implicat profund în acest proiect
Ivan Patzaichin are muzeu. Acesta a fost inaugurat chiar în așezarea pitorească Mila23, din Delta Dunării, județul Tulcea. Adică exact locul în care s-a născut, a trăit și apoi a devenit legendă, maestrul Ivan. Spațiul care îi poartă numele cu cinste a fost creat de către ,,Asociația Ivan Patzaichin”, după un drum presărat cu mari eforturi, dar și cu o împlinire pe măsură la final.
În cadrul lucrărilor de finalizare a muzeului, în perioada 2023-2024, Muzeul ASTRA, prin specialiștii săi coordonați de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer Liber, au realizat zona destinată expozițiilor. Această parte ilutrează, practic, amprenta de arhitectură vernaculară deltaică și de habitat tradițional specific comunității de lipoveni din Mila 23. De asemenea, aici se regăsesc segmente din casa natală a lui Ivan Patzaichin, acestea fiind restaurate și recompuse de echipa Muzeului ASTRA conform tiparului arhitectural local.
De altfel, una dintre misiunile asumate de specialiștii sibieni stă în restaurarea și conservarea patrimoniului cultural din tot ceea ce înseamnă etnografie.
”În Mila 23 noi am recreat o bucătărie de vară specific lipovenească, incluzând cuptorul funcțional și artefactele emblematice ce surprind secvențe din viața cotidiană a acestei așezări.”, Lucian Robu, directoe Mu zeul în aer liber.
Prezența Muzeului ASTRA în comunitățile Deltei și în activitățile de realizare a Muzeului Ivan Patzaichin face parte dintr-un program amplu de cercetare și de valorizare culturală a valorilor comunităților multietnice din Delta Dunării. De asemenea, ASTRA dezvoltă un solid parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, prin care implementează activități care inspiră bune practici în direcția valorificării sustenabile și dezvoltării comunitare prin cultură și prin așezarea patrimoniului material și imaterial al acestor comunități, în cadrele firești pentru un viitor în care se va regăsi moștenirea culturală locală.
,,Prin inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin, Asociația Ivan Patzaichin, Doru Frolu și echipa lui minunată, au așezat România pe harta muzeelor participative! Datorită Asociației Ivan Patzaichin, pentru noi, Muzeul ASTRA, fiind sprijiniți de Consiliul Judetean Sibiu și de Ministerul Culturii, ceea ce se întâmplă în Mila 23 a devenit o nouă implicare în dezvoltarea comunitară. Obligatoriu trebuie să dăm acum ceva comunităților rurale, sursa de dezvoltare ale programelor culturale, marca Muzeul ASTRA! Felicitări, Teodor Frolu și Asociația Ivan Patzaichin! NOI, ca întotdeauna, vă vom fi alături!”, a declarat Ciprian Stefan, manager Muzeul ASTRA.
Echipa de 12 specialiști ai Muzeului ASTRA a fost coordonată de Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului, alături de Gabriel Ciolan, șeful Secției Cercetarea Construcțiilor și practicilor arhitecturii vernaculare și de antreprenorul Florin Rotar, coordonator al echipei de meșteri certificați în cadrul Centrului de evaluare și certificare din cadrul Centrului de Activități și Resurse Regionale.
Video de la inaugurare aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
178Colegiul Pedagogic își ”schimbă fața” cu peste 10 milioane de lei
7 luni agoColegiul Andrei Șaguna se modernizează
Colegiul Național Pedagogic Andrei Șaguna, mai exact clădirea situată pe streada Aleea Turnu Roșu, numărul 2, va fi modernizată și mai eficientă energetic. Contractul pentru realizarea lucrărilor a fost semnat de Primăria Sibiu cu asocierea a două firme sibiene.
Lucrările includ, printre altele, montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, modernizarea sistemului de producere a energiei termice, crearea unui sistem de ventilație, înnoirea sistemului de iluminat, termoizolarea și înlocuirea tâmplăriei.
“Investiția în Colegiul Andrei Șaguna are o valoare de 10,1 milioane de lei, din care 8,3 milioane lei din fonduri europene nerambursabile, iar restul din bugetul local. Primele 2 luni vor fi rezervate proiectării și obținerii avizelor, iar de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor, constructorul are la dispoziție 12 luni pentru a le executa. Această eficientizare energetică, un tip de investiție pentru care am inițiat-o pentru un număr de 16 unități de învățământ din Sibiu, presupune pe lângă lucrările specifice și o modernizare a spațiilor interioare, de la geamuri și până la tencuieli și zugrăveli.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Primăria Sibiu a depus în cadrul PNRR un al doilea proiect pentru Colegiul Andrei Șaguna, pentru extinderea acestuia și implementarea măsurilor în vederea dobândirii statutului de școală verde. Proiectul care este gestionat prin Ministerul Educației se află în prezent în evaluare, iar dacă va fi aprobat, va însemna o investiție de peste 34 de milioane de lei.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
267BIS Teatru – final de sezon 2023
10 luni agoBIS Teatru – Final de sezon pentru proiectele de pe agendele comunitare și de tineret ale Sibiului
BIS Teatru(Asociația BIS ) încheie azi proiectul ANTI-BULLYING de pe Agenda de tineret a Primăriei Municipiului Sibiu, printr-o serie de intervenții culturale la Liceul Onisifor Ghibu.
În cadrul proiectului, cinci grupe distincte de elevi de la două unități de învățământ din Sibiu au participat la dezbateri active pe tema fenomenului atât de răspândit în școli și licee, denumit generic BULLYING, conform calendarului de mai jos:
- Luni, 13.11.2023, Colegiul Economic ”George Barițiu” Sibiu: 9:00-10:00 – clasa a XII-a/ 10:00 – 11:00 – clasa a IX-a/ 11:00 – 12:00 0 clasa a X-a
- Joi, 16 noiembrie 2023, Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”: 10:00 – 10:45 – clasa a XII-a/ 11:00 – 11:45 – clasa a X-a.
”Intervențiile culturale programate inițial pentru primăvara anului curent, au fost reprogramate pentru toamnă din pricina grevei din sistemul de învățământ din perioada mai-iunie 2023.”, transmite BIS Teatru.
În cadrul aceluiași proiect a fost jucat spectacolul ANAZ ȘI DRAGONUL, avându-i în distribuție pe Alin State și pe Diana Cătănescu. Spectacolul ia publicul martor la o călătorie inițiatică, în care personajele descoperă un drum al acceptării și al prețuirii individualității și unicității.
Tot despre acceptare și incluziune este vorba și în proiectul ZIUA ȘOSETELOR CIUDATE, propus de ASOCIAȚIA INTERAKT ARTS pe Agenda Comunitară a Sibiului.
ODD SOCKS DAY, evenimentul, creat în anul 2017 de prezentatorul de emisiuni pentru copii Andy Day (celebru pentru grupul său umoristic ANDY AND THE ODD SOCKS), celebrează diversitatea și înlăturarea stigmatizărilor și a spaimelor de a fi judecat pentru că ești ALTFEL.
Ziua șosetelor desperecheate/ ciudate este serbată pe întreg mapamondul în cea de-a treia zi de LUNI a lunii noiembrie.“Luni, 20 noiembrie, purtăm șosete diferite fără a ne teme că vom fi judecați pentru acest aspect. Luni, 20 noiembrie, venim cu un STATEMENT clar: e loc pentru noi toți pe planeta asta, indiferent de culoarea pielii, de convingerile religioase sau de orientarea sexuală.” (Charlie Fălămaș, Interakt Arts)
În cadrul proiectului, vor avea loc două evenimente legate, cu începere de la ora 18:00, ambele la Atu Toys – The Hobby Hub, pe strada 9 Mai, nr. 10.
“Regele Piticuț”, un reading performance pe un text de RADU VANCU (în interpretarea lui Charlie Fălămaș și a Andradei Grosu) va fi urmat de un show muzical al trupei LIPICIOȘII.
Trupa sibiană, cu apariții live extraordinar de rare, propune un show în cinci limbi, care pendulează între concert și performance teatral. Oră estimată de începere show muzical LIPICIOȘII:19:00.
Intrarea e liberă, în limita locurilor disponibile.
ANTI-BULLYING este o acțiune implementată de Asociația Bis, cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda pentru Tineret.
ZIUA ȘOSETELOR CIUDATE este o acțiune implementată de Asociația INTERAKT ARTS, cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
335