Risc de avalanșă însemnat, la peste 1800m

Risc de avalanșă 3, pe o scară de la 1 la 5

Stratul de zăpadă a crescut simțitor în Munții Făgăraș, la peste 1800 m, cu circa 40-60 cm.  Depunerea nouă de zăpadă are stabilitate redusă, deci se poate rupe, atât spontan, sub propria greutate, cât și la supraîncărcări oricât de mici, ducând la declanșarea de avalanșe, riscul fiind însemnat (grad 3).

Vremea la munte, în intervalul 13- 16 decembrie

”Cerul va fi temporar noros. Pe arii restrânse, trecător, se vor semnala precipitații predominant sub formă de ninsoare, slabe cantitativ. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări temporare pe creste. Temperaturi prognozate în intervalul 13.12.2021 ora 20 – 16.12.2021 ora 20:
Peste 1800 m: temperaturi minime: -12 la -7 grade; temperaturi maxime: -9 la -3 grade. Sub 1800 m: temperaturi minime: -7 la -2 grade;  temperaturi maxime: -4 la 0 grade. Vânt la peste 2000 m: din sector predominant sud-estic, cu viteze până la 70-90 km/h.”, conform Meteo Romania.

Serviciul Public Salvamont Sibiu dorește să vă informeze că există un buletin Nivometeorologic în vigoare cu o atenționare de grad 3 din 5 de avalanșă, la altitudini de peste 1800 m.

În urma avertizărilor emise de către ANM(risc de avalanșă grad 3), salvamontiștii vă recomandă să:

  1. Alegeți traseele în funcție de experiența și pregătirea dumneavoastră.
  2. Înainte de plecarea în excursie informați-vă despre itinerarul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitatea, porțiunile periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.
  3. Plecați pe munte cu îmbrăcăminte și echipament adecvat. Nu uitați să puneți în rucsac lanternă, GPS, busolă, harta și trusa de prim-ajutor medical.
  4. Folosiți doar traseele marcate, nu vă abateți de la traseu, evitați scurtăturile.
  5. Evitați vâlcelele unde zapada are acumulari considerabile si se pot produce avalanse.
  6. Informati echipele Salvamont asupra itinerariului propus
  7. Evitati practicarea sporturilor de iarna in aceste zone
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top