Raport la Muzeul Astra
Raportul anului 2022 privind respectarea normelor de conduită în cadrul Muzeului Astra a fost publicat. În 2022 au fost semnalate 3 sesizări privind normele de conduită pentru comportament lipsit de etică profesională și de respect, comportament necorespunzător și neîndeplinirea sarcinilor de serviciu. Dintre acestea, doar două au fost confirmate.
Sancțiunile disciplinare aplicate au fost: reducerea salariului de bază pe o durată de o lună cu 10% și avertisment scris.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Copac.Lemn. Animă ASTRA! – 9-12 august
8 luni agoCopac.Lemn. Animă ASTRA! în crângul din Apuseni
Copac.Lemn. Animă ASTRA! este un eveniment organizat de Muzeul ASTRA în perioada 9-12 august 2022, între orele 10.00-13.00, 14.00-18.00. Acesta va avea loc în spațiul numit Crângul din Apusei, la gospodăria Goiești, din județul Alba, unde va fi amenajat un atelier de confecționare a instrumentarului pentru grădină și sisteme de cultivare a plantelor în spații neconvenționale, specifice mediului rural și urban. Atelierul respectiv va fi susținut și supervizat de către un meșter tâmplar originar din Munții Apuseni, satul Avram Iancu.
,,Atelierele de prelucrare a lemnului, din cadrul Copac.Lemn. Animă ASTRA!, ilustrează modalitatea de confecționare a cozilor din lemn pentru uneltele de grădină și a răsadnițelor pentru pentru germinat, sub îndrumarea meșterului, tâmplar din tată–n fiu, Nicolae Belei. Acesta va spune vizitatorilor din Muzeul ASTRA povestea obiectelor de grădină, din gospodăria rurală și urbană, alături de prezentarea instrumentelor cu care realizează aceste lucruri meșteșugite și folositoare. Răsadnițele și lăzile de compost se confecționează din lemn, de obicei de esență tare pentru a asigura o folosire mai îndelungată.
Semințele sunt plantate în aceste spații special create și așezate într-o zonă cu lumină din abundență, la temperatura substratului de 22-26 grade C, cu umiditate adecvată. Pentru asigurarea temperaturii în răsadniță, se folosește îngrășământ natural, așezat sub stratul de pământ. Răsadnițele au un rol foarte important în agricultură, oferind plantei o perioada de dezvoltare avansată pentru obținerea unei producții timpurii.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.
Programul Animă ASTRA! are ca scop implicarea activă a vizitatorilor Muzeului ASTRA, care au prilejul de a comunica direct cu meșterii, de a învăța și apoi de a exersa aptitudinile dobândite.
Evenimentul face parte din Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
143TNRS – 58 de spectacole și evenimente online și offline
2 ani agoTNRS-Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a pregătit publicului 58 de spectacole și evenimente în luna februarie
Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă în luna februarie nu mai puțin de 58 de spectacole și evenimente, atât offline, la Sala Mare, cât și online, pe Scena Digitală sau pe pagina de Facebook și canalul de YouTube al teatrului, dintre care nu mai puțin de 32 de evenimente sunt oferite publicului gratuit.
Unele dintre cele mai apreciate titluri din repertoriul Naționalului sibian, dintre care amintim aici o mică parte, vor fi prezentate în luna februarie la Sala Mare a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu: „Contra democrației”, regia Alexandru Dabija; „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii; „Orb de mină”, regia Bogdan Sărătean; „Cui i-e frică de Virginia Wool?” și „Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu; „Cerere în căsătorie”, regia Robert Raponja; „Îmi place cum miroși”, regia Șerban Puiu; „Tom și Jerry”, regia Florin Piersic Jr.; „Tattoo”, regia Radu Afrim, „LIVE”, regia Bobi Pricop etc.
Dublă premieră ce poartă semnătura de regie a actriței de teatru și film, Ofelia Popii
„Cea mai frumoasă zi” – filmul produs de TNRS pentru Scena Digitală și „O zi frumoasă” – spectacolul prezentat în premieră la Sala Mare, în data de 11 februarie, ambele producții având la bază textul dramaturgului Sławomir Mrożek și fiind regizate de Ofelia Popii, cu actorii Ciprian Scurtea și Adrian Matioc în distribuție, sunt premierele lunii februarie la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu.
„Trăim în izolare și murim în singurătate. Destinul este propriul psihic care ne conduce cu o voință ce nu ne aparține. Trăim în clișee, ne construim reguli pe care le spargem ca să construim alte reguli, luptăm pentru libertăți care nu fac altceva decât să ne constrângă. Râsul, el singur, eliberează. Să râdem atunci de viață și moarte, de dragoste și ură, de ideea de om!”, Ofelia Popii.
Filmul „Cea mai frumoasă zi” este disponbil începând din data de 1 februarie pe platforma Scena Digitală și poate fi vizionat oricând și de pe orice dispozitiv, pe bază de bilet sau abonament. Spectacolul „O zi frumoasă”, regia Ofelia Popii, va avea premiera la Sala Mare pe data de 11 februarie 2021.
Textul ce stă la baza celor două producții ne aduce în prim plan două personaje și o singură mare problemă existențială – a te sinucide sau nu. O viață devine insuportabilă atunci când destinul ți se dezvăluie ca o farsă permanentă, punându-ți mereu bețe în roate, sau atunci când până și cele mai mărunte capricii îți sunt satisfăcute? Se întrevăd astfel începuturile unei prietenii care i-ar putea ajuta pe Neizbut (Ciprian Scurtea) și Izbut (Adrian Matioc) să descopere adevărata valoare a unei vieți umane.
32 de evenimente cu acces gratuit online
Oferta culturală a Naționalului din Sibiu este completată de noi episoade ale seriilor „Actori.SB.Online – Daruri Teatrale”, „Tradiții TO GO” – eveniment realizat în parteneriat cu Muzeul ASTRA Sibiu, și o serie de patru noi lecturi, prezentate de actorii Secției Române și ai Secției Germane, în cadrul Secțiunii de spectacole lectură „Virgil Flonda”.
Evenimentele cu acces gratuit online, mai sus menționate, sunt difuzate pe paginile de Facebook TNRS, FITS și ale partenerilor, dar și pe canalul de YouTube al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.
Abonații TNRS – Scena Digitală vizionează gratuit spectacolul „Idiotul”, regia Andriy Zholdak
În luna februarie, abonații platformei TNRS – Scena Digitală, indiferent de forma de abonament aleasă (1 lună, 3 luni, 6 luni sau 12 luni), vizionează gratuit online, în cadrul platformei, spectacolul „Idiotul”, regia Andriy Zholdak cu Constantin Chiriac în distribuție.
Luna februarie aduce două noi titluri pe platoformă, în premieră: „Cea mai frumoasă zi”, regia Ofelia Popii și „Sunt o babă comunistă”, regia Mariana Mihu Plier, care pot fi vizionate cu bilet sau abonament.
Peplatformă sunt deja existente: „Autobahn”, regia Andrei și Andreea Grosu, „Tom și Jerry 2.0”, regia Florin Piersic Jr., „Opinia Publică”, regia Theodor-Cristian Popescu, „Moroi”, regia Alexandru Dabija, „Văzduh”, un spectacol de Victor Olăhuț, „Maternal”, regia Radu Nica, „Felii”, un spectacol de Lia Bugnar, cu Ofelia Popii, și „LIVE”, regia Bobi Pricop.
Producțiile TNRS difuzate pe platforma Scena Digitală (www.scena-digitala.ro) pot fi vizionate oricând, oriunde și de pe orice dispozitiv ( PC, laptop, smartphone, tabletă, TV) prin achiziția de bilete individuale sau prin abonare. Costul abonamentelor variază între 49 lei și 329 lei, în funcție de durată și numărul de spectacole incluse.
Toate producțiile sunt subtitrate în limba engleză, sau în limba română – cum este cazul producțiilor Secției Germane a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
164Ziua Internațională a Romilor 2022
12 luni agoZiua Internațională a Romilor la Muzeul Astra
Ziua Internațională a Romilor din acest an marchează cea de-a 51-a aniversare a Primului Congres Mondial al Romilor, care a avut loc în anul 1971, în Regatul Unit.
Manifestările desfășurate pe parcursul următorilor ani au încercat să promoveze cultura și valorile acestei minorități, parte esențială a moștenirii comune europene.
Patrimoniul reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă cultura materială a poporului român și a minorităților, ilustrată într-un circuit expoziţional prin Muzeul în Aer Liber.
Promovarea minorităților etnice s-a materializat în muzeul sibian de-a lungul anilor prin programe specifice precum „ASTRA Multicultural” sau „Calea Minorităţilor Etnice”, acesta din urmă cuprinzând un număr de gospodării, ateliere şi instalaţii tehnice aparţinând acestora.
Evenimentele desfășurate în vederea promovării patrimoniului material și imaterial al minorității rome, alături de celelalte minorități, au inclus festivaluri de muzică și dans, promovarea ocupațiilor tradiționale specifice, târguri ale meșteșugarilor, expoziții, programe educaționale și demonstraţii practice diverse.
Urmarea firească a acestor activități este promovarea și recunoașterea culturii romilor și în același timp, acceptarea ei ca parte integrantă a culturii europene.
Ziua promovării culturii romilor
Prin aceste programe, vizitatorilor Muzeului ASTRA li se oferă nu doar un patrimoniu ilustrat prin obiective arhitecturale sau de cultură materială expuse aici, ci chiar participarea la acţiunile în care sunt implicate diversele comunităţi etnice, în scopul creșterii gradului de conștientizare a diversității culturale, încurajând toleranţa şi înţelegerea interetnică.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
256