Rășinari, 2 premii în câteva luni
Rășinari este comuna din centrul țării, care a primit în urmă cu câteva zile titlul de Comuna Comunelor din România. Această distincție a fost acordată în cadrul celei de-a 26 -a sesiune a Asociației Comunelor din România, unde participa 320 de primari de comune din toată țara.
”Mulţumesc tuturor celor care au contribuit şi au facut ca Răşinariul să fie onorat cu aceasta distinctie şi cu siguranţă acest lucru ne obligă şi pe mai departe.”,a declarat Primarul, Bogdan Bucur.
Rășinariul recunoscut și plan înternațional
În luna decembrie a anului trecut a fost desemnată drept „Best Tourism Villages”.
”Recunoașterea ca Best Tourism Village 2022 reprezintă o mărturie a angajamentului nostru de a promova turismul rural sustenabil prin conservarea și promovarea valorilor naturale și culturale, a tradițiilor, a obiceiurilor și a produselor locale din zona noastră. Suntem foarte recunoscători și ne onorează această distincție oferită de Organizația Mondială a Turismului.” a declarat în luna decembrie, primarul comunei premiate, din Mărginimea Sibiului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Astra VR la Muzeul ASTRA
2 ani agoAstra VR – poarta spre tineri
Muzeul ASTRA a avut parte astăzi de o premieră națională în materie de circuit expozitional într-un muzeu în aer liber! Este vorba despre vernisajul ASTRA VR, o expoziție prin care vizitatorii pot utiliza 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent. Dispozitivele de ultimă generație redau o lume virtuală (la propriu!) a satului românesc, animată 3D, în care sunt reliefate scene de viață, peisaje, natură, arhitectură și obiceiuri tradiționale. Noul circuit expozițional cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșul de jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Proiectul mai cuprinde secvențe de benzi desenate și povești sonore despre păstorit și despre confecționarea lumânărilor din ceară, uleit și prepararea oțetului de mere.
,,Având în vedere că toată povestea cu pandemiei s-a concentrat în jurul tehnologiei multimedia, trebuia cumva să venim în această combinație de tehnologie, digitalizare, dar și în chestiunile palpabile. Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România, dar și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană și cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA
,,ASTRA VR este un proiect care a luat un punctaj foarte mare și a primit o sumă de aproximativ 165.000 euro pentru a pune în valoare patrimoniul etnografic prin utlizarea celor mai noi tehnologii multimedia. Implementarea proiectului durează până în luna februarie 2022. Mă bucur că încep să se vadă rezultatele! Este unul dintre proiectele implementate aici, la Muzeul ASTRA.”, Bogdan Trîmbaciu, Director Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii
,,Prin ASTRA VR și munca tuturor celor care au participat la acest proiect, fiecare obiect de patrimoniu din cele trei gospodării prinse în acest circuit expozitional prinde o față umană, iar fiecare vizitator poate găsi în el ceva personal. Acest aspect îl va face în primul rând să se întoarcă la Muzeul ASTRA, fiindcă toate experiențele pe care le propune proiectul – ASTRA VR – necesită mai multe prezențe aici.”, a declarat Mirela Iancu, coordonator și curator ASTRA VR
,,Cel mai interesant și cel mai inovativ în acest proiect în Muzeul ASTRA este asumarea unui alt tip de poveste și unui alt fel de a vorbi cu vizitatorii. Poveștile sunt spuse la modul personal, iar vizitatorii intră în aceste povești și le ascultă la persoana I. Sunt parte dintr-un film, care îi înconjoară. ASTRA VR este o poveste emoțională și sentimentală, dar și directă, în egală măsură.”, a declarat arhitectul Constantin Goagea, coordonatorul echipei de design ASTRA VR
Peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai (arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori) au lucrat aproape 8 luni la realizarea expoziției ASTRA VR. Întreg circuitul expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.
Proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de 29 milioane de euro.
Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.ro-cultura.ro
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
117Psiho+, concurs februarie-martie 2023
5 luni agoPsiho+ etapa județeană și-a desemnat câștigătorii
Psiho+ este un proiect educațional regional implementat prin Cabinetul de Asistenţă Psihopedagogică la Liceul Teoretic “Constantin Noica” Sibiu, de către Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Cluj în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sibiu şi Liceul Teoretic “Constantin Noica” Sibiu.
Adresat elevilor de liceu, din clasele X-XII, proiectul are ca scop dezvoltarea personală, mai specific formarea unei imagini de sine bazate pe o autocunoaştere reală, în contextul influenţei ridicate a social-media în zilele noastre.
“Psiho+ – imaginea de sine în epoca media” este un concurs de eseuri pe teme aflate la intersecţia între psihologie, consiliere şi orientare, dezvoltare personală/ autocunoaştere şi gândire critică, tematica concursului fiind „Imaginea de sine în epoca media”.
La etapa judeţeană, elevii Liceului Teoretic “Constantin Noica” din Sibiu coordonați de prof.consilier școlar dr. Monica Decean de la C.J.R.A.E Sibiu, prof. Cristina Husariu și prof. Trînbițas Oana de la Liceul Teoretic “Constantin Noica”Sibiu au reusit să obţină cele 3 premii. Elevele premiate sunt:
- Premiul 1 – Craiu Ioana-Maria X B
- Premiul 2 – Virchea Rucsandra X B
- Premiul 3 – Grecu Katrina XII Bet
Locurile 1 și 2 merg mai departe, la etapa regională. Mult succes!
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
14112000 de teste rapide antigen au fost retrase din școlile sibiene
2 ani agoTeste rapide antigen retrase din școli, acum când elevii sunt la cursuri
În cursul zilei de joi am fost sunați de un cadru medical dintr-o unitate școlară din județul Sibiu. Nu știa ce să facă pentru că la cursuri a venit un copil care avea simptome ale infecției cu sarscov2.
”Nu știu ce să fac! Nu mai avem testele rapide antigen din cauză că ni le-au cerut pe toate înapoi de mai bine de o săptămână. Azi a venit copilasul acesta, are simptome și mă uit la el, că de testat nu am cum să îl mai testez.”, ne-a declarat asistentul medical.
Am aflat mai târziu că testele neutilizate au fost retrase din unitățile de învățământ încă din 12 mai. Acesta lucru s-a făcut printr-un ordin al secretarului de stat, șef al departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat.
Articolul 1 al Ordinului Comandantului Acțiunii Nr. 9392/11.05.2021 spune că:
”Se retrag parțial teste rapide antigen SARS-CoV-2 , neutilizate până la această dată, distribuite prin Ordinului Comandantului Acțiunii nr 9178 din 05.02.2021 de către direcțiile de sănătate publică.”
Numărul de teste rapide antigen retrase trebuiau raportate până la data de 17 mai.
În același ordin 9392/11.05.2021 se mai specifică faptul că, Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) trebuie să rețină 5000 de teste, restul să fie distribuite unităților sanitare și serviciilor de ambulanță publice de pe raza județului.
Stocul de 5000 de teste rapide antigen SARS-CoV-2 din fiecare DSP este destinat distrubuției către unitățile școlare de pe raza administrativă a fiecare intituții, în funcție de necesitățile și la solicitarea acestora.
La nivelul județului Sibiu au fost retrase din unitățile de învățământ 12.000 de teste rapide antigen.
Am încercat să aflăm ce trebuie să facă asistentul medical din școală atunci când un copil se prezintă la cabinetul școlar cu simptome specifice coronavirusului. Până la publicarea articolului nu am primit niciun răspuns din partea Direcției de Sănătate Publică.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
308