Președintele Iohannis la Sibiu
Președintele Klaus Iohannis a fost duminică la slujbă. Acesta a fost însoțit de soția s-a, Carmen.
După ce slujba oficiată la catedrala romano-catolică Sfânta Treime, soții Iohannis s-au salutat cu câțiva sibieni, apoi au plecat spre Cimitirul Municipal.
VIDEO AICI!
Reamintim că sâmbătă, președintele Iohannis a fost filmat pe pârtia Oncești din Păltiniș. Fapt ce a dus la discutții interminabile pe seama prezenței președintelui pe pârtie, la o zi după tragedia de la Balș.
Și totul a pornit de la o minciună pe care o ”sursă de încredere” a televiziunilor centrale a transmis în redacțiile de la București cum că pârtia de la Oncești a fost închisă publicului larg, numai președintele Iohannis având acces acolo. Totul s-a dovedit o minciună, care urmărea de fapt alt scop.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro
You Might also like
Ambasadorul Statului Israel în România, în vizită la Consiliul Județean Sibiu
2 ani agoAmbasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa domnul Reuven Azar,
Potențialul turistic al județului Sibiu a fost remarcat de ES domnul Reuven Azar, ambasador al Israelului în România, la puțin timp după numirea sa ca reprezentat diplomatic în țara noastră. Alături de familie, diplomatul israelian a vizitat recent zona Bâlea, declarându-se cucerit de frumusețea locului și a oamenilor.
Oportunitățile în atragerea de turiști israelieni în județul Sibiu a fost una dintre temele abordate în cadrul întâlnirii găzduite azi, 3 noiembrie 2022, de doamna Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și Excelența SA Reuven Azar, ambasador al Israelului în România.
„Aveți un potential turistic exceptional pentru cei peste 2 milioane de israelieni ce aleg să călătorească în fiecare an în afara țării. Sunt oameni care călătoresc în special cu familiile și sunt interesați în primul rând de drumeții montane, gastronomie și diverse activități în aer liber”, este descrierea diplomatului israelian.
În replică, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu a prezentat Proiectul „Anii Drumeției”, dezvoltat de administrația județeană, destinat promovării ecoturismului în județul Sibiu, în cadrul căruia turiștii pot beneficia de diverse activități, de la drumeții și experiențe gastronomice locale, până la cicloturism și echitație, subliniând în același timp deschiderea față de cei ce doresc să descopere o parte din România aici, în județul Sibiu. Ofertele acestui program au fost considerate ca fiind atractive și pot fi cuprinse în baza de date a unui portal ce facilitează informarea turiștilor israelieni cu privire la destinațiile externe.
Un alt subiect al întâlnirii cu ambasadorul Israelului a făcut referire la oportunități de colaborare în domeniul transporturilor, oaspetele israelian arătând deschidere pentru a facilita întâlniri între operatori aerieni din țara sa și autorități române, spre a deschide noi rute spre România, inclusiv pe Aeroportul International Sibiu. Acest lucru ar facilita fluxul de turiști spre județul Sibiu, cât și al potențialilor investitori.
Discuțiile au mai vizat teme din domeniul sănătății, energiei regenerabile și agriculturii, oaspetele israelian arătând disponibilitatea mediului de afaceri din țara sa de a investi în acestea.
„Vizita domnului ambasador Reuven Azar ne onorează și este utilă în contextul în care ne dorim să dezvoltăm turismul, economia și serviciile din județul nostru. Vrem să continuăm aceste discuții prin acțiuni concrete, mijlocind contactul dintre mediul de afaceri israelian și cel sibian. În domeniul sănătății, am identificat prosibilități de dezvoltare a bazei de date medicale a pacienților din județul Sibiu, pe care am implementat-o prin Proiectul „Portal Medical”, care este unica platformă de acest gen din România și de a cărei utilitate se bucură tot mai mulți cetățeni”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
99Carantină: Restricții A1-Henri Coandă
4 ani agoRestricții A1 Sibiu
Începând de duminică, 15 noiembrie, ora 18,00, SE ÎNCHIDE ACCESUL AUTO pe bretelele care asigură legătura între STRADA HENRI COANDĂ, MUN. SIBIU ȘI A1, atât pentru intrarea, cât și pentru ieșirea de pe autostradă.
”Această restricție se instituie în preambulul aplicării măsurilor de restricționare a traficului ca urmare a intrării municipiului Sibiu în carantină și se va menține pe toată perioada aplicării carantinei.”, a declarat Elena Velter, IPJ Sibiu
Restricțiile vor fi puse în aplicare cu sprijinul lucrătorilor C.N.A.I.R. care vor marca și semnaliza corespunzător zonele în cauză.
Accesul spre și dinspre A1, în zona municipiului Sibiu, rămâne deschis în punctele situate în zona Mohu (DN 1), strada Ștefan cel Mare și Calea Șurii Mari, precum și DN 7H (Aeroport).
Conducătorii auto care tranzitează municipiul Sibiu vor aborda traseele prezentate aici.
293Muzeul Astra. Copiii între 6 și 18 ani se pot înscrie la olimpiada meșteșugurilor
2 ani agoMuzeul Astra anunță faza județeana a Olimpiadei ajunsă la ediția XXVI-a
Muzeul ASTRA și Inspectorarul Școlar Județean Sibiu dau startul înscrierilor la faza judeţeană din cadrul concursului Olimpiada „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, eveniment ajuns la ediția XXVI-a.
Olimpiada are loc în zilele de 18 și 19 mai 2023, după următorul orar de desfășurare: ora 8:45 intrare în sălile de concurs; ora 09:30 – 11:30 desfășurare concurs; ora 11:45 – 13:45 deliberare; ora 14:00 – 14:30 premiere
În prima zi, 18 mai 2023, se vor desfășura etapele pe secțiunile: pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn, pictură naivă, încondeiat ouă. Locația unde își vor arăta îndeșetnicireile elevii este Muzeul în aer liber/ Hostel Diana/ Sala de Conferințe.
În cea de a doua zi, 19 mai 2022, elevii înscriși la secțiunile țesut, cusut/ brodat, confecţionat port popular, confecţionat păpuşi, confecţionat poboabe, împletit, artă decorativă, prelucrare lemn, os, fier; olărit; modelat ceramică; confecţionat măşti, vor fi jurizați în Muzeul în aer liber/ Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA
Condiţii de participare, anunțate de reprezentanții Muzeului Astra:
- copii cu vârsta între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară, cunoscători ai secretelor meşteşugului artistic tradiţional, ai specificului artizanal din satul de origine, având calităţile de manualitate, dexteritate tehnică şi simţ artistic propriu unui artist autentic, provenind din mediul rural, membri ai cercurilor de profil de artă populară, din şcoli sau cluburile elevilor din mediul rural sau urban;
- echipele selectate în prealabil la faza pe unitate de învăţământ, club sau palat al copiilor şi elevilor. Fiecare UNITATE ŞCOLARĂ şi/sau CONEXĂ POATE FI REPREZENTATĂ DE UN NUMĂR DE DOI ELEVI – selecţionaţi, în prealabil, la nivel de unitate şcolară şi/sau conexă – pentru unul din meşteşugurile tradiţionale.
- un elev va participa în cadrul concursului la o singură secţiune;
- Concursul constă în prezentarea unor produse brute sau semifinite pe care concurentul le va desăvârşi în timpul concursului.
- La secțiunile pictat icoane pe sticlă, pictat icoane pe lemn și pictură naivă concurenții se vor prezenta în concurs cu următoarele teme iconografice:
– Secțiunea pictat icoane pe sticlă, teme la alegere: Punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. Prohodul Domnului. Vinerea Mare sau Intrarea Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului. Duminica Floriilor sau a stâlpărilor;
– Secțiunea pictat icoane pe lemn, teme la alegere: Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina sau Sfânta Mare Cuvioasă Parascheva;
– Secțiunea pictură naivă, teme la alegere: Copilăria în interiorul casei tradiţionale şi bucuria activităţilor în mijlocul familiei.
– Suportul trebuie să măsoare, la alegere, 210 × 297 mm (format A4) sau 148 × 210 mm (format A5). Datorită timpului limitat de lucru în concurs, este permis ca lucrarea să fie prezentată sub formă semifinită, respectiv doar cu trasarea în prealabil a conturului. - Elevul trebuie să demonstreze că posedă cunoştinţe temeinice legate de practicarea meşteşugului, că stăpâneşte practic tehnicile privind confecţionarea, modelarea şi decorarea artistică a produselor, conform tradiţiei.
- Prezenţa în concurs va fi aprobată exclusiv în costum popular, reprezentând portul popular specific satului şi zonei de rezidenţă pentru fiecare concurent. Se va evita utilizarea materialelor neconvenţionale (nylon etc.) în confecţionarea pieselor de port popular.
- Materialele de lucru NU sunt asigurate de către organizatori.
Lucrările prezentate pentru concurs trebuie să respecte tradiţia locală a genului, lăsând loc exprimării talentului şi forţei de creaţie proprii, însă, manifestate în deplin respect pentru spiritul tradiţiei populare.
Juriul va evalua lucrările acordând punctaj pentru: tehnica de lucru (materiale, unelte folosite); respectarea tradiţiei; cunoştinţe teoretice (referitoare la tema, istoricul, denumirea şi ornamentica obiectului realizat în concurs şi a meşteşugului practicat); complexitatea obiectului (gradul de dificultate al piesei alese, modelul de inspiraţie, complexitatea realizării ornamentelor); autenticitatea şi cunoaşterea costumului popular specific zonei de provenienţă, prezentarea generală a concurentului.
Jurizarea* va fi asigurată de o Comisie de jurizare, constituită din specialişti din cadrul Muzeului ASTRA Sibiu şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Sibiu, prezidată de prof. univ. dr. Ilie Moise.
Înscrieri se pot face până în data de 21 aprilie 2023 la- Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, str. Lucian Blaga nr.26, tel.0369/101202, fax. 0269/210817, e-mail: educativsb@gmail.com, în atenţia doamnei inspector Daniela Muntean, sau la- Complexul Naţional Muzeal ASTRA, Pădurea Dumbrava, nr. 16, cod 550399, tel. 0756/085780, e-mail: elena.gavan@muzeulastra.com, în atenţia doamnei muzeograf Elena Găvan.
”Fiind un concurs extraşcolar bazat pe probe practice. Nu se acceptă contestaţii, în conformitate cu regulamentul de organizare al concursurilor şcolare!„, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
134