Luna lupului este vizibilă pe cerul Sibiului de căteva ore bune. Am reușit să o surprindem în jurul orei 21:18, ora de maximă vizibilitate. A fost un adevărat spectacol pe cerul Sibiului. Luna lupului a făcut show în toată lumea. Mai puțin la Roma, unde din cazua norilor nu a fost vizibilă.
Luna lupului, de ce?
Fiecare lună plină poartă un nume. Luna plină din ianuarie a primit numele de „luna lupului”, de la lupii înfometați care urlau în apropierea satelor de demult.
În Alaska, luna plină din ianuarie este denumită „luna vânătorii de urși”.
Anul acesta vom mai avea lună plină în:
- 27 Februarie
- 28 Martie
- 26 Aprilie
- 26 Mai
- 24 Iunie
- 23 Iulie
- 22 August
- 20 Septembrie
- 20 Octombrie
- 19 Noiembrie
- 18 Decembrie
Despe fazele lunii din anul 2021 poți afla de aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro
You Might also like
Pista de bicilete, gata cu 3 luni mai devreme
2 ani agoPista de biciclete dintre Avrig și Mârșa a fost finalizată
Pista finalizată în decembrie 2022, cea mai nouă din județul Sibiu, a fost testată. Grupul a parcurs pe biciclete, dus-întors, cei 2,1 kilometri ai pistei ce leagă localitățile Avrig și Mârșa.
Practic, noua pistă însumează 4,2 km, fiind compusă din două segmente a câte 2,1 km, câte unul pe fiecare sens de deplasare, amplasate în afara drumului județean 105G.
Au fost realizate: două secțiuni de pistă cu lățime de 1 m, cu stații de întâlnire de 1,5 m pentru depășirea între cicliști sau staționare; Consolidări ale taluzurilor prin construirea a 0,92 km de gabioane; 10 podețe și 10 căi de acces spre terenurile învecinate; 260 m de parapet metalic semigreu între drumul județean și pistă; 1,3 km de parapet metalic pietonal în zonele în care sunt diferențe semnificative între nivelul pistei și terenul marginal; 1 km de drenuri pentru preluarea apelor de infiltrație; Rigole betonate de preluare a apelor pluviale în lungime de 0,96 km; 8,03 km de borduri; 400 de arbori plantați și 10,4 mii metri pătrați de teren înierbat.
Valoarea lucrărilor a fost de 7.029.681,94 lei fără TVA, fiind executate de către firma Total NSA AG Construct SRL în 9 luni, cu trei luni mai devreme față de termenul contractual.
Investiția a fost realizată în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții populației din localitatea Mârșa, orașul Avrig”, derulat în parteneriat cu Primăria orașului Avrig (lider de proiect), prin intermediul fondurilor europene atrase prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Proiectul prevede și realizarea de lucrări pentru reabilitarea și modernizarea grădiniței, școlii și a sălii de sport din Mârșa, precum și dotarea acestora cu echipamente, investiții derulate de către Primăria Orașului Avrig. Valoarea totală a proiectului este de 24.095.776,80 lei cu TVA.
„Consiliul Județean Sibiu promovează investiții prin care comunitățile locale sunt încurajate să adopte un stil de viață activ și prietenos cu mediul. Sunt elevi dar și angajați care fac naveta între Avrig și Mârșa și care au acum o alternativă ecologică de transport. În plus, o pistă de biciclete generează un interes crescut în rândul turiștilor, cu efecte benefice în economia locală”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
„Vom continua să creștem rețeaua de piste dedicate cicliștilor printr-o investiție pe care o realizăm pe Valea Avrigului, între oraș și zona „Ghiocelul”. Sunt 6,8 km de pistă pe care îi vom realiza cu finanțare din PNRR”, a anunțat Adrian David, primarul orașului Avrig.
În momentul de față, alte 4 investiții privind realizarea de piste de biciclete sunt în curs de derulare la Consiliul Județean Sibiu:
- prelungirea cu 1,7 km a pistei Sibiu – Rășinari, (în faza de licitație pentru stabilirea constructorului)
- Sibiu – Ocna Sibiului, în lungime de 8,6 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
- Sibiu – Cisnădioara, în lungime de 5,3 km (Studiu de Fezabilitate finalizat)
- Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, în lungime de 20 km (Studiu de Fezabilitate în curs de elaborare).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
183Domeniul public – spații pentru Sf. Valentin, 1 și 8 martie
3 ani agoDomeniul public – 95 de standuri
Pentru că se apropie sărbătoarea Sf. Valentin, urmată la puțin timp de 1 și 8 Martie, Primăria Sibiu a stabilit modul de ocupare a domeniului public de către comercianții interesați să vândă produse specifice, perioadele în care se va permite comercializarea acestor produse și locațiile din oraș pentru care se poate emite aviz.
Standurile de pe domeniul public, în număr de 95, vor putea fi amplasate astfel:
- 35 de standuri în cartierele orașului, în zonele: V. Aaron, B-dul M. Viteazu, Cireșica, V. Aurie, Ștrand, Turnișor, Terezian, Piața 1 Decembrie 1918, Calea Gușteriței și Broscărie;
- 13 standuri în Piața Huet;
- 7 standuri în Piața Unirii, în fața magazinului Dumbrava;
- 40 de spații pe str. Nicolae Bălcescu (între Farmacia 24 și str. Al. P. Ilarian).
Standurile vor fi distanțe corespunzător, pentru siguranța cumpărătorilor.
Perioadele pentru care puteți solicita ocuparea unui stand sunt următoarele: 11-14 februarie pentru Sf. Valentin, 25 februarie – 1 martie pentru 1 martie și 4-8 martie pentru 8 martie.
Pașii de urmat de către comercianții interesați:
- Faceți o programare online pentru prezentarea la ghișeu. Pentru aceasta, accesați spadpp.sibiu.ro, secțiunea Programări ghișeu online:
https://extranet.sibiu.ro/DomeniulPublicGeneral/Programare.aspx.
Pentru Sf. Valentin programările se pot face în data de 9 februarie. Pentru 1 și 8 martie, programările online se pot face în perioada 17 februarie, de la ora 9.00 – 20 februarie. - Prezentați-vă la ghișeul Serviciul de Administrare a Domeniului Public din Piața Mică nr. 22 în data și la ora pe care le-ați programat online. Reamintim că accesul persoanelor în incintă este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, celor care prezintă rezultatul negativ al unui test RT- PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 48 de ore și celor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
- Comercianți se vor prezenta cu o copie după cartea de identitate, certificatul de producător sau certificatul de înregistrare la Registrul Comerțului și vor completa o cerere tip. Fiecare societate comercială, persoană fizică autorizată, întreprindere familială sau întreprindere individuală va putea solicita spre avizare un singur amplasament, o măsură adoptată în fiecare an pentru a facilita accesul a cât mai mulți operatori economici. Precizare: alocarea spațiilor se va face în ordinea depunerii dosarelor complete, care îndeplinesc criteriile.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
215Trasee pilot din 13 septembrie
3 ani agoPrimele 7 trasee de transport public pentru elevi în Sibiu
Primăria Sibiu și societatea de transport Tursib propun, spre aprobarea Consiliului Local Sibiu, primele 7 trasee pilot pentru transportul elevilor în municipiului Sibiu.
Prin HCL 193/2021, Consiliul Local a aprobat înființarea unor trasee școlare, după realizarea unui studiu care să analizeze posibilele trasee și stațiile pentru aceste linii de transport. Tursib a efectuat acest studiu și a organizat o consultare publică prin intermediul unui chestionar distribuit către părinți prin intermediul unităților de învățământ, rezultând că principala necesitate de asigurare a transportului elevilor este zona centrală a Sibiului, unde sunt concentrate mai multe unități de învățământ.Traseele pilot au fost astfel concepute încât capetele de linie să fie amplasate în dreptul a două unități de învățământ, respectiv Colegiul Național Octavian Goga și Școala Regina Maria, accesul doar către acestea fiind posibil cu autobuze de mare capacitate (12 m).
Autobuzele care vor circula pe aceste trasee vor colecta elevi din cartierele sibiene, asigurându-le acestora posibilitatea de a veni la toate unitățile de învățământ din zona centrală.
Traseele pilot
• Traseul E1: cartier Magnolia – cartier Alma – str. Bielz – Piața Iancu de Hunedoara – str. Zăvoi – șoseaua Alba Iulia – Școala Regina Maria- Colegiul Național Octavian Goga
• Traseul E2 – Viile Sibiului – Obor – str. Autogării – șoseaua Alba Iulia – Școala Regina Maria- Colegiul Național Octavian Goga
• Traseul E3 – Cartier Tineretului – cartier Țiglari – cartier Terezian – str. Abatorului – str. Constituției – Colegiul Național Octavian Goga -Școala Regina Maria
• Traseul E4 – cartier Gușterița – cartier Lazaret – cartier Vasile Aaron – str. Bâlea – str. H. Oberth – bulevardul C. Coposu – Școala Regina Maria – Colegiul Național Octavian Goga
• Traseul E5 – cartier Broscărie – cartier Vasile Aaron – Piața Rahovei – str. Luptei – str. Moldoveanu – bdul V. Milea – Colegiul Național Octavian Goga – Școala Regina Maria
• Traseul E6 – Cireșica – str. Siretului – Calea Dumbrăvii – cartier V. Aurie – Calea Poplăcii – str. Cristianului – str. Maramureșului – str. Transilvaniei – Școala Regina Maria- Colegiul Național Octavian Goga
• Traseul E7 – zona bulevardului M. Viteazu – str. N. Iorga – Calea Cisnădiei – Calea Dumbrăvii – Colegiul Național Octavian Goga – Școala Regina Maria
Dacă Consiliul Local va aproba aceste trasee, Tursib va începe operarea din 13 septembrie 2021, odată cu începerea noului an școlar. Autobuzele vor ajunge dimineața la capetele de linie la ora 7:45, iar la amiază, la terminarea cursurilor, autobuzele vor pleca de aici la 11:15, 12:15 și 13:15.
IMPORTANT!
• NU este necesar un abonament special! Elevii pot circula pe aceste linii în baza abonamentului special pentru elevi, care le asigură gratuitatea pentru deplasarea cu transportul public
• Toți elevii vor putea utiliza aceste trasee, indiferent de școala sau liceul unde învață, dar este obligatoriu să dețină cardul Tursib pentru elevi
• În cazul în care este necesar, elevii pot circula cu un însoțitor, care trebuie sa dețină un titlu de călătorie valabilPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
346