Potecile au acum indicatoare noi
Potecile din zona Bâlea – Buteanu a Munților Făgăraș au devenit mai sigure datorită studenților de la Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu.
Timp de două zile, tinerii militari au ajutat la transportul și montarea stâlpilor metalici și a plăcuțelor indicatoare de pe traseele Bâlea Lac – Muchia Bâlii – Bâlea Cascadă și Bâlea Cascadă – Muchea Buteanu – Șaua Paltinu.
”Mulțumim atât studenților, ofițerilor, cât și comandantului Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Nicolae Bălcescu” din Sibiu, domnului general Ghiță Bârsan, pentru sprijinul constant acordat în extinderea și reabilitarea potecilor din frumoșii munți ai județului Sibiu!”, transmit reprezentanții CJ Sibiu.
Lucrările au fost efectuate în cadrul Programului „Anii Drumeției” inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, ce încurajează turismul sustenabil în județul Sibiu.
Gestul studenților nu este singular, în primăvara acestui an ei contribuind la refacerea și marcarea traseelor din zona Vârful Cindrel – Șaua Bătrâna.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Școală-n satul tradițional. Despre miere, vineri 14 iulie
5 luni agoȘcoala mierii, în Muzeul ASTRA
Școala de vară din Muzeul în aer Liber, este cunoscută ca și Școală-n satul tradițional!. În cadrul acestui proiect se desfășoară ateliere tematice alături de meșterii populari pe care muzeul sibian nu îi lasă să piară.
În acest context, vineri 14 iulie, în zona Etno Tehno Parc, la construcția din Ticera se organizează un atelier apicol, dulce la gust și cuprinzător în cunoaștere.
”Merită să treceți pe la noi, între orele 10.00-13.00 și 14.00-18.00”, transmit reprezetanții Muzeului ASTRA.
De luni 10 iulie, până duminică 16 iulie, în zona Etno Tehno Parc se desfășoară, în același interval orar, atelierul de pictat semne tradiționale și atelierul de confecționat bice și brățări din piele.
Participarea la ateliere se face în baza biletului sau abonamentului de intrare în Muzeul ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
148Ceai. La samovar, duminică, 27 noiembrie
1 an agoCeai. La samovar, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Gospodăria de pescar lipovean, Mahmudia, județul Tulcea
Ceai. La samovar este un eveniment cu scop de socializare între vizitatori și muzeografii muzeului. La Gospodăria de pescar din Mahmudia, monument expus în Muzeul în aer liber, va fi servit ceai făcut din menta recoltată în timpul cercetărilor de teren organizate anul acesta de Muzeul ASTRA în Delta Dunării. Cu alte cuvinte, va fi recreat momentul arhaic al infuziei de mentă băută de pescari ca pe vremuri, lângă o întindere de apă, dintr-un samovar făurit în Deltă.
Samovarul este un vas tradițional în care se fierbea apa, fiind un obiect cu o puternică rezonanţă pentru lipovenii din Dobrogea şi nu numai. Samovarul era un obiect foarte de preț, fiind primit într-un moment foarte important din viața oamenilor, de regulă ca dar de nuntă, și întotdeauna avea un loc de cinste pe masa din camera bună a lipoveanului. Era un element de socializare, pentru că în jurul lui se strângeau oamenii și stăteau la povești.
Ceaiul concentrat se toarnă în ceșcuțe sau pahare, se adaugă apă fierbinte de la samovar, în funcție de cât de concentrat dorim să îl servim. Ceaiul este îndulcit cu miere sau zahăr cubic. De regulă, ceaiul la samovar era servit de către fata cea mare din casă sau de către gazdă și cu farfurioară cu dulceață.
!!! În caz de vreme nefavorabilă, atelierul se amână.
Atelierele au loc în cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
102FOTO|VIDEO Sibiu, protestul de la ora 5. Jandarmii nu au avut cu cine dialoga
3 ani agoSibiu: Protestul de luni, ora 17
La ora 17, în Piața Mare din Sibiu erau mai puțin de 30 de oameni. După aproximativ 30 de minute, în piață erau formate mai multe grupuri. Unul dintre ele, cu tineri mai vocali au început scandările. Nu au fost pe subiectul protestului. Aceștia i-au adresat primarului Sibiului Astrid Fodor:
”Jos cu Fodor”/”Ieși afară, j%$#@ ordinară”
Jandarmii au încercat să discute cu un domn, despre care se credea că este organizatorul. Acesta a refuzat să poarte un dialog civilizat cu forțele de ordine, care în repetate rânduri au făcut apel la calmitate și responsabilitate. În timp ce jandarmii așteptau să poarte un dialog , domnul în cauză și-a văzut nestingherit de protest. Mai mult decât atât, a dat foc mai multor măști de protecție folosite de cei prezenți.
În jurul orei 18, între 2 protestatri a existat un schimb de replici mai dure. Pentru a evita riscul unui conflict, jandarmii l-au extras din mulțime pe unul dintre cei doi. Vizibil deranjat de conflictul avut cu colegul lui de protest, tânărul a încercat de câteva ori să scape din mâinile oamenilor legii. Curajul venind și datorită unor protestatri care i-au sărit în apărare.
Profitând de faptul că forțele de ordine se ocupau de bărbatul agitat, mulțimea s-a încolonat și a pornit spre pietonala Nicolae Bălcescu.
Din Piața Mare au plecat în marș peste 200 de protestatari. Majoritatea tineri, vârsta medie fiind de 25-30 de ani.
”Libertate, libertate”, ”România, Trezește-te”
Pe Calea Dumbrăvii și Mihai Viteazu, peste 500 persoane mărșăluiau și scandau.
”Nu stați la balcoane, că muriți de foame”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”
La mijlocul Bulevardului Mihai Viteazu, cei peste 500 de protestatari au încercat să schimbe traseul, forțând continuarea marșului pe strada Nicolae Iorga. Jandarmii au blocat strada cu 2 autospeciale și au încercat să întoarcă mulțimea pe Mihai Viteazu. Fără niciun rezultat. După câteva minute, oamenii furioși au fost lăsați să își continue drumul pe traseul Iorga-Milea-Piața Mare.
Toată seara, jandarmii sibieni au dat dovadă de mult calm, având grijă ca în mulțime să nu crească nivelul de agresivitate. Dar, cum orice încălcare a legii nu poate să rămână nepedepsită, Reprezentanții Inspectoratului județean de Jandarmi Sibiu a transmis:
”Cu privire la protestul care este în desfășurare în municipiului Sibiu, vă comunicăm următoarele: Referitor la numărul de participanți vă comunicăm faptul că nu se respecta prevederile legale. A fost depășit numărul de 100 de participanți. Nu este important numărul jandarmilor, dispozitivele sunt adaptate permanent, în funcție de situația din teren, mai importantă este desfășurarea fără incidente a manifestării.”
Protestul de la Sibiu s-a terminat după ora 20, în fața Instituției Prefectului județului Sibiu.
Jandarmeria Sibiu a transmis, luni seara că o parte din cei care nu au repectat legea au fost identificați și urmează să fie sancționați. Mai ales că o bună parte dintre protestatari nu purtau mască sau o purtau incorect, sub nas sau sub barbă.
„Până în acest moment jandarmii au identificat o parte dintre participanţii care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancţionaţi. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu.
Pe tot parcursul marșului, șoferii aflați în trafic și-au arătat susținerea față de cei care protestatu, apăsând îndelung pe claxoanele mașinilor.
La Mediaș, spre miezul nopții erau aproximativ 100 de persoane în Piața Cornelui Coposu. De aici au plecat în marș prin centrul orașului. Nici aici nu s-a purtat masca.
”Vrem Libertate”, ”Jos masca”, ”Fără mască”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, ”Jos corupția”
Protestatarii de la Mediaș au scandat și ei împotriva primarului Ghoerghe Roman. Au bubuit o petardă în fața Primăriei Mediaș.
”Jos Gheorghe Roman”
Protestele nu se propesc aici, marți la ora 17 și-au dat iar întâlnire în Piața Mare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
390