Muzeul Astra – partener RETOLD 2020-2024

Muzeul Astra – partener RETOLD – Europa Creativă 2020 – 2024

Muzeul ASTRA, prin Secția de Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală, are calitatea de partener în cadrul proiectului RETOLD (2020-2024). Este vorba despre un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Europa Creativă. RETOLD este o inițiativă culturală de nivel european, care are ca scop documentarea, digitalizarea și promovarea patrimoniului muzeal. La final de proiect, toate aceste date vor fi centralizate și ,,repovestite” (eng.,,retold”) online (www.retold.eu), adică stocate pe un server cu acces deschis, astfel încât profesioniștii din muzeu, cercetătorii și publicul să le poată accesa și utiliza liber.

”Muzeele în aer liber sunt vaste depozite de date despre patrimoniul cultural, aflate în prezent în înregistrări de arhivă, fotografii, videoclipuri și în mintea personalului muzeului și a voluntarilor. Există un risc real ca, fără un proces standardizat de captare și stocare a acestor date, acestea să fie pierdute pentru totdeauna… Proiectul RETOLD va crea astfel un transfer de cunoștințe cu acces deschis către o nouă generație de profesioniști în muzeu, cercetători și public. Aceasta reprezintă o oportunitate importantă pentru muzeele în aer liber de a valorifica pe deplin noile posibilități ale tehnologiilor digitale, ale rețelelor sociale și ale comunităților online în diseminarea pe scară largă a datelor despre patrimoniul cultural. Proiectul RETOLD se va asigura că muzeele în aer liber pot continua să spună povești importante despre patrimoniul cultural unui public divers prin dezvoltarea unui flux de lucru standardizat pentru a colecta, a digitaliza și a partaja date despre monumente, meșteșuguri și tradiții. ”, a declarat Dr. George Tomegea, șef secție Arheologie, etnoarheologie și arheologie experimentală Muzeul ASTRA

Muzeul ASTRA, în calitate de partener RETOLD, contribuie la acest proiect cu o serie de materiale foto-video despre patrimoniul muzeal al instituției. Proiectul RETOLD este implementat împreună cu EXARC (Olanda) care este și liderul de proiect, alături de alți patru parteneri europeni: Stiftung Stadmuseum Berlin (Germania), Steinzeitpark Dithmarschen (Germania), Universitat Autónoma de Barcelona (Spania), Nüwa Digital Media Content Production Studios Ltd (Irlanda).


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top