De luni, 16.11.2020, până la sfârșitul acestei luni, 30.11.2020, Muzeul ASTRA va sista orice acțiune destinată publicului.
Măsura vine ca urmare a faptului că Sibiul și alte trei localități din zonă intră în carantină în același interval, decizie luată de autorități tocmai pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19. Așa cum am demonstrat de fiecare dată, pentru instituția noastră sănătatea vizitatorilor, dar și a angajaților Muzeului, este primordială.
Așadar – vom rămâne distanțați fizic, pentru ca mai târziu să ne (re)vedem sănătoși și (re)uniți prin cultură! Mulțumim tuturor pentru înțelegere!
Muzeul Astra in standby
Muzeul sibian se redeschide la începutul lunii decembrie, dacă nu se prelungește carantina în cele 4 localități din județul Sibiu.
Până la redeschidere puteți vizita muzeul aici.
You Might also like
CJ Sibiu. 100 mii lei pentru Agenda pentru monumente
1 an agoCJ Sibiu deschide sesiunea de selecție a proiectelor care pot primi finanțare prin Agenda pentru monumente
CJ Sibiu a lansat sesiunea de selecție a proiectelor privind Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ-teritorială a Județului Sibiu, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat, care pot beneficia de finanțare în anul acesta.
Sunt eligibile pentru obținerea de fonduri nerambursabile din bugetul local al județului Sibiu lucrări de: întreținere, reparații, conservare, consolidare, restaurare, intervenție, punerea în valoare a monumentelor, elaborarea documentațiilor tehnice
Documentația de finanțare este afișată pe site-ul.
Cei interesați pot depune documentația completată la sediul Consiliului Județean Sibiu, respectiv la Centrul de Informații pentru Cetățeni, situat la parterul instituției, strada General Magheru, nr. 14, sau o pot transmite în format electronic, cu semnătură digitală, pe adresa de mail: cicjud@cjsibiu.ro
Termenul limită de depunere a proiectelor este 29 iunie 2023, ora 16, urmând ca rezultatele evaluării și selecției să fie anunțate în data de 26 iulie 2023.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
97Grădinița NU începe la 1 septembrie. Nu s-a emis ordinul comun!
3 ani agoGrădinița începe din 13 septembrie
Din lipsa ordinului comun al ministerelor Educației și cel al Sănătății, grădinițele nu se pot deschide din prima zi a lunii septembrie. Pentru că nu a fost emis ordinul mult așteptat atât de părinți cât și de preșcolari, personalul din grădinițele de stat se vede obligat să nu primească copiii miercuri în sălile de grupă, deja pregătite.
”Deschiderea la 1 septembrie a grădinițelor NU este posibilă. Așadar, vă așteptăm începând cu 13 septembrie.”, este mesajul transmis de personalul unei grădinițe din Sibiu.
Structura anului școlar 2021-2022 prevede începerea cursurilor la data de 13 septembrie 2021.
Analizele de reintrare în colectivate mai sunt valabile?
Am încercat să aflăm dacă analizele deja făcute pentru copiii care doreau să meargă la grădiniță începând de miercuri rămân valabile. Încă nu s-a primit un răspuns din partea autorităților.
Cert este că, un pachet ce include un exudat faringian și o examinare coproparazitologică poate costa între 30 și 80 de lei per copil.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
347Animă ASTRA, de la 11 la 17
2 luni agoAnimă ASTRA revine în muzeul din Pădurea Dumbrava
Animă Astra a pregătit ateliere de olărit și de ars ceramica, învățătorul de țară; personalități din România rurală (jandarmul&haiducii).
Toate acestea se desfășoară în perioada vineri 20 septembrie – duminică, 22 Septembrie, între orele 11.00 -17.00, în locațiile din Sectorul Olărit / Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
„În aceste zile,în cadrul Programului Animă Astra, la muzeul vom organiza ateliere de olărit și de ardere a vaselor care surprind practici, forme, materiale ce spun povestea unor centre ceramice importante din România rurală.”, transmit reprezentanții Muzeului Astra.
Gospodăria-atelier Găleșoaia Veche, Gorj
Ceramica de Sișești-Noapteșa își va spune povestea prin arta meșterului Marcel Tănăsie, crescut în familie de olari din satele menționate. Alături de membrii familiei, Marcel Tănăsie va lucra vasele și apoi, după uscarea acestora va porni cuptorul de ars oale, ilustrând tehnica proprie a pregătirii și desfășurării combustiei cuptorului. Un alt obiect de lut care spune povestea instalațiilor arhaice de preparare a pâinii este țăstul, a cărui poveste va fi spusă de aceeași familie de olari. În cadrul demonstrațiilor, meșterii vor ilustra modul în care țăstul se arde, utilizând diferite materiale vegetale, ca și combustibili pentru întreținerea arderii.
Gospodăria-atelier Oboga, Olt
Poveștile olăritului de odinioară din Oboga-Olt vor fi spuse și de olarul Ciciu Murgășanu, născut în familie de olari cu tradiție în a da viață lutului. Drumului lutului din Valea Oltețului, adus cu carul tras de boi, frâmântarea lui și în final, obținerea vaselor sunt relatări fascinante care aduc în atenția publicului frânturi din meșteșugul care a consacrat comunitatea de olari din satele de pe Olteț.
Gospodăria-atelier Găleșoaia Nouă, Gorj
Tradiția olăritului din Găleșoia va fi reprodusă în MAL de către meșterul olar Ion Rătezeanu, alături de soția sa. Atelierele vor evidenția modul în care lutul prinde formele unor vase utilizate în gospodăria de odinioară. În același timp, meșterul alături de soția sa, va arde vasele lucrate, ilustrând toate etapele specifice arderii. Arderea în sine este un procedeu spectaculos, cu poveste aparte.
Gospodăria-atelier Marginea, Suceava
Un alt atelier din cadrul Animă Astra va fi dedicat ilustrării tehnicilor de realizare a ceramicii preistorice de tip Vădastra, acest atelier fiind susținut de meșterul Lucian Truță. Formele și estetica vaselor de inspirație Vădastra, coloristica lor gri și neagră aduce foarte mult cu ceramica de Marginea. Ceramistul și istoricul Lucian Truță aduce la viață ceramica străveche, ale cărei forme de expresie/coloristică își regăsește continuitatea în ceramica din centre actuale.
Sâmbătă, 21 septembrie, între orele 12.00-17.00, vă puteți bucura de animații culturale: Drumul haiducilor și Jandarmul rural, în zona Sectoarelor: Olărit, Minerit și Textile | Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
ANIMA ASTRA prilejuiește reîntâlnirea vizitatorilor muzeului ASTRA cu personaje binecunoscute, dar în același timp misterioase, ale folclorului și istoriei naționale.
Este vorba de haiduci, eroi justițiari, aflați la limita dintre lumină și întuneric, mai puțin cunoscut fiind că fenomenul haiduciei s-a manifestat până în plin secol XX. Având în vedere și că în munții Sibiului și-au găsit adăpost ultimii haiduci români, publicul este invitat să descopere mai multe despre această lume fascinntă prin participarea la scenarii interactive care evocă inedited întâmplări din trecutul apropiat. Doritorii se pot întâlni pe lângă haiduci, trădători și cu un personaj constant în lumea satului, jandarmul rural. Programul este următorul: vineri, 20 septembrie între orele 11.00-17.00; duminică, 22 septembrie între orele 11.00-17.00.
Animații culturale Învățătorul la Școala din Ticera | Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului
15 septembrie era data tradițională de începere a anului școlar preuniversitar. A doua jumate a lunii septembrie era un nou început plin de emoții pentru elevi. Mirosul de nou de la cărți și de la școala renovată, adierea toamnei, frunzele multicolore, bucuria revederii colegilor sunt emoții care ne rămân întipărite pentru tot restul vieții.
Aceste emoții le puteți retrăi la Muzeul ASTRA, la școala din Ticera, vineri și duminică (20 și 22 septembrie 2024), orele 11-17. Școala din Ticera vă așteaptă restaurată, cu miros de nou și cu piese nou întrate în colecția noastră, cu o expoziție ce a primit un refresh. Se poate vizita și cancelaria, dar domnul învățător nu vă lasă să motivați absențele.
Atelierele fac parte din Proiectul Animă ASTRA, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu și susținut de CEC Bank.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
86