Muzeul ASTRA anunță cea de a II-a ediție a Atelierului Internaţional Heritage Conservation: Crafting, Sculpting and Restoring Wood
Muzeul ASTRA, organizează prin Centrul de Pregătire a Conservatorilor şi Restauratorilor (CePCoR), a II-a Ediţie a Atelierului Internaţional Heritage Conservation: Crafting, Sculpting and Restoring Wood. Acest eveniment este integrat misiunii de dezvoltare şi perfecţionare continuă pentru studenţii şi specialiştii din domeniul ocrotirii patrimoniului cultural, la care se adaugă dezideratul consolidării reţelei de colaborare şi a profesiei de conservare-restaurare.
În cadrul unei conferinţe de o zi se vor comunica cercetări şi intervenţii asupra monumentelor vernaculare din lemn, iar pe parcursul a două zile vor avea loc demonstraţii şi ateliere practice, în muzeul în aer liber din Muzeul Civilizației Populare Tradiționale, ASTRA, susţinute de specialiştii invitaţi.
Accentul aplicativ se pune pe examinarea lemnului şi identificarea esenţelor lemnoase, caracteristicile majore ale speciilor folosite şi identificate în patrimoniului construit din România, dar şi pe tehnicile de prelucrarea a lemnului, metode şi mici intervenţii utilizate pentru restaurarea bunurilor culturale din lemn. Ultima zi va fi dedicată unei vizite de studiu la un şantier de conservare-restaurare a unui monument cu probleme din judeţul Timiş.
”Pentru cei interesaţi să ia parte la acest eveniment, în curând vom anunţa condiţiile de înscrierie şi numărul de locurilor de participare. În următoarea perioadă, vom actualiza cu detalii şi noutăţi. Pentru informaţii suplimentare, scrieţi-ne pe adresa, andrea.bernath@muzeulastra.com”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Târnava – proiect pentru incluziunea romilor
2 ani agoConsiliul Județean Sibiu implicat în incluziunea economico-socială a romilor din comuna Târnava
Comunitatea de romi din comuna sibiană Târnava se află în atenția Consiliului Județean Sibiu care s-a implicat și continuă să o facă în acțiuni menite să contribuie la integrarea economică și socială a locuitorilor de etnie romă, însumând peste 600 de persoane.
CJ Sibiu este partener în proiectul cu finanțare europeană ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava”, derulat de Fundația Centrul European de Integrare a Romilor (liderul de proiect), alături de alți patru parteneri: Primăria Comunei Târnava și Liceul Tehnologic din localitate, precum și de operatorii economici: CIT -IRECSON Centrul de Informare Tehnologică și Social COM SRL.
Prin proiect se urmărește prevenirea părăsirii timpurii a școlii, prin programe de tip ”Școală după școală”; ateliere socio-educative și creative; informarea, consilierea și orientarea pe piața muncii a cât mai multor persoane; participarea acestora la cursuri de formare profesională în vederea reintegrării și ocupării pe piața muncii; crearea a 70 de locuri de muncă și subvenționarea angajatorilor; îmbunătățirea condițiilor de locuire, prin reabilitarea a 10 locuințe precare; organizarea de acțiuni de educație civică – workshopuri lunare, seminarii și serate de film dedicate egalității de șanse – și de dialog cetățenesc pentru implicarea în dezvoltarea comunitară și consolidarea parteneriatului local.
Concret, din anul 2018 când a început proiectul și până în prezent, se organizează întâlniri cetățenești (workshopuri lunare) în cadrul cărora se abordează teme de impact pentru conștientizarea unor aspecte esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și a educației acestei comunități marginalizate din Târnava. Echipa de proiect din cadrul Consiliului Județean Sibiu, formată din angajați ai Serviciului Strategii, Dezvoltare Economică și Socială, împreună cu ceilalți parteneri, prezintă diverse materiale și facilitează calea către un dialog interactiv pentru copiii, tinerii, părinții și bunicii prezenți, despre:
- Discriminare și rasism
- Responsabilitate socială
- Voluntariat, ca liant între tineri și comunitate
- Incluziune socială
- Antreprenoriat și angajare
- Egalitate de șanse, drepturi și libertăți
De asemenea, unul din operatorii economici implicat în proiect organizează cursuri de calificare, iar în urma unui acord de parteneriat semnat cu AJOFM Sibiu au fost organizate și două ediții ale Bursei locurilor de muncă, la Căminul Cultural din Târnava, în anii 2019 și 2020.
În cadrul componentei de educație a proiectului, 250 de copii beneficiază de programul after school și de o masă caldă; tinerii au parte de serate de film, dedicate tematicii non-discriminare, de excursii educative în Sibiu (la Muzeul în aer liber), la Alba-Iulia și Târgu Mureș, ocazie cu care s-au bucurat atât de vizitarea unor obiective culturale și turistice, cât și de prezența la ședințele de Consiliu Județean Sibiu și de consilii locale din Ciugud, Ibănești și Dumbrăveni, cu scopul de a înțelege mecanismele europene de legiferare, inclusiv în domeniul apărării drepturilor omului.
Proiectul include și organizarea a 20 de campanii educative pentru tineri pentru prevenirea căsătoriilor timpurii și a comportamentelor deviante, sesiuni tematice în cadrul unei caravane de prevenire a îmbolnăvirilor – pentru tineri și familii axate pe educația sanitară, precum și mai multe acțiuni umanitare, prin oferirea de pachete igienico-sanitare, alimentare sau de cadouri de Crăciun pentru cei mici.
În prezent, se lucrează la construcția și amenajarea Centrului Comunitar de Incluziune Socială din Târnava, care va oferi servicii sociale integrate tuturor romilor din comună și nu numai.
Tot în cadrul proiectului vor fi organizate două ediții ale unui Festival dedicat romilor din Târnava – pentru promovarea șanselor egale prin cultură, a multiculturalității, a toleranței interetnice și a incluziunii sociale, prima ediție fiind programată în perioada 17-19 septembrie 2021.
Proiectul ”Un parteneriat pentru incluziunea economico-socială a comunității marginalizate Târnava” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.
Bugetul total al proiectului este de 15.047.569,18 lei, din care 12.598.383, 14 lei este finanțare nerambursabilă. Contractul de finanțare a fost semnat în 16.02.2018, iar termenul de finalizare a proiectului a fost prelungit până în luna martie 2022, față de cel inițial – 18.02.2021, motivat de restricțiile din perioada pandemiei, care nu au permis desfășurarea unor acțiuni din proiect.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
184Cântecele Munților, finalul ediției #47
1 an agoCântecele Munților, final incendiar cu Loredana și Junii Sibiului
Cântecele Munților a avut în ultima seară ingredinte de excepție: „Zig Zagga”, ritmurile de căluș românesc și cele de hațegană, cântecele mariachi-lor mexicani, dansurile shopska ale bulgarilor, horele românilor, antrenul concertului extraordinar oferit de Loredana și Junii Sibiului, ovațiile publicului.
Săptămâna trecută, Sibiul a vibrat la evenimentele din cadrul Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”: trei seri cu spectacole extraordinare în Piața Mare, o seară tradițională, ce a stat sub semnul gastronomiei și al obiceiurilor românești, șase ateliere de dans și opt spectacole folclorice în Muzeul ASTRA. Cea de-a 47-a ediție a manifestării a fost organizată de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul – Junii” Sibiu, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.
Dezlănțuire de ritmuri în Piața Mare
Spectacole la superlativ au fost oferite publicului în Piața Mare din Sibiu, în cadrul festivalului. Energiile producției „Junii Sibiului și invitații lor”, desfășurat vineri, au reverberat și sâmbătă și duminică, așa că publicul s-a bucurat de ponturi feciorești din Ardeal, de cântece din bucium din Bucovina, jocuri populare din toate zonele țării, de dansurile cu influențe orientale ale oaspeților bulgari, de cântecele mariachi-lor și costumele spectaculoase ale artiștilor din Mexic, de dansurile turcești zeybeck, acompaniate de instrumente tradiționale precum baglam și zurna.
Ritmurile s-au dezlănțuit în show-ul de final al festivalului, când Loredana și Junii Sibiului au oferit un spectacol unic, în care refrene din muzica populară s-au împletit cu hit-uri ce au consacrat-o pe Loredana, unul dintre cei mai iubiți artiști pop din România. Nu au lipsit momentele surpriză pentru public, precum evoluția Loredanei alături de Juni în dansul călușului și duelurile coregrafice, pe ritmuri tradiționale și moderne.
„E un concept extraordinar și sunt extrem de încântată că am reușit să împlinim acest vis și să creăm un show Loredana & Junii Sibiului. E un spectacol pe care vreau să îl continuăm ca show itinerant cu care să străbatem nu doar România, ci mapamondul”, a declarat Loredana, duminică seara.
Ropotele de aplauze ale spectatorilor, care au cântat alături de Loredana, și sutele de mesaje de felicitare, primite pe rețelele de socializare, confirmă succesul la public al spectacolului și al întregului festival.
„Iată că, în această săptămână, am reușit să transformăm din nou Sibiul în capitală cântecului și jocului popular internațional, datorită prestațiilor unor artiști minunați, dansatori și soliști talentați. Ne-am dorit mult ca în încheierea ediției cu numărul 47 a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” să oferim un spectacol special și îi mulțumim Loredanei pentru că a acceptat invitația noastră!
Aplauzele primite ne dovedesc că eforturile noastre nu au fost în zadar, iar show-ul Loredana & Junii Sibiului, o combinație între tradițional și modern, a ajuns la inimile spectatorilor. Mulțumesc gazdei noastre Iuliana Tudor, pentru că ne-a fost alături. Mulțumim Consiliului Județean Sibiu și Primăriei Municipiului Sibiu care au susținut financiar acest festival; mulțumim partenerilor noștri: Muzeul „Astra”, TVR 1 și Cricova. În final, ne înclinăm în fața publicului nostru drag: cu mare emoție am simțit Piața Mare vibrând de energie, în aceste zile”, declară Silvia Macrea, director festival și manager CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu.
Acțiunile CJCPCT „Cindrelul-Junii” Sibiu sunt posibile cu finanțare din partea Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
95DJ 141 C intră în reabilitare din aprilie 2023
8 luni agoDJ 141 C, care leagă județele Sibiu și Alba, urmează să fie reabilitat până în aprilie 2025
DJ 141 C, aflat într-o stare avansată de degradare, va fi reabilitat, vor fi amenajate drumuri laterale, vor fi executate șanțuri, rigole din beton, rigole carosabile și rigole de acostament, precum și elemente ce țin de siguranța circulației. De asemenea, podul existent la km 13+780 va fi refăcut complet, și va avea o deschidere de aproximativ 11 m și o înălțime de 3,25 m.
Consiliul Județean Sibiu a predat amplasamentul constructorului care va reabilita drumul județean DJ 141 C, de la limită cu județul Alba – Broșteni – Bogatu Român și până la intersecția cu DJ 107 B Păuca – Slimnic. Ordinul de începere a lucrărilor urmează să fie emis la începutul lunii aprilie 2023, iar durata lucrărilor de execuție se întinde pe o perioadă de 24 de luni.
Reabilitarea celor aproximativ 10 km de drum va fi realizată de către Asocierea SC Prenis SRL, SC DIMEX 2000 Company SRL și SC TOTAL NSA AG Construct SRL, desemnată câștigătoare în urma procedurii de achiziție publică lansată de CJ Sibiu. Valoarea contractului pentru execuția lucrărilor, contractului încheiat în 28.02.2023, se ridică la suma de 34.791.501,57 lei cu TVA.
Finanțarea este asigurată din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, valoarea contractului de finanțare fiind de 37.108.198,92 lei cu TVA. Contribuția Consiliului Județean Sibiu pentru această investiție este de aproximativ 250.000 lei, asigurați din bugetul local.
”Evident că, odată cu modernizarea acestui drum la standarde europene, conectivitatea cu județul Alba va fi mult îmbunătățită, ceea ce va facilita dezvoltarea economică și socială a localităților tranzitate de DJ 141 C.”, transmite CJ Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
87