Muzeul Astra – Arhitectura iubirii
Muzeul Astra a pregătit pentru vizitatori, în perioada 18-24 februarie, mai multe activități pentru cupluri și nu numai. Arhitectura iubirii – De la frumusețea naturii la măiestria omului este tema acestor zile dedicate iubirii.
Activități și program:
- 18-19 februarie, în PaMM: atelier creativ de sculptură în lemn (inspirată de opera lui Constantin Brâncuși) și imprimare cu cerneală a unor simboluri tardiționale – meșter Andrei Buda
- 18-19 februarie, în PaMM: atelier demonstrativ de sculptură a unui stâlp tradițional gorjean – meșeter Ciprian Avram
- 18-24 februarie: traseu „Arhitectura iubirii” (pentru cupluri, dar nu numai), în Muzeul în Aer Liber. Pliantul conține indicații despre traseul de tip treasure hunt la gospodăriile gorjene, în care participanții găsesc fragmente de puzzle, care la final compun un colaj inspirat de opera lui Brâncuși. Traseul va fi marcat pe hartă, în aplicația mobilă și pe pliant.
Important de știut: ”Cine completează puzzle-ul și îl aduce la front-desk în 24 februarie primește un bilet cu acces gratuit în Muzeul ASTRA!”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Târgul de Crăciun din Sibiu își deschide porțile mâine, 26 noiembrie
1 an agoTârgul de Crăciun din Sibiu este pregătit să își redeschidă porțile și să primească vizitatori din toate colțurile țării. Vineri, 26 noiembrie, cupola de lumini ce acoperă Piața Mare se va aprinde din nou, dând startul unui sezon de sărbători ceva mai apropiat de normalitatea pe care ne-o dorim cu toții.
Târgul de Crăciun va fi organizat diferit anul acesta față de anii precedenți. Măsurile de limitare a pandemiei de coronavirus impuse de autorități schimbă la față Târgul, așa cum îl știați.
„Ne-am concentrat toate eforturile înspre a oferi o experiență cât mai în siguranță, pentru toți participanții, atât public cât și expozanți. Avem încheiate mai multe parteneriate, cu diferite companii și instituții, pentru a oferi publicului o experiență cât mai plăcută, chiar și în aceste condiții atipice”, spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul Târgului.
Târgul este deschis numai pentru cei care dețin certificat verde valid
Față de anii precedenți, Târgul de Crăciun din Sibiu din acest an va fi organizat în interiorul unei perimetru închis, ce va permite verificarea tuturor participanților. Accesul se va face în baza Certificatului Verde valid, eliberat conform cerințelor autorităților, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Cei mici, sub 12 ani, vor putea intra la Târg doar însoțiți de un adult, care, la rândul său, trebuie să îndeplinească unul dintre criteriile de mai sus.
„Suntem foarte atenți, la fiecare detaliu, și am pregătit amănunțit toate aspectele ce țin de siguranța publicului. Vom avea grijă ca spațiul să nu se aglomereze, prin urmare există posibilitatea ca, temporar, accesul persoanelor să fie restricționat ca să nu depășim criteriile de spațiu impuse de autorități”, mai spune Andrei Drăgan Răduleț.
Dar destul despre reguli și măsuri anti-Covid, haideți să vedem ce surprize îi așteaptă pe vizitatori la ediția din 2021. Cea mai căutată atracție în ultimii ani, gigantica roată panoramică, revine în Piața Mare pe toată durata Târgului. De asemenea, patinoarul va fi funcțional încă de la deschidere și pe întreaga durată a evenimentului. Cei mici și cei mari vor putea patina în fiecare zi, între orele 09:30 și 21:00. Cei care nu au echipament îl pot închiria de la centrul patinoarului, costul fiind de 15 lei iar biletul de intrare tot 15 lei.
Moș Crăciun nu a uitat de cei mici și îi așteaptă la Atelier, ca în fiecare an. Cu sprijinul Lidl, accesul celor mici la Atelierul lui Moș Crăciun va fi în acest an gratuit și vor beneficia și de surprize noi. În fiecare an, Atelierul lui Moș Crăciun este vizitat de peste 4000 de copii.
„Pentru ediția de anul acesta am luat în considerare o paletă variată de propuneri, cu scopul de a veni în întâmpinarea dorinţei de manifestare artistică, estetică şi plastică a celor mici. Astfel, ne-am propus stimularea unor aptitudini şi a unor deprinderi creative, oferindu-le copiilor oportunitatea de a lucra în echipă, într-un ambient festiv, sub îndrumarea unor specialişti, în cadrul Atelierului lui Moș Crăciun”, mai spune Andrei Drăgan Răduleț, organizatorul evenimentului.
În contextul COVID-19 grupele de copii nu vor veni combinate, ci așa cum sunt ele organizate deja la școală sau grădiniță, iar spațiul va fi dezinfectat cu lumină UV și soluție dezinfectantă la ieșirea fiecărei grupe. Copiii vor putea să păstreze opera realizată la Atelier, vor primi o diplomă și tradiționala fotografie de grup. De asemenea, învățătorii și educatorii ce vin la Atelierul lui Moș Crăciun cu grupuri de elevi vor primi un certificat pentru participarea la activități extrașcolare. Durata unui atelier este de 40 de minute iar toate locurile destinate grupelor din școli și grădinițe au fost epuizate în mai puțin de 24h de la deschiderea sistemului de rezervări. Detalii despre Ateliere se găsesc aici: https://targuldecraciun.ro/atelierul-lui-mos-craciun/
Porțile Târgului vor fi deschise zilnic între orele 11:00 și 21:00, până în data de 2 ianuarie iar patinoarul va funcționa până când va permite vremea, după această dată.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Foto arhivă Târgul de Crăciun din Sibiu
146Festivalul tomatelor și al biodiversității, 6 august
8 luni agoFestivalul tomatelor și al biodiversității la Muzeul ASTRA
Festivalul tomatelor și al biodiversității este organizat de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Inițiativa va avea loc la Târgul de țară din Muzeul în aer liber și este realizată în colaborare cu cu grupul Semințe cu suflet:. Festivalul tomatelor și al biodiversității este desfășurat sub forma unui târg de semințe dăruite gratuit, alături de legume și plante care se pot achiziționa. Denumirea evenimentului este dată de abundența de legume și fructe din această perioadă în grădini și livezi.
,,Grupul Semințe cu suflet este un spațiu al prieteniei, destinat asigurării existenței și distribuirii gratuite a semințelor reproductibile și a plantelor curate și sănătoase, pentru perpetuarea soiurilor de calitate și apărarea biodiversitatii, dar și a plantelor din gradinile noastre, a informațiilor despre agricultura ecologică sub toate formele și despre plantele care ne înconjoară. În cadrul festivalului, participanții se vor putea informa despre diversele tipuri de plante care se pot cultiva la noi în țară, în diferite zone din care vor veni și expozanții, ascultând sfatul celor care le-au cultivat deja. Vor fi prezenți expozanți din majoritatea județelor țării, dar și din Republica Moldova și din Ucraina.
Vor fi expuse o multitudine de soiuri de tomate și alte plante din grădinile gospodarilor. Se vor dărui semințe (legume, flori, plante aromatice și medicinale) în limita stocului existent. Prin gestul lor voluntar de a salva semințe și de a le distribui, membrii grupului Semințe cu suflet ne îndeamnă și pe noi să le înmulțim și să le dăruim mai departe.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA
Ca parte a festivalului, în cadrul programul Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol, se vor desfășura și două ateliere gastronomice, în care vor fi folosite din abundență legumele din grădinile de zarzavaturi aflate în lunca muzeului. Gospodine din Orlat o să facă o ciorbă de legume și varză călită. De asemenea, în același cadru vor fi prezenți și 7 producători de produse naturale cu dulcețuri, siropuri, fructe și sucuri naturale din fructe, pâine de casă și produse specifice etniei maghiare (paprika, palinka, vinuri ungurești, mirodenii ungurești și sucuri naturale).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
98Prima filarmonică din țară cu echipă de ciclism – Filarmonica Sibiu
2 ani agoPrima filarmonică din țară participă la un maraton ciclist
Antonio Mihail și Cosmin Fidileș, doi membri ai Orchestrei Filarmonicii Sibiu participă, în premieră, la maratonul ciclist de la Miercurea Ciuc. Filarmonica Sibiu devine astfel prima filarmonică din țară cu echipă de ciclism. Competiția se va desfășura sâmbătă 24 aprilie 2021 și va avea o lungime de 209 km.
Muzicienii Cosmin Fidileș (concertmaestru – vioară) și Antonio Mihail (șef-partidă corn), membrii în Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu vor lăsa deoparte pentru o zi instrumentele muzicale pentru a răspunde provocării de a parcurge cei 209 km incluși într-o competiție de andurnață.
Prima echipa de ciclism a Filarmonicii Sibiu, sprijinită de Consiliul Județean Sibiu va lua startul la Maratonul de ciclism ”Ranndonerus” de la Miercurea Ciuc, în dimineața zilei de 24 aprilie 2021.
”Întotdeauna am comparat activitatea unui muzician cu cea a unui sportiv. Studiul tehnicii instrumentale este egalul antrenamentelor, iar prestațiile muzicale sunt echivalentul evenimentelor sportive. Îndrăzneala, tenacitatea, testarea propriilor limite sau autocontrolul sunt calități comune atât muzicienilor profesioniști cât și sportivilor de performanță. Eu sunt muzician, dar voi fi întotdeauna dependent de sport. Mulțumesc Filarmonicii de Stat Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și partenerului ”Ballan Sportswear” pentru susținerea ideii de a avea o echipă de ciclism a instituției!” a declarat violonistul Cosmin Fidileș, concertmaestru în Orchestra Filarmonicii Sibiu
”Poate nu ne mișcăm contratimp… Nu batem recorduri… Ne propunem însă întotdeauna să ne jucăm – puțin mai serios – și în afara concertelor și repetițiilor. Așa că pe 24 aprilie ne vom juca de-a cicliștii la Randonneurs Miercurea Ciuc, în traseul pentru câștigarea Brevetului de Anduranță BRM 200. Astfel, vom arăta faptul că putem fi performeri și în afara scenei, muzica nefiind un impediment în acest sens. La Filarmonica de Stat Sibiu, muzica și mișcarea sunt într-o armonie perfecta” a completat cornistul Antonio Mihail.
Echipa de ciclism a Filarmonicii Sibiu a fost încurajată și a primit urări de succes din partea doamnei Daniela Cîmpean, Președinta Consiliului Județean Sibiu și a vicepreședintelui, dl. Vlad Vasiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
140