Muzeul Astra – Arhitectura iubirii
Muzeul Astra a pregătit pentru vizitatori, în perioada 18-24 februarie, mai multe activități pentru cupluri și nu numai. Arhitectura iubirii – De la frumusețea naturii la măiestria omului este tema acestor zile dedicate iubirii.
Activități și program:
- 18-19 februarie, în PaMM: atelier creativ de sculptură în lemn (inspirată de opera lui Constantin Brâncuși) și imprimare cu cerneală a unor simboluri tardiționale – meșter Andrei Buda
- 18-19 februarie, în PaMM: atelier demonstrativ de sculptură a unui stâlp tradițional gorjean – meșeter Ciprian Avram
- 18-24 februarie: traseu „Arhitectura iubirii” (pentru cupluri, dar nu numai), în Muzeul în Aer Liber. Pliantul conține indicații despre traseul de tip treasure hunt la gospodăriile gorjene, în care participanții găsesc fragmente de puzzle, care la final compun un colaj inspirat de opera lui Brâncuși. Traseul va fi marcat pe hartă, în aplicația mobilă și pe pliant.
Important de știut: ”Cine completează puzzle-ul și îl aduce la front-desk în 24 februarie primește un bilet cu acces gratuit în Muzeul ASTRA!”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
DRUMSERV a redeschis șantierele pe DJ 106 B
1 an agoDRUMSERV a redeschis șantierele pe DJ 106 B la începutul lunii martie
DRUMSERV SA a reluat la începutul lunii martie lucrările de modernizare a drumului județean Ocna Sibiului – Loamneș – Șoroștin – Țapu. Constructorul a executat peste 70% din lucrările prevăzute în contractul semnat cu Consiliul Județean Sibiu în septembrie 2021, astfel că termenul de finalizare – octombrie 2023 – va fi respectat.
Ce lucrări prevede contractul
Pe traseul celor 35 de kilometri ai drumului dintre Ocna Sibiului și Țapu, SC DRUMSERV SA realizează următoarele lucrări prevăzute în contractul de execuție: consolidarea drumului în zonele vulnerabile la alunecări de teren; modernizarea a două treceri la nivel cu calea ferată; reabilitarea a cinci poduri; construirea a două poduri; refacerea platformei rutiere; rigole; reabilitarea podețelor; amenajarea drumurilor laterale; amenajarea accesului la proprietăți; parcări; stații de autobuz cu 8 adăposturi pentru călători.
Stadiul de executare anunțat de Drumserv
Potrivit reprezentanților SC DRUMSERV SA, până la 30 martie 2023, au fost executate următoarele lucrări:
- Terasamente. Lucrările de terasamente s-au finalizat pe sectorul de drum ieșire Ocna Sibiului – Mândra, ieșire Loamneș – intrare Hașag (aproximativ 10 km) și ieșire Șura Mare – intrare Ocna Sibiului (3 km). Momentan, se lucrează pe sectoarele ieșire Hașag – intrare Șoroștin (la km 27 – 30) și ieșire Șoroștin – intrare Țapu (km 33 – 38). Se execută lucrări în fundația drumului, constând din săpătură și strat fundație balast) în Loamneș și Hașag.
- Suprastructură drum. S-au finalizat lucrările până la stratul de legătură din asfalt între ieșire Ocna Sibiului – Mândra (aproximativ 6 km). Momentan, se lucrează la stratul de bază și așternerea stratului de legătură din asfalt pe tronsonul ieșire Loamneș – intrare Hașag (4 km). Se lucrează pe drumul dintre Hașag și Șoroștin, unde procentul de realizare este, în prezent, de 60%. Drumurile laterale, în număr de 75, sunt realizate în proporție de 70%.
- Dispozitive de evacuare a apelor. S-au finalizat drenurile longitudinale în corpul drumului (pe o lungime de 6.210 metri), acestea fiind lucrări adiționale, care au fost necesare pentru buna drenare a apelor de pe versanți. Șanțurile betonate au fost finalizate, însumând 5.966 de metri liniari. Rigola carosabilă (șanțurile acoperite) este realizată în proporție de 70%: lucrările sunt finalizate în localitatea Șoroștin și se lucrează în Loamneș și Mândra (procentul de realizare este de 99%), în Hașag și Șura Mică (executat 30%). Rigola ranforsată, executată pe o lungime de 1.906 metri, este finalizată. Rigola acoperită ranforsată este finalizată și la intrarea în Țapu (aproximativ 1.100 de metri). Se lucrează la șanțurile de pământ de pe marginea drumului Ocna Sibiului – Mândra (aproximativ 50% realizat).
- Consolidări. Sunt finalizate două sectoare de drum pe care s-au prevăzut consolidări cu coloane forate (beton), la km 16 și 24 – câte 50-75 metri /sector, precum și lucrările de consolidare în localitatea Țapu. S-au finalizat și lucrări prin consolidarea terenului de fundare / prin blocaje de bolovani în zonele unde au fost necesare extraexcavații (între km 13 și 14). Continuă turnarea betonului în consolidări (piloți, zid greutate, zid cornier) la km 14 și 41, lucrările fiind executate în proporție de 78%.
- Podețe. Cele 114 podețe prevăzute în proiect sunt finalizate în proporție de 95%, fiind montate și în localități, și în afara lor. Lucrările continuă în localitățile Hașag și Șura Mică.
- Poduri. În prezent, se lucrează la șase din cele șapte poduri prevăzute în proiect: la km 13 – ieșire din Ocna Sibiului, spre Slimnic (85% realizat), la km 18 – intrare Mândra (85% realizat), la km 38 – ieșire Șoroștin, spre Țapu (95% realizat), la km 41 – Țapu și la cele două poduri din Loamneș și Hașag, de la km 25 (realizat 50%). În privința podului de la km 27, din localitatea Hașag, pentru care a fost nevoie de reproiectare, proiectul este finalizat și urmează să înceapă lucrările.
- Treceri la nivel cu calea ferată. Au fost finalizate lucrările la ambele treceri la nivel cu calea ferată, de pe traseul Ocna Sibiului – Slimnic, respectiv Slimnic – Mândra.
- Siguranța și semnalizarea circulației. Au fost montați parapeți metalici direcționali pe o lungime de 1.435 de metri, reprezentând 30% din lungimea prevăzută în contract.
- Utilități. Relocarea rețelelor de gaz a fost finalizată deja în localitățile Șoroștin, Țapu, Loamneș – Mândra. Lucrările sunt în derulare în localitățile Loamneș și Hașag, unde procentul realizat deja este de 50%. Obiectivul de protejare a conductei transportoare de gaz, care i-a revenit SNTGN Transgaz SA, a fost realizat în proporție de 100%.
Proiect pe fonduri europene
Valoarea contractului semnat în septembrie 2021 cu Drumserv Sa, este de peste 106 milioane de lei (cu TVA inclus), însă au existat și vor mai fi ajustări ale costurilor de execuție, din cauza creșterii prețurilor la materialele de construcții și combustibili. Aproximativ 98% din sumă reprezintă fonduri europene și guvernamentale nerambursabile.
Finanțarea a fost obținută prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Prioritatea de investiţii 6.1 – ”Stimularea mobilităţii regionale prin conectarea nodurilor secundare și terţiare la infrastructura TEN-T”. Astfel, acest drum județean va asigura conectarea localităților aflate pe traseu și va crea premisele necesare dezvoltării socio-economică a întregii zone, prin facilitarea mobilității populației și a schimbului de mărfuri dinspre și înspre zona traversată de drumul care urmează a fi modernizat.
Dezvoltare economică
În calitate de beneficiar al proiectului, depus în parteneriat cu administrațiile publice din orașul Ocna Sibiului și comunele Șura Mică, Șeica Mică, Slimnic, Loamneș și Micăsasa, Consiliul Județean Sibiu a pornit de la premisa că drumurile județene au un rol important în dezvoltarea regională, asigurând accesibilitatea localităților și conexiunea cu drumurile naționale, pe de o parte, și cu străzile urbane și drumurile comunale, pe de altă parte.
Peste 184.000 de persoane din județul Sibiu vor beneficia de reabilitarea acestei artere rutiere, de către Drumserv, care face conexiunea între Autostrada A1 și DN 14B din partea de Nord a județului. Modernizarea drumului județean DJ 106 B – A1 – Ocna Sibiului – Loamneş – Şoroştin – Ţapu crește posibilitatea atragerii investitorilor în zona cuprinsă între Valea Târnavelor și Valea Secașelor. O rețea de drumuri la standarde europene înseamnă accelerarea dezvoltării economice a localităților traversate de DJ106, atrăgând forța de muncă din aceste comune, ca urmare a creșterii calității condițiilor de deplasare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
144Parteneriat între Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga
3 ani agoParteneriat semnat de Astrid Fodor și Sorin Radu
Primarul Astrid Fodor și rectorul Universității Lucian Blaga Sibiu, domnul Sorin Radu, au semnat vineri, 20 mai, un parteneriat strategic care creează un cadru juridic pentru colaborarea între cele două instituții și dezvoltarea de proiecte comune.
„Am colaborat și până acum foarte bine cu Universitatea Lucian Blaga Sibiu în proiecte concrete pentru oraș și pentru tinerii care se formează în facultățile sibiene. Am găsit mereu în Universitate un partener de încredere, implicat, care poate oferi municipalității know-how important și resursă umană care, prin participarea în aceste proiecte, ar câștiga experiență concretă și ar contribui în viața comunității din care fac parte. Intenția este de a dezvolta împreună un domeniu în care există mult potențial în Sibiu: inovarea și cercetarea.”, Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
„Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a fost și rămâne un susținător al comunității locale, prin implicarea în proiecte culturale, economice, sociale sau sportive. Implicarea în egală măsură a studenților și a cadrelor didactice în proiectele comunitare poate să aducă universitatea mai aproape de cetățeni și să susțină astfel o colaborare reciproc avantajoasă.”, Sorin Radu, rectorul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
Acordul cadru de parteneriat are ca scop dezvoltarea de proiecte comune de interes public local, precum și organizarea de evenimente, conferințe, seminarii și dezbateri pe teme de interes pentru oraș și pentru tinerii studenți.
Concret, cele două instituții își asumă prin acest parteneriat:
- Dezvoltarea activității de cercetare – dezvoltare
- Promovarea unor programe de formare prin care studenții Universității Lucian Blaga Sibiu să poată efectua stagii de pregătire și practică în cadrul Primăriei Municipiului Sibiu și a serviciilor publice subordonate Consiliului Local Sibiu.
- Prestarea de servicii de consultanță tehnico-economică
- Organizarea de activități cultural-educative.
Primăria Sibiu și Universitatea Lucian Blaga Sibiu colaborează în prezent pe două proiecte importante:
1. Un proiect prin care se dorește în primul rând crearea unui centru de cercetare și inovare în domeniul managementului deșeurilor, dar și crearea infrastructurii smart pentru aplicarea sistemului “Plătește pentru cât arunci” în cazul deșeurilor generate în zonele de blocuri, cum ar fi containere cu acces controlat și transmitere de date care să permită contorizarea mai exactă a cantităților de deșeu produse de fiecare gospodărie. Propunerea de proiect a fost depusă pentru obținerea de fonduri europene în vederea alcătuirii documentațiilor tehnice. După deschiderea liniilor de finanțare europeană pe următorul cadru, se intenționează depunerea documentațiilor pentru obținerea de fonduri europene prin PNNR .
2. Accesarea schemei de ajutor de Stat pentru „Servicii De Silvomediu, Servicii Climatice Și Conservarea Pădurilor”. Scopul acestui proiect este asigurarea în cadrul suprafeței silvice a municipiului Sibiu a unei zone de liniște compactă din care nu se va tăia lemn pe o perioadă de 5 ani. Universitatea Lucian Blaga, prin Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului a fost contractată în calitate de consultant pentru pregătirea documentației care a fost depusă marți, 18 mai de Primăria Sibiu pentru accesarea fondurilor disponibile din bugetul de Stat.
Următorul proiect pe care cei doi parteneri lucrează deja va fi dedicat Sibiului Verde. Prin acesta studenții ULBS, în echipă cu inspectori ai Primăriei și Serviciului Spații Verzi, precum și cu un specialist din cadrul Direcției Silvice Sibiu, vor verifica în teren arborii din spațiile publice pentru a evalua starea lor de sănătate.
Primăria Sibiu va achiziționa și va pune la dispoziție un tomograf acustic, un instrument de ultimă generație cu care se poate estima starea arborilor maturi prin scanare non-invazivă, mai ales a arborilor bătrâni care prezintă un risc de siguranță pentru cetățeni și pentru patrimoniul construit. În baza datelor colectate Primăria va putea îngriji mai bine arborii și va putea lua decizia corectă în cazul arborilor bolnavi care trebuie recoltați și înlocuiți. Studenții care vor participa în acest proiect vor avea oportunitatea de a se perfecționa ca specialiști în domeniul managementului infrastructurii verzi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
258Zilele Dermatologiei la Sibiu, 6-8 octombrie
2 ani agoZilele Dermatologiei la Sibiu – actualități, perspective și provocări
Zilele Dermatologiei la Sibiu, a ajuns la a cincea ediție. Conferința are loc în perioada 6-8 octombrie și are tema “ACTUALITĂȚI, PERSPECTIVE ȘI PROVOCARI ÎN DERMATOLOGIE”. Conferința, care se va desfășura în format hibrid, atât cu prezență fizică cât și cu prezență online, la Hotelul Ramada Sibiu. Manifestarea științifică este organizată sub egida Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, cu sprijinul Societății Române de Dermatologie și în colaborarea cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, fiind creditată de Colegiul Medicilor din România cu puncte EMC. Președinta conferinței este dna Prof.univ.dr. Maria Rotaru, medicul șef al Secției Clinice Dermatologie a SCJU Sibiu.
Din comitetul de organizare fac parte Conf. Univ. Dr. Cipăian Călin, Directorul medical al SCJU Sibiu și următorii medici dermatologi din cadrul spitalului: Conf.univ.dr. Iancu Gabriela, Dr. Vîlsan Codruț și Dr. Mihulecea Cristina.
Pentru medicii rezidenți și pentru studenți participarea este gratuită la Zilele Dermatologiei.
„Ne bucurăm că, după doi ani de pandemie, reușim să ne întâlnim și față în față, pentru că o comunicare în context social face ca relevanța, importanța și conținutul mesajului să crească, să fie mai eficiente. Le mulțumesc colegilor din comitetul de organizare și celor din comitetul științific, tuturor participanților din Sibiu și din țară precum și sponsorilor. Și în acest an vom avea o tematică diversă și un conținut de calitate axat pe ceea ce este actual în dermatologie, pe noutățile din domeniu dar și orientat către perspectivele acestei specialități, în corelație cu alte specialități medicale”, a declarat Prof.univ.dr. Maria Rotaru, medicul șef al Secției Clinice Dermatologie a SCJU Sibiu.
Participanții la Zilele Dermatologiei vor avea parte, timp de trei zile, de un program științific divers și atractiv, sub forma sesiunilor de lucrări și simpozioanelor, ce vor fi susținute de profesioniști din domeniul dermatologiei și altor specialități medicale din cele mai mari și importante centre universitare din România: București, Cluj, Iași, Târgu-Mureș, Brașov, Craiova, și bineînțeles Sibiu.
Programul complet al conferinței Zilele Dermatologiei, cu tematica pe zile și titlurile prezentărilor poate fi consultat aici.
„Conferința reprezintă o importantă oportunitate pentru medicii sibieni de a-și prezenta realizările și experiența în diagnosticarea și tratamentul pacienților precum și de a acumula informații de valoare de la colegii din cele mai importante centre universitare. De asemenea, este o ocazia pentru rezidenți și studenți de a-și completa cunoștințele, cu atât mai mult cu cât pentru aceștia participarea este gratuită. Vom dezbate împreună patologia cancerelor cutanate, a bolilor inflamatorii cutanate, patologia venoasă periferică și multe alte teme de interes și sunt convinsă că vom avea un eveniment de o înaltă ținută științifică”, a mai adăugat Prof.univ.dr. Maria Rotaru.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
235