DN 14, accident între Slimnic și Ruși
DN14, la ieșirea din Slimnic spre municipiul Mediaș, este locul în care s-a produs un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate s-a stabilit că, în timp ce conducea un autoturism pe DN 14, dinspre Mediaș spre Sibiu, o femeie în vârstă de 53 de ani, cetățean străin, într-o curbă periculoasă, a pierdut controlul direcției, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism condus spre Mediaș de către un sibian în vârstă de 67 de ani.
”Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii accidentului. În zonă se circulă îngreunat.”, transmite IPJ Sibiu.
Salvatorii de la ISU Sibiu au intervenit și ei
ISU Sibiu a intervenit de urgență pe DN 14 la ieșirea din localitatea Slimnic spre Mediaș la un accident rutier cu două echipaje SMURD dintre care unul cu medic și o autospecială de descarcerare.
”La fața locului echipajul a acordat îngrijiri medicale pentru două persoane un bărbat și o femeie. Bărbatul în vârstă de 67 de ani a fost transportat la UPU Sibiu având traumatism cranio-cerebral, cu pierderi ale stării de conștientă. Femeia a refuzat transportul la spital.”, a transmis ISU Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Primăria Sibiu: 883 de pachete cu produse alimentare în etapa a doua
2 ani agoPrimăria Sibiu distribuie pachete cu produsele alimentare persoanelor defavorizate din municipiul Sibiu
Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu a început de joi, 25 martie, să distribuie cele 883 de pachete cu produse alimentare către persoanele cu venituri reduse din municipiul Sibiu. Aceasta reprezintă a doua tranșă de produse distribuite în cadrul programului „Acordarea de pachete cu ajutoare alimentare în cadrul POAD 2018-2021”, finanțat de Fondul de Ajutor European. Programul se adresează persoanelor beneficiare de alocație pentru susținerea familiei și de venit minim garantat.
Primăria Sibiu distribuie aproximativ 25 de kg de alimente/persoana
Fiecare pachet conține: 5 kg făină de grâu, 4 kg de mălai, 2 pungi de paste făinoase, 4 l de ulei, 2 kg de zahăr, 4 kg de orez, 5 conserve de carne de vită, 3 conserve de carne de porc, 5 conserve de pateu de ficat de porc, 2 borcane de compot de fructe, 1 borcan de gem de fructe, 1 borcan gem de fructe dietetic. Produsele vor fi preambalate într-o cutie de carton, însumând o greutate de aproximativ 25 kg .
Pachetele vor fi distribuite la Cantina Municipiului de pe strada Calea Gușteriței nr.22, în intervalul orar 8.00 -15.00, după cum urmează:
• joi, 25 martie și marți 30 martie, către beneficiarii de alocație pentru susținerea familiei
• vineri, 26 martie și luni, 29 martie, către persoanele beneficiare de venit minim garantat
Documentele necesare pentru ridicarea pachetelor:
• cartea de identitate/buletinul/carte de identitate provizorie
• certificatul de naștere pentru copiii sub 14 ani, în original
Primăria Sibiu: Persoanele care se prezintă pentru ridicarea pachetelor sunt obligate să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus, respectiv purtarea măștii de protecție, menținerea distanțării fizice în perioada de așteptare pentru preluarea produselor și utilizarea dezinfectantului pentru mâini, pus la dispoziție de Cantina Municipiului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
262Rășinariul aleargă pentru copiii războiului, în 4 și 5 iunie
11 luni agoRășinari. Maraton din inimă. cu mic cu mare
Rășinariul s-a înscris la acest maraton cu 31 de alergători de toate vârstele. Dacă vreți să vă alăturați cauzei lor, îi puteți susține aici.
Iris a ales să alerge în cursa specială pentru vârsta ei, duminică 5 iunie. Este prima ei particpare la un maraton pentru o cauza nobilă. Dacă doriți să o susțineți pe Iris, donați aici.
Un exemplu pentru comunitatea din Rășinari, dar mai ales pentru elevii Școlii ”Sava Popovici Barcianu”, este Ileana-Carmen Dămean. Cadru didactic la bază, Ileana a înțeles că implicarea în astfel de proiecte este necesară, mai ales acum când copiii Ucrainieni au nevoie de ajutor.
”În fiecare an îmi propun să mă antrenez ”din timp” și, de fiecare dată realizez că ”mai e o lună” până la Maraton iar eu nu m-am antrenat deloc. Am norocul să fiu parte a echipei de ștafetă cu care alerg în aceeași formulă pentru al treilea an consecutiv și datorită căreia să îmi ating ținta: să alerg PENTRU Rășinari, să alerg pentru proiectele minunate ce vin de acolo. În acest an, voi alerga pentru copiii a căror soartă a fost schimbată brusc, bebelușii ucrainieni născuți în România în această perioadă grea. Îmi doresc să fiu puțin din binele de care ei au nevoie.”, a declarat Ileana Carmen Dămean la momentul înscrierii în competiție.
Donează pentru ”Din inima Rășinariului pentru copiii războiului”
Primarul comunei Rășinari, Bogdan Bucur, s-a alăturat acestei cauze și s-a pregătit pentru participarea la ediția din 2022 a Maratonului Internațional Sibiu.
”An de an particip la Maratonul Internațional Sibiu pentru proiecte inițiate la Rășinari. Sunt convins că puterea exemplului e extrem de importantă pentru reușita acestor proiecte, fapt pentru care am decis să fiu din nou la start, în aceeași formulă ca anii trecuți, în echipa de ștafetă. Anul acesta ne-am propus să venim în sprijinul celor al căror destin s-a schimbat brusc, al bebelușilor ucraineni care se nasc, în această perioadă tristă, pe teritoriul țării noastre.”, a declarat Bucur Bogdan, primarul comunei Rășinari.
Proiectul ”Din inima Rășinariului pentru copiii războiului”, își dorește să întindă o mână de ajutor în aceste clipe, când copiii din Ucraina au nevoie de zâmbete. Bunătatea, altruismul și solidaritatea sunt cele mai importante calități umane pe care rășinărenii le au din plin.
Obiectivele acestei cauze sunt următoareele: achiziția de scutece, absorbante, vată, îmbrăcăminte nou născuți pentru 30 – 50 mame și copii ucraineni, într-un interval de 7 zile; găsirea de sponsori pentru transportul obiectelor achiziționate spre spitalele/centrele sociale/ locuințele unde se află mame cu nou născuți din Ucraina (refugiați în România); distribuirea pachetelor cu obiectele de igienă achiziționate, celor 30 – 50 beneficiare, în 3 zile.
Până acum pentru această cauză s-au strâns aprooape 2000 lei, adică puțin peste 19% din suma totală propusă, de 10..000 lei.
ARCE pentru sprijinirea copiilor
Asociația ”Rășinari confluențe europene” realizează, de 18 ani, proiecte cu și pentru tineri din localitate, scopul acestora fiind crearea de legături durabile între tinerii rășinăreni și tineri din alte țări europene, precum și dezvoltarea abilităților de comunicare ale acestora. De asemenea, prin proiectele asociației se dorește promovarea comorilor culturale și naturale ale Rășinariului.
Implicarea tinerilor în proiecte prin intermediul cărora să sprijine alți tineri sau copii aflați în dificultate este unul dintre obiectivele principale ale Asociației noastre. În contextul actual, Asociația ”Rășinari confluențe europene”, în parteneriat cu Primăria Comunei Rășinari își dorește să sprijine material tinerele mame și bebelușii ucraineni.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
98Ziua mondială fără tutun, 31 mai
2 ani agoZiua mondială fără tutun, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Anual, data de 31 Mai marchează Ziua mondială fără Tutun, zi desemnată să aducă în atenția opiniei publice marele pericol pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.
În acest scop, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, unitate sanitară care se ocupă în județul Sibiu de tratarea afecțiunilor pulmonare a organizat Săptămâna Antifumat, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să fie conștientizate cu privire la riscurile generate de consumul de tutun.
Dr. Lavinia Danciu, Directorul Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu atrage atenția că niciun fumător nu scapă de BPOC (bronhopneumopatia obstructivă cronică), „o boală invalidantă, cu impact major asupra funcției pulmonare”.
„Fumatul este un obicei care duce atât la deteriorarea funcției pulmonare, cât și a restului organismului. Fumătorii, din păcate, fac mai frecvent cancere, atât pulmonare, cât și în alte locuri ale corpului și, din nefericire, nu există fumător care să scape de BPOC. Aceasta este o boală cronică invalidantă, cu impact major asupra funcției pulmonare și care duce la o scădere impresionantă a calității vieții și a rezistenței la efort. Toți marii fumători ajung în timp să respire greu, să nu mai poată să se miște , să răcească frecvent și, în general, să aibă o calitate a vieții proastă.”, spune medicul pneumolog Lavinia Danciu.
La rândul său, dr. Adriana Rădulescu, medic la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, atrage atenția că „fumul de țigară conține 200 de substanțe toxice, din care 50 cancerigene”, iar „la 50 de ani, fumătorul are capacitatea respiratorie a unui nefumător la vârsta de 75 de ani”.
„Fumatul este o boală prin complicațiile și efectele nocive pe care le are asupra stării de sănătate. Fumatul provoacă mai multe decese decât consumul de droguri ilegale, accidentele de circulație, sinuciderile și decesele prin SIDA la un loc. Bolile cauzate de fumat nu respectă niciun organ. Cele mai frecvente afecțiuni cauzate de fumat sunt cancerul bronho-pulmonar (90% din decesele prin această formă de cancer au drept cauză fumatul), BPOC – bronhopneumopatia obstructivă cronică (80% dintre pacienții cu BPOC sunt fumători), bolile cardio-vasculare, astmul bronșic, infertilitatea, diabetul, degenerescența maculară. La 50 de ani, fumătorul are capacitatea respiratorie a unui nefumător la vârsta de 75 de ani.”, declară Dr. Adriana Rădulescu.
Dr. Ioan Drăghilă, Medic pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu spune că utilizarea țigării electronice sau a altor dispozitive de vaping produce aceleași efecte dăunătoare asupra organismului.
„Fumatul modern” (cu tutun încălzit), cu toate că înlătură unele inconveniente ale fumatului clasic (de țigarete, pipă), reprezintă o profundă amăgire, întrucât produce aceleași efecte dăunătoare asupra organismului. Utilizarea țigării electronice sau a altor dispozitive de vaping (cu vapori) determină recrutarea de victime mai ales din rândul adolescenților. De altfel, a apărut o nouă boală, definită cu termenul EVALI ( E-cigarette or vaping use-associated lung injury). Prin urmare, evitarea începerii fumatului, indiferent sub ce formă sau sistarea acestuia reprezintă atitudinea cea mai benefică pentru sănătate”, precizează dr. Ioan Drăghilă.
La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie, în ultimii 3 ani au fost spitalizați peste 100 de pacienți cu cancer bronho-pulmonar și aproximativ 750 de persoane cu BPOC, afecțiuni al căror principal factor de risc este fumatul.
„Sănătatea plămânilor populației este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unități sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, știu că foarte multe boli sunt o consecință directă a fumatului. Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) și cancerul bronho-pulmonar sunt cele mai frecvente afecțiuni cronice cauzate de consumul de tutun. Alegeți astăzi, de ziua mondială fără tutun, să renunțați la fumat, iar medicii specialiști din spitalul nostru vă vor fi alături și vă vor susține!”, a declarat Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Campania antifumat este cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în pandemia COVID-19, iar studiile efectuate până în prezent sugerează că fumatorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientii spitalizați necesitând internarea în secția ATI și ventilație mecanică, iar evoluția bolii poate duce în final la deces.
„Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a renunțarea la fumat decât în timpul pandemiei COVID-19. COVID-19 a însemnat peste 26.000 de decese in România într-un singur an. Consumul de tutun înseamnă, în fiecare an, peste 36.600 de decese. Acestea sunt cifre care arată atât rolul covârşitor pe care îl are tutunul în producerea şi perpetuarea bolilor cronice în România, cât și, în egală măsură, nevoia de politici ferme, consecvente și coerente de reducere a acestui impact devastator”, transmite Ramona Brad, Director Inițiativa 2035 fără Tutun.
TEL VERDE STOP FUMAT GRATUIT – 0800 878 673
La nivel național există Programul STOP FUMAT, ce include TelVerde: 0800 878 673. Este un număr de telefon gratuit, la care orice persoană interesată de renunțarea la fumat, unde va intra în legătură cu un specialist (medici și psihologi).
”Ziua Mondială fără Tutun este un moment prielnic de a conștientiza riscurile la care se supun fumătorii cu fiecare tigară consumată. Renunțarea la fumat este o provocare în plus ținând cont că stresul social și economic survenit ca urmare a pandemiei, inclusiv riscul unor forme severe de infecție cu COVID este mai mare la fumători decât la nefumători. Cu această ocazie fac apel către toți românii, către toți sibienii, să acceseze cu încredere TelVerde.”, a declarat dr. Ana-Luiza Iorga, Coordonator Centrul Antifumat din Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București.
Programul Național Stop Fumat, un program al Ministerului Sănătăţii, a luat fiinţă în 2007 şi este coordonat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”. Susţinut cu ajutorul unei echipe de peste 60 de medici şi psihologi din peste 20 de oraşe din România, programul îşi propune să le ofere persoanelor care fumează acces la un tratament complet, ce îmbină consiliere psihologică de specialitate cu tratament medicamentos, pentru a-i ajuta să renunțe la fumal. Sfaturile specialiștilor StopFumat respectă în totalitate recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aliniindu-se altor programe de acest gen desfășurate pe tot globul.
Astfel, programul Naţional Stop Fumat include:
• O linie telefonică cu apel gratuit (cunoscută sub numele de TelVerde: 0800 878 673) – orice persoană interesată de renunțarea la fumat poate apela această linie și intra în legătură cu un specialist pentru a primi mai multe detalii;
• Consiliere psihologică privind renunţarea la fumat, sub forma unor întâlniri periodice cu un psiholog;
• Acces la medicamente gratuite ce ușurează procesul de renunțare la fumat.Detalii despre programul Stop FUMAT și centrele antifumat din țară sunt disponibile pe www.stopfumat.eu
În anul 2020 s-a constatat o creștere cu 11,3% a numărului de persoane care apelează gratuit linia telefonică „Tel Verde – STOP FUMAT” față de anul precedent. De asemenea, în anul 2020 s-a constatat o crestere a numărului de persoane care au accesat informatiile în mediul virtual față de anul 2019 – de 118%. A scăzut însă cu 38% numărul de persoane care au beneficiat de tratament medicamentos în vederea renunţării la fumat față de anul precedent. Astfel, numărul persoanelor care au beneficiat gratuit de terapie medicamentoasă specifică antifumat, prin programul STOP FUMAT a fost de 304, dar numai 139 dintre aceștia (45%) au reușit să renunțe la fumat.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în prezent există 1,3 miliarde de fumători adulți. Conform ultimelor date, la nivel global, 8 milioane de decese pe an sunt cauzate de fumat, iar alte aproape 1 milion de persoane expuse la tutun, care fumează pasiv, mor anual. Prevalenţa consumului de tutun în regiunea europeană a OMS (29% pentru populaţia ≥15 ani), este cea mai mare, comparativ cu restul regiunilor, indicatorul fiind mai ridicat în cazul sexului masculin.
Conform Studiului Global privind Tutunul la Adulți (GATS) 2018, în România, 30,0% (5,5 milioane) dintre adulți se declară fumători curenți de țigări (39,5% dintre bărbați și 21,2% dintre femei).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
198