DN 14, accident între Slimnic și Ruși
DN14, la ieșirea din Slimnic spre municipiul Mediaș, este locul în care s-a produs un accident rutier.
Din primele cercetări efectuate s-a stabilit că, în timp ce conducea un autoturism pe DN 14, dinspre Mediaș spre Sibiu, o femeie în vârstă de 53 de ani, cetățean străin, într-o curbă periculoasă, a pierdut controlul direcției, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism condus spre Mediaș de către un sibian în vârstă de 67 de ani.
”Cercetările continuă în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii accidentului. În zonă se circulă îngreunat.”, transmite IPJ Sibiu.
Salvatorii de la ISU Sibiu au intervenit și ei
ISU Sibiu a intervenit de urgență pe DN 14 la ieșirea din localitatea Slimnic spre Mediaș la un accident rutier cu două echipaje SMURD dintre care unul cu medic și o autospecială de descarcerare.
”La fața locului echipajul a acordat îngrijiri medicale pentru două persoane un bărbat și o femeie. Bărbatul în vârstă de 67 de ani a fost transportat la UPU Sibiu având traumatism cranio-cerebral, cu pierderi ale stării de conștientă. Femeia a refuzat transportul la spital.”, a transmis ISU Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
NOI CAre dansăm, proiect educațional desfășurat cu 80 de elevi
1 an agoNOI CAre dansăm, proiect dedicat Zilei Europene a Limbilor
NOI CAre dansăm, este un proiect care a apărut datorită creșterii diversivității lingvistice. Din acest motiv cadrele didactice de la Liceul Teoretic ,,Constantin Noica’’ îşi încurajează elevii să se apropie cu mare interes de cultura şi civilizaţia altor ţări, subliniind importanţa limbilor străine.
Sărbătorită anual în 26 septembrie pe întreg continentul, Ziua Europeană a Limbilor a fost marcată la LTCN Sibiu, atât la orele de curs, prin ateliere de lucru pe echipe la ciclul primar şi gimnazial, prin realizarea unor afişe în limba engleză, sub îndrumarea profesorilor Adina Milea, Sînziana Salomie şi Tiberiu Sasca, cât și prin realizarea unor expoziţii culinare, vizionări de filme şi organizarea unor dezbateri cu liceeni – prof. Oana Trinbiţaş, prof. Beza Minodora, prof. Luca Paula.
Proiectul extraşcolar ,,NOI CAre dansăm’’a adus o atmosferă de sărbătoare în sala de sport a liceului, unde s-au desfăşurat activităţile, având ca scop conştientizarea de către elevi a unităţii în diversitate, valoare promovată la nivel european.
Iniţiativa de a marca această zi importantă prin paşi de dans pe diverse ritmuri din ţări europene a aparţinut profesorilor coordonatori ai elevilor participanţi din clasele : VII B (prof. S. Salomie), VI B (prof. M. Beza, prof. T. Sasca), IX Betania (prof. Rodica Ispas), IX ştiinţe intensiv engleză (prof. A. Milea) şi X filologie (prof. Cristina Husariu). Astfel, aproximativ 80 de elevi de gimnaziu şi liceu au luat contact pentru prima oară cu dansuri din regiunea Bretagne, Franţa, cu tarantella din Sicilia, Italia, cu polka nemţească, cu dansuri englezeşti şi irlandeze. Conducerea şcolii, reprezentată de prof. Mihai Ordean, director şi de prof. Georgeta Sava, director adjunct, prezentă la manifestarea cultural-artistică, a favorizat derularea activităţilor din proiect, sprijinind studiul limbilor de circulaţie europeană în cadrul activităţilor extraşcolare şi a cursurilor opţionale.
La finalul evenimentului, profesorii şi elevii au dansat împreună, amintindu-şi cu plăcere de celebra melodie Cotton Eye Joe a trupei Rednex.
Participanţii au concluzionat faptul că fiecare popor are de oferit o cultură şi o civilizaţie pe care trebuie să le descoperim, să le înţelegem şi să le acceptăm, iar învăţarea unei limbi străine joacă un rol esenţial în construirea unei lumi a multilingvismului.Un articol de Minodora Beza
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
209Muzeul Astra vă invită la 3 evenimente remarcabile
2 ani agoMuzeul Astra vă invită să descoperiți totul despre albine și stupi, să faceți cunoștință cu membrii ai comunităților arhaice din Delta Dunării, dar și la un bazar cu produse realizate manual. Toate acestea au loc în perioada 20-25 aprilie 2021, la Muzeul ASTRA.
Despre albine și stupi – Animații și activități cu specific apicol
Locație: Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Școala din Ticera, monument funcțional în Muzeul ASTRA
Orar – ziua 1-3 , între orele 11 și 15, ziua 4-6, între orele 10 și 16
Această activitate reprezintă o demonstrație despre stupăritul tradițional. Se va scoate în evidență și rolul albinelor în satul românesc și în lumea tradițională, dar și pentru gospodăria țărănească, cât și pentru ecologie și biodiversitate.
De marți până sâmbătă, vom organiza la Muzeul ASTRA o serie de activități apicole, în care vom pune în scenă interacțiunea cu echipamentul apicol (ramele, furculița de descăpăcit mierea etc) stupul și nucleii de împerchere. De asemenea, muzeografii vor oferi detalii despre rolul albinelor în viața oamenilor și în istorie, dar și despre rolul castelor în stup. Se va aprinde afumătorul apicol și apoi muzeograful le va oferi vizitatorilor explicații referitoare la putregai și despre conurile de brad.
În weekend, va fi organizată o activitate apicolă de mentenanță, bazată pe însârmarea și lipirea fagurilor pe ramele apicole cu redresor la sursă de curent (demonstrativ). Se pot repeta, la cererea publicului, activitățile din primele zile ale săptămânii.
Sărbătoarea Deltei la Muzeul Astra, ediția a V-a
Muzeul ASTRA organizează în perioadda 22-29 aprilie o serie de activități educaționale de pescuit și de gastronomie în cadrul evenimentului Comuntăți în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a.
Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului aduce și în acest an în atenția publicului aspecte de viață și secvențe de gastronomie spectaculoase, specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Astfel, pescarii lipoveni din Delta Dunării vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei așa cum este Mila 23. Apoi vor pescui cu setca și vintirele în lacul din Muzeul în aer liber, la fel cum procedează pe canalele și pe lacurile din Delta Dunării. Totodată, îi vor învăța pe cei mici să pescuiască, iar de Florii se va găti pește în trei locații din muzeu. De asemenea, cuptorul de la gospodăria de pescar Mahmudia va fi pus în funcțiune, realizând-se aici diverse preparate specifice Dobrogei.
Bazar de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor/ Handarbeitskreis Neppendorf .
Data: 24-25 aprilie 2021 sâmbătă & duminică | Interval orar 10:00-16:00 (în ambele zile)
Bazarul de primăvară organizat în colaborare cu Cercul de lucru manual al femeilor evanghelice din Turnișor – Handarbeitskreis Neppendorf este găzduit în gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, monument funcțional din Muzeul în aer liber. Bazarul oferă vizitatorilor posibilitatea de a achiziționa diverse produse realizate manual: broderii, ţesături, piese vestimentare de port specifice sașilor și landlerilor. Produsele sunt realizate de femei, fie în gospodăria proprie, fie la întâlnirile săptămânale desfășurate în perioada iernii. Evenimentul se adresează publicului dornic de a achiziționa obiecte manuale dar și de a afla informații legate de modul în care acestea sunt realizate.
Acțiunile Muzeului ASTRA sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu Toate evenimentele din programul Muzeului ASTRA sunt organizate în conformitate cu normele sanitare recomandate de autorități pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
306Marius Vintilă s-a lăsat de fumat, după 23 de ani
1 an agoMarius Vintilă: Chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro, cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat
Marius Vintilă, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de radio din România, a renunțat la fumat dintr-o dată. Invitat de Editura Humanitas să dea voce unui audiobook cu privire la consecințele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, a ajuns el însuși să plece nefumător, după ce a lecturat cartea. Astfel, metoda ușoară care l-a făcut pe autorul englez Allen Carr să învingă „capcana nicotinică”, în condițiile în care fuma 100 de țigări pe zi, a dat roade și pentru Marius Vintilă, fumător înrăit timp de 23 de ani.
Marius, pare incredibil și oarecum de neconceput pentru un fumător cu ani vechime să renunțe dintr-o dată la țigări. Tu ai reușit acest lucru, dar cum îți explici această renunțare extrem de rapidă?
De fapt, a durat aproape trei săptămîni din momentul în care am început cartea lui Allen Carr pînă cînd m-am lăsat. A fost la mijloc și presiunea din partea băiatului meu care avea atunci 9 ani, care îmi spunea, ca pe un spoof la disclaimerul de la TV, că „fumatul conține alcool, iar alcoolul face grav sănătății.” Explicația stă însă în principal în faptul că mesajul lui Allen Carr este foarte puternic prin onestitatea lui și prin capacitatea de a surprinde psihologia fumătorului. Iar asta contribuie decisiv la realizarea fabulosului declic mental care schimbă perspectiva. De asta majoritatea copleșitoare a celor care se lasă de fumat dintr-o dată.
Marius, ce presupune această citire sau ascultare a unei cărți pentru a determina o schimbare mentală atât de puternică pentru un fumător?
Deși eu am fost cel care a dat “voce” cărții în limba română și deși audiobook-ul a fost cel mai bine vândut din România timp de doi ani consecutiv, aș recomanda totuși lectura, fiindcă a citi ceva este un gest voluntar, iar în cazul de față expunerea sub formă de intenție contează. Oricum, chiar dacă editura m-ar fi plătit cu sute de mii de euro (nu a fost cazul), cea mai mare răsplată a fost faptul că m-am oprit din fumat.
Care crezi că sunt cele mai greu de demontat mituri pentru fumători și cum le-ai transmite să se raporteze la acestea acum, după o perioadă de mai bine de 10 ani de când ai reușit să depășești dependența de nicotină?
Cred că primul dintre ele este impresia că fără fumat nu vei avea viață socială. Aici, cel mai simpatic contraexemplu este faptul că un pretext de socializare devine chiar lăsatul de fumat în sine. Peste tot am întâlnit persoane care s-au lăsat de fumat în diverse feluri, pe care le împărtășesc celor ca ei sau celor care vor să se lase. Alt mit întreținut de industria tutunului este cel conform căruia ca nefumător vei fi mai puțin “cool”. De aceasta se „ocupă” Hollywood-ul, care are grijă să îi facă fumători pe cei mai iubiți eroi din filme.
Chiar dacă firmele de țigări nu mai au voie să facă “product placement”, ele știu cât de important pentru vânzările lor este ca eroii pozitivi din filme și seriale să fie fumători și plătesc mult pentru asta. Al treilea mit se leagă de ideea că “îți place să fumezi”. Lumea uită că noi ne-am născut nefumători și că până să ne apucăm de fumat nu ne plăcea să fumăm.
Statisticile arată că în prezent, în România, un număr tot mai mare de tineri se apucă de fumat. Marius, cum i-ai motiva să nu se apuce de fumat sau dacă au făcut-o, cum să se lase la timp, înainte de a se instaura dependența?
Cred că aici motivarea cade pe locul al doilea, primul loc fiind legat de responsabilitatea celor fac și aplică legea. Expunerea tinerilor la fumat, posibilitatea de a-și cumpăra țigări, aceste lucruri trebuie reduse cât mai mult cu putință, iar informarea lor cu privire la fumat, de fapt la antifumat, trebuie făcută în mod organizat și cât mai intens.
Peste tot în lume legile țin cont de faptul că tinerii sub 21 de ani iau de multe ori decizii care îi dezavantajează, de aceea ei trebuie ajutați – nu obligați, ci ajutați – să ia deciziile corecte mai ales cînd acestea sunt direct legate de sănătatea lor. Avem o industrie a publicității minunată, genială, specialistă în a ne vinde de obicei gunoaie. De ce să nu își pună talentul în valoare să creeze mesaje pentru cauze bune, fumatul fiind poate, prima dintre ele? Publicitatea este probabil cea mai importantă forță de menținere a sistemului. E cazul să ne și folosească la ceva.
Esti implicat în multe acțiuni și campanii antifumat. Marius, ce te motivează acum să militezi în defavoarea țigărilor și de ce crezi că este atât de important acest lucru ?
De fapt nu prea mai particip la campanii antifumat, dar numai fiindcă par să fie prea puține și atât de firave încât nu mai aud de ele. Dar sunt de acord că a milita este important, fiindcă industria tutunului este una dintre cele cu adevărat dăunătoare oamenilor, dar și mediului. Un obicei fără niciun rol, plin de aspecte negative, patronat și promovat de o industrie fără scrupule. Alt motiv pentru care mă opun fumatului este că eu consider că omul este mai inteligent de atât.
Marius, care este mesajul tău pentru cei care cred că nu vor mai putea reuși niciodată să renunțe la fumat, odată ce fac acest lucru de mulți ani?
Că deși este o dependență perversă prin faptul că ani de zile practici obiceiul fără să simți ce consecințe grave are (nu este nici măcar ca alcoolul, care-ți dă dureri de cap după fiecare exces), există și o parte bună. Să te lași poate fi extrem de ușor. Există două condiții: să fii cinstit cu tine și să vrei pe bune. Succes!
Dacă doriți să îii urmați exemplul lui Marius Vintilă sau vreți să vi se măsoare gratuit nivelul de sănătate a plămânilor, prin intermediul spirometriei, specialiștii Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu vă așteaptă marți, 31 mai, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, la Dispensarul TBC (strada Morilor, nr.57, intersecția cu Șos. Alba Iulia), între orele 11.00 – 13.00. Persoanele care vor fi descoperite cu probleme ale plămânilor vor fi îndrumate către investigații suplimentare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
302