Mitropolia Ardealului donează 80.000 de euro pentru oxigen

Mitropolia Ardealului sprijină comunitatea

Arhiepiscopia Ortodoxă Sibiu ajută Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu cu suma necesară achiziționării unei noi stații de oxigen. Costul acesteia se ridică la suma de aproximativ 80 mii de euro.

Decizia Î.P.S. Mitropolit dr. Laurențiu STREZA de a veni în sprijinul spitalului cu acest generator de oxigen cu capacitate de 16 metri cubi/oră vine într-un moment în care situația numărului de infectați se mărește de la o zi la alta.

Volumul de oxigen consumat în prezent la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a crescut de aproximativ 10 ori față de anii trecuți, astfel încât actuala stație de oxigen a spitalului, cu o capacitate de 6 metri cubi/oră nu mai face față. Pentru a putea asigura debitele necesare pacienților, se lucrează în paralel și cu tuburi de oxigen, însă este mult mai dificil și costisitor.

”Gestul pe care Mitropolia Ardealului îl face astăzi (chiar înainte de hramul Bisericuței din incinta spitalului, Sf. Nectarie) este un sprijin real pentru bolanvii cu Covid și apreciem că medicii și Dumnezeu lucrează împreună pentru redobândirea sănătății semenilor noștri în această perioadă grea.”, Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

În prezent, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu sunt 60 de paturi destinate tratării bolnavilor COVID, foarte mulți dintre aceștia suferă de insuficiență respiratorie severă, necesitând suport în ATI. Cazurile grave au nevoie de un consum foarte mare de oxigen, în prezent existând cazuri care necesită până la 15 l de oxigen/minut.

”Chiar dacă spitalul nostru este desemnat spital suport Covid pentru cazuri ușoare și medii, tratăm la ora actuală și numeroase cazuri grave, din cauza avalanșei de îmbolnăviri înregistrate în ultima perioadă în județul nostru, fapt ce a determinat depășirea capacității de spitalizare a Spitalului Județean și de Urgență Sibiu, unde, conform ordinului Ministerului Sănătății, sunt spitalizate cazurile severe.” – Cristian Roman, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie.

De la începutul pandemiei și până în prezent, în Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu au fost tratați peste 500 de pacienți Covid.

”Având în vedere noile condiții pandemice din țară și din județul Sibiu, precum și numărul mare de persoane infectate la nivelul Municipiului Sibiu, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropoliult Laurențiu a convocat vineri, 6 noiembrie, ședința Permanenței Consiliului Eparhial la reședința mitropolitană din Sibiu la care s-a discutat și s-a aprobat, la inițiativa Înaltpreasfinției Sale, achiziționarea unui generator de oxigen premium pentru aplicații medicale care va deservi nevoile Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu. Generatorul în valoare totală de 80.000 euro (sumă suportată integral din fondurile Arhiepiscopiei Sibiului) va fi achitat în două tranșe de către Centrul eparhial (50% la semnarea contractului și 50% la livrarea cu celeritate a generatorului).”, au transmis reprezentanții Mitropoliei.

Cristian Roman: ”În aceasta perioadă grea este foarte posibil ca VIAȚA oricăruia dintre noi să depindă de această stație (suplimentară) de OXIGEN! BISERICA NE AJUTĂ ENORM exact când aveam mare nevoie!
Oamenii trebuie să știe faptul IMPORTANT că, și dacă am fi avut banii necesari în buget, Nu am fi putut achiziționa atât de repede stația de Oxigen din cauza …Procedurilor Legale Obligatorii (care trebuiau respectate cu strictețe și care ar fi durat foarte mult).
În această cheie trebuie să se înțeleagă SPRIJINUL BISERICII! Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți!”

Postarea de pe pagina de facebook a spitalului o puteți citi aici.(sursa foto)

Scroll to top