Miei mai scumpi în 2021. Primele oi au fătat deja. VIDEO

Miei mai scumpi, furaje mai scumpe

Abia a trecut Crăciunul și ne gândim deja la Paște. La stânele din județul Sibiu au apărut primii miei și în fiecare zi alte oi fată. Fermierii își fac calcule să vadă dacă reușesc să-și acopere cheltuielile de peste iarnă. Speră ca de Paște prețul cărnii de miel să mai crească față de anul trecut pentru că și furajele s-au scumpit, iar altfel nu vor avea nici un câștig.

Astia-s mieii de circa 2 săptămâni, acesta are deja vreo 12 kilograme.Sunt miei zburați. Până la Paști, mieii o să cântărească 30-35 de kg.”, ne-a spus Ilie Stoica, crescătorul de oi din comuna Sadu.

La aceată stână din comuna Sadu, județul Sibiu, primii miei au apărut încă de la sfârșitul anului trecut, iar fermierul are deja peste 200 de miei, unii miei mai mici alții ceva mai mari.

Fermierul ne-a arătat și mieii mici, de o zi sau două. Acești miei vor fi prea mari pentru Paște, dar a planificat în așa fel încât oile să fete și in februarie – martie. Așa mieii vor putea avea greutatea optimă pentru sacrificare.

Miei suficienți de Paște

Miei vor fi suficienți pentru Paște, iar fermierii speră că și prețul să mai crească anul acesta mai ales că furajele s-au scumpit iar cheltuielile lor s-au dublat.

Noi sperăm să putem vinde cu 30-35 de lei pe kilogram… Toate s-au scumpit, altfel nu ne putem scoate cheltuelile de peste iarnă, care s-au dublat. Porumbul s-a scumpit de la 50-60 de bani la 90 bani-1 leu per kilogram.”, a spus fermierul Ilie Stoica.

Primii miei născuți la începutul iernii au fost deja sacrificați, așa că fermierii pot mulge deja o parte din oi. Iar cu laptele muls pot face până la 15 kilograme de telemea proaspătă.

Telemeaua de oaie se vinde direct de la producător cu un preț de 22-24 de lei pe kilogram.

VIDEO AICI

Scroll to top