Marpod, prima comună unde ajunge echipa mobilă de vaccinare a MApN
Miercuri, 21 aprilie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale s-a alăturat campaniei de vaccinare o echipă de vaccinare mobilă formată din: un medic, doi asistenți, un registrator din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, un paramedic din cadrul ISU Sibiu, un echipaj SAJ Sibiu și patru subofițeri ai Poliției Militare.
Activitatea echipei a debutat cu o acțiune de vaccinare în comuna Marpod pentru imunizarea celor aproximativ 100 de persoane care și-au exprimat dorința de vaccinare și dificultatea de a ajunge la un centru de vaccinare fix.
După încheierea imunizării din această localitate, echipa de vaccinare este așteptată în localitățile Chirpăr, Nocrich și Alțâna.
Odată cu începerea activității echipei de vaccinare mobilă din cadrul MApN, județul Sibiu a depășit pragul de 100.000 de doze de vaccin utilizate de la începutul campaniei de vaccinare, din data de 31 decembrie 2020, și până în prezent.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Testare anticorpi IgG COVID 19 cantitativi la Spitalul de Pneumoftiziologie cu 80 lei
2 ani agoTestare anticorpi IgG COVID 19 cantitativi, la cerere. Costă 80 lei
Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu oferă persoanelor interesate posibilitatea de testare anticorpi IgG COVID 19 cantitativi. Prin această analiză, oricine poate să cunoască nivelul anticorpilor pentru Covid-19, aceștia putând fi dezvoltați atât de persoanele infectate asimptomatice, de persoane care au fost bolnave de Covid, cât și de persoanele care s-au vaccinat.
„Testarea imunologică prin chemiluminiscenţă (CLIA) este cea mai recent dezvoltată şi cea mai avansată tehnologie în materie de teste imunologice, prin intermediul acestei tehnici putând fi detectati cu cea mai mare acuratete anticorpii neutralizanţi specifici SARS-CoV-2 IgG anti S1/S2 ale proteinei S (Spike), anticorpii care au capacitatea de a bloca ataşarea virusului SARS-CoV-2 de celulele umane”, explică dr. Codruța Popovici, medic șef Laboratorul de Analize Medicale din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Anticorpii specifici anti SARS-CoV-2 de tip IgG indică dacă o persoană a avut COVID-19 şi a dezvoltat anticorpi, chiar dacă a fost asimptomatică. Acești anticorpi apar la aproximativ 14 zile de la momentul infecției si pot persista o perioada îndelungată.
CÂND SE RECOLTEAZĂ – se recomandă recoltarea sângelui la minim 15 zile de la debutul simptomelor sau după prima doză de vaccin. După rapel, se recomandă testarea la 7 zile.
CUM SE RECOLTEAZĂ – Testul „Virusul SARS-COV-2 – anticorpi IgG” folosește probe recoltate din sânge pentru a identifica existența anticorpilor de tip IgG, produși de organism ca răspuns la infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2.
RECOMANDĂRI ÎNAINTE DE RECOLTARE – Nu este necesară pregătirea în prealabil, testele se pot recolta în orice moment al zilei.
Testare anticorpi IgG COVID 19 cantitativi – serviciu nedecontat de CAS
Testarea nu este decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, efectuându-se doar la cerere, contra cost. Prețul analizei este de 80 de lei. Pentru programare vă rugăm să sunați la tel.0269.210.979, de luni până vineri, între orele 9 – 13.
De asemenea, tot pentru evaluarea post-COVID-19, Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă posibilitatea efectuării a încă două investigații pulmonare complexe, prin care pot fi sesizate disfuncțiile respiratorii. Despre acestea am scris aici.
344Mirela Bădescu aleargă pentru un ECHO FAST portabil
1 an agoEcho FAST portabil din ”pașii” salvatorilor
”Echo FAST este tot mai aproape de noi, cu ajutorul dumneavoastră, celor care ne susțineti la maraton. Echo FAST este o metodă rapidă de diagnosticare a hemoragiilor interne în caz de politraumă, a hemo și pneumotoraxului (sânge și aer în cavitatea pleurală) dar și a hemopericardului până la temporadă cardiacă (sânge în pericard în cantitate mare care duce la imposibilitatea contractiei cardiace). Celor care vor să mă susțină la maratonul din 2 octombrie și să doneze pentru Echo FAST o pot face accesând acest link!”, a declarat doctorul Mirela Bădescu.
Proiectul a apărut din necesitatea de a ajunge la standardelor medicale curente, impuse de societațile medicale de specialitate. În ultimii anii, ecografia a căpătat un rol tot mai important în cadrul medicinei de urgență și a medicinei intensive, atât în ceea ce privește diagnosticarea diverselor patologii, cât și în dirijarea anumitor manevre medicale. În situații de traumă severa, o investigare ultrasonografica rapidă – metoda FAST (Focused Assessment with Sonography in Trauma) este esențială și de primă intenție în evaluarea pacientului.
Rolul ecografiei s-a extins și în domeniul medicinei de urgență prespitalicești, ajutând la diagnosticarea cât mai rapidă a unei eventuale situații amenințătoare de viață (ex. ruptură de organ intern în urma unui accident) și implicit la alegerea terapiei optime și a spitalului adecvat, cât și în triajul victimelor multiple. Practic, majoritatea sistemelor moderne de urgență prespitalicești folosesc la ora actuală ecograful la bordul ambulanțelor sau elicopterelor de reanimare.
Utilizarea ecografiei pe ambulanța de reanimare SMURD TIM Sibiu va duce la o abordare individualizată a fiecărui pacient; practic , oricărui pacient traumatizat i se va putea efectua o ecografie FAST la locul intervenției. În urma acestei examinări, pacientul va putea fi încadrat într-o clasă de gravitate, va fi tratat conform leziunilor evidențiate și va fi transferat către spitalul adecvat.
”Anticipăm o creștere a supraviețuirii mai ales în cazul pacienților cu trauma severă. De asemenea, preluarea pacienților în UPU (care este din ce în ce mai aglomerat) va fi efectuatî in mod obiectiv, dupa ce pacienții au beneficiat deja de această examinare în prespital. Ne dorim ca pacienții noștri să beneficieze de toate șansele (inclusiv cele dependente de tehnologie); oricine poate să fie victima unui traumatism sau să sufere o urgență medicală, ecograful portabil ajutând toate categoriile de pacienți, indiferent de grupa de vârstă sau categorie socială.”, susține Asociația Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu.
Asociatia Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu
Asociația Organizatia Voluntarilor SMURD Sibiu este reprezentată de studenții Facultății de Medicină „Lucian Blaga” Sibiu, care, alături de medici din UPU-SMURD a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu și subofiteri pompieri ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cpt Dumitru Croitoru al judetului Sibiu , își desfășoară activitatea ca paramedici voluntari (activitatea lor nefiind retribuita ) pe ambulanta de Terapie Intensivă Mobilă , SMURD- TIM Sibiu. Rolul echipei care deserveste ambulanta SMURD -TIM este de a interveni la cazurile cele mai grave – stopuri cardio-respiratorii, infarcte miocardice, come, pacienti traumatizati (accidente rutiere, caderi de la inaltime etc ), inclusiv cazuri critice pediatrice si neonatale. SMURD – TIM Sibiu ( „masina de reanimare „ ) intervine in medie la 1000-1400 de cazuri anual ( aproximativ 1000 de cazuri in anul 2020, cand activitatea a fost mai redusa, dar in aceasta perioada echipajul a intervenit la multi pacienti COVID +, inclusiv transferuri in diferite zone ale tarii ).
De remarcat este faptul ca toti studentii voluntari SMURD Sibiu au continuat activitatea de voluntariat in 2020, in context de pandemie . De la înființarea SMURD Sibiu în 1993, SMURD –TIM Sibiu a functionat in permanenta cu studenti medicinisti voluntari, acestia asigurand serviciu de garda 24/7 .Obiectivul principal al echipei SMURD-TIM Sibiu a fost reprezentat de salvarea vieților celor aflați in detresa vitala și a căror singură șansă a fost răspunsul prompt al unei echipe de reanimare prespitaliceasca, cu experienta si cu dotarea necesara . În fiecare gardă, aceasta echipa isi doreste sa fie din ce in ce mai buna, să creasca supraviețuirea și să ofere fiecărui pacient șansa de a trăi în continuare si de a se recupera , în ciuda traumatismelor sau a problemelor medicale suferite
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
391Săptămâna Antifumat, finalistă la Campania Medicală a Anului
1 an agoSăptămâna Antifumat la Romanian Healthcare Awards
Campania „Săptămâna Antifumat. Renunțarea la fumat salvează vieți”, organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu este în finala Romanian Healthcare Awards, la categoria Campania Medicală a Anului. Competiția este jurizată international, cei 31 de membri ai juriului, din România, Bulgaria, Franța, Republica Moldova, Lituania, Belgia, Italia, Olanda, Irlanda și Danemarca evaluând aplicațiile la cele 7 categorii ale competiției din acest an. În final, au fost selectați câte 5 finaliști, câștigătorii fiecărei categorii urmând a fi anunțați într-o ceremonie ce va fi organizată la București, până la finele anului, în funcție de data la care va permite incidența Covid.
Celelate 4 proiecte selectate în finală la categoria „Campania Medicală a Anului”, alături de „Săptămâna Antifumat” – organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie sunt:
• ”Campania națională de vaccinare împotriva COVID-19 – ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA , organizată de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV),
• „Cancerul nu stă la distanță”, organizată de Fundația HOSPICE Casa Speranței
• ”Împreună pentru viitor!”, organizată de Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” Timișoara
• “Împreună redăm normalitatea – Maratonul Vaccinării Ediția București”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” BucureștiSpitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a organizat Săptămâna Antifumat cu ocazia Zilei Internaționale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai. Acest eveniment a dorit să atragă atenția populației cu privire la pericolul pe care fumatul îl reprezintă pentru sănătate.
Astfel, timp de o săptămână, în perioada 24 – 31 Mai, reprezentanți ai autorităților guvernamentale și locale, medici, precum și personalități ale lumii culturale sibiene au transmis mesaje antifumat prin intermediul mass-media, pe website-ul (www.spital-tbc.ro) și pe pagina de facebook a spitalului (fb Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu). Totodată, acestea mesaje au fost afișate în sălile de așteptare din cadrul ambulatoriului și laboratoarelor unității noastre sanitare.
„Sănătatea plămânilor populației este o permanentă prioritate pentru spitalul nostru. În calitate de manager al unei unități sanitare în care sunt tratate patologii pulmonare, știu că foarte multe boli sunt o consecință directă a fumatului. Prin organizarea Săptămânii Antifumat am dorit să tragem un semnal de alarmă cu privire la consecințele nocive pe care consumul de tutun le produce la nivelul sănătății.”, spune Alina Graur, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a avut inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele devastatoare pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceea pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor.
„Fumatul este un obicei care duce atât la deteriorarea funcției pulmonare, cât și a restului organismului. Fumătorii, din păcate, fac mai frecvent cancere, atât pulmonare, cât și în alte locuri ale corpului și, din nefericire, nu există fumător care să scape de BPOC. Toți marii fumători ajung în timp să respire greu, să nu mai poată să se miște , să răcească frecvent și, în general, să aibă o calitate a vieții proastă. Iar calitatea scăzută a vieții lor va influența și viețile prietenilor, rudelor și ale membrilor familiilor”, declară medicul pneumolog Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Campania antifumat a fost cu atât mai necesară cu cât ne aflăm în pandemia COVID-19, iar studiile efectuate până în prezent sugerează că fumătorii prezintă un risc mai mare de a face forme severe de COVID-19 comparativ cu nefumătorii, pacientii spitalizați necesitând internarea în secția ATI și ventilație mecanică, iar evoluția bolii poate duce în final la deces.
Romanian Healthcare Awards este cea mai amplă competiție cu juriu internațional dedicată medicilor, echipelor medicale și spitalelor din România, eveniment de recunoaștere a inovației și a excelenței din domeniul sănătății, care își propune să identifice și să aprecieze exemplele de bună practică din sistemul medical românesc, reușitele individuale și de echipă. Organizatorii sunt Spațiul Medical (www.spatiulmedical.ro) și BORO Communication.
Lista cu finaliștii tuturor categoriile medicale poate fi consultată pe https://spatiulmedical.ro/finalistii-romanian-healthcare-awards-2021/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
118