Marpod, prima comună unde ajunge echipa mobilă de vaccinare a MApN
Miercuri, 21 aprilie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale s-a alăturat campaniei de vaccinare o echipă de vaccinare mobilă formată din: un medic, doi asistenți, un registrator din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, un paramedic din cadrul ISU Sibiu, un echipaj SAJ Sibiu și patru subofițeri ai Poliției Militare.
Activitatea echipei a debutat cu o acțiune de vaccinare în comuna Marpod pentru imunizarea celor aproximativ 100 de persoane care și-au exprimat dorința de vaccinare și dificultatea de a ajunge la un centru de vaccinare fix.
După încheierea imunizării din această localitate, echipa de vaccinare este așteptată în localitățile Chirpăr, Nocrich și Alțâna.
Odată cu începerea activității echipei de vaccinare mobilă din cadrul MApN, județul Sibiu a depășit pragul de 100.000 de doze de vaccin utilizate de la începutul campaniei de vaccinare, din data de 31 decembrie 2020, și până în prezent.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Containere noi la Spitalul Județean, 177 paturi Covid ocupate
3 ani agoContainerele, o soluție?
Numărul în creștere al infectărilor cu noul coronavirus la Sibiu ridică de la o săptămâna la alta noi probleme în privința spațiilor de tratare, așteptare și triaj la Spitalul Județean Sibiu. Spitalul nu deservește doar pacienții de SARS-COV 2, spre deosebire de primăvara acestui an, când spitalul a fost desemnat de Ministerul Sănătății spital COVID, iar activitatea celorlalte secții a fost fie restrânsă, fie relocată, în prezent majoritatea secțiilor funcționează, tocmai pentru a putea acoperi și alte patologii.
177 paturi COVID ocupate. Niciunul liber
Containerele montate în urmă cu o lună din fondurile alocate de Consiliul Județean Sibiu au suplimentat capacitatea de spitalizare pentru pacienții COVID cu 52 paturi, 22 dintre ele vor deveni paturi de terapie intensivă, îndată ce se va monta o nouă stație de oxigen. Totalul paturilor destinate pacienților COVID în Spitalul Județean este în prezent de 177, fără să existe din păcate paturi libere.
„Ne dăm seama că oricât de mult suplimentăm numărul de paturi la Spitalul Județean, nu va fi suficient dacă nu luăm și alte măsuri care să reducă fluxul de pacienți. Pe lângă măsura de a mări capacitatea altor spitale din județ de a oferi suport COVID și măsura de gestionare a cazurilor mai puțin severe de către medicii de familie, avem acum discuții și cu Crucea Roșie pentru servicii de îngrijire la domiciliu în colaborare cu spitalul. Cel mai sigur mod de a degreva spitalele este să reducem sursele de infectare, iar aici e nevoie de responsabilitatea fiecăruia dintre noi” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Containere – noi spații de așteptare și triaj
Mai multe societăți comerciale din comunitate s-au alăturat eforturilor Consiliului Județean Sibiu pentru asigurarea condițiilor pentru desfășurarea triajului și a consultațiilor, atât pentru pacienții cu suspiciune de infectare, cât și pentru cei diagnosticați pozitiv cu SarsCov-2. În acest sens, o parte a corturilor de triaj au fost înlocuite cu containere modulare încălzite, donate de mai multe firme din Sibiu, pentru a fi utilizate pe perioada pandemiei.
Donațiile constau în:
- 2 containere cuplate încălzite în suprafață totală de 24 mp;
- 3 containere: două containere cuplate care asigură 30 mp de spațiu încălzit și ventilat și un container de 15 mp care oferă aceleași condiții;
- un container pus la dispoziția Serviciului de Anatomie Patologică de către CON-A pentru gestionarea cazurilor pacienților decedați. Containerul îndeplinește condițiile de securitate epidemiologică.
Containerele au fost deja instalate în spațiile disponibile din fața și spatele Unității de Primiri urgențe unde au fost amplasate câte două containere cuplate (de 24 respectiv 30 mp) respectiv în fața pavilionului Boli Infecțioase unde a fost amplasat un container (15 mp).
“Mulțumim firmelor care ne sprijină în aceste momente în care fiecare zi contează, în care nu mai putem aștepta derularea unor achiziții publice. Vreau să mulțumesc și personalului administrativ al spitalului care știu că lucrează ore lungi în frig pentru montarea rapidă a acestor structuri. Mulțumesc fiecărui om care găsește resurse pentru a fi constructiv și a ajuta din postura în care se află” declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
În urmă cu două săptămâni Spital anunța paturi noi. Citește aici!
252ASTRUP pentru SMURD-TIM Sibiu
1 an agoASTRUP – aparatul de care au nevoie medicii de pe ambulanța de Terapie Intensivă Mobilă
Pentru a ajuta ca acest aparat să intre în dotarea ambulanței SMURD-TIM, trebuie să o susțineți pe Mirela în luptă pentru această cauza înscrisă la Maratonul Internațional Sibiu.
Pentru a se putea achiziționa acest aparat este nevoie de 52.000 lei. Până la acest moment s-au strâns puțin peste 21.000 lei, adică aproape 41% din suma necesară.
DONEAZĂ aici pentru ASTRUP-aparat de gaze arteriale
”Sunt dr.Mirela Bădescu și alerg pentru ASTRUP-aparat de gaze arteriale! Acest aparat este important pentru gestionarea cazurilor grave, în special a pacienților care prezintă stop cardio -respirator , insuficiență respiratorie, comă, șoc sau traumă severă (rolul determinării gazelor arteriale), dar și în cazul infarctului miocardic (în acest caz, determinarea troponinei ajută la un diagnostic precoce). Cu ajutorul lui, medicul poate realiza un diagnostic exact, precoce, alegând apoi terapia optima!”, este mesajul medicului primar de medicină de urgență, dr. Mirela Bădescu
Proiectul a apărut din necesitatea de a oferi pacienților SMURD îngrijiri medicale de calitate. Acest lucru poate fi realizat însă doar în urma unui diagnostic clinic și de laborator exact. Fie că vorbim de pacienți cu insuficiență respiratorie (măsurare oxigen și dioxid de carbon în sânge), stop cardiac (determinare acidoză metabolică, potasiu, glicemie etc), traumă severă (nivel hemoglobină) sau infarct miocardic (măsurare troponină), acest aparat portabil și versatil ne oferă un diagnostic precis, în decurs de câteva minute, încă din etapa de prespital (practic “aducem spitalul lângă pacient”).
Nu putem vorbi de un management modern, corect și complet al pacientului critic (mai ales cel ventilat mecanic), fără a avea acces rapid la analizele sus menționate. Majoritatea sistemelor moderne de urgență prespitalicească folosesc aparatul Astrup la bordul ambulanțelor sau elicopterelor de reanimare, acest lucru dovedindu-și deja utilitatea.
Grupul țintă este reprezentat de pacienții tratați de către echipa SMURD-TIM Sibiu. De acest aparat vor beneficia aproximativ 1000 de pacienți pe an, pacienți care ajung de regulă să fie tratați de către echipajele SMURD-TIM Sibiu.
Beneficiarii indirecți ai acestui aparat: întreaga comunitate, care ar putea avea nevoie, la un anumit moment, de serviciile SMURD – TIM; studenții mediciniști voluntari se vor instrui în interpretarea analizelor determinate de aparatul Astrup portabil; sectorul medical (o abordare corectă a fiecărui caz scade impactul financiar ulterior asupra sistemului).
Ediția din 2022 a Maratonului Internațional Sibiu are loc în doua zile, sâmbătă, 4 iunie, în cazul curselor de adulți, și duminică, 5 iunie, se vor desfășura Cursele Copiilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
324Lora a fumat 23 de ani. Află povestea renunțării la țigări!
1 an agoLora s-a alăturat campaniei ”Eu am reușit. Și tu POȚI!”
Lora: Atât timp cât avem țigara în mână, interiorul nostru urlă!
Cântăreață, actriță, prezentatoare TV, Lora este cunoscută în România drept una dintre cele mai carismatice prezențe feminine din show-bizz.
Vedeta a acceptat să se implice în campania Spitalului de Pneumoftiziologie, intitulată „Eu am reușit. Și tu POȚI!” și să împărtășească publicului cum a reușit să renunțe la țigări, după ce a fumat timp de 23 de ani. Lora spune că odată cu învingerea dependenței de nicotină se bucură de mai multă sănătate și energie, însă rămâne vigilentă, conștientă fiind că „depinde de tine dacă vrei să-ți aparții sau să aparții fumului toxic”.Lora, ce te-a ajutat pe tine cel mai mult să renunți la fumat?
Am încercat multe metode și am reusit înlocuind într-o primă fază fumul cu abur. Este foarte important să ai un plan, să o percepi doar ca o perioadă de tranziție, ca să nu te trezești că devii dependent de un alt dispozitiv. Chiar daca am vapat o perioadă nicotină, am reușit să alternez cu abur fără nicotină până când am scos nicotina de tot. Apoi, la anumite party-uri vapam fără nicotină, „de gest”. Este foarte important dacă alege cineva metoda aceasta să nu aleagă un produs ieftin, iar acele lichide să fie testate. Există, dar sunt scumpe. Este însă o alternativă mai puțin nocivă și te poate ajuta. Eu am reușit în acest mod să mă las după ce am fumat o lungă perioadă, 23 de ani și să știți că am mai încercat și alte metode.
Care au fost principalele beneficii care au apărut în viața ta, odată ce ai învins dependența de nicotină?
Cred că, în primul rând, de când am renunțat la fumat, mă bucur de mai multă energie și vitalitate. Iar toate acestea se reflectă, în mod cert și asupra sănătății. De asemenea, mă simt liberă. Atunci când fumezi ai impresia că acest lucru îți oferă libertate, dar nu ești liber, pentru că te gândești în permanență să îți mai aprinzi o țigară, să te aprovizionezi din timp, să nu cumva să rămâi fără țigări. Odată ce reușești însă să învingi această dependență este vorba despre o altfel de libertate… o libertate reală.
„Niciodată să nu te crezi superior țigaretei și să știi că mereu vei plăti prețul, în sănătate, fără excepție.”
Lora, cum poți evita să recazi în așa-numita „capcană nicotinică” și să te reapuci de fumat?
După ce fumezi mult timp, trebuie, chiar dacă nu mai fumezi, să ții minte că ai fost fumător și că, în momentul în care atingi țigara și o duci la gură, nu va fi doar una. Este o capcană, mai ales la aproximativ un an de când reușești să te lași. Niciodată să nu te crezi superior țigaretei și să știi că mereu vei plăti prețul, în sănătate, fără excepție.
Lora, care este mesajul tău pentru cei care cred că nu vor mai putea reuși niciodată să renunțe la fumat, odată ce fac acest lucru de mulți ani?
Trebuie sa descoperi ce funcționează pentru tine și să fii constient că orice metodă alegi, voința vine de la tine. Și voința vine doar din conștientizarea pericolului la care îți supui organele, pe care le ingnorăm pentru că nu le vedem. Chiar dacă la suprafață suntem îmbrăcați frumos, mergem în locuri frumoase, suntem înconjurați de prieteni pe care îi admirăm, fumători ca și noi, atât timp cât avem țigara în mână, interiorul nostru urlă! Când conștientizezi asta, începi să te ajuți.
Și încă ceva: de câte ori spui „eu nu sunt dependent, fumez de plăcere, pot să renunț când vreau, doar că nu vreau” să știi că nu ești tu. Depinde de tine dacă vrei să-ți aparții sau să aparții fumului toxic. Succes!Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
261