Marpod, prima comună unde ajunge echipa mobilă de vaccinare a MApN
Miercuri, 21 aprilie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale s-a alăturat campaniei de vaccinare o echipă de vaccinare mobilă formată din: un medic, doi asistenți, un registrator din cadrul Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, un paramedic din cadrul ISU Sibiu, un echipaj SAJ Sibiu și patru subofițeri ai Poliției Militare.
Activitatea echipei a debutat cu o acțiune de vaccinare în comuna Marpod pentru imunizarea celor aproximativ 100 de persoane care și-au exprimat dorința de vaccinare și dificultatea de a ajunge la un centru de vaccinare fix.
După încheierea imunizării din această localitate, echipa de vaccinare este așteptată în localitățile Chirpăr, Nocrich și Alțâna.
Odată cu începerea activității echipei de vaccinare mobilă din cadrul MApN, județul Sibiu a depășit pragul de 100.000 de doze de vaccin utilizate de la începutul campaniei de vaccinare, din data de 31 decembrie 2020, și până în prezent.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Spitalul județean reduce prețul testării la cerere RT-PCR
3 ani agoSpitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu efectuează, la cerere, teste pentru identificarea anticorpilor, anti-spikere și diagnosticarea infecției cu SARS CoV-2
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu oferă cetățenilor posibilitatea de a efectua la cerere, contra cost, la prețuri avantajoase, testare RT-PCR pentru diagnosticarea infecției cu SARS CoV-2 și pentru identificarea anticorpilor de tip IgG, IgM și anticorpi neutralizanți anti-proteina spike (S).
Fie că doriți să plecați în vacanță și aveți nevoie de un test RT-PCR COVID-19 , fie doriți să vă verificați starea de sănătate sau să știți dacă aveți anticorpii care vă protejează împotriva infecției cu SARS-CoV-2, SCJU Sibiu vine în sprijinul dumneavoastră și vă oferă soluția testării la cerere la prețuri avantajoase, în condiții de maximă siguranță, realizată de către o echipă de profesioniști și cu aparatură de înaltă performanță.
Teste RT-PCR pentru detecția ARN-ului viral SARS-CoV-2 (metoda gold standard de diagnostic) la numai 180 lei:
- programarea pentru testarea RT-PCR SARS CoV-2 se poate realiza telefonic la numerele: 0269-215050 – interior 430, 0745010308, 0269243922 intre orele 7.30-14.00, sau direct la fișierul Laboratorului de analize medicale, de luni-vineri între orele 10.00-12.00;
- prețul unui test RT-PCR SARS-CoV-2 este 180 lei;
- rezultatele testului RT-PCR SARS-CoV-2 se eliberează atât în limba română, cât și în limba engleză, fiind disponibile online, prin scanarea codului QR primit, fie de pe www.scjus.ro secțiunea rezultate analize online, prin introducerea numărului cererii și a codului de acces furnizat de către reprezentanții spitalului;
- timpul de eliberare al rezultatelor este de maxim 30 de ore de la momentul recoltării;
- recoltarea probei pentru testarea RT-PCR se face prin exsudat nazal și faringian, în spații special amenajate, de luni până sâmbătă între orele 7.30 – 11.00.
Teste pentru identificarea anticorpilor anti SARS CoV-2 care se pot face la Spital:
- anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgM (tehnica automată, test calitativ), ac. anti-nucleocapsida;
- anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG (tehnica automată, test calitativ) , ac. anti- nucleocapsida;
- anticorpi neutralizanți anti-SARS-CoV-2 S (tehnica automată, test cantitativ), ac. anti – spike.
- programarea pentru testele de anticorpi se poate realiza telefonic la numerele: 0269-215050 – interior 430, 0745010308, 0269243922 intre orele 7.30-14.00, sau direct la fișierul Laboratorului de analize medicale, de luni-vineri între orele 10.00-12.00;
Prețurile pentru testarea imunității la Spitalul Județean:
- anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgM : 80 lei;
- anticorpi anti-SARS-CoV-2 IgG: 80 lei;
- anticorpi neutralizanți anti-SARS-CoV-2 S : 120 lei;
- recoltarea pentru testare ase realizează de luni pana vineri între orele 7.30-11.00, în spații special amenajate. Probele recoltate: sânge venos;
- rezultatele testelor se pot elibera în limba română cât și în limba engleză (la cerere), fiind disponibile, de asemenea online;
- timp de eliberare a rezultatelor : între in 3 si 5 zile lucrătoare de la momentul recoltării.
Pentru detectarea prezenței virusului SARS-CoV-2 în tractul respirator este recomandată efectuarea unui test RT–PCR. Cele mai frecvente simptome ale unei infecții acute sunt: tuse, febră, respirație dificilă, pierderea gustului și/sau a mirosului, stare generală alterată. Virusul se transmite de la om la om, pe cale respiratorie prin tuse, strănut sau contact cu suprafețe contaminate cu secreții de la persoane infectate. Gradul de contagiozitate al virusului este unul foarte ridicat.
Accesul la Fișierul laboratorului (pentru recoltare probe si ridicare de rezultate) se va face, in prezent, prin următoarele căi de acces in spital: Bulevardul Corneliu Coposu – poarta de intrare situată lângă clădirea medicală și strada Izvorului (poarta de acces auto).
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
673Prelevare de organe de la un pacient, în vârstă de 58 ani, aflat în moarte cerebrală
2 ani agoPrelevare de organe la SCJU Sibiu: Au fost recoltate: ficatul, rinichii, corneea, ligamente și țesut osos
Prelevarea de organe de la un pacient în vârstă de 58 de ani, aflat în moarte cerebrală, este operația complexă, care a avut loc luni la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Aceasta este cea de-a doua prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unități sanitare din Sibiu, după cea care a avut loc în luna mai.
Pacientul, în vârstă de 58 de ani a fost internat în data de 26 octombrie, fiind politraumatizat în urma unui accident rutier. Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus în dimineața zilei de 30 octombrie de către Conf.univ.dr. Mihai Sava, medicul șef al Secției ATI din cadrul SCJU Sibiu, care în calitate de „key donation person”, identifică potențialii donatori și are rolul de menținere a organelor în condiții optime în vederea prelevării.
Acordul pentru donare a fost obținut de la familia pacientului de către Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant. După obținerea acordului de prelevare au fost demarate cu rapiditate procedurile necesare prelevării, luându-se legătura cu centrele de transplant şi echipele de recoltare.
Procesul este unul complex iar în desfășurarea acestuia a fost implicată o echipă formată din mai mulți medici ai spitalului județean din care au mai făcut parte: Dr. Alina Bereanu – medic primar ATI, Dr. Sandra Neamțu – medic specialist ATI și medicii rezidenți: Dr. Teofil Pisaltu, Dr. Emil David și Dr. Roxana Sânpălean.
La procesul de prelevare a organelor au participat mai multe echipe de medici din București și Cluj Napoca. Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de Dr. Genady Vatachki, iar rinichii de o echipă de medici de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj, coordonată de Dr. Andrei Tomuță.
Pentru prelevarea ligamentelor și țesutului osos la Sibiu s-a deplasat o echipă de la Spitalul Clinic Colentina coordonată de Dr. Andrei Nica, medic responsabil al Băncii de Țesut Colentina.
Corneea a fost recoltată tot de o echipă din București, din cadrul Spitalului Clinic de Urgențe Oftalmologice.
Procesul de prelevare a început în jurul orei 03.00 a.m iar la acestă oră se mai desfășoară doar prelevarea țesutului osos, restul procedurilor fiind finalizate. La proceduri au asistat și medicii SCJU Sibiu anterior menționați.
„Ca de obicei, în astfel de situații, cel mai importat aspect este gestul familiei. Transmitem pe acestă cale, mulțumirile noastre ale personalului medical, dar și recunoștința pacienților care vor avea o viață mai bună. Urmează apoi procesul în sine, care presupune atenție și implicare maximă, întrucât astfel de intervenții sunt deosebit de complexe iar echipele de prelevare împreună cu echipa de la Sibiu s-au coordonat exemplar și au acționat cu profesionalism, pentru ca organele să fie prelevate în fereastra optimă și să ajungă cât mai rapid în centrele de transplant.”, a declarat Dr. Tiberiu Toabeş, coordonatorul local de transplant.
Acreditarea centrelor de prelevare de organe se face o dată la cinci ani iar Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este acreditat pentru activitatea de prelevare de organe și țesuturi prin decizia Agenției naționale de Transplant 57/17.12.2018.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
167Florin Busuioc fuma 3 pachete pe zi. După infarct s-a lăsat
2 ani agoFlorin Busuioc: Cea mai mare prostie pe care am făcut-o eu în viața mea este că m-am apucat de fumat
Florin Busuioc este actor și unul dintre cei mai iubiți oameni de televiziune din România, fiind cunoscut publicului în primul rând datorită rubricii Meteo pe care o prezintă în cadrul Pro TV. Îndrăgitul prezentator a acceptat să se implice în campania Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – „Eu am reușit. Și tu POȚI!”, împărtășind pentru public experiența sa de renunțare la fumat, precum și beneficiile care au urmat-o. Sfatul lui Busu este simplu: Dacă puteți să țineți sub control acest impuls, nu vă apucați niciodată de fumat!
Povestea dumneavoastră de renunțare la țigări, după ce ați ajuns să fumați 3 pachete pe zi, vreme de 37 ani, dă speranță și altor fumători că este posibil să te lași de fumat. Florin Busuioc, cum ați reușit să învingeți această dependență de tutun?
Am făcut un infarct. Nu cred că-ți dorești să renunți la fumat în felul acesta. Povestea este că eu nu m-am lăsat de fumat pentru că m-am speriat de atacul de cord, m-am lăsat în spital pentru că pur și simplu n-am simțit nevoia să mai fumez. N-am mai avut nevoie de acest viciu. N-am intrat nici după aceea în stare febrilă, n-am avut vise că fumez, nu mi s-a mai întâmplat să am nevoia aceasta.
Ati apelat ulterior la ajutor de specialitate pentru a vă menține decizia de a nu mai fuma?
Florin Busuioc: ”Absolut deloc.„
Florin, care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ati castigat prin renunțarea la fumat?
Faptul că respir mult mai ușor, urc scările mult mai ușor, mai merg și la sală din când în când – ceea ce nu puteam să fac înainte. Beneficiile sunt foarte mari.
Florin, care credeți că ar fi cea mai potrivită abordare din partea medicilor/autorităților, pentru a conștientiza populația cu privire la efectele negative pe care fumatul le are asupra sănătății și pentru a determina un număr cât mai mare de persoane să renunțe la fumat?
Nu știu asta pentru că oricine a încercat să-mi explice mie, personal, că fumatul este nociv, nu a reușit să mă convingă. Eu nu am conștientizat nicio clipă că din cauza aceasta este posibil să am atacul de cord. Cred însă că țigara a fost unul dintre motivele principale din cauza căruia am făcut atacul și nu știu cum trebuie abordată problema asta.
Care este mesajul dumneavoastră penru fumătorii cu ani vechime, care au avut numeroase încercări nereușite de a se elibera de dependența de nicotină și care, poate, și-au pierdut speranța că ceva va mai funcționa și în cazul lor?
Există hipnoză, care te poate scăpa de dependența de fumat. Dacă într-adevăr îți dorești să scapi și nu reușești, pentru că nu ai voință, te poți duce la un hipnotizator.
Ce mesaj ați avea pentru nefumătorii tentați să se apuce, poate la presiunea anturajului sau ca să fie în trend, pentru a nu cădea în capcana nicotinică, ce creează ulterior dependența?
Cea mai mare prostie pe care am făcut-o eu în viața mea este că m-am apucat de fumat, tot așa, din cauza anturajului, că era la modă. Nu vă apucați de fumat. Dacă puteți să țineți sub control acest impuls, nu vă apucați niciodată de fumat. Și dacă faceți un calcul în 37 de ani câți bani am cheltuit eu pe țigări, o să ajungeți să vă cumpărați o casă.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
713