Maraton gastronomic la ASTRA Multicultural, 15-17 iulie

Maratonul gastronomic se desfășoară vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10-16

Maratonul debutează Vineri, 15 iulie 2022 la Târgul de țară din Muzeul ASTRA, locuitorii din:

  • Comuna Râu Sadului, Mărginimea Sibiului, pregătesc Tocană de oaie ca la stână și Cocoloș cu brânză de burduf și jintiță acră
  • Comuna Gura Râului, Mărginimea Sibiului, gătesc Păstramă de oaie pe jar și Scoverzi cu brânză
  • Comuna Arpașu de Jos, Țara Oltului, jud. Sibiu prepară Mâncare de dovlecel și Varză călită cu cârnați
  • Comuna Nocrich, Valea Hârtibaciului, jud. Sibiu pregătesc Brodenlaven: ciorbă de cartofi cu jumări și tarhon și Papricaș de găină cu găluște
  • Comuna Ațel, Valea Târnavelor gătesc Ciorbă de fasole verde și Tocană de cartofi cu carne de porc
  • Comuna Slimnic, Țara Secașelor, jud. Sibiu prepară Tocană de capră și Batal pe jar.

Maratonul de sâmbătă, 16.07.2022 , la Târgul de țară și la unele gospodării din muzeu, le aduce în prim-plan pe gospodinele din:

  • Comunitatea slovacilor din Nădlac, Arad – Preparate tradiționale: Cârnați tradiționali de porc și Găluște slovăcești
  • Uniunea Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin – Preparate tradiționale: Ciorbă de legume și Papricaș de miel
  • Uniunea Sârbilor din România, Diniaș, Timiș – Preparate tradiționale: Ciorbă de miel, Mâncare de mazăre cu carne de pui și Saviacițe cu dulceață de prune
  • Comunitatea din Almaș, Arad –  Preparate tradiționale: Varză acră cu carne și Tocană de cartofi cu carne de porc
  • Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava – Preparate tradiționale: Miel înjintuit, Balmoș și Piroște
  • Comunitatea românilor din Cezieni, Olt – Preparate tradiționale: Ciorbă de roșii și Mâncare de pui cu ardei și roșii coapt

Sâmbătă, maratonul se desfășoară și la mai multe gospodării din Muzeul ASTRA, la:

  • Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita – Preparate tradiționale maghiare: Gulyas tradițional și Supă ungurească de ciuperci
  • Zona morilor de vânt, Comunitatea ucrainienilor din Letea, Grupul Bila Roja – Preparate tradiționale: Ciorbă ucraineană de sfeclă și Tochitură de vițel
  • Gospodăria de pescar din Mahmudia, Tulcea, Comunitatea Ucrainienilor din Caraorman, Grupul Veselka – Preparate tradiționale: Ciorbă de sezon cu legume și carne de vită, Crap pe varză călită și Pirjachi
  • Gospodăria de viticultor sas, Șeica Mică, Sibiu – Preparate tradiționale săsești: Brodenlaven și Prăjitură cu cireșe
  • Complex arhitectonic maramureșean Berbești-Ferești – Preparate de pe Valea Cosăului, Maramureș; Grupul Rădăcini străbune: Guyaș de porc
  • Zona de reconstituire a locuirii la corturi – Preparate tradiționale ale etniei rrome, Brateiu, Sibiu: Ciorbă de perișoare

Duminică, 17.07.2022, maratonul continuă, la Târgul de țară, unde puteți găsi:

  • Preparate din ținutul Năsăudului: Gulaș de oaie, Coleșă cu brânză în pături
  • Comunitatea slovacilor din Nădlac, jud. Arad – Preparate tradiționale: Cârnați tradiționali de porc, Găluște slovăcești
  • Uniunea Croaţilor din România, Carașova, Caraș Severin – Preparate tradiționale: Ciorbă de legume, Papricaș de miel
  • Uniunea Sârbilor din România, Diniaș, Timiș – Preparate tradiționale: Ciorbă de fasole verde, Papricaș sârbesc, Saviacițe cu dulceață de prune
  • Grupul Gospodarii din Mălini, Suceava – Preparate tradiționale: Miel înjintuit, Balmoș, Piroște
  • Comunitatea ucrainienilor din Letea, Grupul Bila Roja – Preparate tradiționale: Supă albă de pui, Malasolca, Gogoși ucrainene
  • Comunitatea Ucrainienilor din Caraorman, Grupul Veselka- Preparate tradiționale: Ciorbă de pește, Mâncare de varză cu carne de porc, Plăcintă de dovleac
  • Comunitatea românilor din Cezieni, Olt – Preparate tradiționale: Ciorbă de raci, Lutică
  • Gospodăria-atelier de olari, Corund, Harghita – Preparate tradiționale maghiare: Gulyas tradițional
  • Gospodăria de viticultor sas, Șeica Mică, Sibiu – Preparate tradiționale săsești: Brodenlaven, Prăjitură cu cireșe
  • Complex arhitectonic maramureșean Berbești-Ferești – Preparate de pe Valea Cosăului, Maramureș, Preparat tradițional: Tocăniță scăzută de porc
  • Zona de reconstituire a locuirii la corturi – Preparate tradiționale ale etniei rrome, Brateiu, Sibiu: Ardei umpluți

Unul dintre reperele ASTRA Multicultural este maratonul gastronomic multietnic, care  va (re)prezenta vizitatorilor din muzeu adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp și situație din viața unei comunități.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top