Lemn cu folos 2.0 – Din mâinile meșterului
Lemn cu folos 2.0 vă propune azi episodul: meșterul Lupașc și atelierul său din Muzeul în aer liber.
”I-am tulburat puțin liniștea atelierului meșterului Pavel Lupașc, venit aici din îndepărtatul sat Nereju, județul Vrancea. În timp ce făurea un tipar de caș, în formă rotundă, meșterul ne-a explicat de ce obiectele din lemn din zona lui de baștină se fac încrustate cu simboluri tradiționale. Meșterul a avut și un stand amenajat chiar lângă atelierul său interactiv, unde a expus fluiere, cavale, unelte s.a., toate făcute cu propriile mâini.”, au transmis reprezentanții Muzeului ASTRA.
Într-un alt episod tematic, este prezentat felul în care Pavel Lupașc a interacționat cu vizitatorii din Muzeul ASTRA.
Atelierele se desfășoară în cadrul Proiectului cultural „Animă ASTRA”, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
CJ Sibiu a primit o delegație din Elveția
8 luni agoCJ Sibiu – discuții pentru atragerea de investiții străine în județ
CJ Sibiu a primit miercuri, 5 octombrie 2022, vizita unei delegații de oameni de afaceri din Elveția, interesați să investească în județul Sibiu.
”Este îmbucurător faptul că județul Sibiu devine tot mai atractiv pentru investitorii străini, aspect confirmat și de antreprenorii elvețieni prezenți astăzi la Consiliul Județean care ne-au comunicat intenția lor de a deschide o fabrică de producție. Oaspeții noștri erau bine informați despre infrastructura oferită de județul Sibiu pentru dezvoltarea de noi afaceri, informații furnizate de alți investitori străini deja prezenți în Sibiu. Le dorim succes în ceea ce și-au propus și îi asigurăm de întreg sprijinul Consiliului Județean Sibiu”, a menționat Adrian BIBU, administratorul public al județului Sibiu, la finalul întâlnirii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
112RETOLD Sibiu Meeting, 26-31 martie
2 luni agoRETOLD Sibiu Meeting la Muzeul ASTRA
RETOLD (2020-2024) este un proiect găzduit în perioada 26-31 martie 2023, de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu. Este vorba despre un proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul programului Europa Creativă, o inițiativă culturală de nivel european, organizată în premieră și care are ca scop documentarea, digitalizarea și promovarea patrimoniului muzeal.
În acest cadru, vor fi prezenți la Sibiu 11 membrii ai tuturor partenerilor angrenați în implementarea proiectului, și anume: EXARC (Olanda) care este și liderul de proiect, Stiftung Stadmuseum Berlin (Germania), Steinzeitpark Dithmarschen (Germania), Universitat Autónoma de Barcelona (Spania) și Nüwa Digital Media Content Production Studios Ltd (Irlanda).
,,Întâlnirea de la Sibiu are menirea de a testa și îmbunătăți instrumentele de lucru dezvoltate în vederea digitizării, documentării și promovării patrimoniului construit din muzeele în aer liber, dar și a meșteșugurilor de odinioară. În acest context, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului oferă partenerilor implicați mediul propice pentru desfășurarea workshop-urilor de învățare și utilizare a tehnologiilor precum fotogrametria și modelarea 3D în vederea îmbunătățirii experiențelor muzeale atât pentru specialiști, cât și pentru publicul vizitator, nu doar on-site, ci și în mediul online. Instrumentele dezvoltate în cadrul proiectului vor duce la o consolidare a cadrului de cercetare și interpretare a muzeelor în aer liber și, în cele din urmă, sustenabilitatea pe termen lung a muzeelor în aer liber ca păstrători ai moștenirii culturale.”, a declarat Dr. George Tomegea, muzeograf Muzeul ASTRA
Muzeul ASTRA, în calitate de partener RETOLD, contribuie la acest proiect cu realizarea unor formate standard pentru documentarea construcțiilor și meșteșugurilor, precum și cu materiale foto-video despre patrimoniul muzeal al instituției.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
35Vacanța de iarnă dorită înapoi! Petiție online
1 an agoVacanța de iarnă a fost scoasă în România
Majoritatea țărilor din Europa (Elveția/ Germania/ Austria/ Franța/ Italia/ Polonia/ Slovacia/ Spania) au vacanța de iarnă. România a avut și ea această vacanță, până acum doi ani, când a fost scoasă din calendarul școlar.
Autoritățile germane au numit vacanța de la final de februarie Sportferien, adică vacanța pentru sport.
„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înțelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generațiile viitoare vor avea o stare de sănătate tot mai precară, dacă nu înțelegem o dată că sportul este o parte vitală din dezvoltarea copiilor și tinerilor. Este dovedit medical că activitățile în aer liber și, în mod special, la munte cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic, în care copiii și-au petrecut majoritatea timpului în ultimii doi ani, în fața ecranelor, cu ore online, ar trebui să înțelegem importanța unei vacanțe cu activități în aer liber, …”, spune Iancu Șerbănescu, președintele Asociației Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR).
Vacanța lipsă – impact devastator asupra turismului
Efectele negative ale lipsei vacanței de iarnă au, bineînțeles, un impact devastator asupra turismului de iarnă. Această decizie pe termen lung va duce la o situație financiară extrem de delicată, atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi, cât și pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă, ce vor fi în pericol de dispariție. Iar asta în condițiile în care România tocmai ce a anunțat că își dorește să organizeze o Olimpiadă de iarnă? Ne întrebăm cum și unde, dacă planul autorităților este să îngroape stațiunile de schi din România.
Aceste efecte se vor reflecta prin turiștii care aglomerează pârtiile la sfârșit de săptămână, nerecomandat cu atât mai mult în actualele condiții de pandemie. Aglomerații de trafic pe drumurile care duc în stațiunile montane, prețuri mari la transport pe cablu la sfârșit de săptămână, dar venituri mai mici pe un an calendaristic și, implicit, bani mai puțini la buget, prețuri mari la cazări, temporizarea sau stoparea a noi investiții private în turismul montan, dispariția unei profesii (monitorii de schi), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an.
Asociația Transportatorilor pe Cablu își exprimă profundă nemulțumire față de deciziile aberante luate de către Ministerul Educației, care nu a ținut deloc cont de dificultățile în care va fi pusă întreaga industrie a sporturilor de iarnă.
„Este inexplicabilă această decizie. Sectorul nostru de activitate este, oricum, unul extrem de dificil și de costisitor. Avem ierni cu tot mai puține zile de ninsoare, toți proprietarii de resorturi de ski fac investiții majore în producerea zăpezii artificiale” spune Iancu Șerbănescu, președintele Asociației Transportatorilor pe Cablu din România.
Ca în majoritatea altor situații decizionale, autoritățile centrale nu trebuiau să facă altceva decât să implementeze măsurile de bune practici luate în țări. Prin urmare, se solicită Ministerului Educației și Cercetării ca în programa școlară 2022-2023 să reintroducă o vacanță de 2 săptămâni, împărțită pe regiuni, în perioada 1 februarie -15 martie. De asemenea, asociația îi invită pe cei din Ministerul Turismului și Antreprenoriatului să se implice activ în aceasta problemă, primordială pentru turismul montan din România.
Protest și la Păltiniș: Vrem vacanța de iarna din februarie inapoi!
Arena Platoș Păltiniș, ca membru al Asociației Transportatorilor pe Cablu din România se alătură celor peste 60 de resorturi de schi din România în acest protest. Sâmbătă, la ora 12, în susținerea acestui protest, instalațiile pe cablu din resortul din Păltiniș au fost oprite timp de un minut.
„Eliminarea vacanței de iarnă a fost o grea lovitură pentru noi, ca și pentru toate celelalte resorturi de ski din țară. Copiii sunt privați de o activitate sportivă ce îi aduce în aer curat, de munte, industria turistică este pusă pe butuci, perspectivele devin din ce în ce mai sumbre. E momentul să ne preocupăm mai mult de soarta turismului de iarnă și să cerem măsuri concrete în acest domeniu”, spune Martin Freinademetz din partea Arena Platoș Păltiniș.
Petiția ”Vrem vacanța de iarna din februarie inapoi!” se poate semna aici.
Despre Asociația Transportatorilor pe Cablu din România
Peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din Asociația Transportatorilor pe Cablu din România. Domeniile însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din judetele din Romania.2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR în sezonul 2020-2021.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
118