Grădiniță cu două grupe, într-o fostă anexă a Cantinei
Grădinița pentru preșcolarii din cartierul Gușterița se va amenaja într-un imobil situat pe str. Podului, nr. 46, aflat în proprietatea Municipiului și utilizat anterior ca gospodărie anexă a Cantinei Municipiului Sibiu.
Imobilul va fi transformat prin recompartimentări și modernizarea spațiilor existente. Contractul semnat cu firma SC CADPLAN SRL presupune elaborarea expertizei tehnice, a proiectului tehnic și detaliilor de execuție, obținerea avizelor necesare și asigurarea asistenței tehnice în perioada lucrărilor.
“ Acest nou proiect, de transformare a unui imobil existent, va crea spațiul pentru încă 2 grupe de grădiniță. În această primă etapă am semnat contractul pentru proiectare și avizarea lucrărilor.”, transmite Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Următorul pas va fi contractarea execuției lucrărilor efective de amenajare.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Cutii cu bani, furate din 2 automate de cafea
1 an agoCutiile au fost sustrase în ultimele zile
Cutiile cu bani din două automate de cafea amplasate în Sibiu, Strada Poiana(stația Tursib) și Piața Rahovei au fost furate în weekend, cel mai probabil. Marți, în jurul orei 10 reprezentantul unei societăți comerciale a sesizat Poliția Municipiului Sibiu cu privire la faptul că persoane necunoscute ar fi forțat sistemele de închidere ale celor două aparate, iar banii au dispărut.
”Din primele cercetări efectuate de către polițiștii sibieni a rezultat faptul că, în perioada 26 – 31 mai a.c., persoane necunoscute ar fi forțat sistemele de închidere ale celor două automate de cafea și ar fi sustras cutiile de colectare a banilor.”, transmite Elena Welter, purtător de cuvânt al IPJ Sibiu, la solicitarea Opinia de Sibiu.
Prejudiciul înregistrat de firma care administrează aceste automate urmează a fi stabilit.
”În ambele situații s-au deschis dosare de cercetare penală care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat. Cercetările continuă la nivelul Poliției Municipiului Sibiu în vederea identificării autorilor și aplicării măsurilor legale în consecință.”, adaugă Elena Welter.
Polițiștii sibieni au cercecat fiecare milimetru pătrat de pe sufrața automatelor de cafea pentru a căuta indicii care pot duce la autori.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
244Țara Oltului în Muzeul ASTRA. Duminică 19 iunie
1 an agoȚara Oltului – ateliere gastronomice
Țara Oltului face parte din evenimentul Târgul comunităților rurale ediția a XXVII-a. Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, vă invită duminică, 19 iunie 2022, între orele 10 și 16, în zona Târgului de șară. Aici vor fi puse în scenă ateliere gastronomice și un program artistic specific din comuna Arpașu de Jos, satele Arpașu de Jos, Arpașu de Sus, Nou Român.
,,Duminica aceasta vom avea prilejul să cunoaștem mai bine comunitatea din Arpașu de Jos printr-un program complex: spectacol de muzică și dansuri populare susținut de membrii Ansamblului Comorile Arpașului, ateliere meșteșugărești, ateliere gastronomice și un târg cu produse tradiționale pregătite cu dăruire în Țara Oltului. În toate aceste activități vom fi îndrumați de reprezentanții comunității din satele: Arpașu de Jos, Arpașu de Sus și Nou Român. Programul va începe prin desfășurarea de ateliere gastronomice realizate de gospodine din Arpașu de Sus.”, declară Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
10 gospodine din zona respectivă vor fi pregăti două preparate după rețete tradiționale vechi de sute de ani. De asemenea, în același cadru vor fi prezenți doi meșteșugari din Arpașu de Sus cu ateliere de coasere a elementelor de port popular în ii, cămăși și cojoace.
Gospodinele vor prepara două mâncăruri specifice locului: ciorbă acră de găină și tocană de cartofi noi cu cârnaț din oală. Localnicele vă vor povesti și despre alte mâncăruri specifice satelor legate de perioada verii: zama de chim cu găluște (chimenul se smulgea din iarba înainte de a fi cosită, astfel că venind de la lucrul câmpului, femeile aduceau păpuși de chimen pe care îl lăsau pe gard la uscat, ca mai apoi să facă această zamă în zilele de post ținute cu multă credință), ciorba de salată cu păpăradă și cârnaț, tocana de bureți usturoși gătiți cu unsoare, ceapă, iar la sfârșit cu brânză, tocană de ceapă – făcută din frunzele verzi de ceapă care se adaugă tăiate peste creste de slănină prăjite, preparatul trebuia să fie însoțit de o felie zdravănă de pâine de cuptor.
”Pentru cele două preparate care se vor găti în fața vizitatorilor se vor folosi legume din belșug, demonstrând faptul că pentru a se găti, în gospodăria tradițională, ingredientele se procurau din ogradă și din grădina de legume de lângă casă, fapt ilustrat și la Târgul de țară prin grădinile de legume ale muzeului care încep să își ofere roadele. Producătorilor prezenți în mod obișnuit la Târgul de țară li se vor alătura și alții cu cele mai bune produse din Arpașu de Jos, de la poalele munților Făgăraș: pâine și cozonac, produse lactate, produse apicole, gemuri, dulcețuri și siropuri.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA.
Doris Nanași vine duminică cu produse lactate gustoase și sănătoase. Fabrica de lapte produce:
- Telemea de vacă/bivolița/oaie/capră
- Brânză frământată/maturată de bivolița/de burduf/maturată de vacă
- Cașcaval de vacă sau de capră
De la standul familiei Nanași mai puteți cumpăra lapte de vacă/ de bivoliță/ de capră/ de bivolița.
Artiștii ansamblului Comorile Arpașului vor susține un spectacol de dansuri populare, însoțite de un concert susținut de interpreții: Bogdan Antonia, Cârțoroșan Sonia și Cârțoroșan Daria. Toate activitățile acestui eveniment fac parte din Programul ,,Târgul de țară. grădină și peisaj”.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
124Producătorii locali își pot depune dosarele pentru Piața Transilvania, până în 10 iunie
1 an agoProducătorii locali au la dispoziție 200 de locuri în Piața Volantă Transilvania
Producătorii, care vor să vândă de la 1 iulie 2022 în piață, pot să își depună dosarele până vineri, 10 iunie 2022, ora 13:30. Începând de luni, 16.05.2022, Consiliul Județean Sibiu deschide sesiunea de depunere a solicitărilor pentru contractarea unui punct de vânzare în Piața Volantă Transilvania.
Dosarele se depun la Centrul de Informații pentru Cetățenii din cadrul Consiliului Județean Sibiu, strada G-ral. Ghe. Magheru nr. 14. De asemenea, documentele pot fi transmise scanate pe adresa de e-mail: dezvoltare@cjsibiu.ro. Lista documentelor necesare este publicată pe site-ul Consiliului Județean Sibiu, la rubrica Piața Volantă Transilvania: https://www.cjsibiu.ro/wp-content/uploads/2022/05/adresa-anunt-depunere-dosare-piata-transilvania-semnat.pdf
Piața Volantă Transilvania are o capacitate de 200 de locuri pentru producătorii locali, împărțite pe următoarele sectoare: Carmangerie, Lactate/ Ouă – 65 locuri, Legume , Fructe și Miere – 84 de locuri, Panificație și Băuturi Tradiționale – 45 de locuri. Pe lângă cele 3 mari sectoare piața are și o insulă de promovare dedicată micilor meșteșugari, elevilor școlilor din județ care confecționează obiecte de artizanat, grupurilor de producători, precum și evenimentelor care pun în valoare tradițiile populare locale și cântecul popular, acțiuni desfășurate de grupuri folclorice din localitățile județului Sibiu.
Evaluarea și selecția producătorilor se vor realiza conform Regulamentului de Organizare și Funcționare al Pieței Volante Transilvania, aprobat prin HCJ 270/17.12.2020. Lista producătorilor selectați va fi publicată pe site-ul Consiliului Județean Sibiu în data de 24.06.2022. Aceștia vor vinde în Piața Volantă Transilvania până în 31.12.2022, urmând ca de la 1 ianuarie 2023 să se încheie noi contracte.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
135