Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024

Elevul Ioan Ștefan Oltean are 16 ani

Elevul olimpic al Liceului Teoretic Constantin Noica din Sibiu are 16 ani și a prins drag de fizică încă din clasa a VII-a. Chiar dacă îndrăgește și matematica, religia și istoria, Ioan Ștefan Oltean are rezultate notabile la fizică. În cadrul Olimpiadei de Fizică, faza județeană, care a avut loc la începutul lunii martie, elevul de la Liceul Constantin Noica a obținut 18 puncte, clasându-se astfel pe locul II în ierarhia rezultatelor de la clasa a X-a.

Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024”În clasa a VII a și a VIII a l-am avut ca profesor de fizică pe domnul Ioan Sorin Băcilă care mi-a trezit pasiunea pentru această materie, continuarea acestei pasiuni a fost susținută și în liceul la care învăț de către doamna profesoară Adina Secu, amândurora le mulțumesc cu această ocazie. Îmi place fizica pentru că este o disciplină care are aplicabilitate în foarte multe domenii de activitate și în viața curentă.”, a ținut să precizeze Ioan Ștefan Oltean.

Am încercat să aflăm mai multe de elevul olimpic cu care Liceul Teoretic Cosntantin Noica(LTCN) se mânderște. Ioan Ștefan provine dintr-o familie în care fizica este foarte iubită, unul dintre bunici fiind profesor de matematică-fizică. Nici părinții acestuia nu au urmat o cale foarte diferită de Ioan Ștefan, aceștia fiind absolvenți ai Liceului Constantin Noica.

”Alegerea inițială a LTCN nu a depins de mine fiind repartizat computerizat, dar mă bucur că pot continua tradiția familiei mele, ambii părinți fiind absolvenți ai acestui liceu.”, povestește Ioan Ștefan Oltean.

Tânărul elev sibian, este un adevărat exemplu pentru colegii lui.  Plimbările îi ocupă o mare parte din timpul liber, dar îi place foarte mult și să citească și în mod particular îi plac pelerinajele la mănăstiri, în special la Muntele Athos.

Despre viitor, elevul Ioan Ștefan știe sigur că va râmăne în România și are în plan să urmeze 2 facultăți: una în care să studieze fizica și facultatea de teologie ortodoxă.

Cât despre Olimpiada la Fizică, elevul Ioan Ștefan o să reprezinte Sibiul la faza națională, care este programată pentru perioada 21-26 aprilie, la Brașov. Redacția Opinia de Sibiu îi urează succes, încă de acum!

Fizica – materie îndrăgită de elevii din 2024, sau nu?

Elevul lui Noica reprezintă Sibiul la Olimpiada Națională de Fizică 2024Am vrut să vedem și ce spune profesorul de fizică al Liceului Teoretic Constatin Noica din Sibiu despre materia pe care o predă și cum reușesc elevii din 2024 să iubească o disciplină care nu numai că îi ajută la cunoașterea naturii, dar este și știința care studiază proprietățile și structura materiei, formele de mișcare ale acesteia și transformările lor reciproce.

”Fizica nu este grea pentru elevii motivați să muncească sistematic cu creionul în mână, care sunt capabili să abordeze probleme interdisciplinar (să facă transfer de cunostințe de la o materie la alta) și care vor să-și explice fenomenele din natură și viața cotidiană, să le reproducă în laborator și să obțină satisfacția muncii lor.”, Prof Adina Secu.

Elevii, potrivit doamnei profesoare, sunt atrași de metodele moderne, interactive de predare-invățare-evaluare, precum și de punerea accentului pe investigația experimentală, descoperind astfel farmecul acestei științe. Trebuie să fie scoși din zona de confort și lăsați să investigheze. Numai așa pot avea satisfacția cunoașterii găsind explicații concrete pentru diferite fenomene fizice.

Adina Secu, Ioan Stefan olteanElevul performant la fizică are următoarele trăsături:

  • curiozitate și pasiune – E motivat să înțeleagă fenomene și concepte fizice dincolo de cerințele școlare.
  • abilități analitice și de rezolvare a problemelor – Abordează problemele cu gândire critică și creativitate.
  • angajament și perseverență – Este dispus să depună efort pentru a înțelege subiecte dificile și pentru rezolvarea problemelor complexe.
  • abilitați experimentale – Este capabil să planifice și să efectueze experiențe, să interpreteze datele și să tragă concluzii.
  • comunicare eficientă
  • poate explica conceptele atât scris cât și oral.
  • învață pentru a-și dezvolta cultura generală și o fac cu plăcere. Au rezultate bune, dar nu le consideră succese personale, ci îndatoriri ale statulului de elev.”, ne-a transmis prof. Adina Secu, Liceul Constantin Noica din Sibiu.

Liceul Teoretic Constantin Noica din Sibiu – primul pas către viitor

Liceul Constantin Noica sibiuLiceul Teoretic Constatin Noica din Sibiu dispune de 4 laboratoare echipate pentru materiile: chimie, fizică, biologie și informatică. Pe lângă acestea, în curând, cei peste 1200 de elevi vor beneficia de un nou smartLab.

Liceul Teoretic Constatin Noica pune la dispoziția absolvenților de clasa aVIII-a patru clase cu 2 profiluri: Științe ale Naturii și Filologie. Să nu uităm de procentul de promovabilitate pe care această unitate de învățământ îl are, de peste 95% în ultimi ani, de personalul didactic calificat și de perspectivele pe care le poate oferi absolvirea liceului.

”În prezent, Liceul Teoretic „Constantin Noica” are două proiecte Erasmus+ aprobate: un proiect la scală mică „RELIABLE” care va începe la 1.09.2024 și o Acreditare Erasmus+( data de început 1 iunie 2024)pentru perioada 2024-2027. Liceul mai are aprobată ediția cu numărul 7, anul școlar 2023-2024, a concursului de creație R3cream, concurs aflat în Calendarul Activităților Extrașcolare la nivel județean, în care pot participa elevi de la CP la clasa a XII -a.”, a declarat prof. Tiberiu Sasca, directorul Liceului Teoretic Constain Noica Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top