Elevii din ciclul primar au aflat cum să mănânce sănătos
Elevii lui Noica din clasele Pregătitoare D și a II-a B au participat astăzi la o întâlnire cu medicul specialist boli interne, cu specializări in nutriție, Alexandra Lupu Petria și producătorul local Ioan Jula.
Cei 60 de elevi, cu vârste între 6 și 8 ani au fost încântați de sfaturile celor doi specialiști prezenți în Sala de conferințe a Consiliului Județean Sibiu.
O alimentație sănătoasă trebuie să includă fructe și legume!, a fost sfatul dat de Alexandra Lupu Petria. În timpul prezentării, cei mici au aflat că cereale pe care ei le adoră la micul dejun, sunt bune numai dacă nu conțin zahăr.
”Fructele trebuiesc consumate la sfârșitul mesei, astfel glucoza se echilibrează și atunci o să vă simțiți mai bine, nu o să fiți agitați. Distanța între mese trebuie să fie mai mare, altfel veți avea dureri de burtică.”, Alexandra Lupu Petria, medic specialist expert în nutriție.
Despre legume, cei mici au aflat că cele mai bune sunt legumele de sezon. Cât despre sucurile pe care ar trebui să le consume un copil de vârsta lor, doamna doctor i-a sfătuit să consume sucuri fresh, dar nu în cantități prea mari. De exemplu, un pahar cu suc de mere pe zi, este maximul pe care trebuie să îl consume.
Copiii au nevoie de o nutriție adecvată în forma unor mese sănătoase și echilibrate, în fiecare zi. Masa unui copil trebuie să includă zilnic fructe, legume, lactate, proteine și fibre. Fiecare dintre aceste alimente conțin vitaminele și mineralele necesare pentru menținerea unei vieți sănătoase, iar un copil care se bucură de toate acestea, va avea o viață mai sănătoasă.
La întâlnire a fost prezent pomicultorul Ioan Jula din Cisnădie, care s-a declarat cel mai mare consumator de mere din județul Sibiu.
”Jumătate din hrana mea zilnică sunt merele.”, le-a spus Ioan Jula copiilor din sală.
Cei mici au aflat că părinții lor nu procedează corect atunci când le taie mărul în felii, înainte să fie consumat.
”Mărul nu se mânancă cu cuțitul! Se spală, și se mănâncă mușcând din el. Dacă mănânci un măr în felul acesta, este echivalentul unei spălări pe dinți.”, a susținut Ioan Jula.
În finalul intervenției, înainte de ai invita pe elevi să deguste din sucul de mere pe care pomicultorul îl fabrică și pentru a gusta un măr delicios, producătorul din Cisnădie i-a îmndemnat pe aceștia să le ceară părinților să cumpere mere cultivate în România.
”Comparativ, dpdv al conținutului lor, merele din România sunt cele mai sănătoase. Cel mai scăzut conținut de substanțe chimice, pesticide și îngrășăminte se regăsesc în merele de la noi”, a concluzionat Ioan Jula.
Elevii de la Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu, au venit astăzi la Consiliul Județean Sibiu, într-o activitate desfășurată în ”Săptămâna Verde”, alături de cadrele didactice Ana Colniceanu și Teodora Sandu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.