Elevii vor reprezenta județul Sibiu la faza națională
Elevii Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Sibiu au participat și anul acesta la Concursul Național ”Știu și Aplic – Securitate și sănătate în muncă”, faza județeană, unde au obținut locul I, la categoria ciclul inferior al liceului.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu împreună cu Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu au organizat concursul „ȘTIU ȘI APLIC” – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ȘCOLII – faza județeană- etapa practică, la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu.
Concursul „ ȘTIU ȘI APLIC ” se desfășoară începând cu anul 2013 având o lungă continuitate atât la nivel județean cât și la nivel național, adresându-se în special elevilor de liceu și cadrelor didactice din secțiunea teoretică și tehnologică (ciclul inferior și superior) cât și învățământului profesional.
Faza județeană a concursului cuprinde o etapă teoretică, ce a constat într-un test grilă individual scris și o etapă practică.
La faza națională se vor califica echipele ocupante ale locului I din cadrul fazei județene. Desfășurarea concursului ȘTIU ȘI APLIC! la nivel național se va desfășura în perioada 12.05 – 14.05.2023, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Iaşi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Grădina BIS, 12 evenimente la final de iulie
1 an agoGrădina BIS – Maraton de evenimente
Grădina Bis din Sibiu va găzdui timp de 10 zile, în perioada 20-19 iulie, nu mai puțin de 12 evenimente: spectacole de teatru pentru toate vârstele, un performance-instalație și două dezbateri.
Patru dintre aceste evenimente sunt cu circuit închis, pentru Bridge Summer School, un proiect al Universității Lucian Blaga din Sibiu. Elevii se vor bucura de spectacolele Născut în 90 și Născut în 2000. Alte două spectacole fac parte din proiecte de pe Agenda pentru Tineret a Sibiului, fiind cu intrare liberă, pe bază de rezervare. Ele sunt urmate de dezbateri pe teme de interes pentru comunitate, teme problematizate de altfel în respectivele spectacole.
Patru dintre reprezentații se susțin exclusiv din biletele pe care spectatorii sunt invitați să le achiziționeze pe portalul iabilet.ro și în seara evenimentului, la intrare.
• Spectacole susținute de artiști tineri, pentru spectatori de toate vârstele!
• Grădina Bis este un hub cultural al comunității, în care prejudecățile, xenofobia și discriminarea NU sunt binevenite!Născut în 90 este cel mai jucat spectacol al companiei independente BIS Teatru. A avut premiera în 1 decembrie 2014 iar în anul 2015 a obținut premiul special “Radiografia subiectivă a ultimilor 25 de ani” la Festivalul Național de Teatru Independent (FNTI). Poate fi văzut sâmbătă, 23 iulie, la ora 21:00.
Născut în 2000 ( a doua parte din trilogia Născut în România) se joacă joi, 28 iulie, la ora 20:00 la invtația Asociației Interakt Arts în cadrul proiectului Spunem NU violenței domestice, fiind urmat de dezbaterea “Ce este violența domestică și cum pot lupta împotriva ei” la care vor participa, alături de actrițe, un psihoterapeut și un expert juridic cu preocupări în aria legislației specifice violenței domestice.
NĂSCUT ÎN 2000 a avut premiera în august 2020, în plină pandemie, fiind generat într-un proces de colaborare între regizor și actrițe pe baza experiențelor personale ale acestora în ceea ce privește maternitatea, abuzurile și violența domestică. Spectacolul a fost aplaudat de curând în FITS (Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu). În distribuții îi regăsim pe: Andrada Grosu, Claudiu Fălămaș, Aneea Opriș, Alexandra Roatiș, Shama Leah. Scenariul și regia sunt semnate de Bogdan Sărătean.
Anaz și dragonul, cel mai proaspăt spectacol BIS Teatru, care a deschis stagiunea de vară din acest an în 15 iunie, se joacă de două ori vineri, 22 iulie, la ora 10:00 și la ora 18:00. Biletele, cu prețul unic de 22 de lei pot fi achiziționate online, pe iabilet.ro, dar și înainte evenimentului, la intrare. Spectacolul, potrivit tuturor vârstelor, spune povestea călătoriei inițiatice a lui Bu, un dragon morocănos interpretat de Alin State (Mayatita Das) actor al Teatrului Bulandra și a zânei care îl însoțește, interpretată de Diana Cătănescu (actriță și dansatoare în compania Microbis).
În cadrul proiectului SOLIDART (un îndemn la solidaritate), derulat de Asociația Bis pe Agenda pentru Tineret, duminică, 24 iulie se va desfășura performance-ul instalație Mutat de la noi – work in progress, care îmbină artele performative cu cele vizuale. Tânăra scenografă Alexandra Budianu îi invită pe spectatori să fie parte activă dintr-un traseu mobilat cu acte performative în instalații site specific și instalații video. Performance-ul (cu intrare liberă în limita locurilor disponibile) va fi urmat de dezbaterea “Migrant vs refugiat” la care vor participa personalități civice locale alături de emigranți care s-au integrat în comunitate. În distribuție o regăsim pe Shama Leah, originară din Uganda, alături de Claudiu Fălămaș.
Maratonul de evenimente din Grădina Bis se încheie vineri 29 iulie, cu show-ul comunitar Doi moldoveni în Ardeal care tematizează în cheie comică stereotipuri specific locale. În distribuție regăsim doi artiști tineri din Republica Moldova (Dumitru Stegărescu și Cristian Lupașcu) stabiliți în Sibiu de ceva ani de zile. Textele show-ului sunt inspirate din experiența adaptării acestora în sânul comunității sibiene, vorbind cu umor despre prejudecățile noastre de zi cu zi.
Proiectele și spectacolele BIS Teatru vor continua în lunile august și septembrie, programul urmând a fi disponibil în curând pe pagina de facebook BiSTeatru, unde pot fi găsite de altfel detalii despre fiecare eveniment în parte.“Ne încăpățânăm să păstrăm vie Grădina Bis, un spațiu în care tinerii artiști se pot exprima liber și, mai important decât atât, pot intra în dialog cu comunitatea. Nu sunt multe de spus, e simplu în esență: haideți la Grădină. Sunt seri cu iz de miracol, care nu pot fi povestite. Dacă prindeți o astfel de seară, cu siguranță veți reveni. E o nevoie atât de mare în actualul context social de spații în care oamenii să fie împreună, să împărtășească pe viu, emoții, sentimente, opinii”, a declarat Bogdan Sărătean, coordonator BIS Teatru.
• BIS Teatru funcționează juridic ca ONG (Asociația Bis) încă din anul 2009. Cele mai importante proiecte BIS sunt: “Festivalul 25 de ore de teatru non-stop”, “Teatrul din Cartier” și „Scrisori pentru bunicii noștri”.
• Grădina BIS este un hub cultural comunitar aflat în Sibiu, pe strada Ștefan cel mare nr. 56.Programul lunii iulie la Grădina Bis poate fi consultat aici.
Toate evenimentele au loc la Grădina BIS (Sibiu, str. Ștefan cel Mare, nr. 56). Elevii & studenții pot intra doi pe un bilet în limita locurilor disponibile la ora începerii spectacolului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
143Pista de biciclete pe 20 km, între 4 localități
2 ani agoPista de biciclete pe traseul Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian. Urmează Studiul de Fezabilitate
Pista de biciclete va avea o lungime de aproximativ 20 de km, fiind cea mai lungă pistă pe care Consiliul Județean Sibiu își propune să o realizeze în următoarea perioadă. Acesta va fi amenajată în ampriza drumurilor județene :DJ 106 R, DJ 106 D, DJ 106 J și DJ 106 E, care leagă localități mai sus menționate.
Consiliul Județean Sibiu a lansat la începutul acestei săptămâni procedura de licitație pentru elaborarea studiului de fezabilitate în vederea amenajării unei pistei de biciclete în microregiunea Mărginimea Sibiului, între localitățile Sibiu – Poplaca – Orlat – Cristian, zonă circulată intens și cu potențial semnificativ de dezvoltare economică și turistică. Cei interesați pot depune ofertele până în data de 7 iunie 2022, ora 15, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Valoarea estimată a contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate, precum și a altor documentații și studii necesare în stabilirea traseului, se ridică la suma de 230.000 lei fără TVA, fondurile fiind alocate din bugetul local al județului Sibiu. Proiectanții vor elabora documentațiile în termen de 6 luni de la semnarea contractului și emiterea ordinului de începere.
În cazul în care, în cadrul studiului de fezabilitate se va stabili că pista de biciclete va fi amenajată pe ambele sensuri de mers, benzile vor avea o lățime de circa 1,5 metri/sens, iar dacă soluția propusă va fi ca această să se construiască doar pe un singur sens al drumului județean, banda de rulare va avea o lățime de aproximativ 3 metri.
“Prin această investiție vom crea pentru sibienii pasionați de ciclism, dar și pentru turiștii care ne vor vizita, soluții alternative de mobilitate nemotorizate pentru un sistem de transport durabil, cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Ne dorim ca județul Sibiu să devină cu adevărat o destinație turistică atractivă, în care ai oportunitatea de a te bucura de frumusețile naturii, să fie susținute de o infrastructură adaptată la standardele europene și sigură”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Anul acesta, cu sprijinul fondurilor de la bugetul local al județului Sibiu, Consiliul Județean Sibiu va elabora studii de fezabilitate în vederea amenajării a încă 17 km de pistă de biciclete, între localitățile: Sibiu – Rășinari (2 km), Sibiu- Cisnădioara (5 km) și Sibiu – Ocna Sibiului (10 km). Contractele au fost semnate în lunile martie și aprilie 2022, valoarea acestora ridicându-se la suma totală de peste 270.000 lei fără TVA. De asemenea, în luna aprilie 2022, CJ Sibiu a emis ordinul de începere, iar constructorul a demarat lucrările pentru amenajarea pistei de biciclete de pe DJ 105 G, între localitățile Avrig și Mârșa. Această investiție este realizată cu sprijinul fondurilor europene.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
154Teatru la cinema, din 8 iunie 2021
3 ani agoTeatru la cinema – o nouă provocare marca TNRS
După succesul Scenei Digitale, care a atras abonați din întreaga lume și vizualizări record, filmul „Cea mai frumoasă zi”, regizat de Ofelia Popii, va inaugura marți, 8 iunie 2021, cel mai nou proiect al Naționalului sibian, realizat în colaborare cu Asociația EXPLOSGC și cu Multiplexul CineGOLD. Începând cu luna iunie, iubitorii teatrului și filmului se pot bucura de producțiile Scenei Digitale în confortul sălilor CineGOLD din Promenada Mall Sibiu.
La proiecția de deschidere, spectatorii vor avea parte de o sesiune de autografe cu îndrăgita actriță Ofelia Popii, dar și cu actorii din distribuția filmului, Ciprian Scurtea și Adrian Matioc. Costul unui bilet este în valoare de 28 de lei și poate fi achiziționat prin casieriile de la intrarea în sălile de cinema și online folosind aplicația CineGOLD.ro. Acesta este doar un prim pas către a ajunge la un public cât mai divers prin intermediul marilor ecrane.
Din 8 iunie 2021, producțiile Scenei Digitale se văd și în sălile de cinema CineGOLD din Sibiu.
TEATRU LA CINEMA
Program iunie 2021Marți, 8 iunie 2021
Ora 19:00
„Cea mai frumoasă zi” – regia Ofelia Popii„Trăim în izolare și murim în singurătate. Destinul este propriul psihic care ne conduce cu o voință ce nu ne aparține.”, Ofelia Popii
Marți, 15 iunie 2021
Ora 19:00
„Femei” – concept semnat Raluca Iani”Dramă, ironie, umor absurd, tragicomedie – toate acestea sunt filtrate printr-o paletă amplă de trăiri. Femei este un spectacol ce orbitează în jurul unui singur mare personaj – Femeia.”
Marți, 22 iunie 2021
Ora 19:00
„Mici crime conjugale” – de Mariana Cămărășan și Amalia Florina Iorgoiu„Cred în puterea teatrului de a ne face să pătrundem în adâncurile proprii, în a ne releva inconștientul.” – Amalia Florina Iorgoiu
”Adevărul care eliberează nu e cunoașterea la scara unu la unu a faptelor, ci iubirea.” – Mariana Cămărășan
Marți, 29 iunie 2021
Ora 19:00
„Orb de mină” – regia Bogdan Sărătean”Râdem mult, cu gura până la urechi. Ca la cea mai veselă piesă bulevardieră. Iar eroii sunt orbi și minusculi.”
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
230