Delia Laura din municipiul Sibiu a dispărut de 3 zile
Delia Laura Savu este căutată de poliţiştii sibieni. Femeia în vârstă de 27 de ani a plecat de acasă fără a mai reveni. Persoanele care pot oferi informaţii care să conducă la depistarea acesteia sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.
”La data de 17 decembrie a.c., polițiștii sibieni au fost sesizați de către un bărbat, cu privire la faptul că, la data de 16 decembrie a.c., soția sa, SAVU DELIA LAURA, în vârstă de 27 de ani, a plecat de la domiciliu, din municipiul Sibiu, fără a mai reveni acasă.”, transmite IPJ Sibiu.
Semnalmente: înălțime 155 cm, greutate 60 de kg, ochi căprui, ten măsliniu, păr șaten, lungime medie, constituție atletică.
Nu se cunosc articolele vestimentare pe care femeia le purta în momentul plecării.
Semne particulare: pe umărul drept prezintă un tatuaj de aproximativ 5 cm sub forma unei coroane, iar sub coroană este scris ELENA.
Cetăţenii care pot oferi informaţii despre această femeie sunt rugați să contacteze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic pentru situații de urgenţă 112.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
1 Decembrie la Muzeul ASTRA
6 luni ago1 Decembrie: gastronomie, educație și interactivitate
1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, s-a pregătit un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate. Toate activitățile vor fi organizate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10-15, și vor utiliza resurse interne, în sensul că preparatele vor fi (pre)gătite de angajații muzeului, care vor folosi în acest scop recolta din grădina Muzeului ASTRA.
,,Programul Târgul de Țară, Gradină și Peisaj a prezentat, în premieră, tiparul grădinilor din diverse zone ale României, ceea ce se cultivă în funcție de sezon, modul de valorizare, conservare dar și sustenabilitatea produselor adaptate zonei de proximitate. Din cămara Muzeului ASTRA, noi – angajații Muzeului ASTRA – vom găti pentru vizitatori produse de post sau ,,de dulce”, dar și rețete din perioada interbelică. În acest mod vom marca unitatea și diversitatea ruralității din ,,România dodoloață”. Rolul evenimentelor gastronomice este de a constientiza hrana ca sustenabilitate, modul în care gospăodăria rurală își drămuia resursele și modele din trecut care ar putea fi adaptate astăzi pentru reducerea risipei alimentare inexistente, odată, în mediul rural din România.
Dorim să marcăm ziua de 1 decembrie și prin asemănările gastronomice din regiunile istorice. Cinstim pe cei care au generat statul unitar român prin recuperarea elementelor identitare care se găseau ,,de la Nistru pân la Tisa”, de la Dunăre la Crișuri, în tot arcul carpatic, în dealurile de vest și subcarpatice, în podișuri, lunci și câmpii. Vom avea ateliere educaționale, curatorierea perioadei unirii și asumarea unirii de etniile conlocuitoare. Vă așteptăm în fabulosul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o parte din conducerea instituției la cârma ofertei culturale! Merită să ne călcați pragul!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA
Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din peste, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească. Încercăm astfel să conștientizăm populația de consumul sustenabil al peștelui de apă dulce, mai rar utilizat în restaurant sau în gospodăria proprie. Vom comunica vizitatorilor toate rețetele tradiționale, dar și ce ingrediente sunt folosite, inclusiv produsele conservate din grădina Muzeului ASTRA. Acest atelier gastronomic se va derula până la epuizarea porțiilor.
Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanți. În același cadru, vom organiza un atelier de pregătire a cărnii de Mangalița pentru afumat. Vom face cârnați, carne la borcan (garniță) jumări și slănină pentru consuervare / afumare, toate din carne de porc din rasa Mangalița.
De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument functional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, între orele între orele 11.00-15.00, vom face mere coapte la cuptor și vom servi vizitatorii cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici vom amenaja și un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor.
Vineri, 2 decembrie, se va găti cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnaț prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.
Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de țară.
În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10.00 – 16.00, Muzeul ASTRA organizează un atelier educational dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta va avea loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918. Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX.
Accesul se va face în baza abonamentului sau biletului de intrare în Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
98Circulația pe pod se închide complet 7 zile
12 luni agoCirculația pe podul peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia se închide complet în perioada 7-14 iunie
Circulația este restricționată datorită avasării lucrărilor de modernizare și extindere a podului pentru Cibin de pe șoseaua Alba Iulia. După mutarea rețelelor de utilități din zona de lucru și demolarea părții de pod dinspre str. Maramureșului, următoarea etapă este consolidarea părții din aval a podului, cu palplanșe metalice. Aceste palplanșe au rolul de a întări fundația existentă a acestei părți de pod, fiind primul pas în consolidarea structurii acestuia.
Circulația rutieră se închide total pe pod, în perioada 7 iunie (ora 9.00) – 14 iunie.
Rute ocolitoare recomandate de Primăria Sibiu, în funcția de direcția de deplasare:
• Drumul peste Câmpșor, între strada D. Cantemir din cartierul Ștrand și str. Rozmarinului din cartierul Turnișor. În acest context reamintim că prioritate în trafic în Piața Iancu de Hunedoara au cei care circulă pe ruta drum Câmpșor – str. Rozmarinului – Piața Iancu de Hunedoara, iar șoferii care circulă dinspre str. Gh. Asachi trebuie să cedeze trecerea. De asemenea, s-a stabilit ca traseu cu prioritate str. Dimitrie Cantemir – drum Câmpșor, iar traficul care se deplasează dinspre str. Islazului va respecta semnul de “cedează trecerea”
• Str. Autogării – Distribuției – strada Lemnelor – str. Mihail Kogălniceanu/str. Reconstrucției. Reamintim că în perioada lucrărilor la pod, pe str. Lemnelor se circulă în sens unic, dinspre strada Distribuției spre strada M. Kogălniceanu/Reconstrucției
• Str. Malului – pod Neculce – strada Metalurgiștilor
• Centura ocolitoare a Sibiului
Circulația pietonilor peste pod, se poate face pe trotuarul de pe partea dinspre str. Malului.
Ce lucrări s-au efectuat la pod până acum, în prima lună de șantier: rețelele de utilități (apă, canal, gaz și telecomunicații) s-au deviat din zona podului pentru a permite realizarea lucrărilor de modernizare și extindere a acestuia; s-a demolat podul din amonte aproape în totalitate, lucrându-se în prezent la demolarea fundațiilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
145Floriile – Intrarea Domnului în Ierusalim
2 ani agoFloriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim este primul praznic Împărătesc cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc. Se sărbătorește cu 7 zile înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim, înainte de Săptămâna Patimilor.
Floriile din trecut până în zilele noastre
De cele mai multe ori, termenul Florii este legat de mitologia romană, crezându-se că ar proveni de la Flora, zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. În cinstea ei erau organizate serbările de primăvară numite Floralia, care se desfășurau în luna aprilie. Pentru că popoarele păgâne au fost convertite la noua religie, se presupune că Biserica ar fi dat un alt conținut acestei sărbători, un conținut legat de Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și de înnoire a lumii prin Jertfa și Învierea Lui din morți.
Există specialiști care susțin că, din punct de vedere etimologic, numele de Florii este simplul plural al substantivului floare, afirmație susținută și de vechile cărți de cult, precum Cazania lui Varlaam din anul 1643 sau Liturghierul de la București, din 1680. Acestea au tradus din limba slavonă veche pericopa evanghelică numită „Nedĕlia țvĕtnaia”, care se citea de praznicul Intrării Mântuitorului în Ierusalim, prin „Duminica Florilor”.
În cea de-a doua jumătate a secolulul al XIX-lea, substantivul la plural – „Florii” – a fost din ce în ce mai des utilizat, la început în textele literare, iar mai apoi în cărțile de cult, intrând în vocabularul uzual al vorbitorilor și în numeroase locuțiuni și expresii.
Floriile în siguranță
Bisericile sunt pregătite pentru ca oamenii veniți la Slujbă să fie în siguranță și normele de distanțare să fie respectate.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
144