Cursa 2×2 în Munții Făgăraș

Cursa montană extremă atrage alergători de elită și la a XI-a ediția

Cursa este renumită la nivel internațional pentru dificultatea traseelor, dar și frumusețea lor. 2X2 Race traversează cele mai înalte trei vârfuri din România: Moldoveanu, Negoiu și Viștea Mare. Organizatorii UTMB (Ultra Trail du Mont Blanc), cea mai importantă competiție de profil din lume, Chamonix-Mont Blanc, consideră 2X2 Race drept o cursă de calificare pentru acest ultramaraton montan.

Pe 19 august, concurenții înscriși vor lua startul de la Bâlea Lac și se vor întrece într-o cursă care se desfășoară integral la altitudinea de peste 2000 m, calitate ce o califică drept ultra sky marathon – singurul maraton de acest gen din România, și printre puținele din Europa.

“Traseul 2X2 este neschimbat de 11 ani și urmează marcajul turistic de creastă, bandă roşie. Singura porțiune unde se trece din poteca principală într-un traseu secundar este de pe Viștea Mare (al treilea cel mai înalt vârf din România) către Vf. Moldoveanu (cel mai înalt punct geografic din țară). Cursa adună anual la start sportivi determinați și pregătiți să înfrunte diferențe de nivel mari, la cea mai înaltă altitudine din țara noastră. Și anul acesta avem parte de participare internațională și suntem curioși să vedem cine va urca pe podium.” declară Florin Băraș, unul dintre organizatorii 2X2 Race.

Cursa este formată din două categorii, fiecare dintre cele două fiind alergate într-o singură etapă, cu limite intermediare și finale de timp.

X2 – o cursă spectaculoasă atât prin prisma traseului abordat, cât și a diferenței uriașe de nivel (1900 m D+) raportată la lungime (18 km). Concurenții înscriși la această probă vor alerga pe unele dintre cele mai tehnice trasee din Carpați, atingând al doilea cel mai înalt vârf din românia, Vf. Negoiu (2535 m). Timp final: 10 ore.

2X2 – o cursă pe cât de impresionantă, pe atât de tehnică. Traseul are o lungime de 45 km și 4200m diferență pozitivă de nivel, și străbate cele mai înalte trei vârfuri din România, din spectaculoasa creastă a Făgărașului: Moldoveanu (2544m), Negoiu (2535m) și Viștea Mare (2527 m). Timp final 14 ore.

Înscrieri și condiții de participare

Înscrierile pentru cele 2 curse mai sunt deschise până pe 31 iulie, pe site-ul www.2x2race.ro. Fiind o competiție extrem de dificilă, dedicată alergătorilor experimentați, concurenții trebuie să îndeplinească următoarele condiții pentru a putea fi admiși:

  • Pentru a se putea înscrie la 2X2, concurenții trebuie să fi terminat 2X2 anul trecut sau să fi terminat în jumătatea superioară a clasamentului, cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă de minim 35 km lungime și 1500 m diferență pozitivă de nivel.
  • Pentru a se putea înscrie la X2, trebuie să fi terminat 2X2 sau X2 anul trecut sau să fi terminat cu cel mult 18 luni înainte de start, cel puțin o cursă de minim 15 km lungime și 1000m diferență pozitivă de nivel, cursă desfășurată în zona montană.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top