Copiii trebuie să poarte centura de siguranță! Nu ca în VIDEO!

Copiii – victime sigure! Inconștiența poate duce la o tragedie!

Miercuri, în jurul orei 12, pe Bulevardul Corneliu Coposu din municipiul Sibiu, a fost văzut în trafic un autoturism care avea pe locul din dreapta față un copil. Mai mult decât atât, copilul stătea atârnat înafara autovehiculului. Pe timpul deplasării până pe strada Calea Gușteriței, copilul a stat ieșit pe geam, uneori chiar și cu jumătate de corp. Toare aceste aspecte au fost filmate și fotografiate de un alt participant la trafic.

 

Ce prevăd normele rutiere?

Pentru siguranța tuturor în traficul rutier, principalele aspecte de care conducătorii auto trebuie să ţină seama sunt următoarele:

Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;

Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;

Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate de producător.

Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de deplasare a autovehiculului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.

Ce riscă șoferii care nu respectă aceste reguli?

Nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz: 2 sau 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare.

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul şi tractor agricol sau forestier de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte amendă.

Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate: 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare

Nnerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă: 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare.

Punctul amenda este 145 de lei.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top