Concurs dedicat elevilor rromi, la Sibiu în 2024

Concursul „Istoria și tradițiile rromilor”, faza națională – pentru prima dată la Sibiu

Concursul organizat de către Inspectoratul Școlar Județean Sibiu și finanțat de către Ministerul Educației, are loc în perioada 19.04 – 22.04.2024. Este pentru prima dată când în județul Sibiu se organizează un concurs național dedicat elevilor care aparțin naționalității rrome și care studiază disciplina „Istoria și tradițiile rromilor” ca parte integrantă a curriculumului național.

”Sunt așteptați 40 de elevi ce studiază în clasele VI-XII, calificați din 27 de județe ale țării, precum și 9 membrii ai Comisiei Naționale, cei care se vor ocupa de elaborarea subiectelor și evaluarea lucrărilor. Cazarea elevilor și a profesorilor însoțitori, precum și proba scrisă se va desfășura la Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu.”, transmit organizatorii.

Județul Sibiu este reprezentat de către doi elevi care participă la acest concurs, ambii din Școala Gimnazială Buzd, comuna Brateiu: Cercea Juan Miguel (clasa a VI-a) și Țiglar Alexandru Florin (clasa a VII-a), pregătiți de domnul profesor Rotar Mihai Claudiu.

Programul acestui concurs va debuta vineri, 19.04.2024, la ora 17:00, cu festivitatea de deschidere, ce va avea loc în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A. Festivitatea are invitați de seamă, atât din județul și municipiul Sibiu, cât și din țară (prof. univ. dr. Gheorghe Sarău – Universitatea din București, deputat Cătălin Zamfir Manea, Zoltan Kallos – secretar de stat în Ministerul Educației, Marian Daragiu – subsecretar de stat în Ministerul Educației, Iulian Paraschiv – președinte al Agenției Naționale pentru Rromi).

Duminică, 21.04.2024, este programată o excursie a participanților la Dumbrăveni (fost Ibașfalău), unde s-a citit declarația care a primit numele de „Supplex Libellus Zinganorum” (Memoriul Marii Adunări Naționale a Romilor), și la Brateiu, unde se află cea mai închegată comunitate de rromi tradiționali.

Festivitatea de premiere v-a avea loc luni, 22.04.2024, de la ora 9:30, tot în sala festivă a Bibliotecii Județene „Astra” Sibiu, corpul A.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top