Cisnădie: de la 4.88 la 5.4
Orașul Cisnădie urcă de la 4.88/1000 de locuitori cât înregistra duminică, la 5.4/1000 de locuitori. În continuare, cea mai mare rata de incidență o are comuna Tilișca, luni înregistra 6.89/1000 de locuitori. Municipiul Sibiu a ajuns la 4.49/1000 de locuitori. Tot cu o rata de peste 4 la mia de locuitori se înregistrează în Șura Mică și Șelimbăr.
Peste 3/1000 de locuitori se înregistrează în Târnava, Ocna Sibiului, Cârțișoara și Porumbacu de Jos.
Rata de incidență cumulată la nivelul județului Sibiu este de 2.92/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, față de 2.83 cât era duminică.
În această dimineață, la ora 08:00 erau spitalizate un număr de 321 de persoane, dintre care pe ATI 38 adulți și 2 minori. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 218 de teste.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Spitalul Județean are nevoie de sânge și plasmă hiperimună
2 ani agoSpitalul Judeţean de Urgenţă Sibiu și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu solicită sprijinul populaţiei
A dona înseamnă a “a dărui un bun”. Cel mai de preț dar este șansa la viață! Spitalul Județean Sibiu face un apel populație să doneze sânge și plasmă. Prin acest mic gest, cei care aleg să doneze, dăruiesc speranță celor aflați în suferință.
Pandemia de Covid-19 a modificat spectrul îngrijirilor medicale de pretutindeni, a schimbat reguli și proceduri chiar și la Spitalul Județean Sibiu. Unitățile sanitare s-au adaptat, s-au împărțit în zone „roșii” și „verzi” și au continuat să lupte pentru asigurarea stării de sănătate a populației. Un lucru este însă cert: nevoia de donatori rămâne neschimbată.
Activitatea de donare are însă acum noi dimensiuni: pe lângă donatorii de sânge, este nevoie și de cei care, după ce au trecut prin infecția cu Sars-Cov-2, pot dona plasmă.
”Mesajul nostru este, în egală măsură, pentru toți cei care pot și doresc să doneze: avem nevoie de voi!”, transmit reprezentanții SCJU Sibiu
Este nevoie de sânge
La un an de la pandemie, activitatea de donare de sânge este esențială, pentru ca spitalele să-și poată onora misiunea: salvarea cât mai multor vieți omenești. Sunt pacienți care trebuie operați de urgență, iar sângele le poate salva viața. Lipsa de donatori poate duce la pierderea de vieți omenești.
„Având în vedere că în ultima săptămână a scăzut numărul donatorilor și a crescut numărul de cereri de produse sanguine vrem să reamintim populației județului Sibiu că în continuare bolnavii internați au nevoie de transfuzii de sânge și le transmitem rugămintea să ne susțină, așa cum au făcut-o în nenumărate rânduri”, declară dna Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu.
Donează plasmă, ajută-ți aproapele
Spitalul Județean de Urgență Sibiu este un centru autorizat de Ministerului Sănătății pentru Programul de tratament monitorizat al pacienților critici cu COVID-19 cu plasmă recoltată de la donatori vindecați. În acest sens spitalul deține un echipament de plasmafereză care se află în custodia Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu unde se pot prezenta potențialii donatori.
Terapia cu plasmă hiperimună recoltată de la convalescenții COVID-19 este folosită, în urma unei decizii exclusiv medicale, pentru a crește șansele de vindecare a pacienților cu forme grave ale infecției cu coronavirus. Pentru ca pacienții din toate centrele să poată beneficia de acest tratament este însă nevoie de cât mai mulți donatori de plasmă.
„Ca urmare, facem un apel către pacienții vindecați de COVID -19, care sunt potențiali donatori de plasmă hiperimună, să facă acest gest și să contribuie la lupta împotriva pandemiei. Și persoanele vindecate de COVID-19 sunt așteptate să doneze plasmă. În acest sens menționăm că s-a recoltat plasma COVID până in prezent de la 63 de persoane prin afereza și de la 374 persoane prin donare normală de sânge .S-au expediat 79 unități în județul Sibiu și 142 unități altor județe până în prezent”, a adăugat dna Livia Mareș.
Puteți dona plasmă dacă respectați următoarele criterii:
- donarea se va face la cel puţin 14 zile de la dispariţia completă a simptomelor şi cel puţin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
- intervalul între două donări de plasma să fie de minimum 2 săptămâni;
- bilet de externare sau decizie de izolare, test PCR pozitiv, test de anticorpi anti-SARS-COV 2 pozitiv
- încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei.
Toți cei care vor și pot să doneze sânge sau plasmă sunt așteptați de luni până vineri, între orele 8.00 – 13.00, la Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu situat în Spitalul Județean de Urgență Sibiu.
IMPORTANT DE ȘTIUT!!!
Decizia de aplicare a procedurilor de plasmafereză cu plasmă umană hiper-imună pentru pacienții COVID-19 pozitivi este una medicală, fiind luată după analizarea tuturor opțiunilor de tratament și în funcție de compatibilitatea pacienților, nefiind o obligație.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.
273Tilișca se pregătește de carantină! Municipiul Sibiu a trecut de 4/1000 de locuitori
2 ani agoTilișca – ultimele ore de circulație liberă
Locuitorii comunei Tilișca urmează să afle data de la care intră în carantină. Direcția de Sănătate Publică a efectuat analiza de risc și a transmis-o Institutului Național de Sănătate Publică pentru acordarea avizului de carantină zonală, urmând ca în funcție de răspunsului INSP, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, să se întrunească și să adopte măsurile care se impun.
S-a făcut acest demers pentru că rata de incidență raportată la 1000 de locuitori în comuna Tilișca a ajuns la 6.2. Este cea mai mare cifra care se înregistrează în județ.
Municipiul Sibiu are astăzi o rata de incidență de 4.21/1000 de locuitori, situânduse imediat după Tilișca, în lista localităților cu cazuri de infectare cu SARS-CoV2. Orașul Cisnădie ocupă locul al treilea cu o rata de 4.08/1000 de locuitori. Lista continuă cu: Șelimbăr – 3.66, Șura Mică – 3.64, Orlat – 3.6, Ocna Sibiului – 3.42 și Târnava – 3.22. 10 localitâți din județul Sibiu nu înregistrează niciun caz de Covid19.
Rata de incidență cumulată la nivelul județului Sibiu este de 2,63/1000 de locuitori.
2 minori și 37 de adulți sunt internați în Secțiile ATI din județ
În această dimineață erau spitalizate 280 de persoane, dintre care pe ATI 37 adulți și 2 minori. La nivelul județului Sibiu în ultimele 24 de ore s-au efectuat 770 de teste.
Peste 25.000 este cuantumul amenzilor din ultimele 24 de ore
În urma controalelor efectuate, polițiștii sibieni au aplicat 115 sancțiuni contravenționale în valoare de 19.000 de lei, dintre care:
- 2 sancțiuni contravenționale în valoare de 7.000 de lei aplicate pentru nerespectarea măsurii carantinei. Este vorba despre doi tineri, unul în vârstă de 18 ani, din Copșa Mică, sancționat cu amendă în valoare de 5.000 de lei, respectiv un alt tânăr în vârstă de 19 ani, din Tălmaciu, sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei, ambii reveniți din străinătate;
- 1 sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei, aplicată unui operator economic cu punct de lucru în localitatea Rășinari (restaurant), pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la programul de funcționare;
- 1 sancțiune contravențională în valoare de 2.000 de lei aplicată unei tinere în vârstă de 18 ani, din Tălmaciu, pentru organizarea unei petreceri;
- 91 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea măsurii privind portul măștii de protecție;
- 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 4.500 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație.
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Tălmaciu au identificat 6 tineri care participau la o petrecere într-un imobil de pe raza localității Tălmaciu. Organizatoarea, o tânără în vârstă de 18 ani, a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei. De asemenea, în urma verificărilor desfășurate de către polițiști pentru stabilirea identității persoanelor participante, s-a constatat că unul dintre tinerii prezenți, în vârstă de 19 ani, din Tălmaciu, nu a respectat măsura carantinei, acesta fiind sancționat cu amendă în valoare de 2.000 de lei. Totodată, ceilalți patru participanți au fost sancționați contravențional cu amenzi în valoare de 500 de lei fiecare pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea.
Polițiștii Secției de Poliție Rurală Șelimbăr, au constatat că un operator economic cu punct de lucru în localitatea Rășinari, a prelungit programul de lucru al unității peste ora 22:00. În incintă se aflau 10 persoane, care au fost sancționate cu avertisment pentru nerespectarea măsurilor privind deplasarea. De asemenea, administratorul societății a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.000 de lei pentru nerespectarea programului de funcționare al unității instituit pentru perioada stării de alertă.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Foto: captură Google Maps
252HoReCa: limitare, distanțare, … desființare!?
3 ani agoHoReCa – ce trebuie să știi
Conform Hotărârii nr. 49 din data de 13.10.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, activitatea cu publicul a operatorilor economici din HORECA, care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, se desfășoară astfel:
- fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
- fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
- este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori.
De asemenea, activitatea HORECA(restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare) se desfășoară astfel:
- fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;
- fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06.00-23.00, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
- doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități în județele/localitățile unde, acolo unde este depășită incidența de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
În situația în care activitatea operatorilor din sectorul HORECA este restricționată sau închisă, se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, care nu se consumă în spațiile respective.
Prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
384