Campania Antifumat a spitalului TBC, ediția 2023, a început

Campania Antifumat a debutat cu consilierea elevilor de la Liceul Ghibu

Campania antifumat, inițiată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, a ajuns la cea de-a șasea ediție. Intitulată „Luna mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor”, a debutat marți, 2 mai, cu o acțiune de conștientizare a elevilor de la Liceul „Onisifor Ghibu”, derulată împreună cu reprezentanți ai Centrului Antidrog Sibiu.

În premieră, anul acesta medicii pneumologi ai spitalului vor participa la orele de consiliere a liceenilor, însoțiți de specialiști din cadrul Centrului Antidrog, în baza unui parteneriat încheiat cu scopul conștientizării populației cu privire la efectele nocive pe care țigările și alte droguri le au asupra sănătății.

„Ne dorim ca semnalul de alarmă pe care îl tragem cu privire la bolile care au ca principal factor de risc fumatul să fie cât mai puternic și să conștientizăm cât mai mulți oameni referitor la consecințele dezastruoase pe care atât țigările, cât și celelealte droguri le au asupra sănătății. Astfel, sperăm ca acțiunile comune pe care le realizăm împreună cu experții Antidrog vor ajuta cât mai mulți tineri fie să renunțe la fumat, fie să înțeleagă cât de periculos este consumul de tutun”, spune dr. Lavinia Danciu, medic pneumolog și Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Potrivit calendarului, campania presupune pe parcursul lunii mai, prezentări antifumat în liceele sibiene. Acestea sunt programate după cum urmează: Liceul Onisifor Ghibu Sibiu – MARȚI, 2 MAI 2023,  orele 12:00 – 13:00; Liceul Pedagogic – JOI,  4 MAI  2023 , orele 13:00 – 14:00; Liceul Constantin Noica – MARȚI, 9 MAI 2023, orele 12:00 – 13:00; Liceul de Artă Sibiu – JOI, 11 MAI  2023, orele 12:00 – 13:00; Liceul Economic Sibiu – MARTI, 16 MAI 2023, orele 12:00 – 13:00; Colegiul Agricol Sibiu – JOI, 18 MAI 2023, orele 12:00 – 13:00; Liceul Avram Iancu Sibiu – JOI, 25 MAI 2023, orele 12:00 – 13:00; Liceul Brukenthal Sibiu – LUNI, 29 MAI 2023, orele 12:00 – 13:00.

Campania antifumat vine cu spirometrii și medicație antifumat gratuite

Pe lângă prezentările în licee, pe parcursul „Lunii mai, luna de conștientizare a efectelor fumatului asupra sănătății plămânilor” vor fi organizate în locații publice și sesiuni de spirometrii gratuite, în cadrul cărora cetățenii vor avea parte de o evaluare a capacității funcționale a plămânilor și consiliere în vederea renunțării la fumat. Ulterior, persoanele care doresc să renunțe la fumat, pot primi și medicație gratuită, în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu – Dispensar (în limita medicamentelor achiziționate din donații și sponsorizări).

Campania de anul acesta are următorul program: Vineri, 5 mai 2023, orele 10:30 – 12:30, în Aeroportul Internațional Sibiu; Vineri, 12 mai 2023, orele 10:00 – 13:00, în Mall Promenada Sibiu; Vineri, 19 mai 2023, orele 10:00 – 13:00, în Mall Shopping City Sibiu.

Marșul Sănătății Plămânilor, împreună cu sportivi, pe pietonala Bălcescu

Tot în campania curentă, în data de 16 mai 2023, orele 14:00, pe traseul Farmacia 24 – strada Nicolae Bălcescu – Piața Mare, retur, se va desfășura Marșul Sănătății Plămânilor, desfășurat în parteneriat cu Asociația Crucea Roșie Sibiu, în cadrul căruia cetățenii vor primi atât mere, în schimbul țigărilor pe care sunt dispuși să le cedeze, cât și pliante informative cu privire la beneficiile renunțării la fumat.

La Marș vor participa în acest an și echipe sportive, exemplul sportivilor reprezentând un model de stil de viață sănătos, cu scopul de a încuraja renunțarea la fumat și adoptarea unei conduite cât mai benefice pentru sănătate. De asemenea, în campania din luna mai, alături de sportivi vor mărșălui angajați ai spitalelor, elevi, studenți, voluntari din cadrul ONG-urilor etc.

Totodată, și în campania din 2023 sunt invitați să ni se alăture toți cetățenii care susțin adoptarea unui stil de viață sănătos, fără fumat, pentru o sănătate mai bună și un mediu mai curat.

„Prevenția și renunțarea la obiceiurile care ne fac rău sunt soluția pentru o populație mai sănătoasă, mai educată, care să decidă în baza unor informații oferite de specialiști. Ne dorim ca prin acțiunile pe care Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu le derulează an de an să reușim să ajutăm cât mai multe persoane să renunțe la obiceiul fumatului, salvându-și astfel sănătatea. Sperăm ca medicii noștri pneumologi, împreună cu partenerii din cadrul mai multor instituții și asociații să reușească să sprijine un număr cât mai mare de oameni să renunțe la țigări”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are inițiativa acestei acțiuni de conștientizare a populației cu privire la consecințele negative pe care fumatul le are asupra sănătății, în condițiile în care majoritatea afecțiunilor pulmonare ale pacienților noștri au drept cauză consumul de tutun. De altfel, s-a demonstrat că 90% din decesele prin cancer pulmonar sunt provocate de fumat. Tocmai de aceea, pentru noi reprezintă o prioritate și prevenția, componenta de educare a populației, nu doar tratarea bolnavilor. În condițiile în care fumatul ucide zilnic 70 de români, considerăm că este nevoie de o informare sporită pentru reducerea numărului de fumători.

Campania se află la cea de-a VI-a ediție și se va derula pe parcursul a 4 săptămâni, în perioada 1-31 mai.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top