Căldura pământului – atelier meșteșugăresc de căhlărit și construcție sobe din cahle
Căldura pământului a avut loc în 13 octombrie, între orele 10.00 – 17.00, în Muzeul în aer liber, Gospodăria din Șeica Mică.
Comșa Antal este un meșter sobar din județul Sibiu, care a amenajat un atelier de căhlărit la Gospodăria de viticultor sas din Șeica Mică, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Meșterul făurește cu mâinile sale, prin metode tradiționale, sobe din cahle folosind cărămidă mică, nisip și lut.
Mai dând câte o mistrie peste sobă și îmbinând piesă cu piesă, meșterul sobar Comșa Antal ne spune cum a învățat meseria de a oferi ,,una dintre cele mai bune călduri”.
Demonstrațiile live făcute de sobar în timpul atelierului Căldura pământului.
Evenimentul face parte din programul Animă ASTRA!, proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
2 drumuri județene calamitate vor fi consolidate de CJ Sibiu
4 ani agoDrumuri județene afectate de precipitațiile abundente
Cele 2 drumuri județene sunt DJ 142 J Șeica Mare – Șeica Mică, pe tronsonul cuprins între km 0+800 – km 0+90, și DJ 106 E, între localitățile Tilișca și Rod, pe tronsonul de la km 24+900 – km 25+000, afectate de precipitațiile abundente periodice, vor fi refăcute în acest an.
Consiliul Județean Sibiu a emis ordinele de începere a proiectării lucrărilor, după ce, în urma încheierii procedurii de achiziție, au fost semnate contractele de proiectare și execuție:
• pentru refacerea DJ 142J, km 0+800 – km 0+900, contractul va fi derulat de asocierea PRODIAL SRL și GG TEHNIC PROIECT SRL, valoarea acestuia ridicându-se la suma de 2.213.126,72 cu TVA. Durata contractului este de 7 luni, din care o lună pentru proiectare și 6 luni pentru lucrările de execuție.
• pentru DJ 106 E, între Tilișca și Rod, contractul va fi executat de asocierea PROMPT VSP SRL – ZENIT PROIECT & CONSULT SRL, valoarea acestuia fiind de 663.835,55 lei cu TVA. Durata contractului este de 4 luni, din care o lună pentru proiectare și 3 luni pentru execuția lucrărilor.
Aceste obiective de investiție ale Consiliului Județean Sibiu se realizează din Fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului pentru refacerea infrastructurii locale afectate în urma calamităților naturale produse în anul 2020, alocate prin HG nr.531/9.07.2020, județul Sibiu primind suma de 4.545.000 lei.
”Siguranța cetățenilor este prioritară pentru noi în toate domeniile pe care le gestionăm, iar deplasările pe drumurile județene trebuie să se realizeze în condiții de siguranță. Aceste două noi investiții pe care Consiliul Județean Sibiu le-a demarat vor contribui la îmbunătățirea infrastructurii rutiere pe două drumuri județene cu important potențial turistic. De îndată ce proiectarea va fi finalizată și vor începe lucrările, voi continua deplasările pe șantier pentru a monitoriza îndeaproape realizarea lor, atât în ceea ce privește calitatea execuției cât și încadrarea în termenele asumate prin contract”, precizează Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
218vaccin.live – Platforma care îți arată locurile disponibile în fiecare județ
4 ani agovaccin.live – proiect făcut din inimă, la Sibiu
Un grup de tineri IT-iști din Sibiu au pus la punct o platformă cu singurul scop de a contribui la eforturile comune privind combaterea și prevenirea pandemiei actuale.
Echipa VACCIN.LIVE a implementat un sistem simplu și eficient de a prezenta, aproape în timp real, informațiile publice referitor la numărul de locuri pentru vaccinare disponibile în centrele de vaccinare într-un mod grafic util, anume prin harta județelor interactivă.
„A fost o necesitate. Atât noi cât și colaboratorii încercam să programăm persoane care se încadrau în categoriile de vaccinare. Am observat că pierdeam foarte multi timp pentru că trebuia să intrăm permanent pe platforma #RoVaccinare ca să vedem dacă sunt locuri libere. De aici a plecat ideea să facem un sistem de notificare să ne anunțe automat dacă a apărut un loc liber, să putem face programarea. ”, Gabriel Cârjea, specialist IT.
Inițial platforma a funționat intern. Mai apoi, tinerii sibieni s-au gândit că această aplicație merită să fie folosită de oricine dorește. Impactul în primele zile a fost redus, dar s-a propagat fără indexare sau promovare plătită.
Persoanele interesate, pot vizualiza prin simpla accesare a site-ului https://vaccin.live în primul rând dacă sunt locuri disponibile, iar în cazul în care nu sunt locuri libere, poate crea o notificare prin E-mail si optional prin SMS.
”VACCIN.LIVE este un serviciu oferit gratuit si nu intenționăm să taxăm utilizatorii pentru serviciul de notificare.”, au declarat it-iștii sibieni.
Programările pentru vaccinarea împotriva COVID-19 se pot face online, pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro, la medicul de familie sau prin intermediul unui call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
753Recensământ de probă în Sibiu și Șura Mare – Se recomandă autorecenzarea până în 16 martie
4 ani agoRecensământ de probă al populației și al locuințelor din România – În 2022 se face pe bune!
Institutul Național de Statistică(INS) va realiza în anul 2022 Recensământul populației și al locuințelor din România. Pentru a verifica modul de organizare și planificare a acestei acțiuni, în perioada 10-31 martie 2021 se va desfășura recensământul de probă. Primăria Sibiu sprijină Institutul Național de Statistică, informând sibienii cu privire la aceste acțiuni.
INS a selectat aproximativ 50.000 de gospodării din toată țara, din municipiul Sibiu fiind selectate 463 de adrese. Lista adreselor selectate din municipiul Sibiu și comuna Șura Mare este publică pe site-ul Direcției Județene de Statistică Sibiu: https://sibiu.insse.ro/recensaminte/recensamantul-populatiei-si-locuintelor-runda-2021/
Persoanelor care locuiesc la aceste adrese au obligația de a participa la acest recensământ de probă care se poate realiza prin două metode. Cea mai indicată fiind autorecenzarea. Autorecenzarea online în perioada 10-16 martie 2021 prin completarea formularului de preînregistrare, pentru membrii gospodăriei, disponibil la adresa: https://rpl.insse.ro/. Auto-recenzarea se va putea realiza de pe smartphone, tabletă, laptop sau PC.
Recenzarea prin deplasarea recenzorilor în teren pentru realizarea interviurilor față-în-față în cazul persoanelor/gospodăriilor unde, din motive obiective, nu s-a putut efectua auto-recenzarea. Atenție!! Recenzorii se vor identifica cu legitimație de serviciu și cu cartea de identitate.
Informațiile colectate prin intermediul chestionarelor individuale vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr.679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem. Datele colectate la această probă nu vor fi făcute publice și nici diseminate în vreun fel.
Participarea și furnizarea de informații corecte și complete fie prin metoda auto recenzării, fie prin intermediul interviului față-în-față cu un recenzor sunt obligatorii.
Refuzul de a furniza informațiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informații incorecte constituie contravenții și se sancționează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei, în conformitate cu prevederile OUG nr. 19/2020 privind organizarea rundei din 2021, modificată și aprobată prin Legea nr. 178/2020.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
445