Bărbatul urca spre cabana Suru
Bărbatul a solicitat sprijinul salvamontiștilor după ce s-a accidentat pe traseul turistic spre Cabana Suru, din munții Făgăraș.
”Victima a suferit o entorsa la membrul inferior drept și nu a mai putut continua deplasarea.”, transmit salvamontiștii sibieni.
Salvamont Sibiu a trimis o echipa de 7 salvatori montani. Aceștia au intervenit pentru acordarea de prim ajutor. După ce victimei i-au fost acordate a fost acordate îngrijirile necesare, aceasta a fost predată echipajului Serviciului de Aambulanță Județean Sibiu.
Conform salvatorilor montani, cauzele care au dus la accidentare au fost: echipamentul neadecvat și condițiile meteo nefavorabile.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Muzeul ASTRA – Un altfel de târg cu 40 de olari din 4 țări
1 an agoMuzeul ASTRA – FRUMOS. CERAMIC. FOLOSITOR. CERAMICA UTILITARĂ. Un altfel de târg al olarilor
Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 28-31 iulie 2022 a X-a ediţie a Târgului Frumos. Ceramic. Folositor . Ceramica Utilitară. Un altfel de târg al olarilor în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Tema din acest an este Ceramica utilitară, iar pe parcursul a trei zile 40 de olari din România, Ungaria, Bulgaria şi Republica Moldova se vor întrece la roata olarului şi vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, reţete tradiţionale. Comisiile de jurizare formate din specialiști în gastronomie, cercetători și muzeografi specializați în ceramică vor desemna cei mai buni olari şi cei mai buni bucătari-olari.
,,Dacă doriţi să cunoaşteţi ceramica utilitară, să aflaţi de ce e bine să gatim în vase de lut, care sunt olarii care au realizat vase frumoase, bine arse, în care mâncarea îşi păstrează în întregime gustul natural, vă invităm în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului! Manifestarea abordează un altfel de târg al olarilor, dezvoltând un concept inovator de derulare a unui târg, a unei conferinţe, a unei expoziții, a unui workshop şi a unor ateliere, cu implementarea segmentelor de olărit, de gătit şi a unei tematici prestabilite, ceramica utilitară.
Aflat la a zecea ediție, condițiile de participare sunt respectate de fiecare olar. Aceștia trebuie să lucreze la roată şi să reproducă în faţa juriului un vas caracteristic ceramicii utilitare, de dificultate mare (ploscă, oală mare, ulcior, cănceu, opaiț, recipient pentru țuică etc.); să prezinte juriului două piese utilitare realizate în atelier şi să gătească în vasele proprii, pe vatră deschisă sau în cuptor, reţete specifice zonei din care provin. Partea aplicată va combina latura expoziţională şi cea comercială cu un grad mare de animaţie culturală.
Din acest an Muzeul ASTRA va acorda Premiul Leș Gábor unui tânăr olar care se va specializa într-un atelier de olărit din județul Sibiu.”, a declarat dr. Karla Roșca, șef secție Muzee pavilionare Muzeul ASTRA.
REPERE DIN PROGRAM
Evenimentul va începe joi, 28 iulie 2022, ora 9.00, în Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului), cu o Conferinţă dedicată Ceramicii utilitare. Organizatorii, prin intermediul unui dialog interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniul ceramicii tradiționale din România, Ungaria și Bulgaria, caută soluții privind schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe despre materialele şi tehnicile folosite, despre marketingul produselor şi evitarea kitsch-ului.
Tot joi, 28 iulie 2022 în Pavilionul Muzeal Multicultural va fi prezentată publicului Expoziția dedicată olarului Leș Gábor (născ. 17 ianuarie 1955 – dec. 4 septembrie 2019, inițiatorul Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Plecat prea devreme dintre noi Leș Gábor este apreciat şi recunoscut în România și Ungaria pentru ceramica minunată pe care a realizat-o. Olarul a reuşit să transforme meşteşugul în artă rafinată, fiind considerat un meșter desăvârșit, înzestrat cu talent și pasiune, bun cunoscător al ceramicii transilvănene, al tehnicilor de realizare a ceramicii din centrele săsești și maghiare.
A fost un colaborator constatnt al Muzeului ASTRA, care a învăţat şi îndrumat meşteri şi a influenţat activitatea unor muzee, fiind conştient de misiunea acestor instituţii de protejare a patrimoniului. A contribuit major la cercetarea, identificarea şi valorificarea colecţiei de ceramică și a patrimoniului cultural imaterial.
Observând interesul din ce în ce mai evident al turiştilor pentru ceramica tradițională, și reintegrarea acesteia în locuinţa și bucătăria contemporană, precum și dorința multora de a găti și servi sănătos, în vase de calitate, vineri, 29 iulie 2022, ora 17.00 în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, la Gospodăria – atelier de olar din Corund, județul Harghita, se va desfășura Workshopul Folositor.
Tradițional și modern în bucătăria contemporană. În cadrul acestuia antreprenori, reprezentanți ai pensiunilor și restaurantelor din Sibiu, specialiști și meșteri olari vor discuta despre sustenabiltatea meșteșugului olăritului, despre tehnici și modele de (re)punere în valoare a vechii ceramici.
Demonstraţiile culinare din cadrul concursului de gătit se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber în 29-30 iulie 2022, începând cu ora 10.00. Olarii-bucătari vor găti, în vase de lut pe vatră deschisă sau în cuptor reţete tradiţionale româneşti, maghiare, bulgărești şi moldovenești precum: Ciorbă de perișoare, Gulaș secuiesc, Jambon de porc cu prune uscate, Linte în vas de lut cu frigărui și sos asortat, Pâine în vas de lut, Carne la țest, Friptură de purcel, Varză cu carne de porc, Ciorbă de pui cu tăiței de casă, Gulaș Paloc, Tocăniță de căprioară, Tocănița olarului cu vin roșu, Tocană de vită cu tarhon și tăiței de spanac etc.
Sâmbătă 30 iulie 2022, începând cu ora 14.00, publicul poate să deguste, până la epuizarea porțiilor: Gulaș cu fasole boabe, iar duminică, 31 iulie 2022, Gulaș cu carne de porc.
În cele trei zile la Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi și ateliere experimentale de decorare, modelare și presare a lutului. Acțiunile educaționale vor viza familiarizarea copiilor şi adulţilor cu meşteşugul olăritului, în care aceştia pot modela lutul la roata olarului, pot presa lutul în tipare sau pot decora vase de ceramică sub atenta îndrumare a meşterilor.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
1106 câini știu deja să descopere ”mirosul” virusului SARS-CoV2
3 ani ago6 câini știu deja să depisteze mirosul specific al unei persoane infectate cu sars cov2
De mai bine de 2 luni, 6 câini sunt antrenați în cadrul Centrului Chinologic Sibiu pentru a semnala mirosul specific pe care o persoană infectată cu SARS-CoV2 îl are.
Inspirați de alte centre de pregătire canină din lume, polițiștii sibieni au construit un laborator de antrenament pentru câini și conductorii lor.
„Este un proiect de cercetare pilot, cu caracter de unicitate în România. A început în vara anului trecut, când am fost inspirați de rezultatele pe care le-au obținut autoritățile din Emiratele Arabe Unite și ulterior din Franța, Finlanda și Germania. … Am început proiectul cu șase exemplare canine – patru sunt tineret canin și două sunt adulte (cinci sunt din rasa ciobănesc german și unul este ciobănesc belgian), toate provenind din Centrul Chinologic Sibiu”, a declarat Leonard Bâlă, șeful Centrului Chinologic Sibiu.
Eșantioanele cu „mirosuri” sunt prelevate atât de la pacienți testați pozitivi cât și de la cei negativi. Prelevarea se face cu un tifon steril care este ținut la sub-braț 20 de minute. Acestea se impregnează cu transpirația care prezintă anumite concentrații de sulfiți și alte substanțe specifice.
Câinele este antrenat să recunoască acel miros specific, chiar dacă persoana a folosit parfum, sau balsamul de rufe este unul puternic mirositor. Până acum rata de eșec este una foarte scăzută la acești câini. Centrele de peste hotare au rata de succes de 94%, în timp ce la Sibiu se dorește depășirea acestui procent.
„E nevoie de foarte multe antrenamente și să fie aduse probe noi, să fie schimbate capacele, în așa fel încât câinele să nu memoreze un miros specific al unei singure persoane.” – Silviu Stan, instructor și liderul echipei de dresaj.
În perioada următoare, cei 6 câini urmează să înceapă munca pe Aeroportul Internațional Sibiu și pe alte aeroporturi din țară. Dacă dau rezultate pozitive în teren, alți căței alături de partenerii lor se vor antrena la Centrul Chinologic Sibiu.
Despre aceste antrenamente care se desfășoară la Sibiu, s-a aflat joi, 11 februarie când la Centrul Chinologic au venit în vizită Ministrul de Interne și Ministrul Apărării Natționale. Despre această vizită am scris aici.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
393Baia Populară. 53.000 de clienți, după renocare
1 an agoBaia Populară, 1 an de la renovarea completă
Baia Populară Sibiu s-a transformat într-o adevărată bijuterie a orașului, după renovarea completă a clădirii și dotarea acesteia. Redeschiderea a avut loc în data de 6 iulie 2021, într-un an pandemic. Cu toate acestea, interesul sibienilor a fost crescut, iar numărul vizitatorilor a fost mereu la maximul admis, chiar și în perioadele cu restricții.
Accesul la serviciile oferite de Baia Populară se face pe bază de programare. Astfel, de la deschidere, din data de 6 iulie 2021 până în prezent, au fost înregistrate 48.689 de programări la care se adaugă alți 4.500 de clienți care au beneficiat de serviciile Băii Populare fără o programare, fiindu-le permis accesul în limita locurilor disponibile. Astfel, în total, în primul an de la redeschidere, peste 53.000 de clienți au trecut pragul Băii Populare Sibiu.
Numărul vizitatorilor a crescut constant de la deschidere, iar vârful încasărilor s-a înregistrat în luna martie 2022, după ridicarea tuturor restricțiilor impuse de pandemie.
”Cel mai solicitat este bazinul de înot. Cei care vin aici beneficiază de condiții la standarde moderne: aerul și apa sunt curate datorită unor filtre performante, apa este în permanență la 31°Celsius, iar vestiarele oferă confortul necesar. Cursurile de înot pentru copii sunt foarte căutate, acesta fiind unul dintre serviciile care operează la capacitate maximă.”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
Cele două saune (umedă și uscată) precum și salina cu sare de Himalaya sunt și acestea frecvent folosite de sibieni. La fel și sala de fitness dotată cu aparatură de ultimă generație, adaptată și pentru persoanele cu dizabilități. Diferitele tipuri de masaj completează oferta Băii Populare pentru o zi într-un spa modern situat într-un imobil cu o arhitectură și o istorie deosebite, în centrul orașului.
Terasa Băii Populare, o adevărată oază de liniște în mijlocul Sibiului, a fost gazda unor evenimente ca Yoga Day sau Global Wellness Day. De altfel, clienții Băii Populare vor avea parte și de alte evenimente care promovează starea de bine și armonia trup-minte-suflet.
”Baia Populară s-a redeschis anul trecut după renovări capitale. Reabilitarea s-a făcut la cele mai înalte standarde, cu materiale de calitate și finisaje moderne, dar în ton cu caracterul acestui imobil monument istoric. Pentru mai multe detalii despre serviciile oferite, vă invităm să accesați https://www.baiapopularasibiu.ro/.”, transmir reprezentanții municipalității sibiene.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
173