Armindeni în porțile din Șura Mare

Armindeni în ajun de Rusalii

Obiceiul Armindenilor era ţinut în comuna Șura Mare de străbunicii tinerilor de azi. În ajunul pogorârii Duhului Sfânt, feciorii din sat ”plantau” în fața caselor unde locuiai mândrele lor, mesteceni. Copacii au fost aleși din pădurea de lângă sat. Cei mai frumoși sunt puși la bisericile din sat. Apoi, se colindă ulițele până ce toate fetele nemăritate vor avea câte doi mesteceni la poartă.

Tot tradiția spune că, peste noapte, fetele trebuie să păzească armindenii. Există riscul ca aceștia să fie furați sau rupți de anumite persoane invidioase.

”Acest obicei se făcea cu mult timp în urmă. S-a pierdut în decursul anilor. După mai bine de 10 ani am decis să îl facem iar. Sper că prin această activitate de astăzi, ceilalți tineri să își dorească să ducă obiceiul mai departe.”, ne-a declarat Diana Dicoi, o tânără din Șura Mare.

Drept răsplată, feciorii care au adus armindenii la porțile drăguțelor din sat, erau așteptați de familiile fetelor cu mâncare, băutură dar și bani. Armindenul trebuia plătit de tatăl fetei.

”Prin aceast eveniment îmi doresc să inițiez tânara generație să respecte și să urmeze toate tradițiile care au fost în trecut.”, a declarat primarul comunei Șura Mare, Ionuț Maier.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.

 

Scroll to top