Apel disperat
Medicul șef al Secției de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu a făcut un apel pe contul personal de facebook. Doctorul infecționist cere ajutorul sibienilor pentru a se putea realiza circuite separate. Secția de Boli Infecțioase funcționează într-o clădire veche, dar reabilitată. Însă numărul de paturi disponibile sunt insuficiente în acest context pandemic.
”Nu mi-am imaginat ca voi scrie vreodata ca am nevoie de ajutorul vostru, prieteni. O cladire veche, indiferent cat de renovata e, nu asigura circuite normale intr-o pandemie. Asta se intampla cu sectia Boli Infectioase Sibiu, necesitand sacrificarea a 12 paturi pentru pacienti, prentru separarea circuitelor. Daca am avea un modul exterior, ar ramane aceeasi capacitate de spitalizare. Oare ma puteti ajuta?”
După aproximativ o oră de la acest apel pe facebook, s-a găsit o posibilă rezolvare. Cele 3 containere folosite an de an pentru realizarea Atelierului lui Moș Crăciun din Târgul de Craciun pot fi puse la dispoziție, dacă se găsește suprafața necesară acestora.
You Might also like
Video|Foto Risc de avalanșă la Bâlea Lac. Stratul de zăpadă are peste 3 metri
3 săptămâni agoRisc de avalanșă după zăpada așternută în ultimele zile la munte
Serviciul Public Salvamont Sibiu informează că buletinul Nivometeorologic în vigoare vine cu o atentionare de grad 5 din 5 de avalansa, la altitudini de peste 1800 m. La altitudini sub 1800 m avem un gradul 4.
Risc de avalanșă în munţii Făgăraşului şi în zilele următoare. Salvamontițtii sibieni fac următoarele recomandări:
- Pentru prevenirea accidentelor montane,solicităm turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munților Făgăraşului şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă;
- Solicităm turiștilor ca accesul la cabanele din zona turistică Bâlea Lac să se efectueze doar
cu telecabina si sa evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă - Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt
închise.
Stratul de zăpadă la Bâlea Lac măsura în această dimineață 3 metri și 43 de centrimetri. Acesta este cel mai mare strat de zăpadă de pe teritoriul României.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
40Lavinia Danciu este noul director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie
4 luni agoLavinia Danciu, director medical interimar
Lavinia Danciu a fost numită director medical interimar al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, prin dispoziție a președintelui Consiliului Județean Sibiu, doamna Daniela Cîmpean.
Postul a rămas vacant după ce în data de 1 decembrie a expirat mandatul de director medical interimar al domnului doctor Ioan Drăghilă, medic pneumolog în cadrul spitalului, iar domnia sa nu a mai dorit să îi fie prelungit, motivând că dorește să se dedice în această perioadă doar activității medicale.
VIDEO – Interviu Lavinia Danciu
„Am apreciat-o dintotdeauna pe doamna doctor Lavinia Danciu pentru competența și devotamentul cu care își îndeplinește munca de medic. Mă bucur că acum va ajuta echipa pe care o conduc și din poziția de director medical, deoarece este un profesionist desăvârșit și sunt sigur că în această perioadă dificilă va avea o contribuție importantă în gestionarea activității medicale desfășurate în cadrul spitalului.”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Doamna doctor Lavinia Danciu este în prezent și coordonatorul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei din județul Sibiu, fiind angajată a Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu încă din anul 1994.
„Doresc să sprijinim populația din județul Sibiu pentru a trece cu bine peste această perioadă de pandemie. Astfel, vom continua demersurile pentru a ne spori capacitatea de oxigenoterapie, întrucât cazurile care se internează în prezent sunt din ce în ce mai grave și vom depune toate eforturile pentru a oferi servicii medicale cât mai eficiente și prompte tuturor pacienților care ni se adresează”, spune dr. Lavinia Danciu.
Postul a fost scos la concurs din martie
După ce în luna martie a fost organizat concurs pentru ocuparea funcției de director medical, la care nu s-a înscris niciun candidat, unitatea sanitară a început în luna octombrie demersurile pentru organizarea unui nou concurs de ocupare a funcției de director medical.
Conform Metodologiei de organizare și desfășurare a concursurilor/examenelor pentru ocuparea funcțiilor specifice comitetului director din spitalele de sub autoritatea Consiliului Județean Sibiu, în primă fază trebuie organizată comisia de concurs/examen, respectiv comisia de soluționare a contestațiilor, cu cel puțin 10 zile înainte de data publicării anunțului de concurs.
Comisiile de concurs sunt formate din 3 membri: 2 reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu, desemnați prin Hotărâre de Consiliul Județean și 1 reprezentant al Președintelui Consiliului Județean Sibiu, desemnat prin Dispoziție a Președintelui Consiliului Județean Sibiu, precum și din câte un reprezentant ai organizațiilor profesionale și de sindicat, care au rolul de observatori în comisia de concurs/examen.
Până în prezent, în conformitate cu prevederile Art.II din Legea nr. 203/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 cu privire la posibilitatea organizării concursurilor pe durata stării de alertă, prin adresa nr.6466 din 27.10.2020, transmisă către Consiliul Județean Sibiu, s-a solicitat aprobarea scoaterii la concurs a postului de director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Ulterior, prin adresa 1751 din 24.11.2020, transmisă Consiliului Județean Sibiu, s-a solicitat desemnarea a doi reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu și a unui reprezentant al Președintelui Consiliului Județean Sibiu care să facă parte din Comisia de concurs și a doi reprezentanți ai Consiliului Județean Sibiu și a unui reprezentant al Președintelui Consiliului Județean Sibiu, care să facă parte din Comisia de soluționare a contestațiilor.
După ce vor fi desemnați toți membrii Comisiei de concurs și după ce Comisia de concurs va fi avizată de către CJ, vor fi stabilite în ședință de lucru tematica, bibliografia de concurs și temele de proiect.
După constituirea Comisiei, în maxim 10 zile va fi publicat anunțul de concurs.
56Investigații respiratorii complexe pentru pacienții post-Covid. 100 de lei fiecare
2 săptămâni agoInvestigații respiratorii complexe pentru pacienții post-Covid și cei cu alte boli pulmonare
Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu pune la dispoziția populației, începând cu data de 1 aprilie, un program de investigații pulmonare complexe, prin care pot fi depistate disfuncțiile respiratorii. Este vorba despre pletismografia pulmonară și TLCO (Transferul prin membrana alveolo-capilară a monoxidului de carbon). Aceste investigații sunt utile îndeosebi pentru persoanele care au fost bolnave de COVID-19 și au în continuare probleme pulmonare.
”Pandemia de Covid-19 ne-a arătat cât de afectați pot fi pacienții cu boli cronice, inclusiv pulmonare. Aceștia dezvoltă mai frecvent complicații și forme severe de boală. De aceea, este extrem de important diagnosticul precoce al bolilor pulmonare și începerea unui tratament care să prevină progresia bolii. Din păcate și o parte din pacienții care se vindecă de Covid rămân cu simptomatologie – dispnee (respirație dificilă), tuse și oboseală, chiar la eforturi mici. Din nefericire, există persoane care dezvoltă modificări pulmonare severe – fibroză pulmonară. De aceea, Spitalul de Pneumologie Sibiu începe un program de investigații complexe pulmonare, capabile să diagnosticheze aceste disfuncții”, spune dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
Pletismografia pulmonară
Se efectuează la indicația medicului specialist și fac parte din testele respiratorii complexe. Este o investigație neinvazivă care se desfășoară într-o cabină specială, cu pereți de sticlă, prevăzută cu microfon. Astfel pacientul este permanent în contact cu cadrul medical care efectuează investigația. În acest mod, testarea nu are riscuri și se poate opri în orice moment dacă pacientul resimte un disconfort. Durata testării este de aproximativ 15 minute. Contraindicațiile testării sunt starea febrilă, hemoptizia, o afecțiune cardiacă acută. Pacientul NU trebuie să fumeze cu 1 oră înaintea testării și să nu depună efort fizic intens cu 3 ore înainte.
Cu ce diferă de o spirometrie obișnuită?
Se pot măsura proprietățile mecanice ale plămânului și cutiei toracice, se pot face teste de elasticitate și de rezistență la fluxul de aer, se poate determina distribuția intrapulmonară a aerului inspirat și a volumului de aer rezidual rămas în plămâni. Așa se poate cuantifica mai exact severitatea disfuncției pulmonare și supraveghea cu acuratețe rezultatul tratamentului și evoluția. Este o investigație extrem de utilă și necesară în evaluarea pre-operatorie a cazurilor propuse pentru chirurgie. Cu ajutorul ei se pot depista precoce bolile pulmonare restrictive -fibrozele pulmonare primitive sau secundare altor afecțiuni, inclusiv post-Covid, precum și bolile pulmonare obstructive – emfizemul pulmonar.
TLCO
Se efectuează în aceeași cabină ca și pletismografia. Măsoară difuziunea monoxidului de carbon prin membrană alveolo-capilară. Vine în completarea pletismografiei pentru diagnosticarea fibrozelor pulmonare primitive, celor post-Covid, din bolile sistemice (poliartrita reumatoidă, lupus, sclerodermie), sarcoidoză, hipertensiune pulmonară și boli ale cutiei toracice – cifoscolioză.
Investigațiile se fac zilnic, în cadrul Laboratorului de Explorări Funcționale, cu programare.
Fiind investigații la cerere, nu se fac prin contract cu Casa de Asigurarări de Sănătate, ci doar contra cost. Prețul este de 100 lei/pletismografia și 100 lei/ TLCO. Pentru programare, vă rugăm să sunați la tel. 0771 544.108 si 0269.210.979, int.130. De asemenea, vă puteți programa și online, accesand link-ul http://spital-tbc.ro/programari-online/ , Cabinetul Explorări Funcționale.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
47