Africa lui Franz Binder – colecție cu 200 de piese

Africa lui Franz Binder

Expoziția temporară Africa lui Franz Binder pune în valoare cea mai importantă colecție de etnografie extra-europeană din Muzeul ASTRA, dar și rezultatele cercetărilor recente. Expoziția prezintă în premieră contextul colonial de colecționare a obiectelor din patrimoniul Muzeului de Etnografie Universală ,,Franz Binder”, unitate a Muzeului ASTRA. Africa lui Franz Binder cuprinde aproximativ 200 de piese, cum ar fi: arme (cuțite, arcuri, săgeți, scuturi, lănci), podoabe, obiecte de uz caznic (scaune, pipe), obiecte de cult și instrumente muzicale.

,,Africa lui Franz Binder nu este reprezentativă pentru Africa. Este perspectiva unui bărbat european alb, educat în spiritul vremurilor lui, care a călătorit doar în nord-estul continentului, inițial fără un scop precis, condus de atracția pentru „altă lume” – și a ajuns să se întoarcă, 14 ani mai târziu, ca unul dintre cei mai bogați comercianți europeni care activau în zonă. Este, de asemenea, povestea explorării unor teritorii necunoscute, adânc în inima Africii, și a exploatării relațiilor complexe cu popoarele de acolo. Zona de proveniență a colecției lui Franz Binder rămâne până în zilele noastre una confruntată cu lupte interne și dificultăți de dezvoltare”, a declarat Adriana Avram, curator expoziție.

Vernisajul va fi completat de un live performance al artiștilor Claudiu Fălămaș și Andrei Crețu, plecând de la ideea de bază a expoziției. Africa lui Franz Binder va rămâne la Muzeul ASTRA până în 28 februarie 2022.

Despre Muzeul Franz Binder…

Muzeul de Etnografie Universală Franz Binder a fost înființat în 1993 și este singurul muzeu din România dedicat exclusiv patrimoniului culturilor lumii. Colecțiile vechi, care constituie nucleul muzeului, au fost donate de către călători sași, membri ai Societății Transilvănene pentru Științele Naturii, până în 1907. Ei au călătorit cu diverse ocazii în Africa, Asia, Oceania, Australia sau Nordul Europei și au dorit să contribuie, în spirit științific, la dezvoltarea culturală a Sibiului. În onoarea donației lui Franz Binder, numele său a fost atribuit muzeului de etnografie universală de la Sibiu.
Colecțiile noi cuprind creație contemporană din a doua jumătate a secolului al XX-lea. Aceasta reflectă preocuparea muzeului de ancorare în actualitate și de implicare în tendințele globale de valorificare a patrimoniul culturilor lumii. De la înființare, muzeul a triplat patrimoniul inițial prin achiziții, donații și schimburi de colecții.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top