Aeroportul Internațional Sibiu – bilanțul anului 2021

Aeroportul Internațional Sibiu – peste 284 de mii de pasageri în 2021

În anul 2021, marcat în continuare de provocările generate de apariția pandemiei de COVID-19, traficul aerian la Aeroportul Internațional Sibiu a înregistrat o redresare parțială, datorată și diversificării oportunităților de călătorie disponibile de la Sibiu, rutele nou lansate în anul 2021 susținând dezvoltarea traficului de pasageri.

Numărul total de pasageri înregistrați în trafic, în 2021, la Aeroportul Internațional Sibiu a fost de 284.365 pasageri, din care 277.629 pasageri îmbarcați – debarcați pe cursele de transport aerian comercial, cu o creștere de 24,81%, față de anul 2020. În ceea ce privește numărul total de mișcări de aeronave în anul 2021 a fost de 4.796, din care 3.432 mișcări curse comerciale, înregistrându-se un număr semnificativ în creștere al acestora, respectiv de 39,66%.

Pe Aeroportul Internațional Sibiu și-a lansat operațiunile un nou operator aerian low-cost, operarea primelor sale zboruri de la Sibiu începând cu luna iunie 2021. Pe parcursul anului 2021, acest operator a lansat curse directe spre opt noi destinații: Veneția Treviso, Corfu, Bologna, Billund, Milano Malpensa, Bruxelles Charleroi, Dublin și Liverpool, conectând astfel Sibiul de importante orașe europene. Ryanair este primul operator aerian care a accesat o schemă de stimulare pentru deschidere de noi rute în baza Politicii Comerciale a Aeroportului Internațional Sibiu, aprobată prin Hotărârea nr. 202 din 24 octombrie 2019 a Consiliului Județean Sibiu.

Pe parcursul anului 2021, Consiliul Județean Sibiu, autoritatea tutelară a Regiei Autonome Aeroportul Internațional Sibiu, a încheiat contracte de acordare de ajutor financiar în baza Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității operatorilor aerieni în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19, finanțată de Consiliul Județean Sibiu și aprobată prin Hotărârea nr. 258 din 17 decembrie 2020, susținând astfel operatorii aerieni afectați de pandemia de Covid-19 și, totodată, activitatea aeroportului.

Tot în anul 2021, prin proiectul „Echipamente necesare pentru creșterea nivelului de securitate și siguranţă al pasagerilor pe Aeroportul Internaţional Sibiu – activităţi non-economice”, cofinanțat 2% din bugetul Consiliului Județean Sibiu, 85% din Fondul European de Dezvoltare Regională și 13% din bugetul național, în valoare totală de 37.460.285 lei, au fost achiziționate echipamente ultra-performante care contribuie la creșterea siguranței și securității pasagerilor, creșterea calității serviciilor prestate, precum și la reducerea amprentei de carbon în ceea ce privește activitatea aeroportului.

De asemenea, în luna decembrie 2021, Guvernul României a adoptat schema de ajutor de stat pentru sprijinirea aeroporturilor regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3.000.000 pasageri/an, în vederea depășirii dificultăților financiare cu care se confruntă din cauza crizei generate de pandemia de COVID-19. Astfel, pentru Aeroportul Internațional Sibiu a fost alocată suma de 6.655.000 lei sprijin financiar, în vederea susținerii și asigurării activității aeroportului. Sprijinul financiar acordat aeroportului din Sibiu este rezultatul demersurilor reprezentanților regiei întreprinse cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

„Anul 2021 a fost încă un an al provocărilor apărute în contextul pandemiei COVID-19, în special în industria aviatică. Cifrele anului 2021 indică o ușoară redresare a traficului de pasageri, însă prognozele și starea de fapt ilustrează că și în perioada următoare ne vom confrunta cu oscilații. Va fi necesară susținerea activității operatorilor aerieni și, implicit, a aeroporturilor, prin intermediul instrumentelor viabile de sprijin financiar, care să relanseze traficul aerian și să dezvolte operațiunile de transport aerian disponibile de la Sibiu, de care să beneficieze atât comunitatea din județul nostru și zonele limitrofe, cât și turismul local, alături de întreg mediul de afaceri.”, Marius Gîrdea, directorul Aeroportului Internațional Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top