Premieră pe valea mocăniței
Sâmbătă, voluntarii din Asociația Prietenii Mocăniței alături de președinta CJ Sibiu au inaugurat refacerea trecerii la nivel cu calea ferată îngustă de lângă gara Cornățel. Cum altfel decât prin trecerea simbolică a trenului prin intersecția cu drumul spre Cornățel.
La comanda locomotivei s-a aflat chiar Daniela Cîmpean, care a învățat în câteva minute ce face fiecare manetă și pedală din cabina locomotivei.
Citește aici despre programul mocăniței de pe Valea Hârtibaciului.
La final, președinta CJ Sibiu a declarat că este pentru prima dată când a condus o locomotivă și totodată prima excursie cu o mocăniță. Acesta a fost primul pas spre un parteneriat constructiv între CJ Sibiu și voluntarii dornici să readucă șuieratul locomotivelor pe Valea Hârtibaciului.
Mai multe puteți vedea în materialul video de mai jos.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Red Bull Romaniacs, 26-30 iulie
3 ani agoRed Bull Romaniacs intră în lumea crypto
Red Bull Romaniacs, ajuns la ediția a 19-a, cel mai dificil raliu hard enduro din lume se va desfășura în perioada 26-30 iulie și va începe așa cum o cere tradiția, cu prologul din centrul Sibiului. Gândit sub sloganul In Madness We Trust, raliul din acest an îl va avea la start pe Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar, care a s-a hotărât să debuteze la Red Bull Romaniacs cu o motocicletă proiectată pentru deșert.
În pofida dificultăților din ultimii doi ani și cu un format adaptat condițiilor, Red Bull Romaniacs și-a continuat drumul și a reușit ca în 2020 și în 2021 să ofere pasionaților de motorsport din întreaga lume aceleași imagini spectaculoase cu care s-au obișnuit. Doar anul trecut raliul organizat în România a fost difuzat la posturi de televiziune din peste 50 de țări, cumulând un total de 633 de ore de transmisie.
După pauza forțată de contextul pandemic, o parte semnificativă a celui mai dificil raliu hard enduro din lume revine, și de această dată pare că va fi mai imprevizibil ca oricând. Prologul, show-ul urban de pe Bulevardul Coposu din Sibiu, cel care stabilește ordinea de start pentru prima dintre cele patru zile de off-road, se va desfășura pe 26 iulie, finalele fiind programate să înceapă la ora 17:00.
Primii care intră pe traseu vor fi cei de la clasa Bronze, iar anul acesta spectatorii vor avea parte de o evoluție inedită. Matthias Walkner, câștigător al Raliului Dakar (2018) și dublu campion mondial de rally-raid, participă la această clasă, și nu oricum, ci în șaua unei motociclete KTM 450 Rally Factory, mai precis, același model pe care în ianuarie l-a folosit în deșertul din Peninsula Arabă. Pol Tarres, care a văzut deja cât e de greu cu o motocicletă mare pe traseele sinuoase și abrupte de la Romaniacs, va concura și în acest an cu Yamaha Tenere 700, tot la clasa Bronze.
Red Bull Romaniacs este cea de-a cincea etapă din acest sezon al Campionatului Mondial de Hard Enduro și este cursa cu cele mai multe națiuni prezente la start, peste 50. Vin în Transilvania practicanți de enduro atât din Europa, cât și din țări precum Canada, SUA, Africa de Sud, Noua Zeelandă, Fiji, Guatemala, Mexic, Japonia, Coreea de Sud sau Indonezia. La capitolul cei mai mulți concurenți înscriși, conduce detașat Marea Britanie, de unde vor veni 112 de „romaniaci”.
Raliul a cărui poveste a început în 2004 a devenit renumit în întreaga lume nu doar pentru dificultatea traseului, ci și pentru rezistența și tenacitatea de care ai nevoie ca să ajungi să treci pe sub arcul de sosire de la finalul celor cinci zile de cursă. În fiecare an echipa propune noi surprize, iar de această dată este vorba de o noapte petrecută în stațiunea Rânca, mai precis între a doua și a treia zi de off-road. Datorită acestei incursiuni în județul Vâlcea, se va rula și la peste 2.000 de metri altitudine.
Concurenții clasei Gold (cea mai dificilă din raliu) vor ajunge pe trasee noi pentru ei, iar acest lucru ar putea fi un avantaj atât pentru Manuel Lettnebichler (Germania, KTM), care poate câștiga al patrulea titlu în România,cât și pentru legenda Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna), cel care anul trecut a fost nevoit să se retragă în urma unei accidentări suferite în a doua zi de off-road. În lupta pentru Top 5, îi vom mai vedea pe experimentații Wade Young(Africa de Sud, Sherco), Mario Roman (Spania, Sherco), Alfredo Gomez (Spania) și Taddy Blazusiak (Polonia, Gas Gas).
Trystan Hart (Canada) a făcut o cursă impresionantă anul trecut, terminând pe locul 7 primul său Red Bull Romaniacs și este posibil să-l vedem chiar în lupta pentru podiumul In Madness We Trust. Chris Birch, câștigătorul din 2010 și un rider cu cinci prezențe pe podium, a decis să revină în acest an și va concura la clasa Silver cu o motocicletă KTM 500 exc. Tot la clasa Silver îl vom vedea și pe sătmăreanul Mani Gyenes, singurul endurist din lume cu 18 finișuri din tot atâtea posibile.
Parada Națiunilor la Red Bull Romaniacs
Luni, 25 iulie, 13:30, concurenți din toate țările și de la toate categoriile vor ajunge pe străzile din centrul istoric al Sibiului în cadrul Paradei Națiunilor. Martin Freinademetz, fondatorul raliului, și Andy Fazekas, mastermindul prologului, se vor afla în fruntea clasei Gold, urmată de restul concurenților. Ocazie unică pentru fani, prieteni și echipele de asistență tehnică să-și fotografieze și să-şi filmeze favoriții în locuri emblematice din Sibiu, cum ar fi Podul Minciunilor sau Turnul Sfatului. Parada se va încheia pe Bulevardul Coposu, unde la ora 13:45, concurenții clasei Gold vor face un scurt show pentru media, evoluând pentru prima dată pe obstacolele de la Prolog – acesta va fi urmat de conferința de presă.
Cum poate fi urmărită ediția 2022 – In Madness We Trust
Red Bull Romaniacs oferă în acest an o acoperire mult mai mare a acțiunii din zilele de off-road. Pasionații din întreaga lume vor putea lua pulsul acțiunii datorită imaginilor brute transmise live din locuri spectaculoase de pe traseu. Imaginile live din traseu vor fi comentate de către experți în hard enduro ca Paul Bolton, Darryl Curtis, Craig Stone și Martin Freinademetz.
Prologul de pe 26 iulie și finișul de pe 30 iulie vor fi transmise live pe site-ul competiției și pe canalele de social media, iar cei care vor să fie la curent cu cât mai multe informații din fiecare zi pot urmări secțiunea Live News de pe site-ul raliului, unde o echipă formată din zeci de creatori de conținut urmărește acțiunea de la fiecare dintre cele cinci clase: Gold, Silver, Bronze, Iron, Atom. Cu câteva zile înainte de start, pe site-ul Red Bull Romaniacs vor fi disponibile și coordonatele GPS ale punctelor pentru spectatori din fiecare zi de off-road.
Pentru prima dată Red Bull Romaniacs intră în lumea crypto
O ediție limitată de 2.500 de non-fungible tokens va fi emisă prin intermediul romaniacs.org, Romaniacs devenind astfel pionier în lumea NFT-urilor și a hard enduro-ului. 5% din vânzări sunt direcționate către proiectul caritabil Enduro for Romania și 5% către primii 10 concurenți de la clasa Gold.
Program
Luni, 25 iulie
13:30 Parada Națiunilor – Centru Istoric Sibiu
13:45 Media Show & Conferința de presă – Bulevardul Coposu, SibiuMarți, 26 iulie
07:30 Calificări Prolog – Bulevardul Coposu, Sibiu
16:00 Calificări clasa Gold – Bulevardul Coposu, Sibiu
17:00 Finalele Prolog – Bulevardul Coposu, SibiuMiercuri, 27 iulie
Prima zi de off-roadJoi, 28 iulie
A doua zi de off-road, se ajunge la RâncaVineri, 29 iulie
A treia zi de off-road, se revine în SibiuSâmbătă, 30 iulie
Ultima zi de off-road
11:00 Sosire – Dealul GușterițeiPentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
2051 Decembrie la Muzeul ASTRA
3 ani ago1 Decembrie: gastronomie, educație și interactivitate
1 Decembrie, Ziua Națională a României, la Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, s-a pregătit un program axat pe trei coordonate: gastronomie, educație și interactivitate. Toate activitățile vor fi organizate în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10-15, și vor utiliza resurse interne, în sensul că preparatele vor fi (pre)gătite de angajații muzeului, care vor folosi în acest scop recolta din grădina Muzeului ASTRA.
,,Programul Târgul de Țară, Gradină și Peisaj a prezentat, în premieră, tiparul grădinilor din diverse zone ale României, ceea ce se cultivă în funcție de sezon, modul de valorizare, conservare dar și sustenabilitatea produselor adaptate zonei de proximitate. Din cămara Muzeului ASTRA, noi – angajații Muzeului ASTRA – vom găti pentru vizitatori produse de post sau ,,de dulce”, dar și rețete din perioada interbelică. În acest mod vom marca unitatea și diversitatea ruralității din ,,România dodoloață”. Rolul evenimentelor gastronomice este de a constientiza hrana ca sustenabilitate, modul în care gospăodăria rurală își drămuia resursele și modele din trecut care ar putea fi adaptate astăzi pentru reducerea risipei alimentare inexistente, odată, în mediul rural din România.
Dorim să marcăm ziua de 1 decembrie și prin asemănările gastronomice din regiunile istorice. Cinstim pe cei care au generat statul unitar român prin recuperarea elementelor identitare care se găseau ,,de la Nistru pân la Tisa”, de la Dunăre la Crișuri, în tot arcul carpatic, în dealurile de vest și subcarpatice, în podișuri, lunci și câmpii. Vom avea ateliere educaționale, curatorierea perioadei unirii și asumarea unirii de etniile conlocuitoare. Vă așteptăm în fabulosul Muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, cu o parte din conducerea instituției la cârma ofertei culturale! Merită să ne călcați pragul!”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, manager Muzeul ASTRA
Miercuri, 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, fiind dezlegare la pește, Muzeul ASTRA invită publicul la degustarea unor rețete bazate pe pește de apă dulce din bazinul hidrografic al României. La Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, se va servi crap românesc, borș din peste, plachie și icre de știucă, toate pregătite după un rețetar folosit în bucătăria rurală românească. Încercăm astfel să conștientizăm populația de consumul sustenabil al peștelui de apă dulce, mai rar utilizat în restaurant sau în gospodăria proprie. Vom comunica vizitatorilor toate rețetele tradiționale, dar și ce ingrediente sunt folosite, inclusiv produsele conservate din grădina Muzeului ASTRA. Acest atelier gastronomic se va derula până la epuizarea porțiilor.
Joi, 1 decembrie, tot din și în gospodăria muzeului, la Târgul de țară, se va pregăti supă din carne de rață și friptură de rață cu garnitură de cartofi, varză cu carne de oaie, specifică păstorior transhumanți. În același cadru, vom organiza un atelier de pregătire a cărnii de Mangalița pentru afumat. Vom face cârnați, carne la borcan (garniță) jumări și slănină pentru consuervare / afumare, toate din carne de porc din rasa Mangalița.
De Ziua Națională a României, Muzeul ASTRA organizează un atelier gastronomic la Gospodăria de viticultor din Șeica, monument functional în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici, între orele între orele 11.00-15.00, vom face mere coapte la cuptor și vom servi vizitatorii cu pâine cu untura și ceapă. Tot aici vom amenaja și un atelier interactiv de împletit brățări cu tricolor.
Vineri, 2 decembrie, se va găti cartofi fierți cu moare de varză, mazăre grasă (fasole) cu ceapă rântăluită (pentru cei care postesc) și cârnaț prăjit. Sunt rețete specifice acestei perioade, dar și zonelor rurale din România, produsele fiind din grădina Muzeului ASTRA.
Toate preparatele vor fi asezonate cu o pâine proaspătă, făcută pe vatra cuptorului de la Târgul de țară.
În perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, între orele 10.00 – 16.00, Muzeul ASTRA organizează un atelier educational dedicat vizitatorilor de toate vârstele. Acesta va avea loc la Școala din Ticera și pe platforma Etno Tehno Parc, unde muzeografii și educatorii muzeali au pregătit o incursiune pe harta României de la 1918. Descoperim aici, împreună cu vizitatorii veniți cu mic cu mare, tot ce este specific unei zone istorice, etnografice prin intermediul portului popular. Cei interesați pot chiar să probeze uniformele armatei române, purtate de țăranii români în perioada Primului Război Mondial. De asemenea, povestea Marii Uniri este reliefată în acest spațiu și de obiectele din colecțiile Muzeului ASTRA: fotografii și cărți vechi de la începutul secolului XX.
Accesul se va face în baza abonamentului sau biletului de intrare în Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
262Bucate și meșteșuguri din Țara Secașelor, 30 octombrie
3 ani agoBucate și meșteșuguri din Țara Secașelor, ediția a VI-a
Bucate și meșteșuguri din Țara Secașelor are loc Duminică, 30 octombrie, între orele 10:00-16:00.
După mai multe episoade reușite în acest an (și nu numai), avem plăcerea de a vă invita la ultima ediție din acest an a evenimentului: „Bucate și meșteșuguri din Țara Secașelor” la Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului. În cadrul evenimentului, vizitatorii vor putea afla informații despre plantele medicinale locale, parte a patrimoniului imaterial de medicină populară și vor putea să bea… ceai! Aceștia vor putea degusta și un preparat tradițional gătit la fața locului: balmoș.
Începând cu ora 14:00, Bianca Stroia, muzeograf în cadrul Muzeului ASTRA, va prezenta o comunicare cu titlul: „Ilie și Paraschiva Floașiu – mari comercianți în Miercurea Sibiului, la începutul secolului al XX-lea”.
Și de această dată vor fi prezenți în curtea muzeului Țării Secașelor, unitate componentă a Muzeului ASTRA din Sibiu, producătorii locali care vor comercializa produse precum: legume și fructe proaspete, sucuri naturale, brânză, miere, murături, pâine, tăieței, obiecte decorative.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
281