2 evenimente cu casa închisă
”Carnaval simfonic” și Opera în concert ”Boema” sunt primele evenimente sold-out ale celei de-a doua ediții a Carnavalului Filarmonicii Sibiu. Evenimentul se desfăşoară la Sala Thalia din Sibiu în perioada 11 – 14 februarie 2021.
Primul festival cultural din acest an al orașului ”Carnavalul Filarmonicii” aduce la Sibiu 150 de artiști, implicați în cele patru evenimente. Aflată la a doua ediție, manifestarea propune publicului un program cu muzică simfonică, operă, tango argentinian și pop-rock.
Respectând normele de siguranță sanitară în vigoare, pentru fiecare eveniment au fost puse în vânzare un număr de 135 de bilete. Pentru primele 2 evenimente din program, respectiv ”Carnaval Simfonic” și Opera în Concert ”Boema”, toate locurile au fost epuizate. Însă, așa cum am obișnuit publicul, fiecare concert va fi transmis live pe pagina de Facebook a instituției.
La toate evenimentele Carnavalului, masca este obligatorie! Cele mai frumoase/inventive măşti vor fi premiate.
Evenimentul se va desfăşura cu prezenţa publicului, în limita a 30% din capacitatea sălii, respectând toate normele sanitare în vigoare. Biletele pentru concertul Hara și Seara de tango Argentinian sunt puse în vânzare online, pe platforma iabilet.ro, și la Casa de bilete a Sălii Thalia. Prețul unui bilet are valori cuprinse între 15 și 80 de lei. Informații suplimentare se pot obține la telefon: 0735566486.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Sărbătoarea Deltei – ateliere gastronomice, 30 octombrie
2 ani agoSărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA
Sărbătoarea Deltei se desfășoară în Muzeul în aer liber, la Târgul de Țară. În cadrul programului anual Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, Muzeul ASTRA (re)aduce în atenția publicului secvențe de gastronomie specifice comunităților arhaice, multietnice din Delta Dunării. Duminică, 30 octombrie, se vor prepara mâncăruri ce dezvăluie gustul unic al bucătăriei ucrainene și lipovenești. Începând cu ora 13, vor fi pregătite rețete ca plachia de pește și storceagul.
Rețetele preparatelor:
Plachie de pește
Ingrediente:
• Pește proaspăt (somn, știucă, crap), aproximativ 1 kg (gata curățat)
• Ceapă – 6 buc.
• Ardei gras de diferite culori – 2 buc.
• Suc de roșii/bulion – 300 ml.
• Ulei – 1 l
• Sare și piper – după gust
• Pătrunjel/leuștean – 1 legăturăModalitatea de preparare:
Se porționează și se sărează peștele proaspăt. După aproximativ o oră se dă prin făină și se pune în uleiul încins până ce va prinde o crustă aurie. Între timp se pregătesc legumele: ceapa tăiată solzișori, ardeii de diverse culori tăiați cubulețe, roșiile tăiate cuburi și nu în ultimul rând suc de roșii sau bulion. Legumele puțin călite se vor fierbe în sosul de roșii căruia i se adaugă sare și piper după gust. Se pune și peștele prăjit, care se va da în câteva clocote, pentru a desăvârși gustul mâncării. Se presară pătrunjel sau leuștean verde și se servește cu mămăliguță fierbinte și un ardei iute.
Storceag
Ingrediente:
• Somn tăiat în cubulețe – 200 gr.
• Cartofi – 4 buc.
• Ceapă – 1 buc.
• Morcovi – 2 buc.
• Țelină -1 buc. mică
• Smântână – 200 gr.
• Gălbenuș de ou – 2 buc.
• Sare – 1 linguriță
• Mărar/ pătrunjel/ leuștean – 1 legătură
• Oțet – 1 lingurițăModalitatea de preparare:
Într-o oală, se călește morcovul în puțin ulei, pentru culoare, apoi se adaugă țelina și ceapa. Când s-au călit, se toarnă apă și se lasă la fiert pentru 15-20 minute. Se adaugă cartofii și se lasă să fiarbă câteva minute. Când încep cartofii să se facă, se pune și somnul, care trebuie sărat puțin înainte. Se adaugă oțet, atât pentru gust cât și pentru a da fermitate cărnii de pește. Când peștele este gata fiert (maxim 10 minute), se drege ciorba cu smântână și ou. Se presară verdeață la sfârșit, după preferință.
Atelierele fac parte din programul Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a VI-a, 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
134Expoziția foto-documentară ajunge la Biblioteca ASTRA, 12-20 octombrie
2 ani agoExpoziția inițiată de Muzeul Național Cotroceni, ajunge la Sibiu – „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”
Expoziția „Palatul Pionierilor – Istorii Subiective”, desfășurată în Foaierul bibliotecii, în perioada 12-20 octombrie 2022, este realizată de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni din București . Proiectul expozițional are în centru istoria Palatului Pionierilor, așa cum a fost trăită și simțită de elevii care i-au trecut pragul.
În cele peste trei secole de existență, ansamblul Cotroceni a fost martorul celor mai importante momente din istoria țării noastre. Traiectoria sa de reședință domnească și regală a fost întreruptă în 1948, odată cu instituirea regimului comunist. Prin deciziile succesive ale noii puteri politice, ansamblul a fost dat în folosința Uniunii Tineretului Muncitor în 1949 și transformat, din 1950, în primul Palat al Pionierilor din Republica Populară Română, după modelul celui de la Moscova.
Cercurile pionierești, create în spațiile palatului, urmăreau educarea copiilor în spiritul vremii, prin experimentarea activităților tehnice care stăteau la baza noii economii socialiste, prin aprofundarea informațiilor istoriei adaptate de regimul comunist sau prin promovarea artiștilor și scriitorilor agreați de noua putere politică. Pentru următorii 26 de ani, sute de mii de elevi din București și din provincie au participat la cercurile de activitățile cultural-artistice, științifice, tehnice, sportive sau din zona valorilor politico-ideologice.
După înființarea Muzeului Național Cotroceni în 1991, expoziția permanentă a avut puține elemente care să aducă în atenția vizitatorului istoria recentă. Prin acest proiect, MNC își propune să îmbine cercetările istorice cu documentarea istoriei orale și să valorifice, prin metode multimedia, patrimoniul generat de perioada 1949-1976, patrimoniu ale cărui surse sunt încă accesibile. Mărturiile subiective ale pionierilor de atunci sunt trecute prin filtrul istoric, construind, practic, narațiunea perioadei în care Palatul Cotroceni a definit copilăria acelor generații.
Expoziția va fi vernisată marți, 18 octombrie 2022, ora 14:00, în Foaierul Bibliotecii ASTRA Sibiu (Str. George Barițiu, nr. 7, Corp B), exponatele fiind disponibile pentru vizitare între orele 8:00 și 20:00 (luni-vineri), până în 20 octombrie.
Expoziția face parte din proiectul Cotroceni IStory, realizat de Muzeul Național Cotroceni și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în parteneriat cu AGERPRES, Societatea Română de Televiziune, Arhivele Naționale ale României, Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Militar Național „Ferdinand I”.
Parteneri media: TVR, Radio România, Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România București FM, Rador, Agerpres, HYP TV, Trinitas, Modernism, Presa de Azi, Ordinea Zilei, PropagArta, București Business.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
117Constantin Chiriac, doctor honoris causa al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova
3 ani agoConstantin Chiriac, 2 titluri de doctor honoris causa în 2021, din Moldova
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova i-a acordat, miercuri, titlul de doctor honoris causa prof. univ. dr. habil. Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Ceremonia a avut loc în format mixt, fiind organizată la sediul Academiei, în Chișinău, cu prezența fizică a universitarilor din Republica Moldova.
Prof. univ. dr. Victoria Melnic, rector AMTAP, maestru în Artă, a dat citire Laudatio:„Unul dintre cei mai eficienți și creativi promotori culturali ai României, veritabil ambasador al culturii și al limbii române, apreciat de comunitatea internațională grație remarcabilei sale activități artistice și manageriale, având un impact semnificativ în dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural românesc și universal, Constantin Chiriac este o personalitate proeminentă, un veritabil cunoscător și un riguros cercetător al teatrului, dar și al domeniului cultural, artistic și educativ”.
Constantin Chiriac a participat online la decernarea titlului.
„Astăzi am marea onoare să salut toată comunitatea academică a Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, care face această punte între Chișinău, Iași, Sibiu și restul lumii, care vine la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu sub semnul dialogului și al cooperării. Este important ca tot ceea ce realizăm să facem sub zodia verbului a dărui. (…) Organizez FITS de 29 de ani; am plecat de la trei țări și opt spectacole, iar la prima ediție una din țările care au participat a fost Moldova. (…) Am primit nenumărate însemne de-a lungul timpului și pe toate le iubesc ca pe un dar pentru viitor”, a spus Constantin Chiriac, directorul TNRS și președintele FITS.
Universitarul sibian a anunțat și faptul că va demara, alături de universitarii moldoveni, un proiect prin care studenții și profesorii Academiei din Moldova să aibă, an de an, un dialog european prin intermediul structurilor construite de-a lungul timpului la Sibiu – Bursa de Spectacole, Platforma Doctorală, Programul de Voluntari.
„Omul care pune în scenă motoarele culturii”
În cadrul ceremoniei, au luat cuvântul reputați reprezentanți ai mediului academic și cultural din Republica Moldova.
„Este un eveniment festiv și un eveniment firesc, totodată, un eveniment prin care se consfințesc niște legături create de mult timp, legături manageriale, didactice, artistice și academice, cu omul, artistul, managerul Constantin Chiriac. Prin evenimentul de astăzi, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău nu doar onorează și celebrează o personalitate marcantă în domeniu, dar trasează niște direcții, stabilește niște repere demne de urmat. (…) Minte sclipitoare și inimă generoasă, care nu contenește să inspire oameni, să mobilizeze noi parteneri și să genereze proiecte noi ”, a spus Petru Hadârcă, directorul general al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Prof. univ. dr. Svetlana Târţău, decanul Facultății de Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia, prof. univ. dr. Angelina Roșca, maestru în Artă, șefa catedrei Studii teatrale și scenografie, alături de alte personalități ale mediului academic din Republica Moldova au fost prezenți la ceremonie. Gazda ceremoniei a fost lectorul universitar Ianos Petrașcu. Constantin Chiriac a donat o serie de cărți de specialitate Bibliotecii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.
Al doilea titlu de DHC în anul 2021
Este pentru a doua oară în decursul anului 2021, când Constantin Chiriac primește titlul de doctor honoris causa din partea unei academii din Republica Moldova. În luna septembrie, directorului TNRS și președintelui FITS i-a fost acordat titlul de doctor honoris causa al Academiei de Științe Economice din Moldova, pentru merite deosebite în promovarea culturii și a artei.
Constantin Chiriac a mai fost distins în anul 2008 cu titlul de doctor honoris causa – Visiting professor în perioada 2008-2013, la Leeds Metropolitan University, UK; în 2018 – doctor honoris causa al Universității de Vest, Timișoara, și în 2020, cu titlurile de doctor honoris causa de către Universitatea Națională de Arte George Enescu, Iași, și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
183