1 decembrie. Mesaj transmis de Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean
”Dragi sibieni, dragi români,
Indiferent unde ne aflăm în lume și ce facem fiecare, avem cu toții ceva în comun: patria și sângele de român. Suntem plămădiți din iubire, înzestrați cu bunătate și răbdare, forță, empatie și cu un spirit patriotic pe care îl dovedim, mai ales, atunci când ne este greu. În perioade dificile se clădesc și se dovedesc caracterele, iar noi știm să arătăm unitate și solidaritate în momentele de restriște.
Nu de puține ori am fost puși la încercare, însă, împreună, am găsit resurse pentru a depăși provocările. Suntem optimiști și creativi, avem credință și suntem puternici!
Să ne bucurăm de călătoria prin viață, indiferent de ce ne aduce aceasta, amintindu-ne în fiecare clipă că, împreună, putem depăși orice obstacol.
La mulți ani, români, oriunde v-ați afla!”, a transmis Daniela Cîmpean, cu ocazia zilei de 1 decembrie, Ziua Națională a României.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Conferință cu participanți din 22 de state membre UE, la Sibiu
3 luni agoConferințaa avut ca temă Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție echitabilă
Conferința cu tema Coeziunea, valoarea noastră fundamentală pentru viitorul Europei: regiuni și orașe pentru o redresare puternică și o tranziție justă, organizată de către Comitetul European al Regiunilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu, a reunit la Sibiu reprezentanți la nivel înalt din 22 state membre.
La conferință au participat alături de aleși regionali și locali din UE, reprezentanții statelor membre și oficiali din Comisia Europeană, președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, sibianul Adrian Răulea, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, precum și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca și președintele Comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE al Comitetului Regiunilor. Totodată, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, s-a adresat participanților în cadrul unei intervenții on-line.
Participanții la conferință au avut ocazia să dezbată rolul politicii de coeziune în procesele de redresare și tranziție justă și modul în care politicile Uniunii Europene și instrumentele de investiții pot sprijini în mod eficient obiectivele pe termen lung ale coeziunii în viitor. Această dezbatere va contribui, de asemenea, la lucrările în curs ale Comitetului European al Regiunilor cu privire la avizul său privind viitorul politicii de coeziune după 2027, ai cărui coraportori sunt președintele Cordeiro și primarul Boc.
Conferința a avut un rol important în dezbaterile în curs privind un model de dezvoltare european bazat pe o creșterea economică durabilă, întărirea competitivității UE la nivel mondial și depășirea provocărilor societății contemporane dar și pentru stabilitatea politică și bunăstarea socială.
Tranziția verde și digitală poate consolida performanța generală a UE, dar poate crea un risc de polarizare la nivel regional, obiectivul tranziției fiind acela de a nu lăsa nici o regiune în urmă. În acest context, promovarea dezvoltării bazate pe un loc („place-based approach”) care ține seama de provocările locale reprezintă un obiectiv important pentru reformarea politicilor UE, astfel încât, tranziția să poate sprijini dezvoltarea regională și viceversa.
Conferința s-a axat pe aspecte-cheie privind rolul politicii de coeziune în procesul de redresare, promovarea unei tranziții juste și implicațiile revizuirii cadrului financiar multianual pentru politica de coeziune.
„Sibiul este pentru a doua oară gazda unei întâlniri cu înalți reprezentanți europeni, după Summitul liderilor UE din 2019, ceea ce confirmă deschiderea pe care județul nostru o are față de valorile Uniunii. Aici, la Sibiu, se vor discuta subiecte de maximă importanță pentru viitorul comunităților noastre, între care se află politicile de coeziune, adică modalitățile prin care va fi redus decalajul dintre regiunile dezvoltate și cele mai puțin favorizate economic și social.
Ne bucurăm să avem invitați din țările Uniunii Europene, iar faptul că alături de membrii comisiei COTER se află atât ambasadori cât și miniștri și înalți funcționari din domeniile dezvoltării și al fondurilor europene, ne confirmă interesul crescut pentru subiectele aflate pe ordinea de zi a conferinței”, a declarat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, la conferița de la Sibiu.
”Sibiul este un bun exemplu al modului în care fondurile Uniunii Europene pe politica de coeziune fac o diferență reală pentru acest oraș și această regiune.
Pentru viitor, dorim să dăm un nou impuls politicii de coeziune. Doar o politică de coeziune puternică, cu un narativ politic conform căruia coeziunea trebuie să fie susținută de toate politicile UE, poate asigura că cetățenii vor avea un puternic sentiment de apartenență la proiectul European. Politica de coeziune nu este doar finanțare, ci și programare, parteneriat și crearea de politici”, a declarat Vasco Alves Cordeiro, președintele Comitetului European al Regiunilor, prezent la conferința de la Sibiu.Politica de coeziune are un rol determinant în sprijinirea pe termen lung atât a priorităților europene, în materie de redresare după crizele succesive, cât și de tranziție justă. Astfel, investițiile din coeziune reprezentând aproximativ o treime din bugetul UE asigură o dezvoltare armonioasă în întreaga Uniune, bazată pe principiul parteneriatului, guvernarea pe mai multe niveluri și managementul partajat al fondurilor.
“Politica de Coeziune este pentru România principala politică de investiții prin care finanțăm cele mai importate proiecte de dezvoltare ale țării. Cele 16 Programe prin care România va atrage banii europeni, aprobate de Comisia Europeană la sfârșitul anului trecut, vor consolida poziția regiunilor României în UE și dezvoltarea teritorială armonioasă, bazată pe prioritățile locale și provocările globale. Vorbim de provocări, dar mai ales de soluții adaptate deoarece credem în abilitatea regiunilor de a se redresa în urma efectelor negative ale crizelor, dar și în abilitatea lor de a exploata oportunitățile de dezvoltare”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.
„Deși politica de coeziune este cea mai tangibilă expresie a solidarității europene, oferind șanse egale și o calitate mai bună a vieții oamenilor din toate regiunile UE, ea nu ar trebui tratată ca un cadou, ci ca un pilon indispensabil al pieței unice care leagă diverse țări și regiuni cu niveluri inegale de dezvoltare. Există noi factori care provoacă disparități care vor avea un impact asupra politicii de coeziune după 2027: schimbări demografice (îmbătrânirea populației, număr mai mic de lucrători activi), agravarea decalajului urban/rural, tranziția industrială ca răspuns la schimbările climatice, digitalizarea etc.” a spus Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca, participant la Conferița de la Sibiu.
În aceste circumstanțe, politica de coeziune va trebui să continue să exercite un rol semnificativ, iar Cadru Financiar Multianual va trebui să fie unul flexibil și adaptat tranziției echitabile și reducerii efectelor determinate de multiplele provocări cu care se confruntă Uniunea în prezent.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
94Finanțare prin PNRR de peste 29 milioane lei, în Spitalul Județean
7 luni agoFinanțare pentru reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul SCJU Sibiu
Finanțarea prin Planul Naţional de Redresare şi Reziliență, Componenta C12 – Sănătate – Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice- I2.4. Echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale, are ca beneficiar SCJU Sibiu, cu Obiectivul de investiții “Reducerea riscului de infecții nosocomiale în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu”.
Proiectul a fost depus spre finanțare în data de 30 septembrie 2022 de către Consiliul Județean Sibiu în calitate de ordonator principal de credite (lider de proiect) în data de 30 septembrie 2022. Valoarea totală a proiectului este de 29.675.366,96 lei fără TVA.
Ca și în alte unități de îngrijire a sănătății, și în cadrul SCJU Sibiu, sursele de infecție, respectiv cele care pot produce contaminarea, sunt foarte variate: de la ființe vii (personal, pacienți, vizitatori), la obiecte sau suprafețe din mediul înconjurător. În contexul dat, această finanțare are ca obiectiv principal al proiectului controlul și limitarea riscului legat de Infecțiile Asociate Asistenței Medicale (IAAM) în cadrul spitalului.
Obiectivul specific este reprezentat de controlul căilor de transmitere a agenților etiologici ai IAAM, respectiv elementele din mediul de spitalizare (obiecte de mobilier, echipamente, instrumentar reutilizabil, aer, deșeuri. etc.). Pentru atingerea acestor obiective, în cadrul proiectului vor fi achziționate echipamentele necesare, solicitate de secțiile spitalului.
“Dezvoltarea serviciilor medicale și asigurarea celor mai bune condiții pentru pacienți, inclusiv în aceea ce privește reducerea riscurilor asociate asistenței medicale, este obiectivul nostru principal. Supravegherea infecțiilor asociate asistenței medicale face parte din obligația noastră și a fost și este o preocupare permanentă în cadrul SCJU Sibiu, care are structurile necesare îndeplinirii acestui obiectiv. Totuși, cunoașterea permanentă a nivelului de incidență al IAAM, precum și a circulației agenților etiologici ai acestora în diferitele secții din spital, respectiv raportarea lor periodică, nu sunt suficiente pentru prevenirea și mai ales pentru controlul acestora.
Infrastructura veche a unor clădirilor și a dotărilor existente în acestea, circuitele necorespunzătoare și echipamentele vechi sau lipsa unor echipamente, sunt motive pentru care prevenția și controlul IAAM au nevoie de noi investiții, acesta fiind motivul principal pentru care a fost gândit acest proiect, care completează eforturile de modernizare a pavilioanelor spitalului din ultimii ani. Tocmai de aceea, ne bucurăm că, împreună cu Consiliul Județean Sibiu, am reușit să primim finanțare pentru acest proiect esențial, pentru că, în condițiile în care numeroase pavilioane au fost sau vor fi modernizate, este vital să avem și echipamentele necesare pentru a preveni infecțiile nosocomiale”, explică mangerul SCJU Sibiu, Dr. Daniel Chelcea.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
89Trafic blocat pe DJ 106, copac căzut
8 luni agoTrafic blocat – pompierii îndepărtează copacul de pe carosabil
Traficul este blocat pe ambele sensuri de mers. Din fericire nu sunt înregistrate victime.
”Pompierii militari sibieni intervin în aceste momente pentru îndepărtarea de pe carosabil a unui copac căzut pe DJ 106 – drumul spre Rășinari, în zona Muzeului Astra.”, transmite Sg. maj. Andreea Ștefan, ISU Sibiu.
Copacul a cedat în urma depunerii unui strat consistent de zăpadă, pe timpul nopții trecute.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
91