Vandalii Sibiului din ultimii 3 ani
Vandalii au produs aproape 250 de acțiuni care au distrus bunuri aparținând domeniului public, din 2019 până în 2021. Cele mai frecvente acte de vandalism au fost distrugerea copertinelor din stațiile de autobuz sau mobilierul urban, murdărirea cu graffiti a clădirilor publice și pasajelor pietonale, deteriorarea zonelor verzi din sensurile giratorii în urma intrării mașinilor peste iarbă și flori și incendierea igllurilor pentru deșeuri.
”Recent, luni, 6 iunie 2022, Poliția Locală a identificat două minore care au scris cu graffiti pe noul pod peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului. Amenda a fost aplicată părinților, având în vedere că cele două fete au vârsta sub 14 ani, la aceasta urmând să se adauge costurile curățării zonei afectate a podului.”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
În ultimii 3 ani, cea mai mare despăgubire, solicitată unei persoane care a distrus un coș de gunoi stradal, a însumat 984 de lei. Pe lângă această sumă s-a adăugat și amenda pe care contravenientul a fost nevoit să o achite. Suma a fost recuperată în totalitate de la contravenient.
”În perioada 2019-2021 Poliția Locală a aplicat un număr de 31 de amenzi, cu valori cuprinse între 100 și 2500 de lei, în funcție de gravitatea faptei și de pagubele produse. Nu în toate cazurile a fost posibilă identificarea și sancționarea celor care au vandalizat bunurile publice, în ciuda acțiunilor de patrulare ale agenților de Poliție Locală și chiar și în contextul instalării camerelor de supraveghere video în anumite zone din oraș.”, declară Mirela Gligore, Primăria Sibiu.
Persoanele între 23 și 39 de ani sunt mai ”cuminți”
Peste 50% dintre cei identificați ca autori ai faptelor de vandalism, au avut vârsta de până la 22 de ani. Persoanele cu vârsta între 40 și 60 de ani au de asemenea o pondere ridicată în rândul contravenienților, undeva la 30 de procente.
Primăria încearcă să recupereze prejudiciile, de la autorii identificați
Primăria Sibiu contractează lucrările și livrarea produselor necesare remedierilor, pentru a înlocui cât mai rapid bunurile distruse sau deteriorate. Ulterior, valoarea prejudiciului se recuperează de la făptuitor dacă acesta este identificat, în caz contrar suma suportându-se din bugetul local. În situația în care făptuitorul refuză sau nu posibilități financiare să acopere amenda și costurile refacerilor, Primăria Sibiu solicită organelor abilitate transformarea sancțiunii în muncă în folosul comunității.
”Precizăm că, în cazurile în care Poliția Locală nu are posibilitatea să identifice vinovatul, Primăria Sibiu transmite Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu o plângere penală în vederea efectuării cercetărilor.”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.