Vânătorii de munte, sărbătoriți în 3 noiembrie

Vânătorii de munte – 106 ani de la înființare

La 3 noiembrie 1916 era înființat, prin transformarea Școlii militare de schiori din București, Corpul Vânătorilor de Munte, prima unitate de vânători de munte din Armata Română. Dacă în perioada comunistă și după 1990, nu se ținea cont de originea tinerilor care satisfăceau stagiul militar obligatoriu, la vânători de munte, în perioada interbelică la unitățile din această specialitate erau încorporați numai bărbați din zona de munte, pentru că erau căliți și obișnuiți cu asprimea muntelui.

Mai mult, a existat un singur batalion de vânători de munte unde tinerii erau încorporați numai din aceeași zonă, Țara Moților. E vorba de Batalionul 5 Vânători de munte de la Abrud, care în anii celui de al Doilea Război Mondial s-a numit, oficial, chiar Batalionul de Moți „Avram Iancu”. Se crea astfel o legătură sufletească, un spirit de corp, între tinerii bărbați din aceeași zonă etnografică, cu același grai, port, obiceiuri, dar și cu aceeași uniformă.

Muzeul ASTRA deține în colecțiile sale zeci de mii de fotografii. Povestea lor merită să fie cunoscută de către publicul larg. Azi vă prezentăm o imagine achiziționată prin programele Centenar, datată pe verso 1 iulie 1919, în care este imortalizat locotenentul Aurel Jantea, ofițer din armata română, vânător de munte. El trimite ilustrata din București, unde se afla Regimentul Vânătorilor de Munte în 1919, către fratele său.

Tânărul are însemnele gradului de locotenent pe epolet așa cum s-au purtat doar câteva luni, în 1916-1917, cu tresele pe lungimea epoletului, nu pe lățime. Nu ar mai fi trebuie să poarte, în 1919, nici epoleții în culoarea armei (verde închis) și nici gradele în acest fel. Este prezentă pe epoleți crenguța de brad (cetina), însemn purtat de către vânătorii de munte între 1919-1948, 1964-prezent. Acest însemn fusese introdus la 14 mai 1919.

Cercetând arhivele, am găsit date și despre cel imortalizat: Jantea Aurel nu a fost inițial ofițer de carieră. Născut la 5 august 1891, soldat din 1 august 1914, devine sublocotenent de rezervă la 15 septembrie 1916, la început de război. Va fi înaintat locotenent la 1 septembrie 1917 și va fi trecut ca ofițer activ la 1 noiembrie 1919. Va urma o carieră de ofițer până în anii 30, mai ales la Batalionul 3 Vânători de Munte din Brașov. În momentul luării fotografiei, avea încă statutul de ofițer de rezervă.

Țineți minte și dați mai departe! Dacă aveți vreo fotografie veche cu vreun bunic, străbunic în uniformă și doriți să aflați din ce perioadă sau din ce structură/armă este sau alte detalii, puteți să ne contactați. Avem un coleg care se pricepe la uniforme și știm că orice informație despre vreun strămoș despre care nu știți prea multe vă poate ajuta.

Text: Adrian Alexe, muzeograf Muzeul ASTRA

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top