Ştiu şi aplic – Securitatea şi sănătatea în muncă se dobândeşte de pe băncile şcolii
Statisticile actuale din Uniunea Europeană arată că tinerii lucrători au o rată de accidentare mai mare decât alte categorii de lucrători, din cauza lipsei de informare, a lipsei de experienţă,precum și a lipsei de cunoştinţe în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
I.T.M Sibiu va organiza pentru a opta oară la nivelul județului Sibiu concursul „Știu și aplic – Securitate și sănătate în muncă se deprinde de pe băncile școlii”, în scopul promovării în rândul tineretului a disciplinei Securitate și sănătate în muncă.
”Obiectivul principal al concursului constă în încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită securitate şi sănătate în muncă, de promovare a securității și sănătății în muncă precum și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Cadrul strategic european în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă mizează în perioada următoare pe consolidarea politicilor naţionale ce vizează dezvoltarea unor sinergii cu alte domenii, printre care și învăţământul.”, transmit reprezentanții ITM Sibiu.
Concursul se adresează elevilor de liceu și cadrelor didactice din filiera tehnologică (profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera teoretică (profilul real).
Materialul biblioraftic privind metodologia de concurs pentru școlile participante la concursul „ȘTIU ȘI APLIC – SECURITATEA ȘI SĂNĂTATEA ÎN MUNCĂ SE DEPRINDE DE PE BĂNCILE ȘCOLII” se regăsește pe site-ul https://stiusiaplic.ro/ .
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Muzeul Astra a avut peste 410 mii de vizitatori în 2022
2 luni agoMuzeul Astra la bilanț
Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, a înregistrat, în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2022, 410.645 beneficiari de programe culturale. Au fost cu 19.378 mai mulți ca în anul 2021 ( 391.267 ). În 2022, la Muzeul ASTRA, au fost organizate peste 2000 de acțiuni culturale (o medie de 5 acțiuni culturale zilnic!), care au cuprins ateliere meșteșugărești, ateliere și animații gastronomice, dar și acte artistice.
Astfel, prin Muzeul ASTRA, au fost implicați aproape 1000 de meșteri și creatori populari, care au avut astfel ocazia să expună și apoi să valorifice creațiile lor. Pentru a identifica din nou valorile culturale din România, 35 de muzeografi din Muzeul ASTRA au întreprins cercetări de teren timp de 182 zile în 142 de localități.
Referitor la componenta educațională, pe tot parcursul anului trecut 27.084 persoane au participat la 975 activități de educație muzeală și interpretare patrimoniu – ateliere meșteșugărești (țesut, confecționat opinci, olărit, tâmplărie, morărit, împletit fibre vegetale), ateliere gastronomice , ateliere interactive artistice, trasee de tip quiz și treasure hunt, dar și parcursurile motrice desenate pe aleile din muzeu special pentru vizitatorii cei mai mici.
Acțiunile Muzeului ASTRA s-au concretizat în 49 de parteneriate consistente cu unități din învățământul primar și gimnazial, reușind să inspire cadrele didactice, să stârnească curiozitatea copiilor față de colecțiile muzeului, educându-ne astfel publicul viitorului și contribuind la bunăstarea comunității noastre prin creșterea calității actului educational.
În planul dezvoltării infrastructurii culturale, s-a finalizat și inaugurat pentru publicul tânăr platforma Etno Tehno Parc, zona dedicată activităților educaționale în aer liber, probabil, unică în acest moment în România, dar și în muzeele de profil din Europa. La Etno Tehno Parc, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, a fost extinsă suprafața construită cu o șură din Mărginimea Sibiului, cu rol multifuncțional deservind astfel nevoile publicului vizitator prin cele 4 spații utilizabile atât vara, cât și în extrasezon.
Mai mult, șura este un exemplu de bună practică despre reutilizarea unei construcții specifice arhitecturii vernaculare în zonele rurale din România. În spatele pavilionului educațional, platforma s-a extins asigurând astfel un spațiu confortabil și primitor pentru un număr mai mare de beneficiari. S-a intervenit și peisagistic pe o suprafață de cca 2000 mp, unde tinerii vizitatori ai muzeului pot desfășura diverse activități recreative în curtea școlii de odinioară. Noua platformă educațională Etno Tehno Parc va deservi și alte activități, cum ar fi conferințe, simpozioane, teambuilding-uri sau alte evenimente de tip corporate.
Dezvoltarea infrastructurii culturale a Muzeului ASTRA în zona centrală a orașului Sibiu prin reabilitarea și refuncționalizarea unei clădiri iconice a burgului medieval, Casa Artelor, va aduce prin Centrul de Activități și Resurse Regionale dezvoltarea regională pe principiile sustenabilității comunitare. Prin activitățile desfășurate în acest an în cadrul proiectului Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.) – CALL03-13, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, programul RO-CULTURA, s-au continuat lucrările de restaurare, s-au pregătit conceptele expoziționale, ale noului program de educație muzeală sau cele ale traseelor tematice.
Mai important, prin organizarea cursurilor de evaluator competențe profesionale și formator, s-au pus bazele primului centru de formare și certificare a competențelor meșterilor și creatorilor populari, proces ce va repune piața restaurării și reabilitării clădirilor de importanță pe un făgaș al calității și al echității remunerării forței de muncă deținătoare a abilităților și tehnicilor de construcție autentice.
Tot în zona istorică, imobilul din str. Bastionului a prins o nouă față: s-au realizat lucrări de amenajare spații verzi și toaletarea arboretului de pe Bastionul Soldisch, s-au curățat și sablat tunelurile subterane, s-au amenajat curțile interioare, s-au reabilitat anexele tehnice și s-a refăcut sistemul de împrejmuire, creându-se premisele pentru conceperea și implementarea unei noi oferte educaționale și recreative în centrul orașului.
În 2022 programul cultural a adus publicului o nouă provocare: ASTRA Rock Festival. Intenția creării unui nou festival, marcă a Muzeului ASTRA, a pornit în contextul modernizării scenei de pe lacul din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și a strâns la prima ediție 7000 vizitatori. Guano Apes au fost principala atracție la prima ediție a festivalului ASTRA Rock. Pe lângă trupa din Germania, au mai susținut concerte pe scena de pe lacul din Dumbrava Sibiului câteva dintre cele mai cunoscute, dar și mai promițătoare, trupe românești, acoperind o varietate de genuri: Dirty Shirt, The Motans, Coma, Luna Amară, Iarba Fiarelor, Dora Gaitanovici, I‘m the Trip și Revolver.
S-a continuat și implicarea în comunităţile locale, sprijinirea meșterilor populari și micilor producătorilor de la sate în prezentarea şi comercializarea produselor tradiţionale, dezvoltarea logisticii de susţinere pentru aceste comunităţi. Toate acestea au fost puse în practică, cu succes, în cadrul programelor Târgului de ţară, Târgului comunităţilor rurale, Târgul Creatorilor Populari, sau a celor de interpretare şi mediere a patrimoniului multietnic prin intermediul programelor Animă ASTRA și Calea Minorităților etnice.
Un deosebit impact asupra publicului, prin varietatea mijloacelor de expresie culturală și varietatea comunităților implicate, l-a avut vedeta sezonului estival, ASTRA Multicultural, un festival amplu menit să promoveze, prin mijloace diverse, multiculturalitatea şi diversitatea de expresie culturală a tuturor etniilor din spaţiul românesc (6875 vizitatori, peste 100 de artiști, 22 de ansambluri și grupuri folclorice împreună cu 50 de meșteri tradiționali și specialiști în gastronomie din diverse comunități – sași, maghiari, rromi, lipoveni, greci, sârbi, croați, slovaci, români).
Circuitul expozițional ASTRA VR, dezvoltat prin proiectul Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA (CALL01-3), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, APELUL Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate, a adus Muzeului ASTRA în acest an o nouă recunoaștere internațională, de data acestă din sfera designului, prin acordarea premiului BIG SEE Tourism Design Award – la categoria Creative Story and Identity as Experience (Poveste creativă și identitate ca experiență).
Proiectul s-a remarcat în fața unui distins juriu internațional pentru reconversia unei zone statice folosind povestiri multimodale și experiențe participative mediate de comunitățile rurale locale, metode de expunere intuitivă, experiențe în realitate virtuală captivante și dramatizare radiofonică pentru a adăuga emoție și atingere umană experienței interpretative, păstrând un echilibru între discreție și eficiență în transmiterea mesajului, dezvăluind o varietate de contexte culturale despre exponate și sporind identitatea locului.
În privința vizibilității Muzeului ASTRA pe platformele de comunicare tip social-media, statisticile indică o creștere cu aproximativ 130% față de 2021. Spre exemplu, toate evenimentele noastre prezentate/ postate prin clipuri video sau fotografii sugestive au generat un impact organic de 3.203.197 de persoane pe pagina oficială de facebook.
Cu privire la Departamentul Conservare Restaurare – Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, vă aducem la cunoștință faptul că 314 obiecte au fost conservate prin tratament criogenie. De asemenea, au fost făcute 41 de intervenții de restaurare monumente și au fost restaurate 134 de obiecte. Totodată, specialiștii Muzeului ASTRA au efectuat 201 tratamente conservare preventivă la monumentele din Muzeul în aer liber, 71 de investigații biologice și 35 de investigații chimice.
Ediția cu numărul 29 a festivalului de film documentar ASTRA Film Festival din anul 2022 a redat peste 200 de evenimente cinematografice, 60.000 spectatori, peste 3000 de filme înscrise și 86 incluse în selecția oficială.
,,Am demonstrat și demonstrăm că generăm efecte economice directe și indirecte clare. Dacă vrem turism cultural în România trebuie să avem grijă de principala resursă care există deja: muzeele, monumentele istorice. Trebuie să avem grijă cum le comunicăm, cum le promovăm, cum le interpretăm astfel încât peste 50 de ani copii și nepoții noștri să se bucure în continuare de ele, turiștii străini care în vizită să se bucure de țara noastră așa cum este ea: frumoasă și plină de resurse, chiar dacă mai are unele probleme.”, a declarat Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
48Diana Vasiliu, despre renunțarea la fumat
10 luni agoDiana Vasiliu: Marele beneficiu a fost recâștigarea minții mele! Este ca ieșirea dintr-o închisoare
Diana Vasiliu, de profesie psiholog și psihoterapeut, a fost fumătoare înrăită timp de mai bine un deceniu, fumând câte 3 pachete de țigări pe zi, fapt ce o făcea să se simtă „legată de mâini și de picioare”. Care este secretul care a ajutat-o să reușească să renunțe la consumul de tutun și să devină ulterior, pentru o perioadă de 10 ani, terapeut antifumat, aflăm din interviul de acordat în cadrul campaniei „Eu am reușit. Și tu POȚI!”, organizată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în cadrul Zilelor Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai.
Diana, de cât timp fumați când ați decis să renunțați și care au fost motivele care v-au determinat?
Am fumat timp de 11 ani și ajunsesem o fumătoare înrăită. Și la propriu, și la figurat. În sensul că, pe lângă faptul că fumam 3 pachete pe zi, dependența psihică era colosală. Nu-mi puteam închipui nicio activitate neînsoțită de țigară și dacă cineva îndrăznea să-mi interzică sau măcar să-mi sugereze că poate ar fi bine să fumez mai puțin, mă înfuriam foarte tare. De fapt, acesta a și fost semnalul de alarmă; nu-mi plăcea că mă simțeam legată de mâini și de picioare.
Diana, cum ati reusit dumneavoastră să renunțați la fumat, astfel încât de la fumător timp de 11 ani, ajungând și la 3 pachete de țigări pe zi, să deveniți nu doar nefumătoare, ci chiar militantă anti fumat, susținând că este foarte ușor să scapi de dependența de tutun?
Se spune că cei mai vocali luptători antifumat sunt cei care au fumat la viața lor. Și deși unora le poate părea o ipocrizie, mie mi se pare că de fapt e cel mai logic lucru. Cum ar putea un nefumător să înțeleagă IADUL dependenței de nicotină, subjugarea zilnică la care ești supus, vrei nu vrei (dar trebuie să vrei!). Nefumătorii se uită la fumători ca la o specie extraterestră. Așa că da, cele mai credibile voci rămân ale celor care au „vizitat” acest iad și, cum spune vorba, s-au întors și povestesc despre cum a fost acolo.
Este valabil în cazul tuturor adicțiilor, de aceea, în lucrul cu adicțiile, cei mai potriviți să-și ajute semenii sunt chiar foștii dependenți. Nu cineva străin de experiența în sine, care, oricât de empatic ar fi cu situația omului pe care vrea să-l ajute, nu va înțelege profund niciodată ce chin străbate mintea celui dependent, ce conflicte interne se joacă zi de zi…
Pentru mine, piatra de hotar a fost lectura cărții lui Allen Carr, care efectiv mi-a zdruncinat toate convingerile de până atunci și a fost „mâna” care m-a extras din hăul nicotinic. Eu așa am trăit acea experiență.
Ce a funcționat pentru dumneavoastră în cazul renunțării la dependența de tutun și credeți că ar putea funcționa practic pentru orice fumător?
Pe mine m-au convins argumentele care mi-au schimbat perspectiva. 90% din problemă este partea psihică. Din fericire, spre deosebire de alte droguri, adicția fizică de nicotină se poate depăși ușor, dacă (și subliniez: DACĂ) partea psihică este aliniată la proces. Ce înseamnă asta? O „răsturnare” de perspectivă: în loc să simți că ai pierdut ceva și să începi să plângi după acel ceva pierdut (și extrem de încărcat cu valoare emoțională), să simți că în sfârșit ai scăpat de ceva! Ceva foarte toxic, din toate punctele de vedere.
Este ca ieșirea dintr-o închisoare. Cât despre ceva ce să meargă pentru toți fumătorii, deși experiența mea de fost terapeut Allen Carr este că în vasta majoritate a cazurilor, metoda funcționează întocmai, tot experiența mi-a arătat că unii oameni au nevoie de o susținere mai accentuată, după renunțarea la fumat, alții, deși recunosc meritele metodei, simt nevoia să o completeze și cu alte mijloace, alții preferă să aleagă alte resorturi pe care să se bazeze întrutotul. Indiferent de calea aleasă pentru a ieși din acest iad, părerea mea e că ce contează este rezultatul.
Travaliul fostului fumător de a se elibera merită lăudat, indiferent cum a fost făcut. Să depășești o adicție (mai ales una care este încurajată social, legală și „la vedere”) este o mare victorie personală.
Diana, în ce constă această „metodă ușoară” Allen Carr?
În această repoziționare într-o perspectivă complet diferită vizavi de fumat. Este acel „întrerupător din cap” care, dacă reușește să fie activat, schimba complet soarta unei renunțări la fumat, dintr-un parcurs dificil și frustrant, într-unul din cele mai frumoase momente- reper din viață.
Diana, pentru cei care încă nu s-au apucat de fumat – cum ar putea evita această capcană nicotinică?
Bună întrebare. Cu atât mai mult cu cât în zilele noastre, în rândul tinerilor, fumatul „clasic” este considerat demodat, însă din păcate ei nu sunt conștienți că și în noile device-uri, la care se face ATÂT de multă reclamă și care sunt peste tot, și ele funcționează tot cu nicotină. Pentru că asta e „șmecheria”: nu e despre inhalat abur, că dacă era să fie despre această așa-zisă plăcere, ne făceam ceaiuri la ibric și stăteam cu prosopul în cap, inhalând aburi calzi și frumos mirositori. Firește, nimeni nu e interesat de această practică.
Dar dacă în aburul acela se strecoară o substanță dătătoare de dependență imediată, succesul aburului este brusc asigurat. Ce i-aș putea spune unui tânăr care e înconjurat de această posibilitate? Să rămână ferm pe poziții. Să aleagă să fie smart, nu așa zis „cool”. Să-și aleagă viața și să prețuiască independența. Dacă nu-i place să i se spună ce să facă, să știe că într-o adicție, ești permanent „la stăpân”. Adio libertate. Nu știu dacă aceste argumente ar fi de ajuns, dar ar fi bine de știut că măcar există opțiunea. De a spune NU.
Diana, are considerați că au fost cele mai mari beneficii pe care le-ati avut odată cu reusita renunțării la țigări?
Libertatea. 100%. Tot ce a venit după – sănătate, suflu, bani etc. – a fost un bonus. Marele câștig a fost, pentru mine, să redevin liberă în capul meu. Să scap de vocea aceea nesuferită care mă condiționa zi de zi și care-mi spunea încontinuu că nu puteam să beau o cafea, nu puteam să ies în pauză, nu puteam să închei o masă, nu putem să merg cu avionul mai mult de 2-3h, acea voce care-mi spunea că sunt practic incapabilă de a face orice, DACĂ nu am posibilitatea să și fumez în acel timp.
Sclavia asta mentală depășită este, cred, cel mai prețios lucru. Mă emoționez când vorbesc despre asta pentru că liniștea psihică este pentru mine extrem de importantă. Toate vin după ea și derivă din ea. Așa că da, marele beneficiu a fost recâștigarea minții mele!
La fina, Diana Vasiliu vă rog să oferiți 5 sfaturi/recomandări care credeți că îi vor ajuta pe cei care speră să reușească să devină nefumători într-o zi:
- Să aibă încredere că există viață după lăsatul de fumat. Chiar una incomparabil mai bună.
- Să-și amintească, pe cât pot, că a existat o viață și înainte de prima țigară.
- Să încerce absolut orice simt că-i poate ajuta, în materie de opțiuni de renunțare la fumat.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
- Să nu-și compare parcursul cu nimeni altcineva; fiecare om este unic, chiar dacă nicotina e aceeași, iar mecanismele de adicție funcționează la fel pentru noi toți. Orice adicție se „așază” pe un sol psihic care-i face loc, o acomodează și o întreține. Iar acest sol psihic este unic. De aceea nu are rost să ne comparăm între noi.
- Dar chiar dacă fiecare poveste e unică, nimeni nu e singur. Să ia contact cu oameni care au trecut prin asta, oameni care pot povesti în mod autentic despre strădania lor, totodată rămânând conștienți că povestea lor va rămâne UNICĂ. Și deosebit de valoroasă.
189Sportivii sibieni, premiați și în 2022
1 an agoSportivii și antrenorii sibieni au fost răsplătiți de Consiliul Județean Sibiu
Consiliul Județean Sibiu a organizat marți, 15 martie 2022, cea de-a treia ediție a Galei Sportului Sibian, un eveniment deja consacrat pentru premierea sportivilor și antrenorilor din județul Sibiu pentru rezultatele deosebite obținute în anul 2021. Premierea a avut loc la Sala Transilvania din dorința de a da posibilitatea cât mai multor sibieni să participe la ceremonie și să își arate astfel susținerea lor pentru cei care au făcut și fac cinste județului Sibiu prin locurile fruntașe obținute la diferite competiții naționale și internaționale.
Cromatica aleasă de echipa de organizare a Galei pentru întregul branding, galben și albastru, a reprezentat un semn de solidaritate și susținere pentru sportivii din Ucraina, greu încercați de situația cu care se confruntă țara lor.
Evident că printre primii susținători s-au numărat membrii familiilor și prietenii premianților veniți din mai multe localități ale județului, dar și sibieni care au dat curs invitației publice adresate de Consiliului Județean Sibiu prin intermediul mass media. Printre cei care au onorat cu prezența lor Gala Sportului Sibian, ediția 2022, au fost parlamentari de Sibiu, subprefectul județului Sibiu, Daniel Moșin, consilieri județeni, reprezentanți ai mediului de afaceri.
Premianții au fost selectați, în baza unui Regulament, de către o comisie de evaluare formată din: Matei Damian, reprezentant al Direcției Județene pentru Sport Sibiu, Ioan Hășmășan reprezentant al Universității ”Lucian Blaga” Sibiu și Alin Secetă, reprezentant al Consiliului Județean Sibiu.
Cei peste 60 de premianți au fost răsplătiți cu diplome, trofee, flori și o sumă de bani, care a variat între 1.000 lei și 7.500, valoarea totală a premiilor în bani fiind de 100.000 lei, sumă alocată din bugetul local al județului Sibiu. Toți premianții au fost emoționați de atenția și sprijinul Consiliului Județean Sibiu, fiind astfel încurajați și stimulați să își continue activitatea și să își mențină nivelul de performanță obținut iar, unde e posibil, să îl depășească.
”Prin Gala Sportului ne dorim să clădim o tradiție a aprecierii performanței, atât în sport, cât și în educație. Facem asta pentru că avem nevoie de modele pozitive, de oameni care ne inspiră și ne dau speranță. Sunt sigură că dacă aducem în fața comunității performanțele sportive putem inspira mai mulți sibieni să practice un sport, de plăcere sau de performanță. Sportivii sunt cei mai pașnici ambasadori ai unei comunități, ai unei țări, iar noi ca autorități publice dorim să le mulțumim că ne reprezintă cu cinste, să-i susținem și să-i facem cunoscuți”, a fost mesajul adresat de președinta Daniela Cîmpean.
De asemenea, Consiliul Județean Sibiu a acordat câteva premii speciale, în afara competiției, pentru a-și arăta recunoștința și prețuirea față de instituțiile din județul Sibiu care s-au remarcat în ceea ce privește susținerea practicării sportului, atât a celui de masă, cât și a sportului de performanță, mai ales în contextul Programului Anii Drumeției 2021-2022, inițiat și finanțat de CJ Sibiu. Premiile au fost îndreptate către:
- Primăria Orașului Cisnădie, care e principalul finanțator al echipei de handbal feminin Măgura Cisnădie. Totodată, Primăria Cisnădie a fost premiată și pentru investițiile realizate în infrastructura de sport.
- Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu, pentru acțiunea de salvare a doi tineri prinși de avalanșă în Munții Făgăraș, în data de 13 ianuarie 2022, misiune extrem de dificilă și solicitantă, efectuată pe o durată de 17 ore, la temperaturi de – 20 grade C.
- Dl. Constantin Puiu-Voila, salvator montan, pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu.
Tabelul nominal cu sportivii și antrenorii premiați este afișat pe site-ul instituției, la rubrica Anunțuri de evenimente: https://www.cjsibiu.ro/evenimente/tabel-nominal-cu-sportivii-si-antrenorii-care-vor-fi-premiati-la-gala-sportului-15-03-2022/
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
249