FOTO|VIDEO Sibiu, protestul de la ora 5. Jandarmii nu au avut cu cine dialoga

Sibiu: Protestul de luni, ora 17

La ora 17, în Piața Mare din Sibiu erau mai puțin de 30 de oameni. După aproximativ 30 de minute, în piață erau formate mai multe grupuri. Unul dintre ele, cu tineri mai vocali au început scandările. Nu au fost pe subiectul protestului. Aceștia i-au adresat primarului Sibiului Astrid Fodor:

”Jos cu Fodor”/”Ieși afară, j%$#@ ordinară”

 

Jandarmii au încercat să discute cu un domn, despre care se credea că este organizatorul. Acesta a refuzat să poarte un dialog civilizat cu forțele de ordine, care în repetate rânduri au făcut apel la calmitate și responsabilitate. În timp ce jandarmii așteptau să poarte un dialog , domnul în cauză și-a văzut nestingherit de protest. Mai mult decât atât, a dat foc mai multor măști de protecție folosite de cei prezenți.

În jurul orei 18, între 2 protestatri a existat un schimb de replici mai dure. Pentru a evita riscul unui conflict, jandarmii l-au extras din mulțime pe unul dintre cei doi. Vizibil deranjat de conflictul avut cu colegul lui de protest, tânărul a încercat de câteva ori să scape din mâinile oamenilor legii. Curajul venind și datorită unor protestatri care i-au sărit în apărare.

Profitând de faptul că forțele de ordine se ocupau de bărbatul agitat, mulțimea s-a încolonat și a pornit spre pietonala Nicolae Bălcescu.

Din Piața Mare au plecat în marș peste 200 de protestatari. Majoritatea tineri, vârsta medie fiind de 25-30 de ani.

”Libertate, libertate”, ”România, Trezește-te”

Pe Calea Dumbrăvii și Mihai Viteazu, peste 500 persoane mărșăluiau și scandau.

”Nu stați la balcoane, că muriți de foame”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”

La mijlocul Bulevardului Mihai Viteazu, cei peste 500 de protestatari au încercat să schimbe traseul, forțând continuarea marșului pe strada Nicolae Iorga. Jandarmii au blocat strada cu 2 autospeciale și au încercat să întoarcă mulțimea pe Mihai Viteazu. Fără niciun rezultat. După câteva minute, oamenii furioși au fost lăsați să își continue drumul pe traseul Iorga-Milea-Piața Mare.

Toată seara, jandarmii sibieni au dat dovadă de mult calm, având grijă ca în mulțime să nu crească nivelul de agresivitate. Dar, cum orice încălcare a legii nu poate să rămână nepedepsită, Reprezentanții Inspectoratului județean de Jandarmi Sibiu a transmis:

”Cu privire la protestul care este în desfășurare în municipiului Sibiu, vă comunicăm următoarele: Referitor la numărul de participanți vă comunicăm faptul că nu se respecta prevederile legale. A fost depășit numărul de 100 de participanți. Nu este important numărul jandarmilor, dispozitivele sunt adaptate permanent, în funcție de situația din teren, mai importantă este desfășurarea fără incidente a manifestării.”

Protestul de la Sibiu s-a terminat după ora 20, în fața Instituției Prefectului județului Sibiu.

Jandarmeria Sibiu a transmis, luni seara că o parte din cei care nu au repectat legea au fost identificați și urmează să fie sancționați. Mai ales că o bună parte dintre protestatari nu purtau mască sau o purtau incorect, sub nas sau sub barbă.

„Până în acest moment jandarmii au identificat o parte dintre participanţii care au încălcat prevederile legale, urmând a fi sancţionaţi. În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi a altor persoane care au încălcat normele legale în vigoare, în vederea luării măsurilor ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Sibiu, Floriana Picioiu.

Pe tot parcursul marșului, șoferii aflați în trafic și-au arătat susținerea față de cei care protestatu, apăsând îndelung pe claxoanele mașinilor.

La Mediaș, spre miezul nopții erau aproximativ 100 de persoane în Piața Cornelui Coposu. De aici au plecat în marș prin centrul orașului. Nici aici nu s-a purtat masca.

”Vrem Libertate”, ”Jos masca”, ”Fără mască”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă”, ”Jos corupția”

Protestatarii de la Mediaș au scandat și ei împotriva primarului Ghoerghe Roman. Au bubuit o petardă în fața Primăriei Mediaș.

”Jos Gheorghe Roman”

Protestele nu se propesc aici, marți la ora 17 și-au dat iar întâlnire în Piața Mare.


Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.


 

Scroll to top