Școala în satul tradițional. 4 ateliere timp de o săptămână
Școala în satul tradițional, este un program de ”școală de vară”, care se desfășoară de luni până duminică. Din 17 în 23 iulie, în Muzeul în aer liber, zona Etno Tehno Parc, cei mici sunt așteptați între orele 10-13 & 140-18.
Săptămâna aceasta sunt (re)aduse la muzeu următoarele ateliere și demonstrații meşteşugăreşti:
- Atelier de pictură lemn – mobilier pictat – Meşter Daria Munteanu
- Atelier de gravură în os – Meşter Andrei Buda
- Atelier de olărit – Meşter Ionuţ Bâscu
- Atelier apicol – muzeograf Liviu Velțan (21 iulie 2023)
”La final de săptămână, aveți ocazia să deveniți personaje în și de poveste, la teatru interactiv – ,,Descoperă eppicul din tine!”, prestație live interactivă, susținută de actorii de la teatrul Epic Education (22 – 23 iulie).”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare sau a abonamentului anual în muzeu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Podul peste Cibin se deschide mâine, 27 mai
1 an agoPodul peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia se redeschide, pe întreaga suprafață
Podul peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia va fi redat circulației auto, pe toate cele 5 benzi, de sâmbătă, 27 mai, ora 12.00. De asemenea, trotuarele și pistele pentru biciclete de pe ambele părți ale podului se vor deschide de la aceeași dată.
Precizăm că lucrările la acest obiectiv nu sunt finalizate încă în totalitate, urmând să se continue lucrările la pista pentru biciclete de sub pod și la albia râului din zona. Acestea nu vor mai afecta traficul.
Reamintim pe scurt lucrările care au făcut obiectul acestei investiții majore:
• Înlocuirea părții din amonte cu o construcție nouă, cu trei benzi, din care una asigură o legătură directă spre str. Maramureșului, fără să mai conducă traficul în girație, fluidizându-se astfel circulația, mai ales la orele de vârf.
• Consolidări la partea din aval. Practic, s-a construit o nouă structură de susținere a podului și a fost refăcută infrastructura rutieră și pietonală, pentru un aspect unitar.
• Trotuare noi
• Piste sigure pentru biciclete pe ambele părți ale podului și sub acesta, care să facă legătura cu pistele amenajate pe malurile râului
• Iluminat public nou, inclusiv iluminat arhitectural, care să pună în valoare structura.Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
227Cod GALBEN de vânt la Sibiu. Rafale de până la 75 km/h -VIDEO
4 ani agoCod GALBEN toată ziua
Rafalele vântului au atins 55…60 km/h și izolat 70…75 km/h( valabil până la ora 16:00). Deaceea pompierii miltari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au intervenit în sprijinul cetățenilor la un număr de 13 solicitări în municipiul Sibiu, după cum urmează :
- Str. Abatorului, îndepărtare panouri de gard căzute pe carosabil,
- Str. Nicolae Bălcescu intersecție cu Xenopol, înlăturare tablă de pe acoperiș ce punea în pericol viața cetățenilor,
- Str. Podragu, în curtea unei gospodării, copac căzut peste acoperișul casei.
- Str. Arhivelor, degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
- În curtea Spitalului CFR, înlăturare țigle desprinse de pe acoperiș,
- Str. 9 Mai, înlăturare țigle desprinse de pe un acoperiș,
- Șoseaua Alba Iulia – degajare ornament de Crăciun desprins.
- Str. Aleea Biruinței, degajare izolație exterioara desprinsă.
- Aleea Geniștilor pentru degajarea unor țigle desprinse de pe acoperișul unei case,
- Str. Fundătura Bradului – degajare tablă desprinsă de pe un bloc cu 3 etaje.
- Str. Siretului – degajare izolației exterioare desprinsă de pe un bloc în proporție de 60%. S-a intervenit pentru degajarea carosabilului și îndepărtarea plăcilor desprinse de pe bloc care prezentau pericol pentru cetățeni.
- Str. Vasile Milea, degajare țiglă de pe un acoperiș.
- Str. Spartacus – degajare copac căzut în curtea unei gospodării.
VIDEO – Vezi aici ”rezultatul” rafalelor de până la 75km/h
Actualizare: Cod Galben prelungit
Cod GALBEN de intensificări ale vântului ce ating la rafală 55…60 km/h și izolat 70…75 km/h, prelungit până la ora 20:00. Pompierii miltari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au intervenit în sprijinul cetățenilor la alte solicitări în municipiul Sibiu, după cum urmează :
- Str.Poet Vasile Cârlova, degajare țigle de un acoperiș;
- Str. Viitorului, degajare tablă desprinsă de pe acoperiș;
- Str Andrei Șaguna – degajare țigle desprinse;
- Str. Mitropoliei, îndepărtare țigle de pe clădire;
- Str. Costituției – degajare țiglă de pe acoperiș;
- Str. Nicolae Bălcescu – degajare tablă acoperiș;
De asemenea, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Cisnădie au intervenit în Cisnădie, str. Uzinei pentru degajarea unui acoperiș de casă parțial desprins.
Cod GALBEN – recomandări
În acest context, cu Cod GALBEN, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului Sibiu recomandă sibienilor să evite deplasările pe durata manifestării vântului puternic și să se adăpostească în imobile sau spații închise, care le asigură protecția.
”În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția. Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.” purtător de cuvânt ISU Sibiu – Slt. Alina Voina.
874Practică europeană pentru 15 elevi din Agnita
2 ani agoPractică europeană pentru elevii Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” din Agnita
Practica prefesională a elevilor și cadrelor didactice la standarde europene, cât și reducerea absenteismului și abandonului școlar sunt atributele principale ale acestor proiecte.
Anul școlar 2022-2023 la Colegiul Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, a debutat cu o Conferință de închidere a primului proiect Erasmus+ Acreditat, nr.2021-1-RO01-KA121-VET-000006257, desfășurată în cadrul Primăriei Orașului Agnita. Prezența domnului primar Schiau Gull Alin Ciprian și a domnului viceprimar Hîrțoagă Paul ne-a confirmat încă o dată sprijinul necondiționat al comunității locale în toate proiectele inițiate și derulate în sprijinul pregătirii profesionale a elevilor și profesorilor colegiului.
Tot în septembrie 2022 am pornit la drum cu cel de-al doilea proiect Erasmus+ Acreditat, nr.2022-1-RO01-KA121-VET-000052851.
Cu fondurile provenite din aceste proiecte elevii vor beneficia de dotări mai bune pentru stagiile de practică, consiliere din partea unor profesioniști de pe piața muncii, astfel încât parteneriatele dintre școală și mediul de afaceri să ofere rezultate mai bune.
Primul flux de mobiliate care a desfășurat stagiul de practică în Paphos/Cipru a întrunit un număr de 15 de elevi de clasa a XI-a, filiera teoretică, specializarea Matematică-Informatică. În cele trei săptămâni petrecute în Cipru, elevii au beneficiat de o pregătire la standarde internaționale oferită de RIVENSCO CONSULTING LTD și L.LAZAROU CTC din Paphos.
Prin participarea la mobilitate, dincolo de dezvoltarea competențelor în IT, elevii și-au dezvoltat încrederea în sine, au învățat să se autogospodărească și să conviețuiască într-un mediu diferit de cel familial. Și-au dezvoltat abilitățile de comunicare și de relaționare cu elevi din alte țări. Participanții au avut posibilitatea de a-și folosi cunoștințele de limba engleză într-un context real, de a-și forma noi planuri de carieră prin continuarea studiilor la un nivel superior.
Impresiile participanților la stagiu:
”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică ce ne-a ajutat să ne dezvoltăm atât pe plan profesional cât și personal, datorită locurilor vizitate și prin interacțiunea cu localnicii. De asemenea în urma activităților practice efectuate am dobândit o multitudine de competențe.”(Popelca Andrei)
”Pentru mine, experiența trăită în cadrul proiectului Erasmus+ a reprezentat o ocazie unică de a mă dezvolta atăt pe plan cultural și personal, cât și profesional. Pe lângă abilitățile dobândite în domeniul programării în C++ am reușit să-mi dezvolt și abilitățile lingvistice, dar și de adaptare intr-un mediu nou”. (Hanea Bogdan)
”Pentru mine, acest proiect a reprezentat o experiență unică, m-am descoperit pe mine ca persoană, m-am dezvoltat profesional foarte mult, iar în urma activităților practice am acumulat competențe profesionale necesare pentru viitoarea mea carieră” (Olar Alexandra)
Fluxul al doilea va începe din 3 aprilie 2023, în Barcelos/Portugalia, la care vor participa 14 elevi, clasa a XII-a B, domeniul Electronică Automatizări, specializarea „Tehnician operator tehnică de calcul”. Alături de ei vor participa doi profesori însoțitori, Ionele Daniela-Elena (coordonator proiect), Zămăcău Cornelia Ștefana (diriginta clasei), doamna director Lăstun Otilia-Bogdana ( monitorizare stagiu) și domnul profesor Varga Cătălin ( Job-Shadowing).
Partenerul de stagiu din Portugalia, INTERCULTURAL ASSOCIATION MOBILITY FRIENDS (Mobility Friends) va asigura toate serviciile de cazare, masă și transport local. Mobilitatea de 3 săptămâni oferă elevilor șansa de a efectua practică de specialitate la înalte standarde europene, cu certificare europeană a competențelor dobândite.
Viziunea Colegiului Tehnic ,,August Treboniu Laurian” Agnita, exprimată prin proiectele Erasmus+ Acreditate este de a revoluționa domeniul stagiilor de practică pentru elevi. Implementarea proiectelor va aduce un beneficiu semnificativ în evoluția domeniului educațional, atât din punct de vedere al desfășurării practicii, cât și din perspectiva socio-economică de îmbunătățire a situației pe piața muncii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
138