Școala în satul tradițional. 4 ateliere timp de o săptămână
Școala în satul tradițional, este un program de ”școală de vară”, care se desfășoară de luni până duminică. Din 17 în 23 iulie, în Muzeul în aer liber, zona Etno Tehno Parc, cei mici sunt așteptați între orele 10-13 & 140-18.
Săptămâna aceasta sunt (re)aduse la muzeu următoarele ateliere și demonstrații meşteşugăreşti:
- Atelier de pictură lemn – mobilier pictat – Meşter Daria Munteanu
- Atelier de gravură în os – Meşter Andrei Buda
- Atelier de olărit – Meşter Ionuţ Bâscu
- Atelier apicol – muzeograf Liviu Velțan (21 iulie 2023)
”La final de săptămână, aveți ocazia să deveniți personaje în și de poveste, la teatru interactiv – ,,Descoperă eppicul din tine!”, prestație live interactivă, susținută de actorii de la teatrul Epic Education (22 – 23 iulie).”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare sau a abonamentului anual în muzeu.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Pompierii sibieni au avut o zi plină. 4 incendii și mai mulți copaci căzuți pe carosabil
3 ani agoPompierii sibieni au intervenit la 4 incendii în această dimineață
În cursul acestei dimineții, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu au intervenit prompt în sprijinul cetățenilor pentru lichidarea a patru incendii, după cum urmează:
• În jurul orei 8:45, pompierii militari cu o autospeciala de stingere și un echipaj SMURD au intervenit în municipiul Sibiu, str. Calea Șurii Mici pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un autoturism în timpul deplasării. Incendiul, care se manifesta generalizat la întreg autoturismul la sosirea forțelor a fost lichidat fără probleme. Nu au fost semnalate victime. A ars autoturismul în totalitate.
• În jurul orei 9:15, echipaje de pompieri militari din cadrul Punctului de lucru Avrig au intervenit de urgență pentru limitarea și stingerea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească (șură) din localitatea Cârțișoara. Incendiul a fost lichidat în scurt timp, fără probleme și fără victime. În șură nu se aflau animale. Cauza probabilă de izbucnire a fost determinată de un scurtcircuit electric.
• În jurul orei 10:45, salvatorii din cadrul Punctului de lucru Săliște au intervenit de urgență pentru localizarea și lichidarea unui incendiu zbucnit la hornul unei anexe gospodărești (camera centralei termice pe lemne). Intervenția promptă a pompierilor militari a condus la localizarea incendiului și înlăturarea pericolului de propagare la întreaga casă de locuit. A ars un perete exterior al spațiului centralei termice confecționat din lemn și lemne depozitate în apropierea hornului. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată utilizarea coșului de fum neizolat corespunzător față de elementele combustibile.
• În jurul orei 11:50 pompierii militari ai Detașamentului Sibiu au intervenit de urgență în municipiul Sibiu, Șos. Alba Iulia, pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la bordul și în interiorul unui autoturism. Incendiul a fost lichidat prompt, fără probleme deosebite. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de un scurtcircuit electric. Ars aproximativ 30% din autoturism. Nu au fost semnalate victime.Pentru siguranța locuințelor și gospodăriilor populației,ISU Sibiu vă reamintește principalele măsuri de prevenire:
- Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică și curăţarea periodică a sobelor și a coșurilor de fum;
- Nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile, care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului;
- Evitați supraîncălzirea sobelor;
- Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta.
- Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
- Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (boiler, aerotermă, frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
- Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.
Misiuni ca urmare a Codului Portocaliu de vânt puternic și ninsori abundente
In contextul Codului Portocaliu de intensificări susținute ale vântului ce ating la rafală 90-110 km/h, ninsori abundente și viscol puternic în special la altitudini de peste 1500 m, valabil până la ora 23:00, pompierii miiltari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu au intervenit în primele 12 ore ale zilei de miercuri în sprijinul cetățenilor la un număr de 6 solicitări în județul Sibiu, după cum urmează :
– Degajare copac căzut peste carosabil între localitățile Dumbrăveni și Viișoara;
– Degajare element de contrucție (tablă) de pe un bloc din municipiul Sibiu, str. Semaforului, care reprezenta un pericol pentru cetățeni.
– Degajare copac căzut pe carosabil la ieșirea din municipiul Mediaș, zona Hula Baznei;
– Intrarea în localitatea Metiș, degajare copaci căzuți peste carosabil;
– Degajare copaci căzuți peste carosabil, DJ 141B, între localitățile Biertan și Richiș;
– Degajarea element de tencuială, care pune în pericol cetățenii, de pe clădirea unei instituții publice din municipiul Sibiu, str. Gheorghe Barițiu.De asemenea, membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității Rășinari au intervenit pe drumul dintre localitățile Rășinari și Păltiniș pentru degajarea unor copaci căzuți peste carosabil, care blocau traficul.
Măsuri și recomandări pentru prevenirea situațiilor de urgență generate de ninsori abundente și temperaturi scăzute
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Cpt Dumitru Croitoru” al județului Sibiu recomandă sibienilor să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, ţinând cont de atenţionările meteorologice specifice sezonului rece, caracterizate de ninsori abundente şi vânt puternic;
– informaţi-vă permanent asupra condiţiilor meteorologice şi evoluţia acestora, transmise de autorităţile centrale şi locale, respectiv de mass-media.
– evitaţi orice călătorie dacă nu este absolut necesară şi informaţi-vă dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
– dacă plecaţi cu maşina, verificaţi funcţionarea sistemului de încălzire şi aveţi în vedere dotarea cu lanţuri antiderapante, pături, apă, lopată şi combustibil de rezervă;În cazul în care autovehiculul este înzăpezit în afara localităţilor, trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi următoarele măsuri:
– trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie, nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care aţi putea să vă adăpostiţi;
– anunţaţi evenimentul la 112, indicând locul în care aţi rămas blocat;
– rămâneţi în autovehicul până la sosirea echipelor de salvatori;
– porniţi motorul şi sistemul de încălzire periodic pentru a menţine cald în interior, îndepărtând zăpada ce poate înfunda ţeava de eşapament;
– porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.Foarte important!
În cazul în care observați un eveniment ce poate pune în pericol viața ori bunurile materiale ale oamenilor, anunțați de îndată pompierii militari pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
În situația în care sunteți surprinși în zone deschise, trebuie să vă îndepărtați rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate și să identificați un spațiu care garantează protecția.
Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermendiul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store precum și pe platformaISU.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru http://www.opiniadesibiu.ro.
218Studiu. 96% dintre femeile educate nu se simt egale cu bărbații
6 luni agoStudiul a fost efectuat pe baza a 714 chestionare
Studiul arată că 96% dintre româncele educate* din mediul urban consideră că egalitatea de gen nu este încă realizată în România. Iar 43% dintre acestea spun că au fost martore la atitudini și comportamente inadecvate față de femei în mediul profesional, inclusiv hărțuire fățișă. O proporție mare din participantele la cercetare au auzit sau cunosc cazuri de violență domestică, unele dintre ele fiind chiar victime. Este concluzia studiului realizat de Brennan Group pentru Asociația Solidaritate și Egalitate, prin intermediul Tudor Communications, în cadrul campaniei de conștientizare asupra egalității de gen #WeAreHalf.
„De mii de ani femeile nu sunt percepute ca fiind egale bărbaților în viața de familie, ca acces la educație sau în afaceri. Deși s-au făcut progrese remarcabile, lucrurile merg în continuare prea încet ca să avem rezultate de care am putea beneficia cu toții, ca societate. Când am început această campanie, cel mai des am auzit peste tot că la noi nu sunt probleme așa mari și că nu e un subiect demn de agenda publică. Iată cum acest studiu arată că multe dintre femei ezită să spună direct : efectele discriminării sunt foarte puternice în majoritatea cazurilor și se răsfrâng asupra sănătății, educației, bunăstării și dezvoltării lor.
Cred că o conștientizare a fenomenului ar aduce o schimbare profundă și reală, pe care sunt convinsă că ne-o dorim, femei și bărbați deopotrivă. Participarea egală a femeilor în economie, echilibrul emoțional și empatia manifestate în toate sferele activității profesionale ne-ar duce pe toți 1000 de ani înspre un viitor mai bun”, a declarat Mihaela Tudor, președintă a Asociației Solidaritate și Egalitate și antreprenoare în serie.
Pentru a atrage atenția asupra inegalității de gen, Asociația Solidaritate și Egalitate a inițiat o amplă campanie de educare și informare, în cadrul căreia sunt prezentate în locații foarte circulate sute de portrete și povești ale unor femei remarcabile din domenii precum știință, tehnologie, inginerie, medicină, antreprenoriat social, artă și cultură sau apărarea drepturilor femeilor, dar și fotografii ale unor femei care s-au aflat în situații tragice (război, exil, violență domestică, diverse tipuri de discriminare etc). Expoziția stradală se desfășoară în perioada 6-20 aprilie, în spațiul de panotaj exterior al Palatului Șuțu (Muzeul de Istorie al Municipiului București) ca parte din campania „We Are Half – Stop Cutting Off Women!”.
„Egalitatea de gen, diversitatea și incluziunea sunt concepte din ce în ce mai des invocate în agendele internaționale ale organizațiilor, forumurilor economice, asociațiilor și companiilor. Egalitatea de gen și drepturile femeilor nu sunt un moft, despre care discutăm informal, ci sunt valori fundamentale care stau la baza unei lumi prospere, care se poate dezvolta durabil. Pentru că egalitatea de gen schimbă perspectiva în domenii cheie: educație, sănătate, social, economie. O lume mai bună pentru femei e o lume mai bună pentru toți”, a spus Daniela Palade Teodorescu, directoare editorială Feminism for Real și membră fondatoare a asociației.
Percepția femeilor educate din România urbană în privința egalității de gen:
- Combaterea violenței domestice și a hărțuirii sexuale sunt considerate cele mai importante obiective ale mișcării pentru egalitate de gen. Trei sferturi dintre respondenți* optează pentru o asumare individuală a obiectivului și spun că s-ar strădui să respecte acest obiectiv la nivel personal și profesional. Mai puțini aderă la ideea de a semna o petiție, la participarea la acțiuni coordonate alături de alții, la susținerea financiară a cauzei sau la participarea la proteste pașnice. Respondenții din mediul rural și cei cu studii medii sunt înclinați într-o mai mare măsură să participe activ într-o organizație sau la proteste. 86% dintre femeile educate de la oraș consideră că violența domestică nu înseamnă doar agresiunea fizică asupra femeii și doar 15% consideră că stresul este principala cauză a violenței domestice;
- În ceea ce privește capacitatea femeilor aflate în posturile de conducere dintr-o companie, 99% femei consideră că femeile aflate în posturile de conducere dintr-o companie sunt cel puțin la fel de capabile ca și bărbații; doar 20-25% dintre respondenți consideră că departamentele de HR și PR sunt mai potrivite pentru femei, în timp ce bărbații sunt mai potriviți într-un domeniu/departament tehnic; 98% dintre femeile educate de la oraș consideră că femeile sunt la fel de potrivite ca și bărbații în domeniile STEM (Science, Technologies, Engineering, Mathematics);
- 87% dintre femeile educate de la orașe nu consideră că mass-media exagerează amploarea violenței domestice în România. Aproape în unanimitate, este nevoie de educație împotriva violenței domestice încă din școală;
- Deși curățenia și gătitul par să îi greveze mai mult pe respondenți decât pe ceilalți membri ai gospodăriei, activitățile casnice sunt împărțite, în general, echilibrat. Aprovizionarea, educația copiilor și îngrijirea persoanelor în vârstă încep să fie sarcini asumate tot mai mult de toți adulții din familie.
Studiul își propune investigarea modului în care sunt percepute concepte precum egalitatea de gen, feminismul și mișcarea feministă din România, drepturile femeilor și rolul lor în societate, violența domestică și efectele acesteia etc. Întreg studiul poate fi accesat aici.
*Respondenții studiului efectuat de compania de sondare și cercetare de piață Brennan Grup pentru Asociația Solidaritate și Egalitate sunt în majoritate femei, rezidente în mediul urban, angajate cu studii superioare/manager/întreprinzător, cu venituri peste medie. Studiul a fost alcătuit pe baza a 714 chestionare.
Studiul a fost realizat cu sprijinul: Brennan Group, JTI, Tudor Communications, European Women’s Association, Feminism for Real.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
85Târgul de Jucării 2022 la Muzeul ASTRA
1 an agoTârgul de Jucării la Muzeul ASTRA, ediția a XV-a
Târgul de Jucării, ediția a XV-a este organizat de Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, în perioada 28 mai – 1 iunie 2022. Timp de 5 zile, de sâmbătă până miercuri, de Ziua Copilului, 25 de meșteri populari din toate colțurile țării vor susține o serie de ateliere (meșteșugărești) interactive. În acest mod, vizitatorii vor învăța cum se fac jucăriile de altădată.
,,Toate activitățile din programul Târgului de Jucării sunt gândite special pentru toți copiii și toți cei cu suflet de copil. Oricine poate experimenta și desluși, alături de meșterii noștri populari veniți din diferite colțuri ale țării, tainele confecționării jucăriilor de altădată, prin intermediul atelierelor de confecționat moriști, pictură pe șevalet, diafilmele copilăriei, hârtie manuală, decorat turtă dulce, olărit, pictură ceramică, confecționat păpuși, ateliere de colaj – treasure hunt în natură.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Participarea la atelierele care se desfășoară la Târgul de Jucării se face în baza biletului/ abonamentului de intrare în muzeu. În ziua de 1 iunie (Ziua Copilului), accesul în Muzeul ASTRA este gratuit pentru copii cu vârsta sub 14 ani.
”Vom avea activități și pentru familii (quiz-uri și vânători de comori), trasee prin pădure, în Cursa cu obstacole a lui Creangă, campionate de jocuri de cărți pe echipe, ateliere de storytelling marca Usborne, jocuri și activități cu specific Taekwon-do, iar MindSpot invită la joacă, atât părinții, cât și copiii. Apoi învățăm cum să ne pregătim pentru Prima drumeție și ne delectăm cu spectacole de teatru interactiv – Cearta personajelor celebre, teatru de magie și spectacole muzicale – Copilăria Compozitorilor. La sfârșitul fiecărei zile, se va organiza o tombolă cu premii.”, a declarat Raluca Andrei, Șef Serviciu Produse Culturale. Relații cu publicul Muzeul ASTRA
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
127