Școala în satul tradițional | ediția 2023
Școala în satul tradițional se desfășoară Muzeul ASTRA. Săptămâna aceasta cei mici sunt așteptați, până duminică 18 iunie, în Muzeul în aer liber, în zona Etno Tehno Parc. Zilnic în intervalul orar 10-13.00 și 14-17.30, vizitatorii pot participa la un atelier inedit: atelier de confecționat jucării din pănuși, alături de meștereul Julianna Balint.
”Participarea la ateliere se face în baza biletului de intrare/ abonamentului în muzeu. Vă așteptăm pe la noi!”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Sibiu. Peste 1000 de corpuri de iluminat noi
3 luni agoSibiul a ajuns la 173 de străzi iluminate cu aparate de iluminat performante cu module LED
Modernizarea iluminatului public în oraș a continuat și în acest an. La cele 120 de străzi pe care s-au efectuat astfel de lucrări în 2021 și 2022, se adaugă alte 53 realizate în cursul acestui an până în prezent. Lucrările se desfășoară în cadrul unui contract multianual de delegare a gestiunii acestui serviciu, încheiat în anul 2020 cu firma Flash Lighting. Scopul acestor investiții este acela de a reduce costurile cu energia consumată, precum și cele de întreținere, prin conectarea noilor rețele și corpuri de iluminat la sistemul de telegestiune.
”Sibiul avea în plan 80 de străzi pentru modernizarea iluminatului public anul acesta. Până la mijlocul lunii iunie, pe următoarele 53 au fost deja înlocuite corpurile de iluminat: Agârbiciu, Alămor, Amnaș, Banatului, Bulevardul Victoriei, Bobâlna, Crinț, Dealului, Dimitrie Cantemir, Dobârca, Dobrogei, Fântânii, Galeș, Gârlei, General Dragalina, General Eremia Grigorescu, General Praporgescu, George Coșbuc, Gheorghe Șoima, Iazului, Ion Albabei, Ion Codru Drăgușan, Ion Pincio Păun, Ion Sion, Iosif Velceanu, Jina, Litovoi,
Lomonosov, Luarea Bastiliei, Ludoș, Martin Hochmeister, Mihaly Teodor, Munteniei, Moldovei, Nicolae Beldiceanu, Nicolae Copernic, Orlat, Peneș Curcanul, Piața Tălmaciu, Pictor Nicolae Grigorescu, Pictor Ștefan Luchian, Poiana, Rozdești, Săcel, Săliște, Sibiel, Școala de Înot, Theodor Neculuță, Tilișca, Transilvaniei, Valea Aurie, Vasile Cârlova, Zaharia Boiu.”, transmite Primăria Sibiu.
Corpurile de iluminat, cu becuri cu sodiu, au fost înlocuite cu aparate de iluminat performante cu module LED, comandate prin telegestiune. Până în acest moment au fost înlocuite 646 de lămpi, s-au înlocuit brațele de susținere a acestora, iar în cazul corpurilor de iluminat alimentate cu energie electrică printr-o rețea subterană s-au modernizat cutiile de conexiuni de pe stâlpi. Se mai lucrează încă la înlocuirea rețelelor aeriene de alimentare cu energie electrică și la modernizarea punctelor de aprindere a iluminatului.
Până la finele anului 2023 se vor efectua astfel de lucrări și pe restul de 27 de străzi pe care este prevăzută modernizarea iluminatului public în acest an, ceea ce înseamnă încă 420 de corpuri de iluminat noi: Emil Cioran, Someșului, Dr. Ștefan Stâncă, Justiției, Rennes, Dr. Ion Rațiu, Alexandru Donici, Tălmăcel, Islazului, Brazilor, Aciliu, Prejbei, Timotei Cipariu, Colinei, Preot Bacca, Fântânele, Cindrelului, Cisnădioara, Aleea Fântânele, Badea Cârțan, Avocat Ilie Măcelaru, Poet Aron Cotruș, Profesor Cornel Irimie, Pasajul Spitalului, Crișanei, Băii și Tudor Arghezi.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
60Ceramiștii Mitroi au fost prezenți în Muzeul ASTRA | VIDEO
1 an agoCeramiști din Teleorman au transformat lutul în opere de artă
Ceramiștii și-au mutat atelierul în curtea gospodăriei din Săcel (jud. Maramureș), unde lutul a fost modelat timp de 5 zile. Săptămâna care se încheie astăzi a fost dedicată lutului, ceramicii și olăritului în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Ceramiștii Nicoleta și Ion Mitroi din Teleorman, au revenit în Muzeul ASTRA pentru a familiariza vizitatorii cu secretele modelării lutului după tehnici arhaice. Cei doi meșteri realizează ceramică în stil neolitic, inspirată din arta vechilor civilizații care s-au dezvoltat pe actualul teritoriu al României încă din timpuri străvechi. Fiecare obiect are povestea sa, fiind adevărate opere de artă, pictate în simboluri vii, cu conotații pline de mister. La astfel de ateliere interactive vizitatorii Muzeului ASTRA au putut să dea formă lutului, precum ceramiștii din muzeu.
Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA! , cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2022.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
109Proiect: Iluminatul de pe 64 de străzi va fi modernizat
3 ani agoIluminatul public va fi modernizat pe 64 de străzi și extins pe alte 4 străzi și un parc
Primăria Sibiu continuă modernizarea iluminatului public, printr-o serie de proiecte care vizează înlocuirea corpurilor de iluminat vechi și ineficiente cu corpuri de iluminat eco-eficiente cu LED. Aceste proiecte vor fi supuse aprobării Consiliului Local în ședința din această lună.
Iluminatul public va fi modernizat în acest an pe următoarele 64 de străzi:
Zona 1 – Oituz, Alexandru Ioan Cuza, Călugăreni, Mirăslău, Andrei Mureșanu, Eroilor, Porumbacului, Cernei, Luptei, Mărășești, Mărăști, Calea Dumbrăvii, Hipodromului.
Zona 2 – Samuel Micu, Giuseppe Garibaldi, Liliacului, Paltinului, Călțun, Ceferiștilor, Ion Budai Deleanu, Petru Șpan, Moldoveanu, Negoi, Fochiștilor, Cărbunelui, Bucegi, Eftimie Murgu, Nicolae Titulescu, Frații Grachi, Locomotivei, James Watt, Dragoș Vodă, Bungardului, George Mihail Zamfirescu, Vasile Aaron, Păcii, Ștefan cel Mare, Costache Negruzzi, Independenței, Berăriei, Gimnasticii, Lucian Blaga, Izvorului, Vârtopu, Constantin Noica, Budislavu, Hegel, Spartacus, Șerbota, Urlea, Ghețăriei, Fabricii, Axente Sever, George Enescu, Podragul, Diaconu Coresi, Tițeica, Galileo Galiei, Ion Creangă, Pantei, Hugo, Măgura, Lirei, Suru.
Aceste zone au fost selectate luându-se în considerare mai multe motive de ordin tehnic și logistic. În primul rând, pe străzile respective sunt în funcțiune aparate de iluminat foarte vechi, acestea generând cele mai multe solicitări de intervenție, costuri de întreținere și mentenanță mai mari, dar și un grad insuficient de iluminare a spațiilor publice. Apoi s-a avut în vedere ca străzile să fie situate în aceeași zonă compactă, pentru ca gestionarea lucrărilor să fie mai eficientă. De asemenea, s-a verificat ca aceste străzi să nu fie recent modernizate și să se afle încă în garanție, pentru că proiectul presupune intervenții în carosabil și/sau trotuare.
Lucrările vor presupune schimbarea corpurilor de iluminat cu unele cu LED și amenajarea unor puncte de aprindere în afara posturilor de transformare care aparțin societății de electricitate ceea ce va permite intervenția mai promptă pentru control, reparații și mentenanță. De asemenea, este inclusă integrarea acestor zone în sistemul de telegestiune. Prin acesta, iluminatul public se va putea pune în funcțiune, stinge sau regla ca luminozitate de la distanță, iar defecțiunile și lămpile arse vor putea fi identificate în timp real.
Extinderea iluminatului pe 4 străzi din municipiu
Pe următoarele străzi se va extinde iluminatul public, acesta neexistând în prezent: str. Triajului, între strada Ștefan cel Mare și Fabrica de Cultură; str. Rampa Ștefan cel Mare, între str. Păcii și ieșirea din Sibiu spre Șelimbăr; str. Viile Sibiului, de la drumul național și sensul giratoriu de la Biserică; str. Theodor Aman – alee pietonală în Parcul Sub Arini, între str. Avrig și locul de joacă de pe strada Ludoș; parcul Policlinicii, situat la intersecția str. H. Oberth cu str. Fabricii.
Rezultatul acestor investiții va consta într-o luminozitate mai bună pe timp de noapte în spațiile publice incluse în proiect, dar și o scădere a consumului de electricitate.
“Contractul de delegare a gestiunii iluminatului public include, pe lângă reparații și întreținere, o componentă importantă care vizează modernizarea acestui sistem. Anul trecut a fost modernizat prin acest contract iluminatul pe bulevardele Vasile Milea, Corneliu Coposu și Calea Dumbrăvii (între Piața Unirii și Mihai Viteazu), în Piața Unirii și pe șoseaua Alba Iulia. Lucrările au constat în înlocuirea corpurilor de iluminat clasice cu unele mai ecologice (LED), realizarea de puncte de aprindere în afara posturilor de transformare și implementarea sistemului de telegestiune. Anul acesta, vom extinde iluminatul public pe patru străzi și în parcul Policlinicii de pe str. H. Oberth. În alte două zone de case, care includ 64 de străzi, vom moderniza rețeaua existentă. Valoarea estimată a acestor investiții este de 8,67 milioane de lei” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)
Dacă proiectele sunt aprobate de către Consiliul Local, lucrările efective vor începe în luna mai 2021.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
257