SCJU Sibiu: Mai multe secții devin ”mai verzi”, cu 200 de paturi

SCJU Sibiu a primit avizul DSP Sibiu pentru noua structură organizatorică temporară

În demersul de organizare a unei activități medicale de calitate, centrată pe toți pacienții și pe nevoile acestora, pe siguranța tuturor celor care beneficiază de serviciile medicale spitalicești precum și pe siguranța întregului personal, SCJU Sibiu a inițiat demersuri către Direcția de Sănătate Publică Sibiu pentru avizarea modificării structurii temporare a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu. Modificarea solicitată are la bază necesitatea reorganizării activităților la nivelul spitalului conform evoluției actuale a pandemiei produse de virusul COVID-19.

În contextul pandemic traversat în ultimele 15 luni, organizarea activității spitalului a fost și este într-o continuă dinamică, adaptată realităților curente precum și prevederilor legislative.

Astfel, vă informăm că DSP Sibiu a răspuns prompt solicitării spitalului și a avizat, în baza prevederilor art. 16 din OUG 70/2020 precum și ale Ordinului MS 434/2021, modificarea structurii organizatorice temporare a SCJU Sibiu.

Ca urmare a primirii acestui aviz, la nivelul întregului spital se desfășoară reorganizarea zonelor „verzi” și „roșii” și adaptarea circuitelor medicale, în sensul creșterii capacității de internare și tratare a pacienților non-covid. Activitățile de reorganizare sunt în desfășurare, și sperăm ca săptămâna viitoare să fie finalizate integral.

Va avea loc reintroducerea în zona verde a unor pavilioane/secții/compartimente ale spitalului și creșterea numărului de paturi non-Covid de la 600 la 799 respectiv scăderea numărului de paturi Covid de la 225 la 86.

Referitor la distribuirea paturilor Covid precizăm următoarele:

  • Spitalul va continua să interneze pacienți cu forme severe și critice de SARS-CoV2, aceștia urmând să fie tratați în structurile de se asistență Covid după cum urmează:
  • 45 de paturi pentru pacienții Covid pozitiv în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase (35 în pavilionul Infecțioase și 10 în pavilionul Oftalmologie);
  • 18 paturi ATI – Covid în structura modulară II;
  • Spitalul își asumă și tratarea pacienților internați pentru alte patologii decât Covid -19, dar care se pozitivează pe parcursul internării, fiind necesară izolarea acestora, în următoarele structuri:
  • 13 paturi Covid pentru patologia obstetricală și ginecologică în structurea Secției de Obstetrică Ginecologie;
  • 2 paturi ATI Covid – în structura ATI Ginecologie pentru pacientele Covid pozitiv care au nevoie de suport de terapie intensivă;
  • 8 paturi pentru cazurile de factură chirurgicală care nu necesită suport de terapie intensivă, în cadrul structurii modulare I a SCJU Sibiu.

Noul număr de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, pentru care se solicită avizarea, reprezintă un procent de circa 38% raportat la numărul maxim de paturi Covid ce pot fi avizate la nivelul SCJU Sibiu, fiind respectate astfel prevederile ORDINULUI MS nr. 753 din 27 mai 2021 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 434/2021.

În ceea ce privește zonele non-covid, cea mai importantă modificare este reintroducerea în zona verde a clădirii medicale în integralitate, cu secțiile: Medicală I (cu compartimentele Reumatologie, Nefrologie, Dializă Peritoneală și Reumatologie), Medicala II, Gastroenterologie. Totodată în zona verde vor funcționa din nou Compartimentele Diabet-nutriție, Compartimentul Clinic Oftalmologie și Compartimentul Endocrinologie care până acum au acordat servicii în regim ambulatoriu.

Reorganizarea este o etapă complexă ținând cont de faptul că SCJU Sibiu este un spital de mari dimensiuni iar la stabilirea numărului de paturi s-a ținut cont și de lucrările de reabilitare/renovare care se derulează sau se vor derula în cadrul instituției. Toate aceste aspecte au influențat structura actuală, care este una temporară.

Organizarea actuală, cu clădiri, trasee și personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unui nou val de infectări. Astfel, dacă rata de ocupare a paturilor ATI și non- ATI pentru îngrijirea pacienților COVID depășește timp de o săptămână pragul de 90%, se va demara o procedură de avizare a creșterii numărului de paturi Covid.

Așadar organizarea actuală are un caracter interschimbabil fiind gândită revenirea înapoi în „roșu” în cel mai scurt timp procedural posibil în două etape: suplimentarea cu un număr de 14 paturi Covid în pavilionul Oftalmologie în termen de 12 ore de la notificarea secției; revenirea în zonă roșie a clădirii medicale, etajele I și II, în termen de 48 de ore de la notificarea secțiilor; revenirea structurii modulare I ca zonă ATI Covid în termen de 48 de ore.

”Ne exprimăm speranța că respectarea măsurilor de prevenție și siguranță de către populație, coroborată cu derularea campaniei de vaccinare vor duce și pe mai departe la scăderea/limitarea numărul de infectări, astfel ca spitalul să poată deservi pacienții care au nevoie de servicii medicale, respectându-și menirea de a asigura și menține starea de sănătate a populației.”, transmit reprezentanții SCJU Sibiu.

Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
Scroll to top