Sărbătoarea Deltei: ediția de toamnă
În prima zi s-a desfășurat un atelier de tâmplărie în toată regula și încă unul de călăfătuire bărci.
”După prânz, am zis să nu stăm degeaba, așa că am reparat și o căruță și o șaretă din Delta Dunării.”, au dfeclarat reprezentanții Muzeului ASTRA.
Atelierele se desfășoară în Muzeul în aer liber, la Gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, până joi, între orele 10-14.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Școala în satul tradițional, 6iunie-30septembrie
12 luni agoȘcoala în satul tradițional – Proiectul s-a relansat astăzi
Școala în satul tradițional, un proiect al Muzeului ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, se (re)lansează astăzi. Este vorba despre un program educațional estival derulat în perioada 6 iunie – 30 septembrie 2022, zi de zi, între orele 10:30 – 17:30, prin care copii, părinții și bunicii pot participa în ateliere educaționale și demonstrații meșteșugărești susținute aici de meșteri din toată țara.
În perioada 6-12 iunie 2022, prima săptămână a programului, în zona Etno-Tehno Parc din Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, va avea loc un atelier de modelaj lut sub îndrumarea meșterului popular Roxana Mărcoiu de la Asociația Tonal.
Sâmbătă, 11 iunie și duminică, 12 iunie 2022, trupa Epic Education va susține două spectacole de teatru interactiv cu piesa ,,Drumul spre Casa Înțelepciunii”. În acest spectacol, copiii devin parte din poveste luând parte la o adevărată aventură în care două din cele mai cunoscute personaje din universul lui Ion Creangă vor primi o adevărată lecție de viață de la un personaj personificat și plin de mister. Reprezentațiile spectacolelor de teatru vor fi de la ora 11:00 si de la ora 13:00.
”Participarea la ateliere și spectacolele de teatru din cadrul proiectului Școala în satul tradițional, se face în baza biletului de intrare în Muzeul ASTRA.”, transmit organizatorii.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
134Zilele Antifumat 2022, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
1 an agoZilele Antifumat 2022 – Conferințe, spirometrii gratuite și povești de renunțare la fumat
Zilele Antifumat fac parte din campania desfășurată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, prin care se urmărește constientizarea populației cu privire la efectele nocive pe care fumatul le are asupra sănătății, continuă și în acest an, derulându-se în preajma Zilei Mondiale fără Tutun, marcată anual în data de 31 Mai.
”A devenit deja o tradiție ca Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu să fie un factor activ în procesul de prevenție a fumatului, care necesită implicarea întregii comunități pentru a crește eficiența măsurilor de intevenție. Fumatul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și este nevoie ca un număr cât mai mare de oameni să conștientizeze cât de grave sunt efectele pe care le produce consumul de țigări îndeosebi asupra sănătății plămânilor. Sperăm ca acțiunile pe care le organizăm în Zilele Antifumat să fie cât mai utile pentru populație și să aibă un impact semnificativ.”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Zilele Antifumat, derulate în perioada 24-31 mai, vor reuni o serie de acțiuni, printre acestea numărându-se campania „Eu am reușit.Și tu poți!”, consilierea liceenilor sibieni, precum și efectuarea de spirometrii gratuite, prin care fumătorii vor putea să își evalueze în mod gratuit gradul de afectare pulmonară, determinat de fumat.
Prin campania „Eu am reușit. Și tu poți!” din Zilele antifumat 2022, vor fi aduși în atenția publicului oameni cu notorietate, persoane publice din România, care vor împărtăși propriile experiențe de renunțare la fumat, fiecare mărturisind metodele cu care a rezonat cel mai bine. Acestea și-au dovedit eficiența în cazul lor, pentru că i-au ajutat să învingă de ani buni dependența de nicotină.
„Ne bucurăm că în acest an foști fumători, care activează în domenii diverse, au acceptat să le împărtășească oamenilor cum au reușit să renunțe la fumat. Ne-am dorit să aducem în atenție nu doar opiniile unor specialiști, ci persoane care au capacitatea de a inspira comunitățile, care să arate că renunțarea la tutun este posibilă, indiferent de numărul țigărilor pe care o persoană a ajuns să le fumeze zilnic. Mesajul este că nimeni nu trebuie să își piardă speranța, pentru că fiecare are puterea oricând să învingă această dependență de nicotină. „Ei au reușit. Deci, și tu poți!”, spune Odeta Veștemean, purtător de cuvânt Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, inițiatorul campaniei „Ei au reușit. Deci, și tu poți!” din Zilele Antifumat 2022.
Pe lângă prezentarea acestor povești de succes pe care publicul le va putea citi prin intermediul mass-media, în cadrul evenimentului Zilele Antifumat 2022, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie vor merge și în liceele sibiene pentru a le explica tinerilor cât de mult le afectează țigările sănătatea. Tinerii vor primi și materiale informative cu tematică antifumat, oferite de Direcția de Sănătate Publică Sibiu.
Calendarul Zilele Antifumat 2022, în liceele sibiene este următorul:
- Marți, 24 mai, orele 12:00-13:00, Colegiul Național „Gh.Lazăr” Sibiu
- Miercuri, 25 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Național „O.Goga” Sibiu
- Vineri, 27 mai, orele 13:00-14:00, Liceul Teoretic „O. Ghibu” Sibiu
- Luni, 30 mai, orele 13:00 – 14:00, Colegiul Economic „G.Barițiu” Sibiu
În plus, fumătorii au posibilitatea să facă spirometrii gratuite, prin care le va fi evaluată capacitatea funcțională a plămânilor. Spirometriile vor fi efectuate de personalul medical la Dispensarul TBC, strada Morilor, nr.57 ( intersecția cu Șos Alba Iulia), în data de 31 Mai, de Ziua Mondială fără Tutun, între orele 11:00 – 13:00.
”Aș recomanda pacienților fumători să își controleze anual funcția pulmonară, să facă o spirometrie și să vadă în ce măsură fumatul le-a afectat sănătatea. În momentul când văd că au apărut deja probleme, să se gândească bine la ce vor să facă pe viitor și să încerce să găsească fiecare soluțiile care îi pot ajuta să învingă dependența de tutun. Poate că nu au încredere în doctori, dar au încredere în ceilalți, în fumătorii care nu sunt doctori, în foști fumători care le împărtășesc celorlalți ce a funcționat pentru ei. Să vadă cum au devenit mai sănătoși, mai plini de viață, cum au avut energie să își facă mai bine treburile, și, mai ales, cum n-au mai avut simptome pulmonare.”, spune Dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.
Anul trecut, în cadrul Săptămânii Antifumat, derulată sub sloganul „Renunțarea la fumat salvează vieți”, medicii Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu au transmis o „Scrisoare deschisă” medicilor de familie din județ, prin intermediul Colegiului Medicilor, prin care i-au rugat să le ofere pacienților fumători sfaturi de renunțare la tutun, în conformitate cu Ghidul de Renunțare la fumat și asistență de specialitate a Fumătorului, elaborat de Societatea Română de Pneumologie.
Apelul a fost lansat ca urmare a dovezilor științifice care susțin că sfaturile antifumat oferite de către medici, în timpul consultului bolnavilor, printr-o scurtă intervenție de aproximativ 3-5 minute, sporesc semnificativ, pe termen lung, rata de abstinență la fumat.
”Inițiativa Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu lansată în 2021 de a ne concentra mai intens împreună medici pneumologi și medici de familie asupra fumatului a fost o acțiune necesară și utilă. Legătura apropiată și permanentă pe care o are medicul de familie cu pacientul, expertiza pneumologului în metode de „stop fumat” pot oferi rezultate importante. Intensificarea acțiunilor de informare a pacienților a crescut atât complianța cât și aderența pacienților la tratamentul propus. Avem însă de lucrat împreună!”, a declarat Șef Lucrări Dr. Loredana Piloff , medic primar medicină de familie.
Pe lângă afectarea pulmonară, fumul de țigară are efecte cancerigene asupra mai multor organe, precum laringe, esofag, cavități orale, nazale, faringe și sinusuri paranazale, vezică urinară, ficat, col uterin, rinichi, stomac, colon și rect sau pancreas. În plus, fumatul crește de 5 ori riscul de a face diabet zaharat. În cazul femeilor gravide, fumatul expune copilul la risc de malformații, greutate mică la naștere, naștere premature și chiar moarte subită. Speranța de viață a fumătorului este cu 10 ani mai mică decât a nefumătorului.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
182“Orgile României” ajunge la Sibiu, în Festivalul Româno-American
2 ani agoOrgile României – turneu național
Turneul naţional Orgile României, ajuns la a treia sa ediţie, continuă incursiunea în istoria acestui fabulous instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitalul extraordinar susţinut în Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu (Johanneskirche) de tânărul organist Eduard Antal. Evenimentul este organizat de Filarmonica de stat Sibiu și face parte din programul proiectului ”Zilele Muzicale Româno-Americane”.
În vara anului 2021, Turneul naţional „Orgile României” propune o a treia ediţie, mai specială, care ştim când începe, pe 27 iunie, dar nu ştim când se va termina. Primul concert a avut loc pe 27 iunie la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, după care turneul va continua pe 1 iulie, la Biserica Reformată din Deva, pe 2 iulie – ora 19, la Biserica Evanghelică Sf. Ioan din Sibiu, în cadrul Festivalului ”Concerte Estivale. Zilele Muzicale Româno-Americane” şi pe 4 iulie, la Braşov, la Biserica Romano-Catolică Sf. Petru și Paul.
În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Nicolas de Grigny, Johann Sebastian Bach, George Enescu, Dinu Lipatti, Louis Vierne, Gabriel Faure sau Alfred Hollins.
Accesul în spațiu de desfășurare este liber, în limita locurilor disponibile și doar după ce se face dovada imunizării împotriva SARSCov2 (sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore).
Pentru a respecta normele sanitare în vigoare, spectatorilor prezenți li se va măsura temperatura, iar fiecare dintre aceștia va trebui să se dezinfecteze pe mâini la intrare. Minorii vor fi exceptați de la prezentarea acestor dovezi medicale. Purtarea măștii sanitare este obligatori pe întreaga durată de desfășurare a evenimentului. Minorii de peste 5 ani vor fi obligați să poarte mască.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
102