Sărbătoarea Deltei: ediția de toamnă
În prima zi s-a desfășurat un atelier de tâmplărie în toată regula și încă unul de călăfătuire bărci.
”După prânz, am zis să nu stăm degeaba, așa că am reparat și o căruță și o șaretă din Delta Dunării.”, au dfeclarat reprezentanții Muzeului ASTRA.
Atelierele se desfășoară în Muzeul în aer liber, la Gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, județul Tulcea, până joi, între orele 10-14.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
You Might also like
Primăria Sibiu anunță consultare publică
1 an agoPrimăria Sibiu actualizează Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Sibiu
Primăria Sibiu dorește să updateze documentul strategic important care va defini viziunea administrației locale și a comunității în ceea ce privește dezvoltarea orașului în următorii ani, în mod integrat, sustenabil și predictibil, un ghid pentru administrația locală în luarea deciziilor de prioritizare și implementare a investițiilor.
”După parcurgerea mai multor etape de colectare a datelor privind situația existentă și consultări cu principalii stakeholderi, draft-ul acestei Strategii parcurge în prezent etapa de evaluare de mediu în care sibienii sunt consultați cu privire la acest document.”, transmite Primăria Sibiu.
Comentariile și sugestiile publicului privind prima versiune a Strategiei se primesc la sediul Agenției pentru Protecția Mediului din Sibiu, strada Hipodromului, nr 2A, sau electronic, pe strategie@sibiu.ro, în termen de 15 zile calendaristice, de la data apariției anunțului, adică 12 iulie 2022 inclusiv.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
143Grădina Muzeului ASTRA dă gustul în 2 ateliere gastro
1 an agoGrădina Muzeului ASTRA – ciorbă acră și ghiveci de legume
Grădina din Pădurea Dumbrava pune la ”bătaie” ingredientele care au crescut peste vară. Sâmbătă, 24 septembrie, la Târgul de țară se vor desfășura două ateliere gastronomice în cadrul cărora se vor găti preparate tradiționale bazate pe legumele recoltate din grădinile muzeului. De-a lungul verii, straturile de legume au atras atenția vizitatorilor, iar noi v-am informat de câte ori ne-ați dat ocazia despre cum cresc castraveții, cartofii, roșiile, ridichile, fasolea pe par sau cea oloagă. Frunzele plantelor de leac, prin asemănarea lor, au fost și ele în centrul atenției mai ales pentru identificarea lor: pătrunjel, cimbru, leuștean, tarhon, busuioc sau mărar.
”După multă grijă și muncă în grădini, iată vine timpul în care acestea își dau ultimele roade, și încet încet pot fi începute lucrările pentru culturile din anul următor.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA.
În cadrul celor două ateliere, gospodine din Orlat vor prepara o ciorbă acră cu cartofi și tarhon și un ghiveci de legume alături de friptură din ciolan afumat.
Atelierele gastronomice fac parte din programul Târgul de țară: grădină și peisaj legumicol.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
93Trio Mozaic – premieră absolută, duminică 27 noiembrie
1 an agoTrio Mozaic interpretează la Sibiu o lucrare în premieră absolută!
Trio-ul Mozaic a fost înființat în anul 1994. În cei peste 20 de ani de activitate, a înregistrat numeroase prezențe scenice în țară și străinătate. Format din muzicienii Oana Spânu-Vișenescu -vioară/violă, Emil Vișenescu – clarinet și Diana Spânu-Dănilă- pian, trio-ul a beneficiat de îndrumarea a doi renumiți maeștri: Prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și violoncelistul cvartetului american Fine Arts, Wolfgang Laufer.
Formația a abordat un repertoriu complex, acoperind perioade de creație de la clasic la contemporan, numeroase lucrări fiindu-i dedicate, în urma strânsei colaborări artistice cu compozitori de prestigiu. Cu înregistrări pe numeroase discuri editate în țară, cei trei muzicieni își propun ca fiecare apariție să fie una specială.
“Piano Trio (Divertisment nr.3) pentru clarinet violă şi pian“ este lucrarea compusă de Sabin Pautza, pe care publicul o va putea asculta în premieră absolută la Sibiu, în interpretarea Trio-ului Mozaic. Evenimentul face parte din proiectul „Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez&Friends” și va avea loc duminică, 27 noiembrie 2022, cu începere de la ora 17, în Sala Oglinzilor (FDGR) Sibiu.
“Lucrarea este dedicată formației TRIO MOZAIC și este destinată unui trio format din clarinet, violă și pian. Ca gen, este tot un divertisment, prezentat ca o suită de dansuri “la modă” de la începutul secolului trecut, dar, spre deosebire de alte divertismente, în care sunt cultivate unele dansuri specifice Europei Occidentale, (menuet, vals, bolero, polka, horă, czardas, etc.) aici întâlnim mai mult unele tipuri de dansuri specifice culturii nord sau sud-americane. Prima piesă a acestui Trio , intitulată “CHARLESTON”, este un dans tipic anilor “30” din America, inconfundabil prin caracterul său vesel și sprințar.
Dansul al 2-lea este o “BOSSA-NOVA” braziliană, așa cum o moștenim de la Carlos Antonio Jobim. Al 3-lea dans, “RAG TIME”, poate fi luat ca un omagiu adus marelui Scott Joplin, care este considerat părintele genului. Voios și jucăuș, acesta a reușit șâ cucerească în timp întreaga lume, chiar și pe bătrâna Europă. Al 4-lea dans, “SWING”, vine, de cele mai multe ori, după un lent și languros blues, pe care-l redefinește și-l copletează prin contrast. Finalul “CAPRICCIO”, este, de fapt, un Dixiland, la fel de specific și definitoriu pentru America interbelică.”, a declarat Sabin Pautza.
Programul concertului de la Sibiu va fi deschis cu interpretarea lucrărilor “Cinci piese pentru vioară, clarinet şi pian” de Dmitri Şostakovici şi “Tangouri Celebre” de Astor Piazzolla.
Stagiunea camerală ”Florescu-Fernandez&Friends” este organizată de ASOCIAȚIA ”Florescu, Fernandez&Friends” și este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu. Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.
Pentru mai multe informații din Sibiu, vizitați site-ul nostru www.opiniadesibiu.ro.
183